Az anyagcsere zavarából adódó betegség, Magyarországon viszonylag ritka. Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leg...
Az anyagcsere zavarából adódó betegség, Magyarországon viszonylag ritka. esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul.
Az étrendi kezelés célja a vér húgysavszintjének mérséklése és a belső purinszintézis csökkentése. A purinszegény étrend purintartalma a hagyományos étrend hatod-tized része (napi 100-150 mg). Fontos irányelv a jelentős purintartalmú nyersanyagok, belsőségek, húsok, édesvízi halak, spárga, hüvelyesek, szardínia elhagyása, fogyasztásuk erős mérséklése. Az alacsony purintartalmú, illetve purinszegény nyersanyagok, pl. tojás, tej és tejtermékek, gyümölcsök, zöldségfélék, gabonafélék, burgonya, csokoládé, kávé, tea alkalmazhatók az étrend összeállításakor. Javasolt továbbá túlsúly esetén a testtömeg csökkentése, a koplalás azonban a húgysavképződést fokozó hatása miatt szigorúan kerülendő. Ajánlott az alkoholtartalmú italok fogyasztásának mellőzése, a bőséges, napi legalább 2 liter folyadékfogyasztás és a rendszeres, napi 5 étkezés megtartása.
A kimagozott meggyet (lehet befőtt is) saját levével, cukorral és a fűszerekkel 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a fele meggyet kivesszük és turmixgépben pürésítjük, majd a leveshez öntjük. Tejfölös habarással sűrítjük, citromlével utóízesítve lehűtve tálaljuk.
salátafőzelék
Hozzávalók
- fejes saláta
250 g (1 fej)
- csontleves
100 ml (1 csésze)
- Graham liszt
16 g (1,5 ek.)
- tejföl (12%)
30 g (1,5 ek.)
- kapor, fokhagyma, só
ízlés szerint
Elkészítés
A salátát széles csíkokra vágjuk és a csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Ha megfőtt, a lisztből és a tejfölből készült habarással sűrítjük, összeforraljuk.
húsgombóc
Hozzávalók
- marhahús (sovány)
100 g (1 tenyérnyi szelet)
- zabkorpa
10 g (1,5 ek.)
- tojás
1/3 db
- vöröshagyma
5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- borsikafű, só
ízlés szerint
Elkészítés
A húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük a korpával, a tojással, sóval, reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel és a borsikafűvel. Nedves kézzel apró gombócokat formálunk belőle, melyeket forró sós vízben kifőzünk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonya köretek, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb gyümölcscukor tartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), különösen javasolt: őszi- és kajszibarack, grapefruit, szilva, egres
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal korlátozott, alkalmanként max. 5-8 dkg mennyiségben fogyaszthatók: szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, mérsékelt zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, szója
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé, kakaó, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács