HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Köszvény

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/36

Dietetikai összegzés

Az étrendi kezelés célja a vér húgysavszintjének mérséklése és a belső purinszintézis csökkentése. A purinszegény étrend purintartalma a hagyományos étrend hatod-tized része (napi 100-150 mg). Fontos irányelv a jelentős purintartalmú nyersanyagok, belsőségek, húsok, édesvízi halak, spárga, hüvelyesek, szardínia elhagyása, fogyasztásuk erős mérséklése. Az alacsony purintartalmú, illetve purinszegény nyersanyagok, pl. tojás, tej és tejtermékek, gyümölcsök, zöldségfélék, gabonafélék, burgonya, csokoládé, kávé, tea alkalmazhatók az étrend összeállításakor. Javasolt továbbá túlsúly esetén a testtömeg csökkentése, a koplalás azonban a húgysavképződést fokozó hatása miatt szigorúan kerülendő. Ajánlott az alkoholtartalmú italok fogyasztásának mellőzése, a bőséges, napi legalább 2 liter folyadékfogyasztás és a rendszeres, napi 5 étkezés megtartása.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack50 g (1/2 db)
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- porcukor10 g (2 kk.)
 
- korpás kifli1 db
248,69,72,745,1
Tízórai
almás sárgarépa-saláta 

Hozzávalók

- reszelt sárgarépa70 g (1 szál)
- hámozott alma30 g (1/3 db)
- mazsola5 g (1 kk.)
- szűrt citromlé, mézízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1471,10,628,7
Ebéd
mexikói pulykatokány 

Hozzávalók

- pulykahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj8 g (4 kk.)
- zöldborsó30 g (1,5 ek.)
- gomba30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- sűrített paradicsom10 g (2 kk.)
- paprika20 g
- paradicsom10 g
- fűszerpaprika, sóízlés szerint

Elkészítés

A húst vékony csíkokra vágjuk, a felmelegített olajon átfuttatjuk a hagymát, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük kevés vízzel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és addig forraljuk amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a húst, sózzuk és rövid lében fedő alatt pároljuk. A gombát külön edényben megpároljuk, majd a húshoz adjuk, együtt pároljuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a borsót. Lazán összekeverjük és fedő alatt készre főzzük.
petrezselymes rizs 

Hozzávalók

- rizs80 g (3 ek.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az előzőleg néhány órára beáztatott és lecsepegtetett rizst. Majd a tömegéhez képest kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Egészben tesszük bele a megtisztított hagymát, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk.
5873119,172,8
Uzsonna
céklás író 

Hozzávalók

- cékla50 g (1/2 db)
- író150 ml (1,5 csésze)
- méz10 g (2 kk.)
 
- kétszersült20 g
1817,71,932,6
Vacsora
sajtos-túrós paradicsom 

Hozzávalók

- paradicsom250 g (2 közepes db)
- Óvári sajt20 g (1 vékony szelet)
- juhtúró30 g (1,5 ek.)
- margarin3 g (1 kk.)
- szerecsendió, szurokfűízlés szerint
- fehérbors, petrezselyem, sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és margarinnal kikent hőálló tálba tesszük. Meghintjük a fűszerekkel, rámorzsoljuk a túrót, meghintjük reszelt sajttal és forró sütőben addig sütjük amíg a túró és a sajt megolvad.
- barna kenyér60 g (1,5 vékony szelet)
329,618,49,241,6


összesen:

1493,267,933,5220,8

2. nap

Reggeli
céklás joghurtturmix 

Hozzávalók

- cékla50 g (1/2 db)
- natúr joghurt150 ml (1 pohár)
- méz5 g (1 kk.)
- őrölt köményízlés szerint
 
- korpás zsemle1 db
279,811,4643,1
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
vegyes gyümölcsleves 

Hozzávalók

- kajszibarack (befőtt is lehet)40 g (1/2 db)
- alma40 g (1/2 db)
- tej (1,5%)30 ml (2 ek.)
- vaníliás pudingpor8 g (3 kk.)
- cukor20 g (1 ek.)
- citromízlés szerint
- fahéj, szegfűszeg, sóízlés szerint
 
sajtos-gombás tök 

Hozzávalók

- tök200 g
- margarin5 g (1/2 ek.)
- Óvári sajt30 g (5 ek.)
- gomba50 g
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- petrezselyemzöld, vöröshagymaízlés szerint
- őrölt bors, sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, leöblített tököt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Citromlével, sóval ízesített vízben félig megfőzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a margarinon átfuttatjuk. Beletesszük a szeletekre vágott gombát és átpirítjuk. Ízesítjük petrezselyemmel és a fűszerekkel és fedő alatt puhára pároljuk. A tök felét egy margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük, ráterítjük a gombát majd a tök másik felét. Tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal meghintve átsütjük.
- barna kenyér80 g (2 szelet)
560,222,81190,7
Uzsonna
- korpás kifli1 db
- light margarin10 g (3 kk.)
- zöldpaprika100 g (1 db)
172,15,63,926,7
Vacsora
túrós vitaminsaláta 

Hozzávalók

- sárgarépa40 g
- alma60 g (1/2 db)
- póré20 g
- fejes saláta60 g (1/3 fej)
- félzsíros túró40 g (2 ek.)
- kefir60 g (4 ek.)
- citrom, kapribogyóízlés szerint
- petrezselyemzöld, kakukkfű, sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 szelet)
313,2---


összesen:

1482,841,720,9196,8

3. nap

Reggeli
sajtkrém 

Hozzávalók

- reszelt Óvári sajt30 g (2 ek.)
- kefir10 g (1 ek.)
- szerecsendióízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- paradicsom100 g (1 db)
csipkebogyó tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
345,917,73,257
Tízórai
- alma150 g (1 közepes db)
- korpás keksz4 db
126,50,6122,5
Ebéd
karfiolos tofupörkölt 

Hozzávalók

- tofu100 g (5 ek.)
- karfiol200 g (1/4 fej)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma15 g (3 kk.)
- lecsó10 g
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- fűszerpaprika, fokhagymaízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajban átforgatjuk a finomra vágott hagymát. A tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockákra vágott tofut. Kevés vizet öntünk alá, hozzáadjuk a lecsót, sózzuk és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, összepirítjuk, fűszerezzük és annyi vízzel felöntjük amennyi éppen ellepi. Fedő alatt a zöldség megpuhulásáig pároljuk.
főtt hajdina 

Hozzávalók

- hajdina80 g (4 ek.)
- sóízlés szerint
 
- csemege uborka100 g
49320,411,670,8
Uzsonna
farmersaláta 

Hozzávalók

- fejes saláta100 g (1/4 fej)
- paradicsom (hámozott)60 g (1 közepes db)
- sárgarépa (reszelt)40 g (1/2 szál
- kefir60 g (4 ek.)
- citromlé, sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
- kétszersült20 g
1496,81,726,3
Vacsora
tökfőzelék 

Hozzávalók

- gyalult tök200 g
- paradicsom20 g (1/5 db)
- olaj8 g (4 kk.)
- liszt16 g (1,5 ek.)
- joghurt30 g (2 ek.)
- kaporízlés szerint
- só, ecetízlés szerint

Elkészítés

A legyalult tököt enyhén ecetes vízben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük kaporral és a félbe vágott paradicsommal. Ha megfőtt, joghurtos habarással sűrítjük.
tükörtojás 

Hozzávalók

- tojás2 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- sóízlés szerint
 
- barna kenyér40 g (1 vékony szelet)
401,619,51545,7


összesen:

15166532,5222,3

4. nap

Reggeli
narancsos író 

Hozzávalók

- narancs50 g (1/2 db)
- író150 ml (1,5 csésze)
- porcukor10 g (1 ek.)
 
- korpás zsemle1 db
248,810,51,347,1
Tízórai
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1231,8-25,5
Ebéd
paradicsomleves 

Hozzávalók

- sűrített paradicsom40 g (3 ek.)
- csontleves200 ml (2 csésze)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- Graham liszt5 g (2 kk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- zeller5 g
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). A tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlevessel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és zellert. Ízesítjük sóval, édesítőszerrel, kiforraljuk, kivesszük a hagymát és a zellert és melegen tálaljuk.
sonkával töltött padlizsán 

Hozzávalók

- padlizsán150 g
- paradicsom20 g
- rizs10 g (1/2 ek.)
- gépsonka50 g (3 szelet)
- Óvári sajt10 g (1,5 ek.)
- gomba30 g
- tojás1/3 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld, fehérbors, sóízlés szerint

Elkészítés

A padlizsánt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, belsejét kikanalazzuk és egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük. A megmaradt olajat megmelegítjük, átfuttatjuk benne a finomra vágott sonkát és a gombát. Tovább pirítjuk, ízesítjük borssal, petrezselyemmel. Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, a padlizsán belsejét és fedő alatt pároljuk. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük, a felvert tojásokkal együtt a raguhoz melegítjük. A kapott töltelékkel megtöltjük a padlizsánokat és átsütjük.
- korpás kenyér80 g (2 vékony szelet)
576,530,518,270,4
Uzsonna
- körte kompót100 g (1/2 pohárnyi)
- korpás keksz4 db
1790,3135,7
Vacsora
- light kockasajt2 db
- zöldpaprika100 g (1db)
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
454,11815,856,7


összesen:

1581,461,136,3235,4

5. nap

Reggeli
tejfölös túró 

Hozzávalók

- félzsíros túró40 g (2 ek.)
- tejföl (12%)15 g (1 ek.)
- sóízlés szerint
 
- uborka100 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
291,714,5545,4
Tízórai
- eper150 g (1 kis pohárnyi)
- puffasztott búzaszelet4 db
172,55,7-34,6
Ebéd
zöldbabfőzelék 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- teljes kiőrlésű liszt10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma, fokhagymaízlés szerint
- lecsó, petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprika, ecetízlés szerint
- sóízlés szerint
 
hús nélküli vagdalt 

Hozzávalók

- Graham kenyér20 g (1 kis szelet)
- szójagranulátum40 g
- tojás1/3 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld, kakukkfűízlés szerint
- borsikafű, fűszerpaprika, sóízlés szerint

Elkészítés

A szóját kb. 2 órára meleg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk, összedolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott kenyérrel, a tojással, a finomra vágott hagymával, a fűszerekkel. Lapos pogácsákat formálunk belőle amit kiolajozott tepsibe téve előmelegített sütőben megsütünk.
- narancslé (100%)200 ml
63921,116,250,5
Uzsonna
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
- light margarin5 g (1/2 ek.)
- kétszersült20 g
131,2418,120,4
Vacsora
sonkakrém 

Hozzávalók

- darált gépsonka30 g (2 szelet)
- vajkrém5 g (1 tk.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- mustárízlés szerint
 
- rozsos kenyér60 g (1,5 vékony szelet)
- uborka100 g
gyümölcs tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
291,714,5545,4


összesen:

1526,159,844,3196,3

6. nap

Reggeli
ribizlis müzli 

Hozzávalók

- ribizli (fagyasztott is lehet)120 g
- búzacsíra5 g (1 ek.)
- zabkorpa5 g (1 ek.)
- kókuszreszelék5 g (1 ek.)
- félzsíros túró30 g (1,5 ek.)
- tej (1,5%)20 ml (1,5 ek.)
- méz10 g (2 kk.)
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)200 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
322,617,57,645,1
Tízórai
paradicsomital 

Hozzávalók

- paradicsom100 g (1 közepes db)
- víz100 ml (1 csésze)
- méz5 g (1 kk.)
 
- korpás keksz5 db
13821,723,1
Ebéd
káposztaleves virslivel 

Hozzávalók

- füstölt csontleves200 ml (2 csésze)
- virsli100 g (1,5 db)
- savanyú káposzta100 g
- kefir30 g (2 ek.)
- olaj2 g (1 kk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- fűszerpaprika, köménymag, sóízlés szerint

Elkészítés

A káposztát a csontlevesben feltesszük főni, ízesítjük köménnyel és ha szükséges sóval. A hagymát finomra vágjuk, az olajon átfuttatjuk, meghintjük paprikával és kevés vizet öntve alá összeforraljuk majd a leveshez adjuk. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a karikákra vágott virslit. Végül simára kevert kefirrel dúsítjuk.
lekváros palacsinta 

Hozzávalók

- tészta
- liszt15 g (1,5 ek.)
- zabkorpa15 g (2,5 ek.)
- tojás1/3 db
- tej (1,5%)60 ml (4 ek.)
- olaj3 g (2 mk.)
- töltelék
- baracklekvár30 g (2 kk.)
- zabkorpa5 g (1 mk.)
- búzacsíra5 g (3 kk.)
 
57122,831,747,1
Uzsonna
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Vacsora
sajtkoktél 

Hozzávalók

- Trappista sajt15 g (1 szelet)
- Köményes sajt15 g (1 szelet)
- Óvári sajt15 g (1 szelet)
- búzacsíra2 g (1 kk.)
- alma (héj nélkül)60 g (1/2 db)
- fejes saláta60 g (2 levél)
- kefir30 g (2 ek.)
- citromléízlés szerint
- szerecsendió, sóízlés szerint
 
- korpás zsemle1 db
312,820,96,540,2


összesen:

1501,965,147,5191,8

7. nap

Reggeli
- korpás kifli1 db
- kefir1 pohár
- paradicsom150 g (1 közepes db)
286,112,77,638,9
Tízórai
- sült alma200 g (1 nagy db)
- puffasztott búzaszelet4 db
1825,2-37,8
Ebéd
csőben sült kelbimbó 

Hozzávalók

- kelbimbó200 g
- margarin (Rama)10 g (1 ek.)
- teljes kiőrlésű liszt10 g (1 ek.)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- tojás1/3 db
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- Óvári sajt10 g (1,5 ek.)
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott kelbimbót forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrve margarinnal kikent hőálló edénybe terítjük. A margarint és a lisztet habzásig hevítjük, majd a tűzről levéve állandó keverés mellett felengedjük meleg tejjel. Ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval és lassú tűzön besűrítjük. Ha elkészült, langyosra hűtjük, ezután adjuk hozzá a tejföllel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét és a felvert tojáshabot. Az így készült, ún. gratin mártással öntjük le a kelbimbót, a tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
grillezett csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb150 g (1 db)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- sóízlés szerint
 
- vegyes zöldséglé200 ml (1 pohár)
590,4383041,4
Uzsonna
- mazsolás krémtúró1 db
22815,18,820,6
Vacsora
sült virsli 

Hozzávalók

- virsli70 g (1 db)
- olaj5 g (1/2 ek.)
 
almával párolt zeller 

Hozzávalók

- zeller100 g (1 kis db)
- alma150 g (1 közepes db)
- margarin3 g (1 kk.)
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint
 
300,710,321,0915,5


összesen:

1587,281,367,49154,2

8. nap

Reggeli
- pirított Graham kenyér80 g (2 vékony szelet)
- light margarin10 g (1 tk.)
- méz20 g (1 ek.)
tejes kávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
412,1126,274,4
Tízórai
- mandarin150 g (1 közepes db)
- korpás keksz4 db
147,51126,7
Ebéd
meggyleves 

Hozzávalók

- meggy80 g
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- Graham liszt6 g (2 kk.)
- cukor20 g (1 ek.)
- citrom, fahéjízlés szerint
- szegfűszeg, sóízlés szerint

Elkészítés

A kimagozott meggyet (lehet befőtt is) saját levével, cukorral és a fűszerekkel 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a fele meggyet kivesszük és turmixgépben pürésítjük, majd a leveshez öntjük. Tejfölös habarással sűrítjük, citromlével utóízesítve lehűtve tálaljuk.
salátafőzelék 

Hozzávalók

- fejes saláta250 g (1 fej)
- csontleves100 ml (1 csésze)
- Graham liszt16 g (1,5 ek.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- kapor, fokhagyma, sóízlés szerint

Elkészítés

A salátát széles csíkokra vágjuk és a csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Ha megfőtt, a lisztből és a tejfölből készült habarással sűrítjük, összeforraljuk.
húsgombóc 

Hozzávalók

- marhahús (sovány)100 g (1 tenyérnyi szelet)
- zabkorpa10 g (1,5 ek.)
- tojás1/3 db
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- borsikafű, sóízlés szerint

Elkészítés

A húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük a korpával, a tojással, sóval, reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel és a borsikafűvel. Nedves kézzel apró gombócokat formálunk belőle, melyeket forró sós vízben kifőzünk.
49331,916,563,7
Uzsonna
tavaszi vitaminsaláta 

Hozzávalók

- fejes saláta50 g (1/5 fej)
- retek20 g (2 db)
- újhagyma20 g
- szójabab10 g
- joghurt30 g (2 ek.)
- citromlé, petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikom, citromfű, sóízlés szerint
 
- kétszersült20 g
1446,53,221,6
Vacsora
- főtt tojás1 db
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika100 g (1db)
- light margarin10 g (1 ek.)
319,713,49,143,7


összesen:

1516,364,836230,1

9. nap

Reggeli
fűszeres rokfort 

Hozzávalók

- rokfort sajt25 g (1 vékony szelet)
- krémsajt15 g (1 ek.)
- kefir10 g (3 kk.)
- búzacsíra2 g (2 mk.)
- fokhagymaízlés szerint
 
- barna kenyér60 g (2 vékony szelet)
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- retek100 g (6 kis db)
319,313,38,146,5
Tízórai
- eper150 g (1 pohárnyi)
- puffasztott búzaszelet3 db
142,52,4-28,6
Ebéd
korpás galuska 

Hozzávalók

- teljes kiőrlésű liszt80 g (6,5 ek.)
- zabkorpa15 g (2,5 ek.)
- tojás0,5 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az alapanyagokból a hagyományosnak megfelelő módon galuskatésztát keverünk. Forró sós vízbe szaggatva kifőzzük. A lecsepegtetett galuskákat az olajban megforgatjuk.
gombapörkölt 

Hozzávalók

- gomba150 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- lecsó10 g
- fűszerpaprika2 g
- sóízlés szerint
- tejföl (12%)50 g (2,5 ek.)

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megmosott, vékony szeletekre vágott gombát, pirítjuk, ízesítjük sóval, lecsóval és fedő alatt megpároljuk. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
fejes saláta100 g (1/3 fej)

Hozzávalók

- citromlé, cukor, só, petrezselyemízlés szerint
 
606,323,321,6975,6
Uzsonna
almás piskóta 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- liszt10 g (4 kk.)
- cukor10 g (0,5 ek.)
- alma25 g (1/4 db)
 
11642,619,1
Vacsora
franciasaláta 

Hozzávalók

- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér10 g
- burgonya20 g
- zöldborsó10 g
- szójabab csíra10 g
- alma15 g (1 cikk)
- ecetes uborka15 g (1 kis db)
- kefir30 g (1,5 ek.)
- mustár, citromlé, fehérbors, sóízlés szerint
- porcukor2 g (1 kk.)
- gépsonka30 g (2 szelet)
 
- kétszersült20 g
346,113,320,326,6


összesen:

1530,256,352,69196,4

10. nap

Reggeli
körtés köleskása 

Hozzávalók

- köles40 g (2 ek.)
- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- víz100 ml (1 csésze)
- körte50 g (1/3 db)
- citromlé, fahéjízlés szerint
- cukor10 g (2 kk.)
 
tejes kávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
379,4135,267,2
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol80 g
- csontleves200 ml (2 csésze)
- olaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- tej (1,5%)40 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett karfiolt a hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, világos zsemleszínű diétás rántást készítünk melyet petrezselyemmel ízesítünk. Ha a karfiol megpuhult, berántjuk és a tejet óvatosan hozzámelegítjük.
lecsós zöldbab virslivel 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- olaj3 g (2 mk.)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- lecsó80 g
- sóízlés szerint
- baromfi virsli100 g (1,5 db)

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot és fedő alatt rövid lében ezt is pároljuk. Amikor puha, beletesszük a lecsót és a karikákra vágott virslit. Ha szükséges utánsózzuk és néhány perc alatt készre főzzük.
48029,226,325,1
Uzsonna
paradicsomos kefir 

Hozzávalók

- paradicsom50 g (1/2 db)
- kefir150 ml (1 pohár)
- metélőhagymaízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1986,95,326,7
Vacsora
körözött 

Hozzávalók

- juhtúró20 g (1 ek.)
- félzsíros tehéntúró20 g (1 ek.)
- tejföl (12%)10 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma3 g (1 mk.)
- kömény, fűszerpaprika, sóízlés szerint
 
- barna kenyér60 g (2 vékony szelet)
- paradicsom150 g (1 közepes db)
279,913,87,138,3


összesen:

1494,864,843,9193,6

11. nap

Reggeli
retekkrém 

Hozzávalók

- retek30 g (2 db)
- tejföl (12%)10 g (1/2 ek.)
- Köményes sajt10 g (1 kis szelet)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- citromlé, köménymagízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- natúr joghurt1 pohár
363,216,49,651,3
Tízórai
mézes limonádé 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- gyümölcsös müzliszelet1 db
171,91,8-37,6
Ebéd
zöldségleves 

Hozzávalók

- csontleves200 ml (1 csésze)
- sárgarépa30 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g
- karalábé10 g
- karfiol10 g
- gomba5 g
- olaj3 g (2 mk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld, fehérborsízlés szerint
- lestyán, sóízlés szerint
- tészta betét10 g (1 csipetnyi)
 
angolos sárgarépa 

Hozzávalók

- sárgarépa250 g
- margarin6 g (2 kk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
hamburger 

Hozzávalók

- pulykamell100 g (1 szelet)
- tojás0,5 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- borsikafűízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
509,630,327,2933
Uzsonna
- alma150 g (1 közepes db)
- korpás keksz5 db
146,50,61,225,5
Vacsora
sajtos-tejfölös cékla 

Hozzávalók

- cékla200 g (2 db)
- margarin3 g (1 kk.)
- Tolnai sovány sajt30 g (2 vékony szelet)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- kapor, szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A céklát héjában megfőzzük és meghámozzuk. Kockákra vágjuk és egy margarinnal vékonyan megkent tűzálló tálban elrendezzük. A reszelt sajt felét összekeverjük a kefirrel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, finomra vágott kaporral és a cékla tetejére öntjük. A maradék reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben átsütjük.
- korpás zsemle1 db
324,817,89,342,8


összesen:

151666,947,39190,2

12. nap

Reggeli
túróturmix 

Hozzávalók

- félzsíros túró50 g (3 ek.)
- tej (1,5%)150 ml
- cukor10 g (1 ek.)
- citromhéj, vaníliaízlés szerint
 
- korpás zsemle1 db
- Tízórai 
- korpás keksz4 db
- meggy befőtt150 g (1 pohár)
308,817,84,647,7
Ebéd
burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya250 g (2 közepes db)
- tej (1,5%)80 ml (5 ek.)
- margarin8 g (4 mk.)
- sóízlés szerint
 
snidlinges habart tojás 

Hozzávalók

- tojás2 db
- tej (1,5%)30 g (1,5 ek.)
- margarin4 g (2 mk.)
- snidling5 g (5 mk.)
- sóízlés szerint
 
- cékla savanyúság100 g
524222259,4
Uzsonna
grapefruit-turmix 

Hozzávalók

- grapefruit50 g (1/2 db)
- víz150 ml
- méz10 g (2 kk.)
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1381,4-29,5
Vacsora
kelkáposzta-főzelék 

Hozzávalók

- kelkáposzta150 g
- burgonya50 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- teljes kiőrlésű búzaliszt10 g (1 ek.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- fokhagyma, fűszerpaprikaízlés szerint
- kömény, majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, vékony csíkokra vágott kelkáposztát leforrázzuk és annyi hideg vízben, ami éppen elfedi feltesszük főni. Fűszerezzük az egészben hagyott hagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, köménnyel, majoránnával. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát és puhára főzzük. Zsemleszínű, paprikával ízesített diétás rántással sűrítjük. Összeforraljuk és a hagymát eltávolítjuk.
grillezett jércemell 

Hozzávalók

- csirkemell80 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
31427,811,523,6


összesen:

1499,869,939,1203,4

13. nap

Reggeli
párizsikrém 

Hozzávalók

- párizsi40 g (2 szelet)
- natúr vajkrém5 g (1/2 ek.)
- kefir10 g (3 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- mustárízlés szerint
 
- rozsos kenyér60 g (1,5 vékony szelet)
- paradicsom150 g (1 közepes db)
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
356,212,91049,2
Tízórai
- narancslé (100%)200 ml (1 pohár)
- kétszersült20 g
1792,21,137,9
Ebéd
zöldséges vagdalt 

Hozzávalók

- sovány marhahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- zabkorpa10 g (2 ek.)
- tojás1/4 db
- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zöldborsó20 g
- vöröshagyma10 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, bazsalikomízlés szerint
- kakukkfű, sóízlés szerint

Elkészítés

A darált húst összedolgozzuk a korpával, a tojással és a fűszerekkel, valamint az olajon átfuttatott finomra vágott hagymával. Végül hozzádolgozzuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Henger alakúra formázzuk, olajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük. Alufóliával beborítjuk és előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk.
amerikai saláta 

Hozzávalók

- paradicsom60 g (1/2 db)
- uborka40 g
- burgonya40 g
- zeller40 g (1/2 db)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- tojás1/2 db
- citromízlés szerint
- olívaolaj10 g (1 ek.)
- fehérbors, citromfű, sóízlés szerint
 
- pirított barna kenyér60 g (1,5 vékony szelet)
553,436,521,353,4
Uzsonna
- Túró Rudi1 db
1064,45,59,3
Vacsora
mozzarellás zellerkoktél 

Hozzávalók

- zeller120 g (1 kis db)
- fejes saláta20 g (2 levél)
- narancs40 g (1/2 db)
- búzacsíra4 g (3 kk.)
- joghurt60 g (4 ek.)
- zellerlevél, citromléízlés szerint
- só, folyékony édesítőszerízlés szerint
- mozzarella sajt50 g (3 vékony szelet)
 
- korpás kifli1 db
361,623,812,837,5


összesen:

1556,279,850,7187,3

14. nap

Reggeli
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack50 g (1/2 db)
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- porcukor10 g (2 kk.)
 
- korpás kifli1 db
248,69,72,745,1
Tízórai
almás sárgarépa-saláta 

Hozzávalók

- reszelt sárgarépa70 g (1 szál)
- hámozott alma30 g (1/3 db)
- mazsola5 g (1 kk.)
- szűrt citromlé, mézízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1471,10,628,7
Ebéd
mexikói pulykatokány 

Hozzávalók

- pulykahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj8 g (4 kk.)
- zöldborsó30 g (1,5 ek.)
- gomba30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- sűrített paradicsom10 g (2 kk.)
- paprika20 g
- paradicsom10 g
- fűszerpaprika, sóízlés szerint

Elkészítés

A húst vékony csíkokra vágjuk, a felmelegített olajon átfuttatjuk a hagymát, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük kevés vízzel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és addig forraljuk amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a húst, sózzuk és rövid lében fedő alatt pároljuk. A gombát külön edényben megpároljuk, majd a húshoz adjuk, együtt pároljuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a borsót. Lazán összekeverjük és fedő alatt készre főzzük.
petrezselymes rizs 

Hozzávalók

- rizs80 g (3 ek.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az előzőleg néhány órára beáztatott és lecsepegtetett rizst. Majd a tömegéhez képest kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Egészben tesszük bele a megtisztított hagymát, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk.
5873119,172,8
Uzsonna
céklás író 

Hozzávalók

- cékla50 g (1/2 db)
- író150 ml (1,5 csésze)
- méz10 g (2 kk.)
 
- kétszersült20 g
1817,71,932,6
Vacsora
sajtos-túrós paradicsom 

Hozzávalók

- paradicsom250 g (2 közepes db)
- Óvári sajt20 g (1 vékony szelet)
- juhtúró30 g (1,5 ek.)
- margarin3 g (1 kk.)
- szerecsendió, szurokfűízlés szerint
- fehérbors, petrezselyem, sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és margarinnal kikent hőálló tálba tesszük. Meghintjük a fűszerekkel, rámorzsoljuk a túrót, meghintjük reszelt sajttal és forró sütőben addig sütjük amíg a túró és a sajt megolvad.
- barna kenyér60 g (1,5 vékony szelet)
329,618,49,241,6


összesen:

1493,267,933,5220,8

A(z) Köszvény diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonya köretek, gomba


gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök (a magasabb gyümölcscukor tartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), különösen javasolt: őszi- és kajszibarack, grapefruit, szilva, egres


olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica (vaj nélkül)


zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
korlátozott, alkalmanként max. 5-8 dkg mennyiségben fogyaszthatók: szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, mérsékelt zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, szója


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (max. 30% zsírtartalmú) sajtok


tojás
hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)


édességek
kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé, kakaó, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz


italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, light üdítők


A(z) Köszvény diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonya, bundázott zöldségek, hüvelyesek, spárga


gyümölcsök
szirupos kompótok, befőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok aszalt gyümölcsök, lekvár


olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 1-2 dkg javasolható az étrend színesítésére)


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, belsőségek, szardínia


tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok