Étrendek

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájába...

A diéta célja a glutén (gabonafehérje) kiiktatása, vagyis a búzát, árpát, rozst, zabot, valamint az ezeket nyomokban is tartalmazó élelmiszereket elhagyjuk az étrendből. Az étrend alapját a kenyér, gabona-készítmények és a rizs képezi. A számukra javasolt leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója és az ezekből előállított liszt, pehely és keményítő. A változatosság jegyében felhasználható még a sárgaborsóliszt, babliszt és szezámmag. A gluténmentes termékek sűrítőanyagaként az élelmiszeriparban használatos még a guarliszt is. A lisztérzékenyek egyrészt a speciális - számukra előállított, törzskönyvezett - gluténmentes termékeket fogyaszthatják, másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, és a dietetikusoktól származó információk alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is. A törzskönyvezett, diétás termékekről az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad ki listát, amelyet az Egészségügyi Közlöny tartalmaz. A gluténmentes élelmiszerek köre szinte évenként változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést, utánajárást igényelnek. Ha otthon késztünk gluténmentes élelmiszert (pl. kenyeret sütünk), akkor azt a többi élelmiszertől el kell különíteni, hogy ne szennyeződhessen. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani. A helyesen összeállított gluténmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

tej1 dl
kakaós tejbedara 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
313,510,388,5542

Tízórai

kefír1 pohár
Ham-let tallér4 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
267,58,254,944,25

Ebéd

almaleves 

citromos főtt hal 

burgonyapüré 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
943,441,2121,02106,91

Uzsonna

banán1 kisebb darab

alma1/2 db
őszibarack1/2 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
133,41,78-30,36

Vacsora

Eurofood sertésmájkrém1/2 kis tégely
trappista1 vékony szelet
retek2 db
paradicsom1 nagyobb darab
Ihász zsemle2 db= 90 g
tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
488,9513,7418,0266,3
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2146,7575,3652,49289,82

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Lisztérzékenység diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    a friss, mirelit és natúr konzervzöldség és gyümölcs gluténmentes (kivétel az import zöldalma). A hazai bébiételek gluténmentesen készülnek, így ezekkel dúsíthatók, sűríthetők az ételek.
  • Édesipari termékek
    speciális, gluténmentes sütemények, süteményporok, kekszek, édes és sós ostyák, csokoládék, rágógumik, cukorkák és pudingporok.
  • Tej, tejtermékek
    tej, író, tehéntúró, juhtúró, sajtok (kivéve: holland sajtok), tojás. A natúr joghurt, kefir és tejföl állományjavítóként glutént tartalmazhat, ezért mindig ellenőrizzük a gyártót.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    csirke, pulyka, halak, sovány sertés-, marha-, borjú-, nyúl- és vadhúsok, glutént nem tartalmazó húskészítmények (felvágottak, májkrémek).
  • Zsiradékok
    növényi olajok, margarin, vaj.
  • Italok
    víz, ásványvíz, rostos-, szénsavas üdítők, teák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó, bor, kukoricasör, valódi gyümölcspálinka.
  • Ízesítőanyagok

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések