HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Érelmeszesedés

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/30

Dietetikai összegzés

Az étrend célja a táplálkozási rizikótényezők eliminálása. Jellemzői: az étrend teljes zsírtartalmának csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 200 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok), az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
fokhagymás rokfortkrém 

Hozzávalók

- rokfort sajt25 g
- Camping sajt15 g
- kefir10 g
- búzacsíra2 g
- fokhagymaízlés szerint

Elkészítés

A rockfort sajtot villával összetörjük, és elkeverjük a Camping sajttal, a kefirrel, a búzacsírával meg az összezúzott fokhagymával.
- barna kenyér100 g
- zöldpaprika150 g
grapefruit-turmix 

Hozzávalók

- grapefruit50 g
- méz10 g
- víz150 ml

Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük.
43317,68,468,7
Tízórai
- banán150 g
- puffasztott búzaszelet3 db
247,51,9-54,1
Ebéd
busa kapormártásban 

Hozzávalók

- busa250 g
- olaj10 g
- Na-szegény sóízlés szerint
- kapormártás
- kapor5 g
- csontleves200 ml
- olaj8 g
- Graham-liszt10 g
- tejföl (12%)20 g
- cukor2 g
- Na-szegény sóízlés szerint
- ecet2 g

Elkészítés

A megtisztított és felszeletelt halat besózzuk, kevés felmelegített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Kiszedve hőálló tálba tesszük, kapormártással leöntjük és pár percig fedő alatt lassú tűzön összemelegítjük. Kapormártás: Az olajból és a lisztből diétás világos rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá hidegen az olajat), beletesszük a finomra vágott kaprot, átpirítjuk, csontlevessel felengedjük. Ízesítjük a fűszerekkel, jól kiforraljuk, végül simára kevert tejföllel dúsítjuk.
sós burgonya 

Hozzávalók

- burgonya250 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
pikáns gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma50 g
- narancs50 g
- kefir50 g
- citromízlés szerint
- méz15 g
- búzacsíra5 g

Elkészítés

Az apróra vágott gyümölcsöt elvegyítjük a citrommal és mézzel ízesített kefirrel, majd meghintjük búzacsírával.
74640,426,486,1
Uzsonna
korpás pogácsa 

Hozzávalók

- liszt30 g
- zabkorpa15 g
- élesztő3 g
- tojás1/5 db
- tejföl (12%)20 g
- margarin15 g
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

Kevés langyos vízben egy pici liszttel fölfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a kefirrel, a tojással, a kovásszal és a sóval. A jól kidolgozott tésztát tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 2 óra hosszáig. Ha térfogata kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe téve 10-15 percig pihentetjük, majd középmeleg sütőben pirosra sütjük.
2817,51724,5
Vacsora
- gépsonka60 g
- korpás kifli1 db
- retek100 g
- light margarin10 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
310,219,18,138


összesen:

2017,786,559,9271,4

2. nap

Reggeli
- natúr joghurt1 pohár
- korpás kifli2 db
- alma200 g
425,215,67,870,6
Tízórai
- narancs200 g
- tej (1,5%)200 ml
- gyümölcsös müzliszelet1 db
3059,8353,1
Ebéd
zellerkrémleves 

Hozzávalók

- zeller80 g
- csontleves200 ml
- margarin3 g
- tejföl (12%)30 g
- zellerlevél, borsízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
- korpás zsemle1/4 db

Elkészítés

A megtisztított, megmosott zellert vékony szeletekre vágjuk, a felmelegített margarinban átfuttatjuk, meghintjük finomra vágott zellerlevéllel, sózzuk, borsozzuk és kevés csontlevest aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Turmixgépben pürésítjük, majd hozzáöntjük a maradék csontlevest és összeforraljuk. pirított zsemlekockával tálaljuk.
lengyeles gombasaláta 

Hozzávalók

- gomba160 g
- póréhagyma40 g
- olívaolaj10 g
- ecet4 g
- mustár6 g
- citromízlés szerint
- fehér borsízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A gombát megmossuk, megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és enyhén sós-ecetes vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott póréhagymát, leöntjük a többi hozzávalóból készült páclével és néhány óráig a hűtőben érleljük.
olasz csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb150 g
- olaj10 g
- gomba20 g
- gépsonka20 g
- Óvári sajt10 g
- sűrített paradicsom5 g
- rozmaringízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A csirkecombról lehúzzuk a bőrét, sózzuk, fűszerezzük rozmaringgal és felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy hőálló edénybe lefektetjük. A megmaradt olajban átfuttatjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, meghintjük petrezselyemzölddel, összepirítjuk a vékony csíkokra vágott sonkával és a sűrített paradicsommal. Kevés vizet öntve alá fedő alatt pároljuk, majd a combra öntjük. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Végül meghintjük reszelt sajttal és összesütjük.
596,754,829,426,5
Uzsonna
gyümölcsös káposztasaláta 

Hozzávalók

- fejes káposzta60 g
- alma30 g
- sárgarépa10 g
- mazsola5 g
- búzacsíra3 g
- citromlé10 g
- méz3 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- kornspitz1 db
178,66,51,334,6
Vacsora
spárgával töltött burgonya 

Hozzávalók

- burgonya180 g
- spárga80 g
- tojás0,5 db
- Óvári sajt20 g
- margarin8 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk. Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, a közepét kivájjuk és egy margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük. A kivájt burgonyadarabokat is mellé tesszük. A megmaradt margarint felmelegítjük, átfuttatjuk benne a reszelt vöröshagymát és az apró darabokra vágott spárgát. Ízesítjük a fűszerekkel és fedő alatt puhára pároljuk. Ha elkészült, kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojás sárgáját és habbá vert fehérjét. Az így kapott töltelékkel megtöltjük a burgonyát, tetejét meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
paradicsomos fejes saláta 

Hozzávalók

- fejes saláta70 g
- paradicsom30 g
- kefir30 g
- sűrített paradicsom3 g
- citromízlés szerint
- snidling3 g
- cukorízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- almalé200 ml
50717,514,976,8


összesen:

2012,5104,256,4261,6

3. nap

Reggeli
- Graham kenyér100 g
- light margarin10 g
- sárgabarack dzsem30 g
- tej (1,5%)200 ml
- kivi100 g
513,616,37,391,8
Tízórai
- grapefruit200 g
mézes limonádé 

Hozzávalók

- méz15 g
 
120,91-26,5
Ebéd
lencsefőzelék 

Hozzávalók

- lencse80 g
- olaj8 g
- Graham liszt10 g
- tejföl (12%)20 g
- vöröshagyma5 g
- mustár2 g
- babérlevél, ecetízlés szerint
- fokhagyma, fűszerpaprikaízlés szerint
- cukor2 g
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A lencsét kiválogatjuk, megmossuk és néhány óráig beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Ízesítjük babérlevéllel, fokhagymával, egészben hagyott vöröshagymával, sóval és lassú tűzön főzzük. Ha megpuhult, fűszerpaprikával és cukorral ízesített zsemleszínű diétás rántással sűrítjük, összeforraljuk. Ízesítjük ecettel és simára kevert tejföllel dúsítjuk, majd újból összeforraljuk.
sült virsli 

Hozzávalók

- virsli70 g
- olaj5 g
 
- barna kenyér100 g
864,739,831,29102,9
Uzsonna
almás piskóta 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- Graham liszt10 g
- cukor10 g
- alma25 g
- őrölt fahéjízlés szerint
 
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
11642,631,2
Vacsora
zöldséges húsgombóc 

Hozzávalók

- sovány marhahús80 g
- tojás1/5 db
- sárgarépa15 g
- petrezselyem gyökér15 g
- vöröshagyma5 g
- zabkorpa5 g
- petrezselyem- és zellerzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított húst ledaráljuk, összekeverjük a tojással, a korpával, a megtisztított, durvára reszelt répával, gyökérrel és vöröshagymával, valamint a fűszerekkel. Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle amit forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzünk. Leszűrve még melegen tálaljuk.
angolos sárgarépa 

Hozzávalók

- sárgarépa250 g
- margarin6 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított és karikára vágott sárgarépát enyhén megsózzuk, és a margarinon puhára pároljuk. Petrezselyemmel meghintve fogyasztjuk.
277,121,78,525,8


összesen:

1892,382,849,69278,2

4. nap

Reggeli
- kukoricapehely40 g
- tej (1,5%)200 ml
- alma200 g
312,810,6357,8
Tízórai
- mandarin200 g
- korpás kétszersült40 g
2605,82,251,4
Ebéd
zöldborsóleves 

Hozzávalók

- csontleves200 ml
- zöldborsó80 g
- sárgarépa10 g
- petrezselyem gyökér10 g
- olaj6 g
- Graham-liszt8 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- szerecsendió-virágízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A zöldborsót és az apró kockákra vágott zöldségeket átfuttatjuk a felmelegített olajban. Meghintjük petrezselyemzölddel és lestyánnal, majd kevés csontlevest alá öntve fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, a folyadékot elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, alaposan összepirítjuk és felöntjük a maradék csontlevessel. Sózzuk, ízesítjük szerecsendió virággal és puhára főzzük.
paradicsomos-sajtos barna rizs 

Hozzávalók

- barna rizs80 g
- paradicsom40 g
- Óvári sajt50 g
- olaj5 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

Hagyományos módon párolt rizst készítünk, egy lapos hőálló edénybe leterítjük, beborítjuk vékony karikákra vágott paradicsommal, a tetejét meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben összesütjük.
- Túró Rudi (30 g)1 db
773,534,527,4992,3
Uzsonna
banánturmix 

Hozzávalók

- banán40 g
- alma20 g
- kefir40 g
- tej (1,5%)100 ml
- méz10 g
- citromízlés szerint
 
- korpás keksz3 db
2245,65,434,7
Vacsora
gazdag jércesaláta 

Hozzávalók

- főtt jércemell100 g
- cékla40 g
- zeller20 g
- torma10 g
- narancs40 g
- citromléízlés szerint
- tejföl (12%)20 g
- fehérbors, gyömbérízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- barna kenyér100 g
46532,310,459,4


összesen:

2035,388,848,49295,6

5. nap

Reggeli
- pulykamellsonka60 g
- light margarin10 g
- zöldpaprika150 g
- Graham-buci100 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
452,822,69,267,2
Tízórai
- alma200 g
- korpás keksz4 db
1420,8126
Ebéd
meggyleves 

Hozzávalók

- meggy80 g
- tejföl (12%)30 g
- Graham liszt6 g
- cukor20 g
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A kimagozott meggyet (lehet befőtt is) saját levével, cukorral és a fűszerekkel 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a fele meggyet kivesszük és turmixgépben pürésítjük, majd a leveshez öntjük. Tejfölös habarással sűrítjük, citromlével utóízesítve lehűtve tálaljuk.
csőben sült kelbimbó 

Hozzávalók

- kelbimbó250 g
- margarin5 g
- tojás1/3 db
- kefir50 g
- Tolnai sovány sajt10 g
- szerecsendióízlés szerint
- köménymagízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A kelbimbót köménnyel, majoránnával és sóval ízesített forró vízben megfőzzük. Majd leszűrjük, margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük, leöntjük tojássárgájából, kefirből készült, reszelt szerecsendióval ízesített és felvert tojáshabbal lazított mártással. A tetejét meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
sült csirkemell 

Hozzávalók

- csirkemell100 g
- olaj5 g
- Na-szegény sóízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
 
- barna kenyér60 g
725,849,719,3996
Uzsonna
téli gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma50 g
- narancs50 g
- grapefruit50 g
- méz15 g
- búzacsíra3 g
- citromléízlés szerint
 
- korpás kétszersült40 g
2845,92,856,6
Vacsora
petrezselymes túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró40 g
- kefir10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- korpás kifli2 db
- fekete retek100 g
mézes limonádé 

Hozzávalók

- méz15 g
 
351,116,82,363,6


összesen:

1955,795,834,69309,4

6. nap

Reggeli
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml
- cukor10 g
- kávé50 ml
 
mazsolás zabpehely 

Hozzávalók

- mazsola30 g
- kefir100 g
- zabpehely20 g
- méz15 g
- őrölt fahéjízlés szerint
 
443,415,68,572,2
Tízórai
- korpás keksz4 db
- narancs200 g
- kefir1 pohár
23081,238,2
Ebéd
- narancslé (100%)200 ml
aszalt szilvával töltött tonhal 

Hozzávalók

- tonhal150 g
- hal alaplé vagy víz50 ml
- margarin5 g
- aszalt szilva25 g
- tejföl (12%)30 g
- bazsalikomízlés szerint
- kakukkfűízlés szerint
- fehérborsízlés szerint
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az aszalt szilvát beáztatjuk, a halszeleteket besózzuk, meglocsoljuk citromlével és 1 óráig állni hagyjuk. Majd minden halszeletbe belegöngyölünk 1-2 szem szilvát, hústűvel összetűzzük és egy margarinnal kikent tepsibe egymás mellé letesszük. Megszórjuk a fűszerekkel, rátesszük a megmaradt szilvát. A hal alaplevet elkeverjük a tejföllel, sózzuk, ízesítjük reszelt citromhéjjal és a halra öntjük. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük.
burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya250 g
- tej (1,5%)80 ml
- margarin8 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
66928,119,593,4
Uzsonna
sárgarépás almaturmix 

Hozzávalók

- alma40 g
- sárgarépa20 g
- tej (1,5%)140 ml
- méz10 g
- citromízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
2256,34,236,6
Vacsora
zöldségfelfújt 

Hozzávalók

- sárgarépa40 g
- petrezselyem gyökér30 g
- zeller10 g
- zöldborsó20 g
- Tolnai sovány sajt5 g
- margarin10 g
- Graham-liszt10 g
- tej (1,5%)40 ml
- tojás1/3 db
- szerecsendióízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A margarin 80%-ából és a lisztből diétás világos rántást készítünk, tejjel felengedjük és állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a fűszereket és az apró kockákra vágott főtt zöldségeket. Ha kihűlt, óvatosan lazítjuk a tojás felvert habjával. Margarinnal kikent pudingformába öntjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
snidlingmártás 

Hozzávalók

- tojásfehérjéből készült majonéz30 g
- joghurt20 g
- snidling5 g
- mustárízlés szerint
- citromízlés szerint
- fehér borsízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A diétás majonézt felhígítjuk joghurttal, ízesítjük a finomra vágott snidlinggel és a fűszerekkel.
4319,735,418,6


összesen:

1998,467,768,8259

7. nap

Reggeli
- light kockasajt2 db
- korpás kenyér100 g
- light margarin (35%)10 g
- retek150 g
céklás író 

Hozzávalók

- cékla50 g
- író150 ml
- méz10 g
 
593,525,820,173
Tízórai
- kivi200 g
- korpás kétszersült40 g
2746,42,254,4
Ebéd
pulykaraguleves 

Hozzávalók

- pulykahús40 g
- sárgarépa25 g
- petrezselyem gyökér15 g
- zeller5 g
- zöldborsó10 g
- karfiol10 g
- olaj5 g
- vöröshagyma5 g
- paprika5 g
- paradicsom5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- gyömbérízlés szerint
- szerecsendió-virágízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykahúst megmossuk, apró kockákra vágjuk, a felmelegített olajban átfuttatjuk, sózzuk és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Majd zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott répát, gyökeret, zellert. Meghintjük petrezselyemmel és átpirítjuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel. Egészben tesszük bele a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, ízesítjük a fűszerekkel és felforraljuk. Hozzáadjuk a borsót és a karfiolt. Ha a leves elkészült kivesszük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
máglyarakás 

Hozzávalók

- korpás zsemle1 db
- tej (1,5%)80 ml
- tojás1/2 db
- cukor15 g
- alma100 g
- búzacsíra5 g
- baracklekvár15 g
- margarin5 g
- vaníliaízlés szerint
- őrölt fahéjízlés szerint

Elkészítés

A zsemlét vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a cukor felével, a tojássárgájával és a vaníliával elkevert tejjel. Margarinnal vékonyan kikenünk egy hőálló tálat, elterítjük benne a zsemle felét, megszórjuk a maradék cukorral, búzacsírával és fahéjjal elkevert vékony szeletekre vágott almával és befedjük a zsemle másik felével. Előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük, közben a tojásfehérjét a lekvár felével kemény habbá verjük. Ha a zsemle megpirult, vékonyan megkenjük lekvárral, beborítjuk a habbal és addig sütjük amíg a hab halvány barnára pirul. Vízbe mártott késsel szeleteljük.
61536,518,176,2
Uzsonna
káposztás rétes 

Hozzávalók

- réteslap1/10 db
- fejes káposzta100 g
- olaj6 g
- feketeborsízlés szerint
- cukor2 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
1101,96,922,1
Vacsora
párizsikrém 

Hozzávalók

- párizsi40 g
- natúr vajkrém5 g
- kefir10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- vöröshagyma, mustárízlés szerint
 
- Graham-kenyér100 g
- zöldpaprika150 g
39415,710,256,3


összesen:

1986,586,357,5282

8. nap

Reggeli
- gyümölcsjoghurt1 pohár
- teljes kiőrlésű gabonapehely40 g
- narancs200 g
365,6134,864
Tízórai
- mandarin200 g
- korpás keksz4 db
1701,4131,6
Ebéd
paradicsomleves 

Hozzávalók

- sűrített paradicsom40 g
- csontleves200 ml
- olaj5 g
- Graham liszt5 g
- vöröshagyma5 g
- zeller5 g
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). A tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlevessel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és zellert. Ízesítjük sóval, édesítőszerrel, kiforraljuk, kivesszük a hagymát és a zellert és melegen tálaljuk.
rakott tök 

Hozzávalók

- sertéscomb80 g
- gyalult tök250 g
- szójagranulátum20 g
- kefir50 g
- olaj8 g
- vöröshagyma10 g
- feketeborsízlés szerint
- kaporízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A szóját kb. 2 órára beáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a hússal együtt ledaráljuk. Az olaj kétharmadán megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szójás húst, ízesítjük a fűszerekkel és fedő alatt puhára pároljuk. A maradék olajjal kikenünk egy hőálló edényt, az aljára terítjük a sóval és kaporral ízesített tök felét, rásimítjuk a húst és beborítjuk a tök másik felével. Kefirrel leöntjük és forró sütőben átsütjük.
- barna kenyér100 g
74941,323,691,2
Uzsonna
töltött körte vaníliakrémmel 

Hozzávalók

- körte100 g
- búzacsíra5 g
- barack lekvár15 g
- vaníliás pudingpor6 g
- tej (1,5%)80 ml
- cukor8 g
- vaníliaízlés szerint
 
2064,83,239,3
Vacsora
hot dog 

Hozzávalók

- baromfi virsli100 g
- korpás hot-dog kifli2 db
- savanyított káposzta100 g
- mustár10 g
 
507,922,620,850,8


összesen:

1998,583,153,4276,9

9. nap

Reggeli
juhtúrós körözött 

Hozzávalók

- juhtúró20 g
- félzsíros tehéntúró20 g
- tejföl (12%)10 g
- vöröshagyma3 g
- kömény, fűszerpaprika, sóízlés szerint
 
- barna kenyér100 g
- zöldpaprika150 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
423,917,57,869,2
Tízórai
- banán150 g
- puffasztott búzaszelet3 db
247,51,9-54,1
Ebéd
almaleves 

Hozzávalók

- alma80 g
- tej (1,5%)30 ml
- vaníliás pudingpor8 g
- cukor15 g
- citrom, fahéjízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított és apró kockákra vágott almát a cukorral és a fűszerekkel fejenként 2,5 dl hideg vízben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha a pudingporból és a tejből készült finom habarással sűrítjük. Összeforraljuk. Citromlével utóízesítjük és szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.
temesvári sertéskaraj 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g
- zöldbab150 g
- burgonya100 g
- liszt5 g
- olaj10 g
- kefir20 g
- vöröshagyma10 g
- lecsó10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A karajt enyhén kiverjük, széleit bevagdossuk, lisztben megforgatjuk és felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd félretesszük. A megmaradt olajban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve meghintjük paprikával, hozzáadjuk a feldarabolt babot, ízesítjük zúzott fokhagymával és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Egy hőálló edényt kiolajozunk, az aljára terítjük a héjában megfőzött, megtisztított és vékony karikákra vágott burgonyát, rátesszük az elősütött húst és beborítjuk a babos raguval. A tetejét meglocsoljuk kefirrel és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
- csemege uborka100 g
57433,919,664,2
Uzsonna
vitaminsaláta 

Hozzávalók

- fejes saláta40 g
- sárgarépa20 g
- retek20 g
- csíráztatott búza20 g
- olívaolaj3 g
- citromízlés szerint
- mustárízlés szerint
- méz2 g
 
- korpás kifli1 db
238,67,93,842,4
Vacsora
zöldborsófőzelék 

Hozzávalók

- zöldborsó200 g
- csontleves200 ml
- olaj5 g
- Graham liszt10 g
- tej (1,5%)50 ml
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a borsót, meghintjük sóval és petrezselyemmel és fedő alatt saját levében pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk és meghintjük liszttel, átpirítjuk és felengedjük a csontlevessel. Simára keverve beleöntjük a tejet, utánízesítjük sóval és összeforraljuk.
tavaszi vagdalt 

Hozzávalók

- pulykahús100 g
- olaj5 g
- zabkorpa10 g
- tojásfehérje1/2 db
- sárgarépa20 g
- petrezselyemgyökér20 g
- zöldborsó20 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- kakukkfűízlés szerint

Elkészítés

Az alapanyagokból hagyományos módon vagdalt masszát készítünk, a zsemle helyett korpát, illetve csak tojásfehérjét használunk, apró darabokra vágott zöldségekkel dúsítjuk. Egyben, alufóliával lefedve sütjük meg.
48541,215,643,6


összesen:

1969102,446,8273,5

10. nap

Reggeli
- csemege karaj60 g
- korpás kenyér100 g
- retek100 g
- light margarin10 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
439,623,28,564,9
Tízórai
- narancs200 g
- babapiskóta40 g
241,651,748
Ebéd
currys lazac 

Hozzávalók

- lazacszelet250 g
- margarin5 g
- citromízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fehér borsízlés szerint
- curryízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A halszeleteket sózzuk, megcsepegtetjük citromlével és 1 óráig pihentetjük, majd margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük. A tetejét megkenjük a megmaradt és megolvasztott margarinnal, megszórjuk őrölt borssal és curryvel, alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
fűszeres héjában sült burgonya 

Hozzávalók

- burgonya200 g
- joghurt40 g
- Óvári sajt20 g
- snidlingízlés szerint
- kaporízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A héjában megsütött burgonyát a fűszerekkel és a reszelt sajttal elkevert joghurttal leöntve tálaljuk.
- vegyes zöldséglé300 ml
5174111,966,5
Uzsonna
kivis gyümölcskocsonya 

Hozzávalók

- kivi100 g
- gyümölcskocsonyapor20 g
- víz100 ml
 
- korpás keksz5 db
2122,3339,5
Vacsora
caprese saláta 

Hozzávalók

- mozzarella50 g
- paradicsom200 g
- bazsalikom, kakukkfűízlés szerint
 
- Graham pirítós100 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
493,925,31071,5


összesen:

1904,196,835,1290,4

11. nap

Reggeli
túróturmix 

Hozzávalók

- félzsíros túró50 g
- tej (1,5%)150 ml
- porcukor10 g
- vaníliaízlés szerint
- reszelt citromhéjízlés szerint
 
- kornspitz2 db
- mandarin200 g
519,223,67,286,7
Tízórai
- grapefruit200 g
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1952,8-39,9
Ebéd
burgonyaleves 

Hozzávalók

- burgonya80 g
- csontleves200 ml
- olaj5 g
- Graham liszt5 g
- tejföl (12%)30 g
- vöröshagyma3 g
- petrezselyemzöld, fűszerpaprikaízlés szerint
- étkezési paprika10 g
- paradicsom5 g
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott, apró kockákra vágott burgonyát hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Zsemleszínű diétás rántást készítünk, melyet apróra vágott petrezselyemmel, fűszerpaprikával és petrezselyemmel ízesítünk. Amikor a burgonya megpuhult, berántjuk, összeforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt és még egyszer felforraljuk.
pulykamellvagdalt 

Hozzávalók

- pulykamell100 g
- korpás zsemle1/3 db
- tojás1/5 db
- olaj5 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- kakukkfűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az alapanyagokból hagyományos módon vagdalt-masszát készítünk, amit kiolajozott őzgerinc formában vagy tepsiben egyben sütünk meg.
párolt kínaikel 

Hozzávalók

- kínaikel250 g
- olaj5 g
- kaporízlés szerint
- köménymagízlés szerint
- tárkonyízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
 
- barna kenyér60 g
639,436,124,667
Uzsonna
paradicsomos kefir 

Hozzávalók

- paradicsom50 g
- kefir150 ml
- snidlingízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1985,85,326,7
Vacsora
húskoktél 

Hozzávalók

- főtt csirkemell40 g
- alma30 g
- torma10 g
- fejes saláta20 g
- majonéz tojásfehérjéből20 g
- kefir10 g
- citromléízlés szerint
- fehér borsízlés szerint
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- korpás kifli2 db
463,218,32050,5


összesen:

2014,886,657,1270,8

12. nap

Reggeli
narancsos müzli 

Hozzávalók

- narancs150 g
- búzacsíra10 g
- zabkorpa10 g
- zabpehely20 g
- aszalt szilva20 g
- méz10 g
- citrom, ánizsízlés szerint
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml
- cukor10 g
- kávé50 ml
 
417,215,1673,4
Tízórai
- kivi200 g
- korpás keksz5 db
2043237,6
Ebéd
- narancslé (100%)200 ml
zöldséges párolt csirke 

Hozzávalók

- csirke180 g
- olaj5 g
- sárgarépa60 g
- petrezselyem gyökér60 g
- karalábé40 g
- zeller20 g
- zöldborsó20 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A hagymát finomra vágjuk és a felmelegített olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lenyúzott, feldarabolt csirkét. Átpirítjuk, ízesítjük a fűszerekkel, majd kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Összepirítjuk, meghintjük petrezselyemmel, sózzuk és 1,5 dl vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
petrezselymes rizs 

Hozzávalók

- rizs80 g
- olaj5 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
67536,313,6100,3
Uzsonna
zabkorpás sütőtökpüré 

Hozzávalók

- sütőtök150 g
- tej (1,5%)50 ml
- szerecsendióízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
- zabkorpa5 g
 
mézes limonádé 

Hozzávalók

- méz15 g
 
2114,72,241,7
Vacsora
szójás zöldségpörkölt 

Hozzávalók

- sárgarépa60 g
- petrezselyem gyökér40 g
- zeller20 g
- zöldborsó20 g
- szójabab30 g
- karfiol50 g
- olaj5 g
- vöröshagyma20 g
- lecsó10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A szójababot beáztatjuk, majd sós vízben megfőzzük. Az olajat felmelegítjük és a finomra vágott hagymát megdinszteljük. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket és a szóját. Átforgatjuk, fűszerezzük és kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.
- korpás kenyér100 g
509,225,612,272


összesen:

2016,484,736325

13. nap

Reggeli
körtés-diós krémsajt 

Hozzávalók

- krémsajt35 g
- kefir5 g
- körte10 g
- dió3 g
- szerecsendióízlés szerint
 
- korpás kenyér100 g
mézes tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
43514,711,764,5
Tízórai
- alma200 g
- zabpehely10 g
- natúr joghurt1 pohár
214,68,27,729,6
Ebéd
frankfurti leves 

Hozzávalók

- kelkáposzta80 g
- Graham liszt5 g
- kefir30 ml
- virsli30 g
- vöröshagyma5 g
- fokhagymaízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- köménymagízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott, vékony csíkokra vágott káposztát fejenként 3,5 dl hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük a fűszerekkel. Ha megpuhult, Graham liszttel elkevert kefirrel dúsítjuk. A virslit felkarikázzuk és a forró levesben megfőzzük.
diós-búzacsírás metélt 

Hozzávalók

- szójalisztes tészta80 g
- búzacsíra20 g
- darált dió10 g
- porcukor15 g
- olaj4 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
66230,423,881,4
Uzsonna
sárgarépa turmix 

Hozzávalók

- sárgarépa60 g
- méz10 g
- citromízlés szerint
- víz120 ml
 
- korpás kétszersült40 g
2225,22,343,9
Vacsora
sonkakrém 

Hozzávalók

- Vitál sonka30 g
- natúr vajkrém15 g
- kefir5 g
- mustárízlés szerint
- snidlingízlés szerint
- őrölt borsízlés szerint
 
- korpás kifli2 db
- zöldpaprika150 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g
 
424,117,68,866,3


összesen:

1957,776,154,3285,7

14. nap

Reggeli
uborkakrém 

Hozzávalók

- margarin10 g
- reszelt uborka10 g
- kaporízlés szerint
 
- barna kenyér100 g
- kefir1 pohár
39615,59,460,4
Tízórai
- narancs200 g
- puffasztott búzaszelet4 db
2022,2-40,7
Ebéd
gombaleves 

Hozzávalók

- gomba50 g
- olaj5 g
- sárgarépa20 g
- vöröshagyma10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
- Graham liszt5 g
- tejföl (12%)40 ml
- őrölt borsízlés szerint

Elkészítés

A hagymát finomra vágjuk és a felmelegített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, összepirítjuk, ízesítjük a fűszereket, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel és adagonként 2 dl vízzel felöntjük és puhára főzzük. Ha elkészült, simára kevert tejföllel dúsítjuk.
farmersaláta 

Hozzávalók

- fejes saláta40 g
- paradicsom40 g
- póréhagyma20 g
- retek20 g
- sárgarépa40 g
- uborka40 g
- majonéz tojásfehérjéből20 g
- kefir40 g
- citromléízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
roston sült hekk 

Hozzávalók

- hekk150 g
- olaj5 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
almás lepény 

Hozzávalók

- Graham-liszt16 g
- margarin10 g
- porcukor10 g
- tojás1/10 db
- alma50 g
- búzacsíra2 g
- reszelt citromhéjízlés szerint
 
733,442,741,645,2
Uzsonna
őszibarackhab 

Hozzávalók

- tojásfehérje1 db
- őszibarack (befőtt is lehet)50 g
- cukor15 g
- citromízlés szerint
 
- babapiskóta40 g
254,67,21,950,7
Vacsora
vaslapon sült csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb150 g
- olaj5 g
- sóízlés szerint
 
tarka kukoricaköret 

Hozzávalók

- morzsolt kukorica150 g
- sárgarépa20 g
- karfiol20 g
- zöldborsó20 g
- pritaminpaprika20 g
- gomba20 g
- margarin8 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
- fehérborsízlés szerint
 
479,431,319,643,2


összesen:

2065,498,972,5240,2

A(z) Érelmeszesedés diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással, teljes kiőrlésű liszttel készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba


gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként 3 dkg mennyiségben), befőtt, kompót (kevés cukorral)


olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica


zsiradékok
növényi olajok (különösen ajánlott: lenmag-, kukoricacsíra-, repce-, olívaolaj), csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegény tengeri halételek heti min. 1x


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)


tojás
tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)


édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták teljes kiőrlésű lisztből, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylalt, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé (max. 3-4 dkg)


italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix


A(z) Érelmeszesedés diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret


gyümölcsök
szirupos gyümölcsbefőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok


olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (nem sózva, alkalmanként max. 2-3 dkg mennyiségben)


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarinok


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, belsőségek (pl. máj)


tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
tojássárgája, zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), heti 3 db-nál nagyobb mennyiség, majonéz


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, energiaitalok