A köszvény egy anyagcserezavarból adódó betegség, amelynek fennállásakor a vér húgysavszintje magas. A gondot az okozza, hogy a húgysav sói lerakódhatnak az ízületekben, ott gyulladást, fájdalmat okozhatnak. A köszvény legjellegzetesebb tünete a nagylábuj...
A köszvény egy anyagcserezavarból adódó betegség, amelynek fennállásakor a vér húgysavszintje magas. A gondot az okozza, hogy a húgysav sói lerakódhatnak az ízületekben, ott gyulladást, fájdalmat okozhatnak. A köszvény legjellegzetesebb tünete a nagylábujj elviselhetetlen fájdalma, de súlyos esetben más ízületek is érintettek lehetnek.
Az étrendi kezelés célja a vér húgysavszintjének mérséklése és a belső purinszintézis csökkentése. A purinszegény étrend purintartalma a hagyományos étrend hatod-tized része (napi 100-150 mg). Fontos irányelv a jelentős purintartalmú nyersanyagok, belsőségek, húsok, édesvízi halak, spárga, hüvelyesek, szardínia elhagyása, fogyasztásuk erős mérséklése. Az alacsony purintartalmú, illetve purinszegény nyersanyagok, pl. tojás, tej és tejtermékek, gyümölcsök, zöldségfélék, gabonafélék, burgonya, csokoládé, kávé, tea alkalmazhatók az étrend összeállításakor. Javasolt továbbá túlsúly esetén a testtömeg csökkentése, a koplalás azonban a húgysavképződést fokozó hatása miatt szigorúan kerülendő. Ajánlott az alkoholtartalmú italok fogyasztásának mellőzése, a bőséges, napi legalább 2 liter folyadékfogyasztás és a rendszeres, napi 5 étkezés megtartása.
A rózsáira szedett karfiolt a hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, világos zsemleszínű diétás rántást készítünk melyet petrezselyemmel ízesítünk. Ha a karfiol megpuhult, berántjuk és a tejet óvatosan hozzámelegítjük.
lecsós zöldbab virslivel
Hozzávalók
- zöldbab
200 g
- olaj
3 g (2 mk.)
- vöröshagyma
20 g (1 ek.)
- lecsó
80 g
- só
ízlés szerint
- baromfi virsli
100 g (1,5 db)
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot és fedő alatt rövid lében ezt is pároljuk. Amikor puha, beletesszük a lecsót és a karikákra vágott virslit. Ha szükséges utánsózzuk és néhány perc alatt készre főzzük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonya köretek, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb gyümölcscukor tartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), különösen javasolt: őszi- és kajszibarack, grapefruit, szilva, egres
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal korlátozott, alkalmanként max. 5-8 dkg mennyiségben fogyaszthatók: szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, mérsékelt zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, szója
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé, kakaó, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács