Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészsé...
Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Sok sportoló, testépítők, nehézatléták általában túlsúlyosak anélkül, hogy elhízás állapotáról lehetne szó. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandók.
Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:
80 / 1,8 x 1,8= 24,96
Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó. A "kórosan elhízott" kategória létjogosultságát nem mindenki ismeri el, ilyenkor már az elhízás kategóriáját is kórosnak tekintik. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokban is.
Az étrendi kezelés célja a testtömegtöbblet mérséklése, majd a kívánatos testtömeg elérése és megtartása. Jellemzi az energiaszegénység, ezen belül is a zsírtartalom csökkentése. Az étrend szénhidráttartalma megegyezik a hagyományos egészségmegőrző étrendével, kismértékű korlátozása elsősorban a hozzáadott cukortartalomra vonatkozik. Az élelmi rostokban (elsősorban a vízoldékony rostok, pl. pektin) gazdag nyersanyagok (pl. zabkorpa) bőséges felhasználása elsősorban az étrend telítőértékének növelése miatt célszerű. Bőséges folyadékbevitel, és az egyenletes energia- és tápanyagbevitel kedvéért 4-5 étkezés megtartása javasolt.
A rokfortot lereszeljük, a krémsajttal és a kefirrel összedolgozzuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a búzacsírát és egyenletes állagúra keverjük. Almaszeletekkel fogyasztjuk.
alma
50 g
korpás kenyér
80 g
gyümölcstea
Hozzávalók
- méz
10 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
326,1
12,5
5,8
54,2
Tízórai
narancsturmix
Hozzávalók
- narancs
50 g
- tej (1,5%)
150 ml
- méz
10 g
- narancshéj
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
117
4,7
2,3
19,3
Ebéd
tárkonyos-citromos tonhal
Hozzávalók
- tonhal
150 g
- olaj
3 g
- kefir
50 g
- tárkony
ízlés szerint
- citrom
ízlés szerint
- fehérbors, só
ízlés szerint
Elkészítés
A tonhalat szeletekre vágjuk, sózzuk, ízesítjük borssal és citromlével és legalább 1 órát hűtőben pihentetjük. Majd felforrósított teflonserpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. A megsütött szeleteket egy hőálló edénybe fektetjük, tárkonnyal és citromlével ízesített kefirrel meglocsoljuk. Megsütjük.
lengyeles karfiol és brokkoli
Hozzávalók
- karfiol
150 g
- brokkoli
100 g
- margarin
10 g
- zsemlemorzsa
15 g
- kefir
30 g
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
331
27,8
13,1
25,5
Uzsonna
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
210
2,6
-
48,2
Vacsora
káposztás rántotta
Hozzávalók
- tojás
2 db
- fejes káposzta
150 g
- olaj
3 g
- vöröshagyma
10 g
- kömény
ízlés szerint
- őrölt bors
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A finomra vágott hagymát a felmelegített olajban átfuttatjuk, hozzáadjuk a lereszelt, sózott és kinyomkodott káposztát (tegyük félre a levet). Átpirítjuk, ízesítjük borssal, köménnyel. Hozzáadjuk a káposzta levét és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpirult, a fedőt levesszük és állandó kevergetés mellett lepirítjuk. Ráöntjük a felvert tojásokat és készre sütjük.
barna kenyér
80 g
almás piskóta
Hozzávalók
- tojás
0,5 db
- liszt
10 g
- cukor
10 g
- alma
25 g
Elkészítés
A tojásfehérjét habbá verjük és közben fokozatosa adagoljuk hozzá a cukrot. Ha jó kemény, belekeverjük a tojás sárgáját, a lisztet és a hámozott, vékony szeletekre vágott almát. Teflonbevonatú formába öntve előmelegített középmeleg sütőben megsütjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, burgonya, kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
A(z) Elhízás diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém)