A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente cs...
A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.
Az étrend célja a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása. Jellemzi az elhízás kezelése (energiaszegénység) és az alkoholfogyasztás nagymértékű csökkentése, illetve teljes elhagyása. Továbbá a nátriumbevitel csökkentése (a hypertoniások 20-50%-a nátriumérzékeny) elsősorban a konyhasó felhasználásának mérséklésén keresztül (ösztönözni célszerű a nátriumszegény só, a zöld- és a szárított fűszerek, aromás zöldségfélék alkalmazását az ételek ízesítése során). Előtérbe kerülnek a nátrium hatását ellensúlyozni képes jelentős káliumtartalmú növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonatermékek), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása előnyös lehet.
A megmosott, kockákra vágott répát és gyökeret átfuttatjuk a megmelegített olajon, meghintjük petrezselyemzölddel, kevés csontlevest aláöntve pároljuk. Ha félpuha, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a paprikát és a paradicsomot, felengedjük a csontlevessel, sózzuk, ízesítjük őrölt borssal, szerecsendió virággal és puhára főzzük.
rakott zöldbab
Hozzávalók
- sertéscomb
120 g
- zöldbab
200 g
- zabkorpa
3 g
- rizs
10 g
- kefir
50 g
- olaj
5 g
- vöröshagyma
20 g
- fokhagyma
ízlés szerint
- lecsó
10 g
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- petrezselyemzöld, Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel és erős tűzön lepirítjuk, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. A 4-5 cm-es darabokra vágott babot forró sós vízben előfőzzük. A rizst kétszeres mennyiségű forró sós vízben megfőzzük és összekeverjük a korpával. Egy hőálló edényt kiolajozunk, az aljára terítjük a bab felét, majd a húst és a bab másik felét. A tetejét meglocsoljuk kefirrel és előmelegített sütőben átsütjük.
barna kenyér
20 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
488,8
37,7
18,9
41,9
Uzsonna
almapüré búzacsírával
Hozzávalók
- alma
100 g
- búzacsíra
10 g
- méz
10 g
- citrom
ízlés szerint
- víz
20 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
101
2,9
1,3
19,3
Vacsora
burgonyafőzelék
Hozzávalók
- burgonya
150 g
- olaj
10 g
- Graham liszt
10 g
- tejföl (12%)
20 g
- vöröshagyma
5 g
- babérlevél, ecet, Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A megtisztított burgonyát apró kockákra vágjuk és annyi hideg vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük babérlevéllel. Finomra vágott vöröshagymával ízesített zsemleszínű rántást készítünk és ha a burgonya megpuhult, berántjuk. Ecettel és kevés főzővízzel hígított tejföllel dúsítjuk és összeforraljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány és középzsíros (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
fűszerek nátriumszegény só, zöld és szárított fűszerek, citromlé, ecet
italok víz, alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, tea, kávé (napi max. 2-3 csésze), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, olívabogyó sós lében