HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Magasvérnyomás-betegség

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/28

Dietetikai összegzés

Az étrend célja a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása. Jellemzi az elhízás kezelése (energiaszegénység) és az alkoholfogyasztás nagymértékű csökkentése, illetve teljes elhagyása. Továbbá a nátriumbevitel csökkentése (a hypertoniások 20-50%-a nátriumérzékeny) elsősorban a konyhasó felhasználásának mérséklésén keresztül (ösztönözni célszerű a nátriumszegény só, a zöld- és a szárított fűszerek, aromás zöldségfélék alkalmazását az ételek ízesítése során). Előtérbe kerülnek a nátrium hatását ellensúlyozni képes jelentős káliumtartalmú növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonatermékek), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása előnyös lehet.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- kalács80 g
- light margarin10 g
- málna dzsem15 g
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5% zsírtartalmú)150 ml
- cukor10 g
 
491,917,79,780
Tízórai
- narancs200 g
821,2-17
Ebéd
gombaleves 

Hozzávalók

- gomba30 g
- sárgarépa10 g
- petrezselyemgyökér10 g
- csontleves200 ml
- olaj5 g
- Graham liszt5 g
- kefir30 g
- vöröshagyma5 g
- paprika10 g
- paradicsom5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- őrölt bors, só, fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, meghintjük petrezselyemzölddel, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket, erős tűzön lepirítjuk, felengedjük csontlevessel. Ha felforrt, beletesszük a paprikát és paradicsomot és tovább főzzük. Zsemleszínű diétás rántással sűrítjük és a kefirrel dúsítjuk.
almás sertésborda 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g
- alma200 g
- olaj5 g
- Óvári sajt15 g
- szerecsendióízlés szerint
- nátriumszegény sóízlés szerint

Elkészítés

A hússzeleteket vékonyra verjük, a széleit bevagdossuk, sózzuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd egy külön edényben félretesszük. Az almát megmossuk és héjastól (ha szép) vékony szeletekre vágjuk. Egy lapos hőálló edényt vékonyan kikenünk olajjal és az almaszeletek felét belesorakoztatjuk, erre rétegezzük a hússzeleteket, majd almával befedjük, a tetejét reszelt sajttal meghintjük és forró sütőben pirosra sütjük.
41933,921,423
Uzsonna
burgonyás pogácsa 

Hozzávalók

- burgonya50 g
- margarin5 g
- liszt15 g
- tojás1/10 db
- nátriumszegény sóízlés szerint

Elkészítés

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és még forrón áttörjük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a margarinnal és a sóval. Kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk és kiszúrjuk. A tetejét tojásfehérjével vékonyan megkenjük és forró sütőben pirosra sütjük.
1423,64,920,9
Vacsora
finomfőzelék 

Hozzávalók

- zöldborsó100 g
- sárgarépa100 g
- csontleves50 g
- Graham liszt10 g
- tej (1,5%)50 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- nátriumszegény sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajban átfuttatjuk a borsót és a megmosott, apró kockákra vágott répát. Meghintjük petrezselyemmel, sózzuk és kevés csontlevessel felöntve fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, hintjük liszttel, csontlevessel felengedjük, hozzáadjuk a tejet és összeforraljuk.
sült virsli 

Hozzávalók

- baromfivirsli70 g
- olaj5 g
 
451,428,820,535,2


összesen:

1586,385,256,5176,1

2. nap

Reggeli
tavaszi túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró35 g
- kefir10 g
- póréhagyma3 g
- retek3 g
- fejes saláta4 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikom, nátriumszegény sóízlés szerint
 
- Graham pirítós80 g
- zöldpaprika150 g
tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
306,614,72,855,1
Tízórai
- korpás keksz2 db
- alma200 g
1020,80,520
Ebéd
zellerkrémleves 

Hozzávalók

- zeller80 g
- csontleves250 ml
- margarin3 g
- tejföl (12%)30 g
- zellerlevél, őrölt borsízlés szerint
- nátriumszegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott, megtisztított és vékony szeletekre vágott zellert a margarinon átfuttatjuk, meghintjük finomra vágott zellerlevéllel, borssal ízesítjük, felöntjük kevés csontlevessel és fedő alatt puhára pároljuk. Majd kevés csontlével felöntve turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a maradék csontlevest és a simára kevert tejfölt és összeforraljuk. Frissen vágott zellerlevéllel meghintve tálaljuk.
rizses csirke 

Hozzávalók

- csirke180 g
- olaj10 g
- rizs60 g
- sárgarépa30 g
- petrezselyem gyökér30 g
- zöldborsó30 g
- zeller10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- nátriumszegény sóízlés szerint
 
58436,920,961,1
Uzsonna
mézes sárgarépa-saláta 

Hozzávalók

- sárgarépa100 g
- dió3 g
- búzacsíra3 g
- méz5 g
- citromízlés szerint
 
852,52,213,8
Vacsora
- gépsonka60 g
- korpás kifli2 db
- light margarin (35%)10 g
- pritamin paprika150 g
zöld tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
428,524,18,560


összesen:

1506,17934,9210

3. nap

Reggeli
almás krémsajt 

Hozzávalók

- krémsajt30 g
- kefir10 g
- alma15 g
- búzacsíra2 g
 
- kornspitz2 db
- retek150 g
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
345,114,46,854,7
Tízórai
- kivi200 g
1042-22,6
Ebéd
káposztás csirkegulyás 

Hozzávalók

- csirke180 g
- olaj5 g
- fejes káposzta100 g
- burgonya50 g
- vöröshagyma15 g
- lecsó15 g
- fűszerpaprika, köményízlés szerint
- nátriumszegény sóízlés szerint

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával és kevés vízzel elkeverve fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, hozzáadjuk az ízekre szedett csirkét, enyhén sózzuk, átpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott káposztát és a csirkével együtt átforgatjuk. Sózzuk, köménnyel ízesítjük, felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi és fedő alatt pároljuk. Ha félig kész hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, ha már majdnem kész, akkor a lecsót és összeforraljuk.
- barna kenyér80 g
- csalamádé100 g
47837961,8
Uzsonna
töltött őszibarack vaníliakrémmel 

Hozzávalók

- őszibarack80 g
- búzacsíra5 g
- baracklekvár15 g
- vaníliás pudingpor6 g
- tej80 g
- cukor8 g
- vaníliarúdízlés szerint

Elkészítés

A félbe vágott őszibarackok magjának helyét a baracklekvárral elkevert búzacsírával töltjük meg, vaníliakrémmel leöntve tálaljuk.
2064,83,239,3
Vacsora
habart tojás metélőhagymával 

Hozzávalók

- tojás2 db
- tej (1,5%)30 g
- margarin2 g
- metélőhagyma5 g
- nátriumszegény sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g
kefires-kapros uborkasaláta 

Hozzávalók

- uborka100 g
- kefir30 g
- kaporízlés szerint
- cukor, citromízlés szerint
- nátriumszegény sóízlés szerint
 
39620,813,945,8


összesen:

1529,17932,9224,2

4. nap

Reggeli
mazsolás zabkása 

Hozzávalók

- zabpehely40 g
- tej (1,5%)100 ml
- víz100 ml
- mazsola10 g
- méz10 g
- citromlé, fahéjízlés szerint
 
266,39,34,241,2
Tízórai
- banán150 g
157,51,9-36,3
Ebéd
meggyleves 

Hozzávalók

- meggy80 g
- tejföl (12%)30 g
- liszt5 g
- cukor20 g
- citrom, fahéjízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint

Elkészítés

A kimagozott meggyet saját levével, cukorral és fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor a meggy megpuhult a felét kivesszük és leturmixoljuk és a leveshez adjuk. Tejfölös habarással sűrítjük citromlével utóízesítjük és szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
zöldséges rakott hús 

Hozzávalók

- sertéslapocka120 g
- burgonya100 g
- olaj15 g
- sárgarépa30 g
- petrezselyem gyökér30 g
- kukorica10 g
- paprika20 g
- tejföl (12%)20 g
- kefir20 g
- vöröshagyma10 g
- sűrített paradicsomízlés szerint
- petrezselyemzöld, fokhagymaízlés szerint
- rozmaring, Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát az olaj harmadán üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a lezsírozott kockákra vágott húst. Erős tűzön átpirítjuk, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, rozmaringgal, petrezselyemmel, hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Egy másik edényben az olaj másik harmadában átfuttatjuk a feldarabolt répát, gyökeret és a kukoricát, sózzuk, petrezselyemmel ízesítjük és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Egy beáztatott cserépedényben a félig puha összetevőket rétegezzük, alulra héjában főtt burgonyakarikák fele kerül, erre simítjuk a zöldségeket majd a húst, a tetejére ismét zöldség majd burgonya kerül. A tetejét sűrített paradicsom, kefir és tejföl keverékével locsoljuk meg és előmelegített sütőben, lefedve kb. 30-35 perc alatt átsütjük.
53732,123,646
Uzsonna
- korpás keksz4 db
- natúr joghurt200 ml
2046821,2
Vacsora
- light kockasajt2 db
- korpás zsemle1 db
- zöldpaprika150 g
- light margarin (35%)10 g
tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
357,322,68,542,6


összesen:

1522,171,944,3187,3

5. nap

Reggeli
- főtt tojás2 db
- light margarin (35%)10 g
- uborka150 g
- korpás kenyér80 g
tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
418,119,113,751,6
Tízórai
- puffasztott búzaszelet2 db
- mandarin200 g
1501,4-31,9
Ebéd
zöldborsós csirkebecsinált 

Hozzávalók

- csirke180 g
- zöldborsó180 g
- margarin5 g
- Graham liszt5 g
- tej (1,5%)50 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- borsikafűízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

Az ízekre szedett csirkét a felmelegített margarinban átfuttatjuk, sózzuk fedő alatt pároljuk, majd a borsót hozzáadva átpirítjuk. Meghintjük petrezselyemzölddel és borsikafűvel és kevés vizet aláöntve tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, elkeverjük, majd vizet aláöntve hozzáadjuk a hagymát és kevés lével puhára pároljuk. Amikor elkészült tejjel dúsítjuk és felforraljuk.
vajas burgonya 

Hozzávalók

- burgonya150 g
- margarin5 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- cékla savanyúság100 g
57044,714,164,2
Uzsonna
káposztás rétes 

Hozzávalók

- réteslap1/10 db
- fejes káposzta100 g
- olaj5 g
- bors, Na-szegény sóízlés szerint
 
931,95,98
Vacsora
tonhalsaláta 

Hozzávalók

- főtt tonhal50 g
- póréhagyma10 g
- paradicsom20 g
- fejes saláta10 g
- rokfort sajt10 g
- kefir20 g
- citromlé, kaporízlés szerint
- fehérbors, Na-szegény sóízlés szerint
 
- korpás kenyér80 g
29519,9443,5


összesen:

1526,18737,7199,2

6. nap

Reggeli
- corn flakes60 g
- tej (1,5%)200 ml
- narancs150 g
387,212,33,373,1
Tízórai
- kivi200 g
1042-22,6
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- marhacsont100 g
- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g
- karalábé5 g
- kelkáposzta5 g
- vöröshagyma5 g
- fokhagymaízlés szerint
- paprika10 g
- paradicsom5 g
- bors, gyömbérízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- petrezselyemzöld, Na-szegény sóízlés szerint
 
májgombóccal 

Hozzávalók

- szárnyasmáj20 g
- búzakorpa3 g
- tojás1/5 db
- petrezselyemzöld, fehérborsízlés szerint
- rozmaring, Na-szegény sóízlés szerint
 
kukoricás pulykatokány 

Hozzávalók

- pulykamell120 g
- olaj5 g
- kukorica200 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemzöld, bazsalikomízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, átpirítjuk, ízesítjük sóval, bazsalikommal, petrezselyemzölddel. Rövid párolás után hozzáadjuk a kukoricát és kb. 2 dl vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
52040,416,152,1
Uzsonna
almahab 

Hozzávalók

- alma200 g
- tojásfehérje1 db
- cukor20 g
- citromízlés szerint

Elkészítés

Az almákat sütőben megsütjük, amíg össze nem esnek. A megsült almákat leturmixoljuk vagy szitán áttörjük. Az így kapott pürét kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a cukrot és a citromlevet és habverővel kemény habbá verjük. Lehűtve tálaljuk.
1433,70,730,6
Vacsora
sajtos karfiol 

Hozzávalók

- karfiol200 g
- tojás1/2 db
- kefir30 g
- Tolnai sovány sajt30 g
- margarin3 g
- szerecsendióízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós forró vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük. Megszórjuk szerecsendióval, meglocsoljuk a tojást, a kefirt és a reszelt sajt felét tartalmazó keverékkel, meghintjük a sajt másik felével és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- korpás zsemle1 db
- vegyes zöldséglé150 ml
379,322,18,8650,9


összesen:

1533,580,528,96229,3

7. nap

Reggeli
- kefir200 ml
- korpás zsemle1,5 db
tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
- zöldpaprika150 g
350,316,70,965,3
Tízórai
- alma200 g
620,8-14
Ebéd
Újházy tyúkhúsleves 

Hozzávalók

- tyúkhús200 g
- sárgarépa30 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g
- karalábé5 g
- gomba10 g
- vöröshagyma5 g
- fokhagymaízlés szerint
- paprika10 g
- paradicsom5 g
- feketeborsízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
- tésztabetét10 g

Elkészítés

A megtisztított, megmosott tyúk zsíros részeit, bőrét eltávolítjuk és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, beletesszük a vékony hasábokra vágott zöldségeket és az egész paprikát, paradicsomot. Ízesítjük a fűszerekkel (bors, lestyán, lestyán), sózzuk. A felszeletelt gombát külön főzzük meg. A levest lassan, gyöngyözve főzzük készre. Ha elkészült, a húst kivesszük és leszűrjük a levest. Egyedi módon tálaljuk: a tányérba tesszük a húst és a külön megfőzött tésztabetétet, hozzáadjuk a főtt zöldségeket és a felszeletelt gombát. Erre merjük rá óvatosan a forró levest, hogy ne keveredjen össze a tányér tartalma.
káposztás nudli 

Hozzávalók

- burgonya100 g
- Graham liszt15 g
- tojás1/5 db
- fejes káposzta200 g
- olaj5 g
- bors, Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk és még forrón áttörjük. Kevés lisztet a nyújtódeszka meghintésére félreteszünk és a többit a burgonyához adjuk, hozzáadjuk a tojást is és összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán a masszát fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat kb. 1 cm vastagságú metéltre vágjuk és lisztes kézzel megsodorjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A reszelt fejes káposztát a felmelegített olajban megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal. Ha aranysárgára pirult, hozzáadjuk a kifőtt nudlikat és forrón tálaljuk.
516,241,714,653,4
Uzsonna
narancsturmix 

Hozzávalók

- narancs50 g
- tej (1,5%)150 ml
- méz10 g
- reszelt narancshéjízlés szerint
 
- korpás keksz4 db
1974,73,331,3
Vacsora
hamburger 

Hozzávalók

- sovány marhahús100 g
- olaj3 g
- tojásfehérje1/2 db
- borsikafűízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- húspuhító
- majoránnaízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
angolos brokkoli 

Hozzávalók

- brokkoli250 g
- margarin10 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma50 g
- narancs50 g
- grapefruit50 g
- méz15 g
- búzacsíra3 g
- citromléízlés szerint
 
42531,916,136,4


összesen:

1550,595,834,9200,4

8. nap

Reggeli
- korpás kenyér80 g
- light margarin10 g
- Tolnai sovány sajt50 g
- retek150 g
zöld tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
382,621,48,352,8
Tízórai
- mandarin200 g
901,4-20
Ebéd
zöldborsóleves 

Hozzávalók

- csontleves200 ml
- zöldborsó80 g
- sárgarépa10 g
- gyökér10 g
- olaj3 g
- petrezselyemzöld, lestyánízlés szerint
- szerecsendió-virág, Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A borsót az apró kockákra vágott répával és gyökérrel együtt átfuttatjuk a felmelegített olajban. Meghintjük petrezselyemmel és lestyánnal és kevés csontlevest aláöntve fedő alatt pároljuk. Felöntjük a maradék csontlevessel, sózzuk, ízesítjük szerecsendió virággal és puhára főzzük.
sertéssült 

Hozzávalók

- sertéscomb120 g
- olaj3 g
- vöröshagyma5 g
- őrölt kömény, Na-szegény sóízlés szerint
 
almás párolt cékla 

Hozzávalók

- cékla150 g
- alma100 g
- margarin5 g
- torma5 g
- ecet, köménymagízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- barna kenyér40 g
540,637,224,249,6
Uzsonna
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1231,8-25,5
Vacsora
margarita melegszendvics 

Hozzávalók

- barna kenyér80 g
- light margarin10 g
- mozzarella sajt50 g
- paradicsom50 g
 
- zöldpaprika150 g
36921,68,349,4


összesen:

1505,283,440,8197,3

9. nap

Reggeli
mustáros szendvicskrém 

Hozzávalók

- margarin10 g
- vöröshagyma3 g
- mustár2 g
 
- pritamin paprika150 g
- barna kenyér80 g
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)200 ml
- cukor10 g
 
54622,319,276,3
Tízórai
- narancs200 g
821,2-17
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol100 g
- csontleves200 ml
- sárgarépa10 g
- gyökér10 g
- olaj3 g
- paprika5 g
- paradicsom5 g
- petrezselyemzöld, fehérborsízlés szerint
- szerecsendió virág, Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott, kockákra vágott répát és gyökeret átfuttatjuk a megmelegített olajon, meghintjük petrezselyemzölddel, kevés csontlevest aláöntve pároljuk. Ha félpuha, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a paprikát és a paradicsomot, felengedjük a csontlevessel, sózzuk, ízesítjük őrölt borssal, szerecsendió virággal és puhára főzzük.
rakott zöldbab 

Hozzávalók

- sertéscomb120 g
- zöldbab200 g
- zabkorpa3 g
- rizs10 g
- kefir50 g
- olaj5 g
- vöröshagyma20 g
- fokhagymaízlés szerint
- lecsó10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemzöld, Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel és erős tűzön lepirítjuk, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. A 4-5 cm-es darabokra vágott babot forró sós vízben előfőzzük. A rizst kétszeres mennyiségű forró sós vízben megfőzzük és összekeverjük a korpával. Egy hőálló edényt kiolajozunk, az aljára terítjük a bab felét, majd a húst és a bab másik felét. A tetejét meglocsoljuk kefirrel és előmelegített sütőben átsütjük.
- barna kenyér20 g
488,837,718,941,9
Uzsonna
almapüré búzacsírával 

Hozzávalók

- alma100 g
- búzacsíra10 g
- méz10 g
- citromízlés szerint
- víz20 g
 
1012,91,319,3
Vacsora
burgonyafőzelék 

Hozzávalók

- burgonya150 g
- olaj10 g
- Graham liszt10 g
- tejföl (12%)20 g
- vöröshagyma5 g
- babérlevél, ecet, Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított burgonyát apró kockákra vágjuk és annyi hideg vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük babérlevéllel. Finomra vágott vöröshagymával ízesített zsemleszínű rántást készítünk és ha a burgonya megpuhult, berántjuk. Ecettel és kevés főzővízzel hígított tejföllel dúsítjuk és összeforraljuk.
grillezett jércemell 

Hozzávalók

- csirkemell80 g
- olaj5 g
- petrezselyemzöld, Na-szegény sóízlés szerint
 
42725,618,737,9


összesen:

1644,889,758,1192,4

10. nap

Reggeli
- Graham pirítós80 g
- light margarin10 g
- méz30 g
- tej (1,5%)200 ml
429,313,67,175,3
Tízórai
- kivi200 g
1042-22,6
Ebéd
paradicsomleves 

Hozzávalók

- sűrített paradicsom40 g
- csontleves200 ml
- olaj5 g
- Graham liszt5 g
- vöröshagyma5 g
- zeller5 g
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). A tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlevessel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és zellert. Ízesítjük sóval, édesítőszerrel, kiforraljuk, kivesszük a hagymát és a zellert és melegen tálaljuk.
pirított máj 

Hozzávalók

- szárnyasmáj120 g
- olaj5 g
- vöröshagyma30 g
- paprika20 g
- paradicsom10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- fehérborsízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A májat apróbb darabokra vágjuk, a felmelegített olajban a finomra vágott vöröshagymát és a cikkekre vágott paprikát átpároljuk. Hozzáadjuk a májat, a cikkekre vágott paradicsomot, ízesítjük fűszerpaprikával, majoránnával, borssal és erős lángon átpirítjuk. Ha elkészült, megsózzuk és még forrón tálaljuk.
zöldséges rizs 

Hozzávalók

- rizs20 g
- sárgarépa60 g
- gyökér40 g
- olaj3 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöld, curryízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- csemege uborka100 g
48430,420,144,6
Uzsonna
pikáns gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma70 g
- narancs30 g
- kefir50 g
- citromízlés szerint
- méz15 g
- búzacsíra5 g
 
1343,52,324,3
Vacsora
- csirkemellsonka60 g
- korpás zsemle1,5 db
- light margarin (35%)10 g
- uborka150 g
tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
39723,18,454,1


összesen:

1548,372,637,9220,9

11. nap

Reggeli
parizerkrém 

Hozzávalók

- párizsi40 g
- natúr vajkrém5 g
- kefir10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- mustár, vöröshagymaízlés szerint
 
- barna kenyér80 g
- pritaminpaprika150 g
tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
376,6149,654,2
Tízórai
- alma200 g
620,8-14
Ebéd
zöldborsófőzelék 

Hozzávalók

- zöldborsó200 g
- csontleves50 ml
- olaj5 g
- Graham liszt10 g
- tej (1,5%)50 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajban átfuttatjuk a borsót, meghintjük petrezselyemmel, sózzuk és fedő alatt saját levében pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel és átpirítjuk, a csontlevessel felengedjük. Beleöntjük a tejet, összeforraljuk.
párizsikosárka 

Hozzávalók

- párizsi40 g
- tojás2 db
- petrezselyemzöldízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A párizsi szeletek egyik oldalát teflon serpenyőben olaj nélkül elősütjük, hogy kosárka formára ugorjon össze, ebbe beleütünk 1-1 tojást, a fehérjét megsózzuk. Teflon bevonatú tepsibe tesszük a kosárkákat és előmelegített sütőben a tojás megalvadásáig sütjük. Frissen finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
- barna kenyér20 g
540,432,923,245,9
Uzsonna
paradicsomos kefir 

Hozzávalók

- paradicsom50 g
- kefir150 g
- snidlingízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1985,85,324,9
Vacsora
vitaminsaláta gazdagon 

Hozzávalók

- paradicsom40 g
- paprika20 g
- kukorica20 g
- vöröshagyma10 g
- Fokhagymás sajt20 g
- kefir30 g
- kukoricacsíra olaj3 g
- kapor, Na-szegény sóízlés szerint
 
- kornspitz2 db
337,515,47,549,8


összesen:

1514,568,945,6188,8

12. nap

Reggeli
almás müzli 

Hozzávalók

- alma120 g
- búzacsíra5 g
- zabkorpa5 g
- kókuszreszelék5 g
- félzsíros túró30 g
- tej (1,5%)20 ml
- méz10 g
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)150 ml
- kávé50 ml
- cukor10 g
 
372,620,7950,4
Tízórai
- banán150 g
157,51,9-36,3
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- marhacsont100 g
- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g
- karalábé5 g
- kelkáposzta5 g
- vöröshagyma5 g
- fokhagymaízlés szerint
- paprika10 g
- paradicsom5 g
- bors, gyömbérízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- petrezselyemzöld, Na-szegény sóízlés szerint
- tésztabetét10 g
 
bakonyi tonhal 

Hozzávalók

- tonhalfilé150 g
- hal alaplé50 ml
- olaj5 g
- gomba50 g
- vöröshagyma10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- Graham liszt5 g
- tejföl (12%)20 g
- paprika10 g
- paradicsom5 g
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A halszeleteket besózzuk és kb. 1 óráig állni hagyjuk, majd a szeletek mindkét oldalát felmelegített olajon átsütjük, majd egy nagyobb edényben félretesszük. A megmaradt olajon a hagymát átfuttatjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sózzuk és erős tűzön átpirítjuk. Fedő alatt pároljuk. Ha a levét elfőtte, zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel és fűszerpaprikával, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és paradicsomot. Lefedve tovább pároljuk. Amikor a gomba megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt és az egészet a halszeletekre öntjük. Lassú tűzön még a fedő alatt forraljuk.
túrós galuska 

Hozzávalók

- rétesliszt40 g
- félzsíros túró40 g
- tojás1/4 db
- olaj5 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
552,250,717,348,3
Uzsonna
zöldséges joghurtturmix 

Hozzávalók

- sárgarépa30 g
- gyökér20 g
- zeller5 g
- petrezselyemzöld, snidlingízlés szerint
- joghurt150 g
 
- korpás keksz4 db
1995,92,222,8
Vacsora
- főtt virsli50 g
- barna kenyér80 g
- mustárízlés szerint
- savanyított káposzta100 g
- ásványvíz200 ml
328,513,99,743,8


összesen:

1609,893,138,2201,6

13. nap

Reggeli
- barna kenyér80 g
retekkrém 

Hozzávalók

- retek30 g
- tejföl (12%)10 g
- Köményes sajt10 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- citromlé, köménymagízlés szerint
 
- kefir200 ml
- uborka150 g
32518,72,953,8
Tízórai
- mandarin200 g
901,4-20
Ebéd
paradicsomos káposztafőzelék 

Hozzávalók

- fejes káposzta200 g
- sűrített paradicsom30 g
- olaj5 g
- Graham liszt10 g
- folyékony édesítőízlés szerint
- vöröshagyma5 g
- köménymagízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított és vékony csíkokra vágott káposztát az egészben hagyott hagymával, sóval, köménnyel ízesített annyi hideg vízben amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Világos diétás rántást készítünk és a tűzről levéve belekeverjük a sűrített paradicsomot. Ha a káposzta megfőtt, leszűrjük, kivesszük belőle a hagymát és berántjuk. Átforraljuk.
csirkemellvagdalt 

Hozzávalók

- csirkemell100 g
- korpás zsemle1/3 db
- tojás1/5 db
- olaj5 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- rozmaring, kakukkfűízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A ledarált csirkemellet összedolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással, sóval, az olajon átfuttatott finomra vágott hagymával és a fűszerekkel. Vizes kézzel pogácsákat formálunk, amiket olajjal vékonyan kikent tepsibe téve előmelegített sütőben megsütünk.
- barna kenyér60 g
547,435,71566,6
Uzsonna
túróval töltött sült alma 

Hozzávalók

- alma100 g
- félzsíros túró20 g
- cukor10 g
- tejföl (12%)5 g
- mazsola3 g
- vaníliaízlés szerint
- citromhéjízlés szerint
 
1183,91,620,9
Vacsora
caprese saláta 

Hozzávalók

- paradicsom150 g
- mozzarella50 g
- fehérbors, bazsalikomízlés szerint
 
- Graham pirítós80 g
- narancslé (100%)200 ml
47823,19,869,2


összesen:

1558,482,829,3230,5

14. nap

Reggeli
eperturmix 

Hozzávalók

- fagyasztott eper50 g
- tej (1,5%)150 ml
- méz10 g
 
- korpás kifli2 db
353,213,63,166
Tízórai
- narancs200 g
821,2-17
Ebéd
grillezett csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb150 g
- olaj5 g
- Na-szegény só
 
pirított paradicsom 

Hozzávalók

- paradicsom250 g
- olaj3 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- borsikafűízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott paradicsomot forró vízbe mártva meghámozzuk és karikákra vágjuk. A felmelegített olajon a vékony karikákra vágott hagymát világosra pirítjuk majd hozzáadjuk a paradicsomot. Fűszerezzük, majd néhány percig pirítjuk.
almás lepény 

Hozzávalók

- liszt16 g
- zabkorpa3 g
- margarin10 g
- porcukor10 g
- tojás1/10 db
- alma50 g
- búzacsíra2 g
- citromhéjízlés szerint
 
460,426,222,636,9
Uzsonna
zellerkoktél 

Hozzávalók

- zeller60 g
- fejes saláta10 g
- narancs30 g
- mandula2 g
- joghurt30 g
- zellerlevél, citromléízlés szerint
- méz3 g
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- kornspitz1 db
161,65,6229,8
Vacsora
gombás húsgombóc 

Hozzávalók

- marhahús80 g
- gomba30 g
- tojás1/5 db
- vöröshagyma5 g
- olaj2 g
- petrezselyemzöld, borsízlés szerint
- Na-szegény só, szerecsendióízlés szerint

Elkészítés

A reszelt vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott gombát és erős tűzön pirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel. Amikor a leve elpárolgott, zsírjára pirítjuk, összekeverjük a darált hússal és a tojással, sózzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle amit forrásban lévő sós vízben kifőzünk, majd leszűrjük.
finom vegyes köret 

Hozzávalók

- sárgarépa60 g
- gyökér60 g
- karalábé40 g
- zöldborsó40 g
- margarin10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- Na-szegény sóízlés szerint
 
- barna kenyér60 g
438,428,413,649,8


összesen:

1495,67541,3199,5

A(z) Magasvérnyomás-betegség diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba


gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 3 dkg mennyiségben), befőtt, kompót (kevés cukorral)


olajos magvak
gesztenye, kókusz, mák, dió, só nélkül: pattogatott kukorica (vaj nélkül), földimogyoró, kesudió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag


zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány és középzsíros (max. 30% zsírtartalmú) sajtok


tojás
hetente max. 5 db


édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok


fűszerek
nátriumszegény só, zöld és szárított fűszerek, citromlé, ecet


italok
víz, alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, tea, kávé (napi max. 2-3 csésze), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők


A(z) Magasvérnyomás-betegség diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, olívabogyó sós lében


gyümölcsök
szirupos gyümölcsbefőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok


olajos magvak
sózott magvak


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz (csak kis mennyiségben), sózott margarin,


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, sós lében eltett húskészítmények


tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), heti 5 db-nál nagyobb mennyiség


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella


fűszerek
só, magas sótartalmú ételízesítők, fűszerkrémek (pl. gulyáskrém)


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok, energiaitalok