A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és...
A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete. Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.
A vért pumpáló szívet, a vért a szövetekhez szállító artériákat és a vért a szövetektől elszállító vénákat együttesen kardiovaszkuláris rendszernek nevezzük. Amikor szűkebben az agy vérellátásáról beszélünk, az ún. cerebrovaszkuláris rendszerrel foglakozunk. Az agyszövet vérellátási zavara az esetek zömében artériális, ritkábban szív és vénás eredetű. Még ritkábban előfordulhat az is, hogy a vért alkotó sejtek és fehérjék rendellensége okozza a perfúziós zavart, ilyenkor stroke alakulhat ki ép erek és szív dacára.
A diéta lényegét az alacsony zsírtartalmú élelmianyagok kell, hogy képezzék. Ezen kívül javasolható a sószegény, fűszerszegény konyhatechnika alkalmazása, mely által egy könnyen emészthető étrend állítható fel. Zsírszegény konyhatechnikák: főzés, párolás, grillezés, alufóliában sütés, roston sütés, speciális kerámia edény használata, melyben az étel párolódik, teflon edények használata stb..A zsírszegény elkészítés mellett a cukroktól mentes vagy minimális cukrot felhasználó étrend összeállítás is fontos, mivel a stroke-os betegek többek között elhízással, és egyéb társbetegségekkel is küszködnek. Ilyenkor elengedhetetlenül figyelni kell a kalória bevitelre is.
Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék Teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyerek és péksütemények, szójás kenyér, korpás termékek, kevés tojással készült, vagy tojás nélküli tészták, durumliszt és az ebből készült tészták, barnarizs, zab- és búzakorpa és pehely salátákhoz.
Tej, tejtermékek Maximum 1.5%-os tej, joghurtok, kefír, sovány ill. zsírszegény felirattal rendelkező túrók, sajtok közül a max. 20-25% zsírtartalmúak ( Tenkes, Köményes, Óvári stb..)
Húsok Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj, a húskészítmények közül a sovány felvágottak), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak ( hekk, tonhal, lazac?) Kiváló zsírsavösszetételük előnyös a diétában!
Tojás Maximum 1-2 db tojás/hét, mivel a tojássárgája gazdag koleszterin tartalommal rendelkezik, felhasználásánál figyelembe véve a zsírszegény konyhatechnikákat. Majonéz pótlásra alkalmas lehet a jogonéz
Zsiradékok Növényi eredetű olajok ( napraforgó-, kukorica-, oliva-, lenmagolaj stb..), alacsony zsírtartalmú margarinok
Gyümölcsök Bármelyik jó, mivel rosttartalmuk nagy jelentőséggel bír a koleszterin csökkentő étrendben, viszont a befőttek közül preferáljuk a minimális cukorral készülőket, vagy a cukor menteseket, friss gyümölcsleveket
Folyadékok, italok Természetes vizek és ásványvizek, kávé mértékkel ( napi 5 kávé már emeli a vér összkoleszterin szintjét is, nem csak a magas vérnyomásra kedvezőtlen!) illetve pl. hosszú kávé formájában, gyümölcsteák, ivólevek minimális cukortartalommal.
Ízesítő anyagok Csökkentett natriumtartalmú só, biovegeták, borsikafű, zöldfűszerek, vagyis kímélő mértékletes fűszerezés
A(z) Stroke diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék Fehér kenyér és péksütemények, finomlisztből készült termékek
Tej, tejtermékek 1.5% feletti zsírtartalommal rendelkező tejek, tejszín, vaj, sűrített tejek, zsíros sajtok. Megjegyzés: egyes sajtok magas sótartalommal is rendelkeznek, melyek ezért még inkább kerülendők a diétában pl. Anikó, Trappista, Márvány, krémsajtok stb.
Húsok Szemmel is láthatóan zsíros húsok, löncs, kolbászok, szalámik.
Tojás A fent említett ajánlásnál több tojás, és a belőle zsírosan elkészített ételek pl. rántotta, majonéz
Zsiradékok Állati eredetű sertés-, tyúk-, liba-, kacsazsír, szalonna, tepertő, vajkrémek
Zöldségek, főzelékfélék Zsíros konyhatechnológiával készülő, nehezen emészthetők pl. szárazhüvelyesek ( szárazbab, szója, lencse ), bőzsírban sültek: pl. sült burgonya
Gyümölcsök Cukrozott, tejszínhabos állapotban tálaltak, cukros befőttek
Folyadékok, italok Erős feketekávé, alkoholok, szörpök, cukros üdítők
Ízesítő anyagok Az ízfokozókkal ellátott vegetafélék magas sótartalommal rendelkeznek, melyek a magas vérnyomással küszködőknek nem előnyösek a diétában, sós mogyoró és pisztácia (sós nasik)
Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...