Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészsé...
Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Sok sportoló, testépítők, nehézatléták általában túlsúlyosak anélkül, hogy elhízás állapotáról lehetne szó. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandók.
Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:
80 / 1,8 x 1,8= 24,96
Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó. A "kórosan elhízott" kategória létjogosultságát nem mindenki ismeri el, ilyenkor már az elhízás kategóriáját is kórosnak tekintik. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokban is.
Az étrendi kezelés célja a testtömegtöbblet mérséklése, majd a kívánatos testtömeg elérése és megtartása. Jellemzi az energiaszegénység, ezen belül is a zsírtartalom csökkentése. Az étrend szénhidráttartalma megegyezik a hagyományos egészségmegőrző étrendével, kismértékű korlátozása elsősorban a hozzáadott cukortartalomra vonatkozik. Az élelmi rostokban (elsősorban a vízoldékony rostok, pl. pektin) gazdag nyersanyagok (pl. zabkorpa) bőséges felhasználása elsősorban az étrend telítőértékének növelése miatt célszerű. Bőséges folyadékbevitel, és az egyenletes energia- és tápanyagbevitel kedvéért 4-5 étkezés megtartása javasolt.
A darált húst a tojásfehérjével és a paradicsompürével összekeverve 4 l vízben feltesszük főni. Sózzuk, hozzáadjuk a csontot. Felforraljuk és beletesszük a megtisztított, felaprított répát, gyökeret, zellert, karalábét, kelt, vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket és 3-4 óráig lassú tűzön főzzük. Ezután tesszük bele a felszeletelt gombát a paprikát és a paradicsomot és még fél óráig főzzük. He elkészült, 10 percig pihentetjük, leszűrjük, lezsírozzuk. Forrón, a zöldségekkel tálaljuk.
zöldséges-csirkés pirított tészta
Hozzávalók
- tészta
80 g
- csirkemell
80 g
- olaj
5 g
- sárgarépa
20 g
- zöldborsó
20 g
- vöröshagyma
10 g
- gyökér
10 g
- petrezselyemzöld, só
ízlés szerint
Elkészítés
A tésztát kétszeres mennyiségű sós vízben kifőzzük. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és az olajon átpároljuk. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és a hagymás olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és apró kockákra vágott zöldségeket. Sózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a tésztát és az egészet átpirítjuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
506,6
34,1
8,59
72,6
Uzsonna
korpás keksz
3 db
körte
200 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
164
0,8
-
33
Vacsora
sonkás Waldorf-saláta
Hozzávalók
- alma
50 g
- zeller
50 g
- dió
5 g
- fejes saláta
20 g
- joghurt
30 g
- citromlé
ízlés szerint
- csirkemell sonka
50 g
- fehérbors
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A megfőzött zellert és az almát vékony csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. Hozzáadjuk a darált diót, citromlével, őrölt borssal és sóval ízesített joghurttal meglocsoljuk és összekeverjük. Lehűtve salátaleveleken tálaljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, burgonya, kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
A(z) Elhízás diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém)
A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.