
Elhízás
A tartalom elérési útvonala (URL): //www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/309 |
Dietetikai összegzés
Az étrendi kezelés célja a testtömegtöbblet mérséklése, majd a kívánatos testtömeg elérése és megtartása. Jellemzi az energiaszegénység, ezen belül is a zsírtartalom csökkentése. Az étrend szénhidráttartalma megegyezik a hagyományos egészségmegőrző étrendével, kismértékű korlátozása elsősorban a hozzáadott cukortartalomra vonatkozik. Az élelmi rostokban (elsősorban a vízoldékony rostok, pl. pektin) gazdag nyersanyagok (pl. zabkorpa) bőséges felhasználása elsősorban az étrend telítőértékének növelése miatt célszerű. Bőséges folyadékbevitel, és az egyenletes energia- és tápanyagbevitel kedvéért 4-5 étkezés megtartása javasolt.
![]() | Reggeli | ![]() |
mozzarellás-paradicsomos melegszendvics |
| ![]() |
vegyes zöldsaláta |
| ![]() |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
458,4 | ![]() | 23,4 | ![]() | 13,3 | ![]() | 56,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- korpás keksz | 4 db |
- narancslé (100% gyümölcstartalmú) | 300 ml |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
203 | ![]() | 1,8 | ![]() | 1 | ![]() | 37,5 |
![]() | Ebéd | ![]() |
pulyka hamburger |
| ![]() | A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a finomra reszelt vöröshagymával, valamint a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg. |
spanyol zöldbabsaláta |
| ![]() | A zöldbabot megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, vékony kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot és a paradicsompürét, ízesítjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, édesítőszerrel, citromlével, sóval és kevés vizet öntve alá puhára pároljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
465,9 | ![]() | 29 | ![]() | 25,17 | ![]() | 26,4 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- körte | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
78 | ![]() | 0,6 | ![]() | - | ![]() | 18 |
![]() | Vacsora | ![]() |
korpás húskrém |
| ![]() | A maradék húst finomra daráljuk, ízesítjük a finomra reszelt hagymával és a fűszerekkel, sóval. Hozzáadjuk a kefirt és az előzetesen szárazon megpirított zabkorpát. Alaposan összedolgozzuk, lehűtve kínáljuk. |
- barna kenyér | 80 g |
paradicsomsaláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
338,3 | ![]() | 20 | ![]() | 4,8 | ![]() | 50 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1543,6 | ![]() | 74,8 | ![]() | 44,27 | ![]() | 188,7 |

![]() | Reggeli | ![]() |
almás-fahéjas müzli |
| ![]() | Az almát megmossuk, ha szép a héja azzal együtt, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. A zabpelyhet, a búzacsírát és a korpát szárazon megpirítjuk. Összekeverjük az almával, ízesítjük a mézzel, a fahéjjal és a citromlével. Felöntjük a tejjel. Frissen tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
225,7 | ![]() | 10,1 | ![]() | 3,9 | ![]() | 35,6 |
![]() | Tízórai | ![]() |
házi gyümölcsjoghurt |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
187,6 | ![]() | 6,6 | ![]() | 7 | ![]() | 25,8 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- csontleves |
- tésztabetéttel | 10 g |
zöldséges tojáslepény |
| ![]() | A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk és habverővel alaposan elkeverjük. Teflonserpenyőben olajat melegítünk és a tojásokat palacsinta-szerűen megsütjük, de nem fordítjuk meg. Rászórjuk a gőzben előfőzött sárgarépa kockákat és a borsót. Meghintjük reszelt szerecsendióval, felgöngyöljük. Frissen finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve melegen tálaljuk. |
- héjában sült burgonya | 250 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
497,6 | ![]() | 20,7 | ![]() | 15,79 | ![]() | 64,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- banán | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
157,5 | ![]() | 1,9 | ![]() | - | ![]() | 36,3 |
![]() | Vacsora | ![]() |
kukoricasaláta koktélvirslivel |
| ![]() |
- kornspitz | 2 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
465,8 | ![]() | 24,4 | ![]() | 10 | ![]() | 66,3 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1534,2 | ![]() | 63,7 | ![]() | 36,69 | ![]() | 228,6 |

![]() | Reggeli | ![]() |
kapros túrókrém |
| ![]() |
Graham pirítós | 80 g |
| ![]() |
zöld tea |
| ![]() |
- Tízórai |
- gyümölcsös müzliszelet | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
331 | ![]() | 16,1 | ![]() | 4,1 | ![]() | 55 |
![]() | Ebéd | ![]() |
paradicsomleves |
| ![]() | Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, a tűzről levéve belekeverjük a paradicsompürét, felengedjük vízzel vagy csontlével, beletesszük a zellert és a vöröshagymát. Ízesítjük sóval, édesítőszerrel. Ha felforrt, kivesszük a hagymát és a zellert. Melegen tésztabetéttel tálaljuk. |
- tésztabetéttel | 10 g |
töltött padlizsán |
| ![]() | A padlizsánt megmossuk, félbevágjuk, a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A ledarált húst összekeverjük a tojással, az előfőzött barna rizzsel, a fűszerekkel és az olajon megpárolt finomra reszelt hagymával. Az így kapott tölteléket a padlizsánokba töltjük, kefirrel meglocsolva sütőben megsütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
538,6 | ![]() | 32,3 | ![]() | 17,3 | ![]() | 57,5 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
őszibarackturmix |
| ![]() |
- korpás keksz | 3 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
217,6 | ![]() | 7,3 | ![]() | 3,7 | ![]() | 32,7 |
![]() | Vacsora | ![]() |
Hawaii szendvics |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
364,1 | ![]() | 24,7 | ![]() | 8,5 | ![]() | 44 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1501,3 | ![]() | 80,9 | ![]() | 34,6 | ![]() | 197,9 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- korpás zsemle | 1 db |
- Párizsi | 50 g |
- light margarin | 10 g |
- paradicsom | 150 g |
tejeskávé |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
309 | ![]() | 12 | ![]() | 6,2 | ![]() | 47,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
vegyes kompót |
| ![]() |
- puffasztott búzaszelet | 2 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
117 | ![]() | 2,8 | ![]() | - | ![]() | 24,9 |
![]() | Ebéd | ![]() |
zöldborsós gombaragu |
| ![]() | A gombát megmossuk, megtisztítjuk és vastag szeletekre vágjuk. A borsót megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a borsót és a gombát, ízesítjük a borssal és a sóval, kevés folyadékot öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Frissen finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. |
korpás galuska |
| ![]() | Az alapanyagokból a hagyományosnak megfelelő módon galuskatésztát keverünk. Forró sós vízbe szaggatva kifőzzük. A lecsepegtetett galuskákat az olajban megforgatjuk. |
uborkasaláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
701,7 | ![]() | 30,7 | ![]() | 26,98 | ![]() | 78,1 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
sárga saláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
56 | ![]() | 1,1 | ![]() | - | ![]() | 11,7 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sajtkrém |
| ![]() |
- kornspitz | 2 db |
- retek | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
378,8 | ![]() | 24 | ![]() | 9,8 | ![]() | 45,4 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1562,5 | ![]() | 70,6 | ![]() | 42,98 | ![]() | 207,9 |

![]() | Reggeli | ![]() |
zöldségkrém |
| ![]() | A zöldségeket megmossuk, vékonyan meghámozzuk és egy finom lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a margarinnal és a finomra vágott zöldfűszerekkel. Ízesítjük sóval. |
- korpás kenyér | 80 g |
- tej (1,5%) | 300 ml |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
402,4 | ![]() | 18,1 | ![]() | 8,6 | ![]() | 60,3 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- kivi | 200 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
104 | ![]() | 2 | ![]() | - | ![]() | 22,6 |
![]() | Ebéd | ![]() |
vasalt tonhal |
| ![]() | A halat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, ecset vagy kenőtoll segítségével a halszelet mindkét oldalát vékonyan bekenjük. Nem sózzuk! Az így fűszerezett halat néhány óráig hűtőben pihentetjük, sütés előtt sózzuk. Felforrósított kontakt grillben vagy teflonserpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. |
parajfőzelék |
| ![]() | A megtisztított és megmosott spenótot forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük és leturmixoljuk. A lisztből és az olajból diétás rántást készítünk (szárazon megpirítjuk a lisztet és ezután adjuk hozzá az olajat). Hozzáadjuk a parajpürét és a zúzott fokhagymát. Felengedjük tejjel, sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforraljuk. |
- barna kenyér | 50 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
465,4 | ![]() | 42,1 | ![]() | 13,44 | ![]() | 42 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- korpás keksz | 5 db |
- almalé (100%) | 300 ml |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
193 | ![]() | - | ![]() | 2 | ![]() | 36,9 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sopszka saláta |
| ![]() |
- korpás zsemle | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
335,3 | ![]() | 21,9 | ![]() | 14,19 | ![]() | 36,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1500,1 | ![]() | 84,1 | ![]() | 38,23 | ![]() | 197,9 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- Graham-pirítós | 60 g |
- főtt tojás | 1 db |
- uborka | 150 g |
- light margarin | 10 g |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
300,5 | ![]() | 12 | ![]() | 8,8 | ![]() | 41,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
barackos vaníliapuding |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
199,7 | ![]() | 7 | ![]() | 3 | ![]() | 34,6 |
![]() | Ebéd | ![]() |
olasz zöldségleves |
| ![]() | A zöldségeket és a hagymát megmossuk, apró kockákra vágjuk és az olajon átpároljuk. Fűszerezzük a sóval, borssal, kakukkfűvel, petrezselyemmel, paradicsompürével. Óvatosan összekeverjük, felöntjük a csontlével és fedő alatt puhára pároljuk. A főzés befejezése előtt kockákra vágott paprikát és paradicsomot főzünk bele. Forrón, reszelt sajt kíséretében tálaljuk. |
csirkemájas rizottó |
| ![]() | A rizst megmossuk és háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük. A csirkemájat megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a megmosott, vastag szeletekre vágott gombát és a májat, ízesítjük sóval, borssal. Amennyiben szükséges kevés vizet öntve alá puhára pároljuk. Végül összekeverjük és összemelegítjük a rizzsel. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. |
tormás fejes saláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
550,8 | ![]() | 32,6 | ![]() | 17,6 | ![]() | 60,8 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- natúr joghurt | 200 ml |
- zabpehely | 20 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
201,2 | ![]() | 8,8 | ![]() | 8,3 | ![]() | 22 |
![]() | Vacsora | ![]() |
zöldséges egytál |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
318,4 | ![]() | 27,8 | ![]() | 11,19 | ![]() | 21,5 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1570,6 | ![]() | 88,2 | ![]() | 48,89 | ![]() | 180,1 |

![]() | Reggeli | ![]() |
sonkakrém |
| ![]() |
- kornspitz | 2 db |
- zöldpaprika | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
318,4 | ![]() | 17,2 | ![]() | 4,8 | ![]() | 48,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- alma | 200 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
62 | ![]() | 0,8 | ![]() | - | ![]() | 14 |
![]() | Ebéd | ![]() |
málnakrémleves |
| ![]() | A hozzávalókat összeturmixoljuk. Ízesítjük a mézzel és a fűszerekkel. Lehűtve tálaljuk. |
sajtos csirkemell |
| ![]() | A csirkemell filét megmossuk, vékonyra kiverjük és sózzuk. A lisztből, tojásból és a reszelt sajtból masszát készítünk, a csirkemellszeleteket ebben megforgatjuk és teflonserpenyőben felforrósított olajon pirosra sütjük. |
aerobic-saláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
739,5 | ![]() | 45,8 | ![]() | 31,39 | ![]() | 58,8 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
köleskása ribizlidzsemmel |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
223,9 | ![]() | 7,8 | ![]() | 3 | ![]() | 39,6 |
![]() | Vacsora | ![]() |
illatos saláta |
| ![]() |
- korpás zsemle | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
240,6 | ![]() | 13,9 | ![]() | - | ![]() | 40,4 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1584,4 | ![]() | 85,5 | ![]() | 39,19 | ![]() | 201,6 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- korpás kenyér | 80 g |
- light margarin | 10 g |
- light kockasajt | 2 db |
- retek | 150 g |
zöld tea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
382,6 | ![]() | 21,4 | ![]() | 8,3 | ![]() | 52,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- szőlő | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
117 | ![]() | 0,9 | ![]() | - | ![]() | 27,1 |
![]() | Ebéd | ![]() |
majoránnás aprópecsenye |
| ![]() | A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajon megpároljuk. A húst 4-5 cm-es szeletekre vágjuk és a hagymás olajban megpirítjuk. Sózzuk, ízesítjük borssal, sóval, majoránnával zsírjára pirítjuk, felöntjük kevés vízzel és fedő alatt, időnként megkeverve és a vizet folyamatosan pótolva, puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a tejfölt kevés főzővízzel hígítjuk és óvatosan a húshoz melegítjük. |
petrezselymes burgonya |
| ![]() |
céklasaláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
492 | ![]() | 29 | ![]() | 13,6 | ![]() | 63 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- gyümölcsös müzliszelet | 1 db |
mézes-mentás limonádé |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
82,6 | ![]() | 0,5 | ![]() | 1 | ![]() | 16,8 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- Graham pirítós | 80 g |
- light margarin | 10 g |
- csemege karaj | 50 g |
- tej (1,5%) | 200 ml |
- paradicsom | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
444,5 | ![]() | 26,4 | ![]() | 10,6 | ![]() | 57 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1518,7 | ![]() | 78,2 | ![]() | 33,5 | ![]() | 216,7 |

![]() | Reggeli | ![]() |
szardíniakrém |
| ![]() |
- barna kenyér | 80 g |
- pritaminpaprika | 150 g |
- tea folyékony édesítőszerrel |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
407,5 | ![]() | 19,8 | ![]() | 14,8 | ![]() | 44,9 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- sült tök | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
120 | ![]() | 2,2 | ![]() | 0,9 | ![]() | 24,7 |
![]() | Ebéd | ![]() |
csirkesült |
| ![]() |
zöldborsófőzelék |
| ![]() | A felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsót, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, sózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel és vízzel vagy csontlevessel felengedjük. Simára keverjük, hozzáadjuk a tejet, ízesítjük sóval és összeforraljuk. |
- barna kenyér | 20 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
536,2 | ![]() | 43,8 | ![]() | 16,69 | ![]() | 54 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- körte | 200 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
104 | ![]() | 0,8 | ![]() | - | ![]() | 24 |
![]() | Vacsora | ![]() |
lecsó virslivel |
| ![]() | A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, összekeverjük, hozzáadjuk a kicsumázott, vékony szeletekre vágott paprikát. Megsózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, valamint a karikákra vágott virslit és készre főzzük, ha szükséges utánsózzuk. |
- korpás zsemle | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
366,8 | ![]() | 19,6 | ![]() | 13,4 | ![]() | 38,7 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1534,5 | ![]() | 86,2 | ![]() | 45,79 | ![]() | 186,3 |

![]() | Reggeli | ![]() |
mazsolás-szilvás zabkása |
| ![]() | A zabpelyhet és a zabkorpát a vízben puhára főzzük, ízesítjük mézzel, fahéjjal és hozzáadjuk az előzőleg beáztatott mazsolát és apró kockákra vágott aszalt szilvát. |
tejeskávé |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
305,7 | ![]() | 11,5 | ![]() | 4,9 | ![]() | 50,4 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- pogácsa | 1 db |
zöld tea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
236,6 | ![]() | 4,3 | ![]() | 9,8 | ![]() | 31,4 |
![]() | Ebéd | ![]() |
zöldségleves |
| ![]() | A répát, gyökeret, zellert, karalábét, gombát megmossuk, apró kockákra vágjuk és a felmelegített olajon átpároljuk. Ízesítjük sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, fűszerekkel, felöntjük a csontlevessel és fedő alatt pároljuk. Ha már félig puha, hozzáadjuk a karfiolt és az egészben hagyott hagymát és puhára főzzük. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve, tésztabetéttel kínáljuk. |
- tésztabetéttel | 10 g |
csirkés rakott káposzta |
| ![]() | A felmelegített olajon átfuttatjuk a felkockázott vöröshagymát, beletesszük a darált csirkehúst és erős tűzön sóval, fűszerpaprikával és petrezselyemmel ízesítve pirítjuk. Majd lefedve, ha szükséges, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. A káposztát, ha túl savanyú, átöblítjük. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. Egy hőálló edényt vékonyan kiolajozunk, a káposzta felét az aljára simítjuk, erre terítjük a rizzsel elkevert darált húst, majd következik a káposzta másik fele. A tetejét kefirrel meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük. |
- barna kenyér | 60 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
529 | ![]() | 39,4 | ![]() | 10,89 | ![]() | 61,8 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- alma | 200 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
62 | ![]() | 0,8 | ![]() | - | ![]() | 14 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sajtkoktél |
| ![]() | A sajtot, a megtisztított almát és a narancsot apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a búzacsírával és a finomra vágott metélőhagymával. A kefirt ízesítjük sóval, citromlével, őrölt borssal és reszelt szerecsendióval. Az így készült öntettel meglocsoljuk a sajtos keveréket. Salátaleveleken hidegen tálaljuk. |
- kornspitz | 2 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
355 | ![]() | 22,4 | ![]() | 6,9 | ![]() | 49,6 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1488,3 | ![]() | 78,4 | ![]() | 32,49 | ![]() | 207,2 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kefir | 200 ml |
- korpás kifli | 1 db |
- paradicsom | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
221,5 | ![]() | 12,7 | ![]() | 0,4 | ![]() | 38,9 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- korpás keksz | 3 db |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
92,6 | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | 17,1 |
![]() | Ebéd | ![]() |
palócleves |
| ![]() | A finomra vágott vöröshagymát az olajon átfuttatjuk, fűszerpaprikával meghintve kevés vízzel felengedjük. Összeforraljuk, majd zsírjára pirítva hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük babérral, köménnyel, zúzott fokhagymával. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk. Külön-külön kevés sós vízben megfőzzük a 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot és az apró kockákra vágott burgonyát, majd főzővizével együtt a húshoz adjuk. A főzés közben elpárolgott folyadékot pótoljuk és a zsírszegény tejfölt óvatosan a leveshez melegítjük. |
fahéjas-almás palacsinta |
| ![]() | A lisztet összekeverjük a korpával és a tojással, valamint annyi tejjel és szódával, hogy ne túl sűrű tésztát kapjunk. Beledolgozzuk az olajat. Az almát megmossuk és ha szép a héja, azzal együtt durva lyukú reszelőn a tésztába reszeljük. Alaposan összekeverjük és felmelegített teflonserpenyőben vékony palacsintákat sütünk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
593 | ![]() | 34,1 | ![]() | 20,1 | ![]() | 65,8 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
gyümölcssaláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
99 | ![]() | 1,4 | ![]() | - | ![]() | 22 |
![]() | Vacsora | ![]() |
alufóliában sült vagdalt |
| ![]() | A húst a beáztatott barna kenyérrel együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást és a korpát, ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával az olajon átpárolt vöröshagymával és a finomra vágott petrezselyemmel. A masszából hengert formálunk és alufóliába csomagolva előmelegített sütőben megsütjük. Az utolsó 5-6 percben a fóliát megbontjuk, hogy a vagdalt piruljon. |
sóskafőzelék |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
510 | ![]() | 35,4 | ![]() | 25,1 | ![]() | 37,6 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1516,1 | ![]() | 83,6 | ![]() | 45,6 | ![]() | 181,4 |

![]() | Reggeli | ![]() |
körözött |
| ![]() |
- Graham-pirítós | 80 g |
- zöldpaprika | 150 g |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
328,6 | ![]() | 15,7 | ![]() | 3,8 | ![]() | 55,3 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- kivi | 200 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
104 | ![]() | 2 | ![]() | - | ![]() | 22,6 |
![]() | Ebéd | ![]() |
kelkáposzta-főzelék |
| ![]() | A megtisztított, vékony csíkokra vágott kelkáposztát leforrázzuk és annyi hideg vízben, ami éppen elfedi feltesszük főni. Fűszerezzük az egészben hagyott hagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, köménnyel, majoránnával. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát és puhára főzzük. Zsemleszínű, paprikával ízesített diétás rántással sűrítjük. Összeforraljuk és a hagymát eltávolítjuk. |
sült virsli |
| ![]() |
- barna kenyér | 40 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
522 | ![]() | 30,3 | ![]() | 23,69 | ![]() | 43,8 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
mézes-diós sárgarépa-saláta |
| ![]() |
- puffasztott búzaszelet | 2 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
145 | ![]() | 4,7 | ![]() | 2,2 | ![]() | 25,7 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sajtos-gombás melegszendvics |
| ![]() |
- paradicsom | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
428,5 | ![]() | 24,8 | ![]() | 13,3 | ![]() | 48,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1528,1 | ![]() | 77,5 | ![]() | 42,99 | ![]() | 195,5 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- Graham-pirítós | 80 g |
- light margarin | 10 g |
- méz | 10 g |
- tej (1,5%) | 200 ml |
- alma | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
410,6 | ![]() | 13,6 | ![]() | 7,1 | ![]() | 69,6 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- natúr joghurt | 200 ml |
- puffasztott búzaszelet | 2 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
184 | ![]() | 12 | ![]() | 7 | ![]() | 21,1 |
![]() | Ebéd | ![]() |
erőleves |
| ![]() | A darált húst a tojásfehérjével és a paradicsompürével összekeverve 4 l vízben feltesszük főni. Sózzuk, hozzáadjuk a csontot. Felforraljuk és beletesszük a megtisztított, felaprított répát, gyökeret, zellert, karalábét, kelt, vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket és 3-4 óráig lassú tűzön főzzük. Ezután tesszük bele a felszeletelt gombát a paprikát és a paradicsomot és még fél óráig főzzük. He elkészült, 10 percig pihentetjük, leszűrjük, lezsírozzuk. Forrón, a zöldségekkel tálaljuk. |
zöldséges-csirkés pirított tészta |
| ![]() | A tésztát kétszeres mennyiségű sós vízben kifőzzük. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és az olajon átpároljuk. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és a hagymás olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és apró kockákra vágott zöldségeket. Sózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a tésztát és az egészet átpirítjuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
506,6 | ![]() | 34,1 | ![]() | 8,59 | ![]() | 72,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- korpás keksz | 3 db |
- körte | 200 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
164 | ![]() | 0,8 | ![]() | - | ![]() | 33 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sonkás Waldorf-saláta |
| ![]() | A megfőzött zellert és az almát vékony csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. Hozzáadjuk a darált diót, citromlével, őrölt borssal és sóval ízesített joghurttal meglocsoljuk és összekeverjük. Lehűtve salátaleveleken tálaljuk. |
- kornspitz | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
240,8 | ![]() | 18 | ![]() | 4,75 | ![]() | 28,5 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1506 | ![]() | 78,5 | ![]() | 27,44 | ![]() | 224,8 |

![]() | Reggeli | ![]() |
fűszeres rokfort |
| ![]() | A rokfortot lereszeljük, a krémsajttal és a kefirrel összedolgozzuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a búzacsírát és egyenletes állagúra keverjük. Almaszeletekkel fogyasztjuk. |
- alma | 50 g |
- korpás kenyér | 80 g |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
326,1 | ![]() | 12,5 | ![]() | 5,8 | ![]() | 54,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
narancsturmix |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
117 | ![]() | 4,7 | ![]() | 2,3 | ![]() | 19,3 |
![]() | Ebéd | ![]() |
tárkonyos-citromos tonhal |
| ![]() | A tonhalat szeletekre vágjuk, sózzuk, ízesítjük borssal és citromlével és legalább 1 órát hűtőben pihentetjük. Majd felforrósított teflonserpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. A megsütött szeleteket egy hőálló edénybe fektetjük, tárkonnyal és citromlével ízesített kefirrel meglocsoljuk. Megsütjük. |
lengyeles karfiol és brokkoli |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
331 | ![]() | 27,8 | ![]() | 13,1 | ![]() | 25,5 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
210 | ![]() | 2,6 | ![]() | - | ![]() | 48,2 |
![]() | Vacsora | ![]() |
káposztás rántotta |
| ![]() | A finomra vágott hagymát a felmelegített olajban átfuttatjuk, hozzáadjuk a lereszelt, sózott és kinyomkodott káposztát (tegyük félre a levet). Átpirítjuk, ízesítjük borssal, köménnyel. Hozzáadjuk a káposzta levét és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpirult, a fedőt levesszük és állandó kevergetés mellett lepirítjuk. Ráöntjük a felvert tojásokat és készre sütjük. |
- barna kenyér | 80 g |
almás piskóta |
| ![]() | A tojásfehérjét habbá verjük és közben fokozatosa adagoljuk hozzá a cukrot. Ha jó kemény, belekeverjük a tojás sárgáját, a lisztet és a hámozott, vékony szeletekre vágott almát. Teflonbevonatú formába öntve előmelegített középmeleg sütőben megsütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
524 | ![]() | 24,1 | ![]() | 16,1 | ![]() | 69,4 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1508,1 | ![]() | 71,7 | ![]() | 37,3 | ![]() | 216,6 |

A(z) Elhízás diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka

zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, burgonya, kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben

gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható)

olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica

zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)

húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek

tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)

tojás
hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)

édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok

italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
A(z) Elhízás diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács

zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém)

gyümölcsök
szirupos kompótok, befőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), , lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)

olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 1-2 dkg javasolható az étrend színesítésére)

zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz

húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő

tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor

tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)

édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella

italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok