A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente cs...
A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.
Az étrend célja a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása. Jellemzi az elhízás kezelése (energiaszegénység) és az alkoholfogyasztás nagymértékű csökkentése, illetve teljes elhagyása. Továbbá a nátriumbevitel csökkentése (a hypertoniások 20-50%-a nátriumérzékeny) elsősorban a konyhasó felhasználásának mérséklésén keresztül (ösztönözni célszerű a nátriumszegény só, a zöld- és a szárított fűszerek, aromás zöldségfélék alkalmazását az ételek ízesítése során). Előtérbe kerülnek a nátrium hatását ellensúlyozni képes jelentős káliumtartalmú növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonatermékek), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása előnyös lehet.
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, átpirítjuk, ízesítjük sóval, bazsalikommal, petrezselyemzölddel. Rövid párolás után hozzáadjuk a kukoricát és kb. 2 dl vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
520
40,4
16,1
52,1
Uzsonna
almahab
Hozzávalók
- alma
200 g
- tojásfehérje
1 db
- cukor
20 g
- citrom
ízlés szerint
Elkészítés
Az almákat sütőben megsütjük, amíg össze nem esnek. A megsült almákat leturmixoljuk vagy szitán áttörjük. Az így kapott pürét kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a cukrot és a citromlevet és habverővel kemény habbá verjük. Lehűtve tálaljuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
143
3,7
0,7
30,6
Vacsora
sajtos karfiol
Hozzávalók
- karfiol
200 g
- tojás
1/2 db
- kefir
30 g
- Tolnai sovány sajt
30 g
- margarin
3 g
- szerecsendió
ízlés szerint
- Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós forró vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük. Megszórjuk szerecsendióval, meglocsoljuk a tojást, a kefirt és a reszelt sajt felét tartalmazó keverékkel, meghintjük a sajt másik felével és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány és középzsíros (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
fűszerek nátriumszegény só, zöld és szárított fűszerek, citromlé, ecet
italok víz, alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, tea, kávé (napi max. 2-3 csésze), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, olívabogyó sós lében
El tudja képzelni magáról, hogy lótuszülésbe helyezkedik a földön egy párnán, behunyja a szemét, a légzése lelassul, és tisztán és elnyújtva ismétli az "Om" szótagot? Ha olyan tisztelettel tekint a testére, mint a lélek templomára, akkor kezdheti is.