Étrendek

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájába...

A diéta célja a glutén (gabonafehérje) kiiktatása, vagyis a búzát, árpát, rozst, zabot, valamint az ezeket nyomokban is tartalmazó élelmiszereket elhagyjuk az étrendből. Az étrend alapját a kenyér, gabona-készítmények és a rizs képezi. A számukra javasolt leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója és az ezekből előállított liszt, pehely és keményítő. A változatosság jegyében felhasználható még a sárgaborsóliszt, babliszt és szezámmag. A gluténmentes termékek sűrítőanyagaként az élelmiszeriparban használatos még a guarliszt is. A lisztérzékenyek egyrészt a speciális - számukra előállított, törzskönyvezett - gluténmentes termékeket fogyaszthatják, másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, és a dietetikusoktól származó információk alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is. A törzskönyvezett, diétás termékekről az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad ki listát, amelyet az Egészségügyi Közlöny tartalmaz. A gluténmentes élelmiszerek köre szinte évenként változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést, utánajárást igényelnek. Ha otthon késztünk gluténmentes élelmiszert (pl. kenyeret sütünk), akkor azt a többi élelmiszertől el kell különíteni, hogy ne szennyeződhessen. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani. A helyesen összeállított gluténmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

házi sonka2 vékony szelet
retek3 db
Liga margarin20 g
Glutenex barna kenyér3 szelet
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
520,610,8421,740,21

Tízórai

sárgarépa2 db
citromlé 
méz1 kk
dió15 g
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
219,85,198,9527,94

Ebéd

húsleves 

vagdaltpogácsa 

zöldbabfőzelék 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
748,740,1434,7953,25

Uzsonna

paradicsompüré3 ek
víz1, 5 dl
Ham-let tallér4 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
307,56,92,3463,6

Vacsora

Glutenex túrós derelye8-10 db

tejföl (12% -os)3 ek
cukor2 kk
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
384,34,237,349,19
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2180,967,375,08234,18


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Lisztérzékenység diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    a friss, mirelit és natúr konzervzöldség és gyümölcs gluténmentes (kivétel az import zöldalma). A hazai bébiételek gluténmentesen készülnek, így ezekkel dúsíthatók, sűríthetők az ételek.
  • Édesipari termékek
    speciális, gluténmentes sütemények, süteményporok, kekszek, édes és sós ostyák, csokoládék, rágógumik, cukorkák és pudingporok.
  • Tej, tejtermékek
    tej, író, tehéntúró, juhtúró, sajtok (kivéve: holland sajtok), tojás. A natúr joghurt, kefir és tejföl állományjavítóként glutént tartalmazhat, ezért mindig ellenőrizzük a gyártót.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    csirke, pulyka, halak, sovány sertés-, marha-, borjú-, nyúl- és vadhúsok, glutént nem tartalmazó húskészítmények (felvágottak, májkrémek).
  • Zsiradékok
    növényi olajok, margarin, vaj.
  • Italok
    víz, ásványvíz, rostos-, szénsavas üdítők, teák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó, bor, kukoricasör, valódi gyümölcspálinka.
  • Ízesítőanyagok

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések