Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságuk...
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.
Az étrend célja a táplálkozási rizikótényezők eliminálása. Jellemzői: az étrend teljes zsírtartalmának csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 200 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok), az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
Az aszalt szilvát beáztatjuk, a halszeleteket besózzuk, meglocsoljuk citromlével és 1 óráig állni hagyjuk. Majd minden halszeletbe belegöngyölünk 1-2 szem szilvát, hústűvel összetűzzük és egy margarinnal kikent tepsibe egymás mellé letesszük. Megszórjuk a fűszerekkel, rátesszük a megmaradt szilvát. A hal alaplevet elkeverjük a tejföllel, sózzuk, ízesítjük reszelt citromhéjjal és a halra öntjük. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük.
burgonyapüré
Hozzávalók
- burgonya
250 g
- tej (1,5%)
80 ml
- margarin
8 g
- Na-szegény só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
669
28,1
19,5
93,4
Uzsonna
sárgarépás almaturmix
Hozzávalók
- alma
40 g
- sárgarépa
20 g
- tej (1,5%)
140 ml
- méz
10 g
- citrom
ízlés szerint
puffasztott búzaszelet
3 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
225
6,3
4,2
36,6
Vacsora
zöldségfelfújt
Hozzávalók
- sárgarépa
40 g
- petrezselyem gyökér
30 g
- zeller
10 g
- zöldborsó
20 g
- Tolnai sovány sajt
5 g
- margarin
10 g
- Graham-liszt
10 g
- tej (1,5%)
40 ml
- tojás
1/3 db
- szerecsendió
ízlés szerint
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- bazsalikom
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A margarin 80%-ából és a lisztből diétás világos rántást készítünk, tejjel felengedjük és állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a fűszereket és az apró kockákra vágott főtt zöldségeket. Ha kihűlt, óvatosan lazítjuk a tojás felvert habjával. Margarinnal kikent pudingformába öntjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
snidlingmártás
Hozzávalók
- tojásfehérjéből készült majonéz
30 g
- joghurt
20 g
- snidling
5 g
- mustár
ízlés szerint
- citrom
ízlés szerint
- fehér bors
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A diétás majonézt felhígítjuk joghurttal, ízesítjük a finomra vágott snidlinggel és a fűszerekkel.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással, teljes kiőrlésű liszttel készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegény tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták teljes kiőrlésű lisztből, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylalt, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé (max. 3-4 dkg)
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret