Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészsé...
Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Sok sportoló, testépítők, nehézatléták általában túlsúlyosak anélkül, hogy elhízás állapotáról lehetne szó. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandók.
Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:
80 / 1,8 x 1,8= 24,96
Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó. A "kórosan elhízott" kategória létjogosultságát nem mindenki ismeri el, ilyenkor már az elhízás kategóriáját is kórosnak tekintik. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokban is.
Az étrendi kezelés célja a testtömegtöbblet mérséklése, majd a kívánatos testtömeg elérése és megtartása. Jellemzi az energiaszegénység, ezen belül is a zsírtartalom csökkentése. Az étrend szénhidráttartalma megegyezik a hagyományos egészségmegőrző étrendével, kismértékű korlátozása elsősorban a hozzáadott cukortartalomra vonatkozik. Az élelmi rostokban (elsősorban a vízoldékony rostok, pl. pektin) gazdag nyersanyagok (pl. zabkorpa) bőséges felhasználása elsősorban az étrend telítőértékének növelése miatt célszerű. Bőséges folyadékbevitel, és az egyenletes energia- és tápanyagbevitel kedvéért 4-5 étkezés megtartása javasolt.
A finomra vágott vöröshagymát az olajon átfuttatjuk, fűszerpaprikával meghintve kevés vízzel felengedjük. Összeforraljuk, majd zsírjára pirítva hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük babérral, köménnyel, zúzott fokhagymával. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk. Külön-külön kevés sós vízben megfőzzük a 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot és az apró kockákra vágott burgonyát, majd főzővizével együtt a húshoz adjuk. A főzés közben elpárolgott folyadékot pótoljuk és a zsírszegény tejfölt óvatosan a leveshez melegítjük.
fahéjas-almás palacsinta
Hozzávalók
- liszt
40 g
- zabkorpa
20 g
- tojás
2/3 db
- tej (1,5%)
60 g
- szódavíz
60 g
- étolaj
6 g
- alma
100 g
- porcukor
10 g
- fahéj
ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a korpával és a tojással, valamint annyi tejjel és szódával, hogy ne túl sűrű tésztát kapjunk. Beledolgozzuk az olajat. Az almát megmossuk és ha szép a héja, azzal együtt durva lyukú reszelőn a tésztába reszeljük. Alaposan összekeverjük és felmelegített teflonserpenyőben vékony palacsintákat sütünk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
593
34,1
20,1
65,8
Uzsonna
gyümölcssaláta
Hozzávalók
- banán
50 g
- narancs
50 g
- kivi
50 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
99
1,4
-
22
Vacsora
alufóliában sült vagdalt
Hozzávalók
- sertéscomb
80 g
- barna kenyér
15 g
- zabkorpa
5 g
- tojás
1/5 db
- vöröshagyma
5 g
- petrezselyem, bors
ízlés szerint
- bazsalikom, majoránna
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A húst a beáztatott barna kenyérrel együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást és a korpát, ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával az olajon átpárolt vöröshagymával és a finomra vágott petrezselyemmel. A masszából hengert formálunk és alufóliába csomagolva előmelegített sütőben megsütjük. Az utolsó 5-6 percben a fóliát megbontjuk, hogy a vagdalt piruljon.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, burgonya, kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
A(z) Elhízás diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém)