HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Stroke

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/31

Dietetikai összegzés

A diéta lényegét az alacsony zsírtartalmú élelmianyagok kell, hogy képezzék. Ezen kívül javasolható a sószegény, fűszerszegény konyhatechnika alkalmazása, mely által egy könnyen emészthető étrend állítható fel. Zsírszegény konyhatechnikák: főzés, párolás, grillezés, alufóliában sütés, roston sütés, speciális kerámia edény használata, melyben az étel párolódik, teflon edények használata stb..A zsírszegény elkészítés mellett a cukroktól mentes vagy minimális cukrot felhasználó étrend összeállítás is fontos, mivel a stroke-os betegek többek között elhízással, és egyéb társbetegségekkel is küszködnek. Ilyenkor elengedhetetlenül figyelni kell a kalória bevitelre is.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- rozskenyér2 közepes szelet
- joghurtos párizsisaláta15 dkg
- friss narancslé2 dl
4531611,569,3
Tízórai
- alma1 nagyobb darab
- mandarin1 közepes darab
931,1118,9
Ebéd
- zöldbableves 
grill csirkemell 

Hozzávalók

- csirkemell12 dkg
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
- görög saláta15 dkg
- ízes piskótatekercs1 szelet
50638,419,742,7
Uzsonna
- zabkorpás pogácsa 
281913,231,2
Vacsora
- rozskenyér2 közepes szelet
- light margarin1 dkg
- óvári sajt2 kisebb szelet
- paradicsom1 nagyobb darab
- természetes ásványvíz2 dl
37919,910,950


összesen:

171384,556,3212,1

2. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- makréla konzerv4 dkg
- snidlingízlés szerint
- citromléízlés szerint
- friss narancslé2 dl
44717,412,564
Tízórai
- cukormentes gyümölcsjoghurt2 dl
1195,85,910,2
Ebéd
- csirkeragu leves 
káposztás palacsinta 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os1 dl
- nyári fejeskáposzta6 dkg
- búzaliszt3,5 dkg
- olaj1 evőkanál
- cukor1 evőkanál
- tojás1/3 db
- sóízlés szerint
 
58224,827,857,2
Uzsonna
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- mandarin10 dkg
- alma10 dkg
- banán5 dkg
- narancs5 dkg
- méz1 közepes kiskanál
 
1842,10,840,4
Vacsora
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- sovány tehéntúró4 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- uborka1 kisebb darab
- természetes ásványvíz2 dl
26414,91,248


összesen:

159664,948,3219,9

3. nap

Reggeli
- dabasi rozsos kenyér2 közepes szelet
- gombás melegszendvicskrém3 dkg
- ananászlé light2 dl
35410,73,568,5
Tízórai
- banán1 nagyobb darab
- narancs1 kisebb darab
1702,20,338,3
Ebéd
- májgombóc leves 
kakukkfüves pulykaszelet 

Hozzávalók

- pulykamell10 dkg
- tejföl 12%-os2,5 dkg
- delma margarin1 dkg
- fokhagymaízlés szerint

Elkészítés

A gondosan előkészített pulykaszeleteket megsózzuk, fokhagymával, kakukkfűvel ízesítjük, majd alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva egy margarinnal kikent jénai tálba helyezve megsütjük
- pirított burgonya 
67538,528,863,6
Uzsonna
pikáns sárgarépasaláta 

Hozzávalók

- sárgarépa10 dkg
- vöröshagyma1/4 db
- friss citromléízlés szerint
- friss narancsléízlés szerint
- olívaolajízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
 
801,53,210,7
Vacsora
morzsás brokkoli reszelt sajttal 

Hozzávalók

- brokkoli30 dkg
- zsemlemorzsa2 evőkanál
- köményes sajt (reszelve)2 dkg
- delma margarin (kikenéshez)1 dkg

Elkészítés

A brokkolit miután rózsáira szétszedtük, feltesszük enyhén sós vízbe főni, majd amikor már majdnem puha margarinnal kikent, zsemlemorzsázott hőálló edénybe helyezzük. Köményes reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- friss narancslé2 dl
39621,18,855,9


összesen:

167573,944,6237

4. nap

Reggeli
- magvas barnakenyér2 nagyobb szelet
- light margarin1 dkg
- pulykasonka2 közepes szelet
- paradicsompaprika5 dkg
- friss almalé2 dl
45017,810,769
Tízórai
- rozsos abonett3 közepes darab
- narancsos kefir 
2009,40,638,4
Ebéd
francia halfilé 

Elkészítés

A burgonyát héjjastól feltesszük főni. A tőkehalfilét megsózzuk, meghintjük liszttel, majd az olajban elősütjük. Egy hőálló edénybe a megfőtt, meghámozott, és karikára vágott burgonyát belehelyezzük, enyhén megsózzuk, rárétegezzük a halat, majd a többi karikára vágott zöldséget is. Az alacsony zsírtartalmú tejfölbe bele keverjük a fűszerpaprikát és ráöntjük a halas rakottra. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
 
ráncos hagymaleves 

Hozzávalók

- tőkehal filé9 dkg
- zöldpaprika6 dkg
- paradicsom5 dkg
- tejföl 12%-os3 dkg
- vöröshagyma2,5 dkg
- olaj1 evőkanál
- liszt1 evőkanál
- csökkentett natrium tartalmú sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- burgonya25 dkg
 
70029,924,488,2
Uzsonna
- almás rétes 
25049,337
Vacsora
waldorf saláta 

Hozzávalók

- alma3,5 dkg
- kefir2,5 dkg
- zeller1,5 dkg
- majonéz1 evőkanál
- citromléízlés szerint
- diópár szem felaprítva
- méz1 mokkáskanál

Elkészítés

Az almát héjjastól felkockázzuk, majd citromlével meglocsoljuk. A zellert megfőzzük, és vékonyan, gyufaszálszerűen aprítjuk fel, a diót durvára vágjuk. Összekeverjük, és a kefírrel összevegyített mézes, majonézes (jobb a jogonéz!) egyveleget ráöntjük a saláta tetejére.
- korpás kifli 
- természetes ásványvíz2 dl
2877,51432


összesen:

188668,759,1264,6

5. nap

Reggeli
- korpás kifli 
- rostos őszibaracklé2 dl
- tejfölös túró3 dkg
- paradicsompaprika5 dkg
2969,73,456
Tízórai
- gyümölcsös müzliszelet 
- friss almalé 
1941,32,839,6
Ebéd
- palócleves 
tavaszi pulykaragu 

Hozzávalók

- pulykahús9 dkg
- zöldborsó2 dkg
- sárgarépa2 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- olaj1 kisebb evőkanál
- búzaliszt1 kiskanál
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A zöldségeket gondos tisztítás után felkockázzuk. A pulykahúst vékony csíkokra vágjuk, és olajon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket is. Sóval, petrezselyem zöldjével ízesítjük, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Amikor már majdnem meg puhult, liszttel meg hintjük, és kevés vízzel felöntve készre pároljuk.
- tésztaköret koleszterinmentes 
105547,15395,6
Uzsonna
- ananász20 dkg
1050,80,224
Vacsora
- kuglóf 
- tej, 1,5%-os8 dkg
382151057,3


összesen:

203173,969,5272,6

6. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- baromfivirsli2 közepes darab
- mustár1 közepes mokkáskanál
- friss narancslé2 dl
57127,120,268
Tízórai
- alma2 nagyobb darab
1391,61,628
Ebéd
- zöldségleves 
- gyümölcsös tejbenrizs 
46814,97,683,6
Uzsonna
- sajtos pogácsa 
- friss narancslé2 dl
48112,619,861
Vacsora
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- körözött tehéntúróból, tejföllel4 dkg
- paradicsom1 nagyobb darab
- természetes ásványvíz2 dl
29614450,6


összesen:

195570,153,2291,2

7. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- light margarin1 dkg
- csirkesonka2 közepes szelet
- paradicsom1 közepes darab
- light rostos őszibaracklé2 dl
34417,7458,8
Tízórai
- gyümölcsös, magvas müzlikeverék4 dkg
- tej, 1,5%-os1,5 dl
21910,17,128,1
Ebéd
- frankfurti leves 
- bolognai spagetti 
64930,831,659,6
Uzsonna
- kivi2 nagyobb darab
- mandarin1 kisebb darab
1362,21,325,5
Vacsora
- sajtos melegszendvics 
- friss almalé2 dl
41211,713,160,5


összesen:

176072,657,1232,5

8. nap

Reggeli
- rozskenyér2 közepes szelet
- tavaszi felvágott2 közepes szelet
- köményes sajt2 kisebb szelet
- uborka1 kisebb darab
- paradicsom1 közepes darab
- természetes ásványvíz2 dl
41125,312,349,4
Tízórai
- 0%-os joghurt2 dl
- szezámmagos kifli0,5 adag
1579,9126,4
Ebéd
- húsgombóc leves25 dkg
- rakott burgonya 
52718,124,457,1
Uzsonna
- banán2 kisebb darab
1892,30,243,6
Vacsora
színes tésztasaláta 

Hozzávalók

- csiperke10 dkg
- durum tészta5 dkg
- csemegekukorica5 dkg
- sárgarépa5 dkg
- csirkemell4 dkg
- vöröshagymaízlés szerint
- olaj2 evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- csökkentet nátrium tartalmú sóízlés szerint

Elkészítés

A durum tésztát ( pl. erre a célra javasolható a tollhegy alakú penne, akár színes is lehet) enyhén sós vízben megfőzzük. Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellet, és hozzáadjuk a vékonyra szelt csiperkét, a csemegekukoricát, valamint kis kockákra vágott sárgarépát. Megpároljuk, sóval és petrezselyemmel ízesítjük. Ezt az egyveleget összekeverjük a kifőtt tésztával. Frissen a legfinomabb.
- friss grapefruitlé2 dl
57626,41874,6


összesen:

18608255,8251,1

9. nap

Reggeli
- magvas barnakenyér2 nagyobb szelet
- padlizsánkrém3 dkg
- zöldpaprika1 kisebb darab
- friss narancslé2 dl
39211,110,661
Tízórai
- mézespuszedli5 dkg
- narancs2 közepes darab
3035,42,961,2
Ebéd
hamis gulyásleves 

Hozzávalók

- burgonya10 dkg
- sárgarépa2 dkg
- vöröshagymaízlés szerint
- olaj1 evőkanálnyi
- karalábé1 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- zeller1 dkg
- lecsókonzerv1 evőkanál
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- köménymagízlés szerint

Elkészítés

Az olajon meg pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a fűszerpaprikával, és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, a lecsót. Ízesítjük sóval, köménnyel, fokhagymával, petrezselyemmel. Amikor félig puha a zöldség, akkor adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, mivel a burgonya hamarabb megpuhul. Az egészet készre főzzük, és tálaljuk.
roston sült fogas 

Hozzávalók

- fogassüllő20 dkg
- olaj1 dkg
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A gondosan előkészített fogast / süllőt enyhén megsózzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, és állni hagyjuk. Olajjal megkenve rácson /roston/ pirosra sütjük.
- burgonyasaláta15 dkg
65345,822,365,1
Uzsonna
- sajtos rúd 
1364,2811,6
Vacsora
- rozskenyér2 közepes szelet
- petrezselymes margarin2 dkg
- óvári sajt1 kisebb szelet
- friss almalé2 dl
47212,714,371,5


összesen:

195479,258270,4

10. nap

Reggeli
- rozskenyér1 nagyobb szelet
- főtt tojás1 db
- light margarin1 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- friss almalé2 dl
38111,4864,4
Tízórai
- káposztás pogácsa 
- alma1 nagyobb darab
2495,210,432,6
Ebéd
- gyümölcsleves, cukor nélkül 
- sült pulykamell, olajjal 
besameles zöldségtál 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os7 dkg
- burgonya5 dkg
- sárgarépa4 dkg
- kelbimbó4 dkg
- vöröshagyma2 dkg
- zsemlemorzsa1 dkg
- rama margarin1 dkg
- búzaliszt1 evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát, és a sárgarépát kockára vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. A kelbimbót megpároljuk a vöröshagymával együtt. A margarinból, a lisztből rántást készítünk, és meleg tejjel felengedve mártássűrűségűre keverjük, majd sóval, szerecsendióval ízesítjük. Kimargarinozott, zsemlemorzsázott hőálló edénybe helyezzük a zöldségeket, és ráöntjük a besameles öntetet. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Díszíthetjük friss petrezselyemmel.
6024025,351,8
Uzsonna
- gyümölcssaláta20 dkg
- zabpehely2 közepes kiskanál
20731,344,3
Vacsora
- héjában sült burgonya kefírrel1 adag (kb. 16 dkg)
- light rostos őszibaracklé2 dl
2085,70,444,6


összesen:

164765,345,4237,6

11. nap

Reggeli
- korpás kifli 
ropogós téli zöldsaláta kefíres öntettel 

Hozzávalók

- kefir10 dkg
- nyári fejeskáposzta7,5 dkg
- sárgarépa7,5 dkg
- uborka7,5 dkg
- retek5 dkg
- zeller2,5 dkg
- mustár1 kiskanál

Elkészítés

A hozzávaló zöldségeket felaprítjuk és kefires mustáros öntettel frissen tálaljuk.
- természetes ásványvíz2 dl
31212,65,552
Tízórai
- búzacsírás gyümölcssaláta 
1854,91,536,9
Ebéd
- tejfölös karalábé leves 
- fokhagymás halfilé 
- párolt vegyesköret 
- jogonéz1 közepes kiskanál
52631,118,258,2
Uzsonna
- túrós pogácsa 
- kivi2 közepes darab
45613,219,155,3
Vacsora
- korpás kifli2 adag
- light margarin1 dkg
- csipkebogyó lekvár2 közepes kiskanál
- citromos tea 
37011,44,171,4


összesen:

184973,248,3273,8

12. nap

Reggeli
- rozskenyér2 közepes szelet
- csirkemájkrém2 dkg
- paradicsompaprika5 dkg
- friss almalé2 dl
39696,374,3
Tízórai
- korpáskeksz3 dkg
- gyümölcsjoghurt2 dl
2939,99,940,4
Ebéd
- csirkehús leves 
- rakott karfiol 
43231,323,124,1
Uzsonna
- banánturmix 
2268,15,734,8
Vacsora
- gépsonkás melegszendvics1,5 adag (1 nagy szelet kenyérből)
- természetes ásványvíz2 dl
4342017,648,6


összesen:

178178,362,7222,2

13. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- paradicsomos halkonzerv4 dkg
- citromos tea 
33814,5753,9
Tízórai
- briós 
2015,34,734,2
Ebéd
- magyaros burgonyaleves 
- zöldborsófőzelék 
- zöldborsófőzelék 
765362988,3
Uzsonna
- alma1 nagyobb darab
- narancs1 kisebb darab
1031,3120,8
Vacsora
- sajtos kifli 
- kakaós tej2 dl
31415,24,852,2


összesen:

172172,446,4249,3

14. nap

Reggeli
- szezámmagos kifli 
- light margarin1 dkg
- aszpikos uborkás sonka2 kisebb szelet
- snidlingízlés szerint
- paradicsom1 kisebb darab
- természetes ásványvíz2 dl
24411,85,436,9
Tízórai
- almás-diós rétes 
2096,77,228,8
Ebéd
- tarhonyaleves 
olasz csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb8 dkg
- csiperke2 dkg
- óvári sajt (reszelve)1 dkg
- olaj1 kisebb evőkanál
- paradicsom püre1 kiskanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- friss rozmaringízlés szerint
- oregánóízlés szerint

Elkészítés

A csirke combokat megsózzuk, és olajon elősütjük. A csiperkét felszeleteljük, megpirítjuk, hozzáadjuk a szükséges fűszereket, és a paradicsompürét. A combokat hőálló jénai edénybe helyezzük, és ráöntjük a paradicsomos gombás egyveleget. Reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
- párolt rizs1 adag (8 dkg)
70831,52588,3
Uzsonna
- mandarin2 nagyobb darab
- sajtos keksz2 nagyobb darab
1934,15,530,5
Vacsora
- szezámmagos kifli 
- zalai felvágott2 közepes szelet
- light margarin1 dkg
- paradicsompaprika5 dkg
- friss grapefruitlé2 dl
42015,514,255,1


összesen:

----

A(z) Stroke diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék
Teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyerek és péksütemények, szójás kenyér, korpás termékek, kevés tojással készült, vagy tojás nélküli tészták, durumliszt és az ebből készült tészták, barnarizs, zab- és búzakorpa és pehely salátákhoz.


Tej, tejtermékek
Maximum 1.5%-os tej, joghurtok, kefír, sovány ill. zsírszegény felirattal rendelkező túrók, sajtok közül a max. 20-25% zsírtartalmúak ( Tenkes, Köményes, Óvári stb..)


Húsok
Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj, a húskészítmények közül a sovány felvágottak), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak ( hekk, tonhal, lazac?) Kiváló zsírsavösszetételük előnyös a diétában!


Tojás
Maximum 1-2 db tojás/hét, mivel a tojássárgája gazdag koleszterin tartalommal rendelkezik, felhasználásánál figyelembe véve a zsírszegény konyhatechnikákat. Majonéz pótlásra alkalmas lehet a jogonéz


Zsiradékok
Növényi eredetű olajok ( napraforgó-, kukorica-, oliva-, lenmagolaj stb..), alacsony zsírtartalmú margarinok


Zöldségek, főzelékfélék
Főzve, párolva, nyersen elkészítve minimális zsiradék felhasználással


Gyümölcsök
Bármelyik jó, mivel rosttartalmuk nagy jelentőséggel bír a koleszterin csökkentő étrendben, viszont a befőttek közül preferáljuk a minimális cukorral készülőket, vagy a cukor menteseket, friss gyümölcsleveket


Folyadékok, italok
Természetes vizek és ásványvizek, kávé mértékkel ( napi 5 kávé már emeli a vér összkoleszterin szintjét is, nem csak a magas vérnyomásra kedvezőtlen!) illetve pl. hosszú kávé formájában, gyümölcsteák, ivólevek minimális cukortartalommal.


Ízesítő anyagok
Csökkentett natriumtartalmú só, biovegeták, borsikafű, zöldfűszerek, vagyis kímélő mértékletes fűszerezés


A(z) Stroke diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék
Fehér kenyér és péksütemények, finomlisztből készült termékek


Tej, tejtermékek
1.5% feletti zsírtartalommal rendelkező tejek, tejszín, vaj, sűrített tejek, zsíros sajtok. Megjegyzés: egyes sajtok magas sótartalommal is rendelkeznek, melyek ezért még inkább kerülendők a diétában pl. Anikó, Trappista, Márvány, krémsajtok stb.


Húsok
Szemmel is láthatóan zsíros húsok, löncs, kolbászok, szalámik.


Tojás
A fent említett ajánlásnál több tojás, és a belőle zsírosan elkészített ételek pl. rántotta, majonéz


Zsiradékok
Állati eredetű sertés-, tyúk-, liba-, kacsazsír, szalonna, tepertő, vajkrémek


Zöldségek, főzelékfélék
Zsíros konyhatechnológiával készülő, nehezen emészthetők pl. szárazhüvelyesek ( szárazbab, szója, lencse ), bőzsírban sültek: pl. sült burgonya


Gyümölcsök
Cukrozott, tejszínhabos állapotban tálaltak, cukros befőttek


Folyadékok, italok
Erős feketekávé, alkoholok, szörpök, cukros üdítők


Ízesítő anyagok
Az ízfokozókkal ellátott vegetafélék magas sótartalommal rendelkeznek, melyek a magas vérnyomással küszködőknek nem előnyösek a diétában, sós mogyoró és pisztácia (sós nasik)