Étrendek

Köszvény

Az anyagcsere zavarából adódó betegség, Magyarországon viszonylag ritka. Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leg...

Az étrendi kezelés célja a vér húgysavszintjének mérséklése és a belső purinszintézis csökkentése. A purinszegény étrend purintartalma a hagyományos étrend hatod-tized része (napi 100-150 mg). Fontos irányelv a jelentős purintartalmú nyersanyagok, belsőségek, húsok, édesvízi halak, spárga, hüvelyesek, szardínia elhagyása, fogyasztásuk erős mérséklése. Az alacsony purintartalmú, illetve purinszegény nyersanyagok, pl. tojás, tej és tejtermékek, gyümölcsök, zöldségfélék, gabonafélék, burgonya, csokoládé, kávé, tea alkalmazhatók az étrend összeállításakor. Javasolt továbbá túlsúly esetén a testtömeg csökkentése, a koplalás azonban a húgysavképződést fokozó hatása miatt szigorúan kerülendő. Ajánlott az alkoholtartalmú italok fogyasztásának mellőzése, a bőséges, napi legalább 2 liter folyadékfogyasztás és a rendszeres, napi 5 étkezés megtartása.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

Reggeli

őszibarackturmix 
korpás kifli1 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
248,69,72,745,1

Tízórai

almás sárgarépa-saláta 
puffasztott búzaszelet3 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1471,10,628,7

Ebéd

mexikói pulykatokány 

petrezselymes rizs 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
5873119,172,8

Uzsonna

céklás író 
kétszersült20 g
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1817,71,932,6

Vacsora

sajtos-túrós paradicsom 

barna kenyér60 g (1,5 vékony szelet)
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
329,618,49,241,6
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1493,267,933,5220,8

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Köszvény diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • gabonafélék, kenyér, péksütemény
    teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
  • zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
    saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonya köretek, gomba
  • gyümölcsök
    friss asztali gyümölcsök (a magasabb gyümölcscukor tartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), különösen javasolt: őszi- és kajszibarack, grapefruit, szilva, egres
  • olajos magvak
    gesztenye, pattogatott kukorica (vaj nélkül)
  • zsiradékok
    növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
  • húsok, hús-készítmények, hal
    korlátozott, alkalmanként max. 5-8 dkg mennyiségben fogyaszthatók: szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, mérsékelt zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, szója
  • tej és tejtermékek
    1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
  • tojás
    hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
  • édességek
    kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé, kakaó, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
  • italok
    víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, light üdítők

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések