Étrendek

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájába...

A diéta célja a glutén (gabonafehérje) kiiktatása, vagyis a búzát, árpát, rozst, zabot, valamint az ezeket nyomokban is tartalmazó élelmiszereket elhagyjuk az étrendből. Az étrend alapját a kenyér, gabona-készítmények és a rizs képezi. A számukra javasolt leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója és az ezekből előállított liszt, pehely és keményítő. A változatosság jegyében felhasználható még a sárgaborsóliszt, babliszt és szezámmag. A gluténmentes termékek sűrítőanyagaként az élelmiszeriparban használatos még a guarliszt is. A lisztérzékenyek egyrészt a speciális - számukra előállított, törzskönyvezett - gluténmentes termékeket fogyaszthatják, másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, és a dietetikusoktól származó információk alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is. A törzskönyvezett, diétás termékekről az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad ki listát, amelyet az Egészségügyi Közlöny tartalmaz. A gluténmentes élelmiszerek köre szinte évenként változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést, utánajárást igényelnek. Ha otthon késztünk gluténmentes élelmiszert (pl. kenyeret sütünk), akkor azt a többi élelmiszertől el kell különíteni, hogy ne szennyeződhessen. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani. A helyesen összeállított gluténmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

tej1,5 dl
Orsi párizsi2 db
Liga margarin15 g
 
paprika1 db
Glutenex fehér kenyér3 szelet
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
537,2512,3318,7354,77

Tízórai

őszibarack1 nagyobb darab
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
821,4-18

Ebéd

hamis gulyás 

tökfőzelék 

natúr szelet 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
724,3724,4934,9659,8

Uzsonna

Veronika rizses szelet1 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
201,63,211,623,6

Vacsora

Orsi párizsi2 db
trappista sajt1 vékony szelet
Liga margarin20 g
retek2 db
tea 
Glutenex fehér kenyér2 szelet
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
627,4512,6721,5965,87
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2172,6754,0886,88222,03


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Lisztérzékenység diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    a friss, mirelit és natúr konzervzöldség és gyümölcs gluténmentes (kivétel az import zöldalma). A hazai bébiételek gluténmentesen készülnek, így ezekkel dúsíthatók, sűríthetők az ételek.
  • Édesipari termékek
    speciális, gluténmentes sütemények, süteményporok, kekszek, édes és sós ostyák, csokoládék, rágógumik, cukorkák és pudingporok.
  • Tej, tejtermékek
    tej, író, tehéntúró, juhtúró, sajtok (kivéve: holland sajtok), tojás. A natúr joghurt, kefir és tejföl állományjavítóként glutént tartalmazhat, ezért mindig ellenőrizzük a gyártót.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    csirke, pulyka, halak, sovány sertés-, marha-, borjú-, nyúl- és vadhúsok, glutént nem tartalmazó húskészítmények (felvágottak, májkrémek).
  • Zsiradékok
    növényi olajok, margarin, vaj.
  • Italok
    víz, ásványvíz, rostos-, szénsavas üdítők, teák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó, bor, kukoricasör, valódi gyümölcspálinka.
  • Ízesítőanyagok

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések