Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságuk...
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.
Az étrend célja a táplálkozási rizikótényezők eliminálása. Jellemzői: az étrend teljes zsírtartalmának csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 200 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok), az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
A rockfort sajtot villával összetörjük, és elkeverjük a Camping sajttal, a kefirrel, a búzacsírával meg az összezúzott fokhagymával.
barna kenyér
100 g
zöldpaprika
150 g
grapefruit-turmix
Hozzávalók
- grapefruit
50 g
- méz
10 g
- víz
150 ml
Elkészítés
A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
433
17,6
8,4
68,7
Tízórai
banán
150 g
puffasztott búzaszelet
3 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
247,5
1,9
-
54,1
Ebéd
busa kapormártásban
Hozzávalók
- busa
250 g
- olaj
10 g
- Na-szegény só
ízlés szerint
- kapormártás
- kapor
5 g
- csontleves
200 ml
- olaj
8 g
- Graham-liszt
10 g
- tejföl (12%)
20 g
- cukor
2 g
- Na-szegény só
ízlés szerint
- ecet
2 g
Elkészítés
A megtisztított és felszeletelt halat besózzuk, kevés felmelegített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Kiszedve hőálló tálba tesszük, kapormártással leöntjük és pár percig fedő alatt lassú tűzön összemelegítjük. Kapormártás: Az olajból és a lisztből diétás világos rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá hidegen az olajat), beletesszük a finomra vágott kaprot, átpirítjuk, csontlevessel felengedjük. Ízesítjük a fűszerekkel, jól kiforraljuk, végül simára kevert tejföllel dúsítjuk.
sós burgonya
Hozzávalók
- burgonya
250 g
- Na-szegény só
ízlés szerint
pikáns gyümölcssaláta
Hozzávalók
- alma
50 g
- narancs
50 g
- kefir
50 g
- citrom
ízlés szerint
- méz
15 g
- búzacsíra
5 g
Elkészítés
Az apróra vágott gyümölcsöt elvegyítjük a citrommal és mézzel ízesített kefirrel, majd meghintjük búzacsírával.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
746
40,4
26,4
86,1
Uzsonna
korpás pogácsa
Hozzávalók
- liszt
30 g
- zabkorpa
15 g
- élesztő
3 g
- tojás
1/5 db
- tejföl (12%)
20 g
- margarin
15 g
- Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
Kevés langyos vízben egy pici liszttel fölfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a kefirrel, a tojással, a kovásszal és a sóval. A jól kidolgozott tésztát tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 2 óra hosszáig. Ha térfogata kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe téve 10-15 percig pihentetjük, majd középmeleg sütőben pirosra sütjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással, teljes kiőrlésű liszttel készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegény tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták teljes kiőrlésű lisztből, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylalt, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé (max. 3-4 dkg)
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret