Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészsé...
Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Sok sportoló, testépítők, nehézatléták általában túlsúlyosak anélkül, hogy elhízás állapotáról lehetne szó. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandók.
Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:
80 / 1,8 x 1,8= 24,96
Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó. A "kórosan elhízott" kategória létjogosultságát nem mindenki ismeri el, ilyenkor már az elhízás kategóriáját is kórosnak tekintik. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokban is.
Az étrendi kezelés célja a testtömegtöbblet mérséklése, majd a kívánatos testtömeg elérése és megtartása. Jellemzi az energiaszegénység, ezen belül is a zsírtartalom csökkentése. Az étrend szénhidráttartalma megegyezik a hagyományos egészségmegőrző étrendével, kismértékű korlátozása elsősorban a hozzáadott cukortartalomra vonatkozik. Az élelmi rostokban (elsősorban a vízoldékony rostok, pl. pektin) gazdag nyersanyagok (pl. zabkorpa) bőséges felhasználása elsősorban az étrend telítőértékének növelése miatt célszerű. Bőséges folyadékbevitel, és az egyenletes energia- és tápanyagbevitel kedvéért 4-5 étkezés megtartása javasolt.
A zabpelyhet és a zabkorpát a vízben puhára főzzük, ízesítjük mézzel, fahéjjal és hozzáadjuk az előzőleg beáztatott mazsolát és apró kockákra vágott aszalt szilvát.
tejeskávé
Hozzávalók
- tej (1,5%)
150 ml
- kávé
50 ml
- folyékony édesítőszer
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
305,7
11,5
4,9
50,4
Tízórai
pogácsa
1 db
zöld tea
Hozzávalók
- méz
10 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
236,6
4,3
9,8
31,4
Ebéd
zöldségleves
Hozzávalók
- csontleves
200 ml
- sárgarépa
30 g
- gyökér
30 g
- zeller
10 g
- karalábé
10 g
- karfiol
10 g
- gomba
10 g
- olaj
3 g
- vöröshagyma
5 g
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- őrölt bors
ízlés szerint
- gyömbér
ízlés szerint
- lestyán
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A répát, gyökeret, zellert, karalábét, gombát megmossuk, apró kockákra vágjuk és a felmelegített olajon átpároljuk. Ízesítjük sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, fűszerekkel, felöntjük a csontlevessel és fedő alatt pároljuk. Ha már félig puha, hozzáadjuk a karfiolt és az egészben hagyott hagymát és puhára főzzük. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve, tésztabetéttel kínáljuk.
tésztabetéttel
10 g
csirkés rakott káposzta
Hozzávalók
- csirkemell
100 g
- savanyított káposzta
250 g
- olaj
5 g
- kefir
50 g
- rizs
5 g
- zabkorpa
5 g
- vöröshagyma
10 g
- lecsó
10 g
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- őrölt bors
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk a felkockázott vöröshagymát, beletesszük a darált csirkehúst és erős tűzön sóval, fűszerpaprikával és petrezselyemmel ízesítve pirítjuk. Majd lefedve, ha szükséges, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. A káposztát, ha túl savanyú, átöblítjük. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. Egy hőálló edényt vékonyan kiolajozunk, a káposzta felét az aljára simítjuk, erre terítjük a rizzsel elkevert darált húst, majd következik a káposzta másik fele. A tetejét kefirrel meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.
barna kenyér
60 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
529
39,4
10,89
61,8
Uzsonna
alma
200 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
62
0,8
-
14
Vacsora
sajtkoktél
Hozzávalók
- Óvári sajt
20 g
- Fokhagymás sajt
20 g
- búzacsíra
5 g
- alma
20 g
- fejes saláta
20 g
- narancs
20 g
- kefir
30 g
- citromlé
ízlés szerint
- metélőhagyma
ízlés szerint
- őrölt fehér bors
ízlés szerint
- szerecsendió
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A sajtot, a megtisztított almát és a narancsot apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a búzacsírával és a finomra vágott metélőhagymával. A kefirt ízesítjük sóval, citromlével, őrölt borssal és reszelt szerecsendióval. Az így készült öntettel meglocsoljuk a sajtos keveréket. Salátaleveleken hidegen tálaljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, burgonya, kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
A(z) Elhízás diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém)