Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságuk...
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.
Az étrend célja a táplálkozási rizikótényezők eliminálása. Jellemzői: az étrend teljes zsírtartalmának csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 200 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok), az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
A megtisztított és apró kockákra vágott almát a cukorral és a fűszerekkel fejenként 2,5 dl hideg vízben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha a pudingporból és a tejből készült finom habarással sűrítjük. Összeforraljuk. Citromlével utóízesítjük és szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.
temesvári sertéskaraj
Hozzávalók
- sertéskaraj
120 g
- zöldbab
150 g
- burgonya
100 g
- liszt
5 g
- olaj
10 g
- kefir
20 g
- vöröshagyma
10 g
- lecsó
10 g
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A karajt enyhén kiverjük, széleit bevagdossuk, lisztben megforgatjuk és felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd félretesszük. A megmaradt olajban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve meghintjük paprikával, hozzáadjuk a feldarabolt babot, ízesítjük zúzott fokhagymával és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Egy hőálló edényt kiolajozunk, az aljára terítjük a héjában megfőzött, megtisztított és vékony karikákra vágott burgonyát, rátesszük az elősütött húst és beborítjuk a babos raguval. A tetejét meglocsoljuk kefirrel és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
csemege uborka
100 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
574
33,9
19,6
64,2
Uzsonna
vitaminsaláta
Hozzávalók
- fejes saláta
40 g
- sárgarépa
20 g
- retek
20 g
- csíráztatott búza
20 g
- olívaolaj
3 g
- citrom
ízlés szerint
- mustár
ízlés szerint
- méz
2 g
korpás kifli
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
238,6
7,9
3,8
42,4
Vacsora
zöldborsófőzelék
Hozzávalók
- zöldborsó
200 g
- csontleves
200 ml
- olaj
5 g
- Graham liszt
10 g
- tej (1,5%)
50 ml
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk a borsót, meghintjük sóval és petrezselyemmel és fedő alatt saját levében pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk és meghintjük liszttel, átpirítjuk és felengedjük a csontlevessel. Simára keverve beleöntjük a tejet, utánízesítjük sóval és összeforraljuk.
tavaszi vagdalt
Hozzávalók
- pulykahús
100 g
- olaj
5 g
- zabkorpa
10 g
- tojásfehérje
1/2 db
- sárgarépa
20 g
- petrezselyemgyökér
20 g
- zöldborsó
20 g
- vöröshagyma
10 g
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- bazsalikom
ízlés szerint
- kakukkfű
ízlés szerint
Elkészítés
Az alapanyagokból hagyományos módon vagdalt masszát készítünk, a zsemle helyett korpát, illetve csak tojásfehérjét használunk, apró darabokra vágott zöldségekkel dúsítjuk. Egyben, alufóliával lefedve sütjük meg.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással, teljes kiőrlésű liszttel készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegény tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták teljes kiőrlésű lisztből, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylalt, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé (max. 3-4 dkg)
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret
Aranyeres panaszokkal - hozzám hasonlóan - sokan küszködnek. Kellemetlen dolog erről beszélni, de a panaszok még ennél is kínosabbak lehetnek. Le kell küzdenünk a szemérmességünket, mert van segítség - sokszor karnyújtásnyira! (x)
Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.