Étrendek

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájába...

A diéta célja a glutén (gabonafehérje) kiiktatása, vagyis a búzát, árpát, rozst, zabot, valamint az ezeket nyomokban is tartalmazó élelmiszereket elhagyjuk az étrendből. Az étrend alapját a kenyér, gabona-készítmények és a rizs képezi. A számukra javasolt leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója és az ezekből előállított liszt, pehely és keményítő. A változatosság jegyében felhasználható még a sárgaborsóliszt, babliszt és szezámmag. A gluténmentes termékek sűrítőanyagaként az élelmiszeriparban használatos még a guarliszt is. A lisztérzékenyek egyrészt a speciális - számukra előállított, törzskönyvezett - gluténmentes termékeket fogyaszthatják, másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, és a dietetikusoktól származó információk alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is. A törzskönyvezett, diétás termékekről az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad ki listát, amelyet az Egészségügyi Közlöny tartalmaz. A gluténmentes élelmiszerek köre szinte évenként változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést, utánajárást igényelnek. Ha otthon késztünk gluténmentes élelmiszert (pl. kenyeret sütünk), akkor azt a többi élelmiszertől el kell különíteni, hogy ne szennyeződhessen. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani. A helyesen összeállított gluténmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

házi sonka1 vékony szelet
Medve sajt1 kocka
otthon sütött fokhagymás bagett1 db
cukor2 tk
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
628,613,9219,397,22

Tízórai

paradicsom1/2 db
zöldpaprika1/2 db
vöröshagyma1/4 kisebb darab
retek2 db
olaj2 kk
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
84,825,396,41

Ebéd

túrós korhelyleves 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
535,138,9317,8125,73

Uzsonna

alma1 közepes db
cukor2-3 kk
fahéj 
szegfűszeg 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
150,750,6-35,48

Vacsora

vargabéles 

almalé3 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
695,5516,4817,5796,23
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2094,871,9360,06261,07


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Lisztérzékenység diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    a friss, mirelit és natúr konzervzöldség és gyümölcs gluténmentes (kivétel az import zöldalma). A hazai bébiételek gluténmentesen készülnek, így ezekkel dúsíthatók, sűríthetők az ételek.
  • Édesipari termékek
    speciális, gluténmentes sütemények, süteményporok, kekszek, édes és sós ostyák, csokoládék, rágógumik, cukorkák és pudingporok.
  • Tej, tejtermékek
    tej, író, tehéntúró, juhtúró, sajtok (kivéve: holland sajtok), tojás. A natúr joghurt, kefir és tejföl állományjavítóként glutént tartalmazhat, ezért mindig ellenőrizzük a gyártót.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    csirke, pulyka, halak, sovány sertés-, marha-, borjú-, nyúl- és vadhúsok, glutént nem tartalmazó húskészítmények (felvágottak, májkrémek).
  • Zsiradékok
    növényi olajok, margarin, vaj.
  • Italok
    víz, ásványvíz, rostos-, szénsavas üdítők, teák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó, bor, kukoricasör, valódi gyümölcspálinka.
  • Ízesítőanyagok

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Megelőzhető az újbóli csonttörés!

Sokan nem élik túl a csonttörést - szeretett, kedves idős rokonainkat, szomszédainkat veszíthetjük el amiatt, hogy nem ismerték fel időben a csontritkulásukat. Tudja meg, mit mond az orvos a megelőzésről, kezelésről!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések