Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságuk...
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.
Az étrend célja a táplálkozási rizikótényezők eliminálása. Jellemzői: az étrend teljes zsírtartalmának csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 200 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok), az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
A hagymát finomra vágjuk és a felmelegített olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lenyúzott, feldarabolt csirkét. Átpirítjuk, ízesítjük a fűszerekkel, majd kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Összepirítjuk, meghintjük petrezselyemmel, sózzuk és 1,5 dl vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
petrezselymes rizs
Hozzávalók
- rizs
80 g
- olaj
5 g
- vöröshagyma
5 g
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
675
36,3
13,6
100,3
Uzsonna
zabkorpás sütőtökpüré
Hozzávalók
- sütőtök
150 g
- tej (1,5%)
50 ml
- szerecsendió
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
- zabkorpa
5 g
mézes limonádé
Hozzávalók
- méz
15 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
211
4,7
2,2
41,7
Vacsora
szójás zöldségpörkölt
Hozzávalók
- sárgarépa
60 g
- petrezselyem gyökér
40 g
- zeller
20 g
- zöldborsó
20 g
- szójabab
30 g
- karfiol
50 g
- olaj
5 g
- vöröshagyma
20 g
- lecsó
10 g
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- lestyán
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A szójababot beáztatjuk, majd sós vízben megfőzzük. Az olajat felmelegítjük és a finomra vágott hagymát megdinszteljük. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket és a szóját. Átforgatjuk, fűszerezzük és kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással, teljes kiőrlésű liszttel készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegény tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták teljes kiőrlésű lisztből, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylalt, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé (max. 3-4 dkg)
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret
Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?