A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente cs...
A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.
Az étrend célja a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása. Jellemzi az elhízás kezelése (energiaszegénység) és az alkoholfogyasztás nagymértékű csökkentése, illetve teljes elhagyása. Továbbá a nátriumbevitel csökkentése (a hypertoniások 20-50%-a nátriumérzékeny) elsősorban a konyhasó felhasználásának mérséklésén keresztül (ösztönözni célszerű a nátriumszegény só, a zöld- és a szárított fűszerek, aromás zöldségfélék alkalmazását az ételek ízesítése során). Előtérbe kerülnek a nátrium hatását ellensúlyozni képes jelentős káliumtartalmú növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonatermékek), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása előnyös lehet.
A kimagozott meggyet saját levével, cukorral és fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor a meggy megpuhult a felét kivesszük és leturmixoljuk és a leveshez adjuk. Tejfölös habarással sűrítjük citromlével utóízesítjük és szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
zöldséges rakott hús
Hozzávalók
- sertéslapocka
120 g
- burgonya
100 g
- olaj
15 g
- sárgarépa
30 g
- petrezselyem gyökér
30 g
- kukorica
10 g
- paprika
20 g
- tejföl (12%)
20 g
- kefir
20 g
- vöröshagyma
10 g
- sűrített paradicsom
ízlés szerint
- petrezselyemzöld, fokhagyma
ízlés szerint
- rozmaring, Na-szegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A finomra vágott vöröshagymát az olaj harmadán üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a lezsírozott kockákra vágott húst. Erős tűzön átpirítjuk, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, rozmaringgal, petrezselyemmel, hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Egy másik edényben az olaj másik harmadában átfuttatjuk a feldarabolt répát, gyökeret és a kukoricát, sózzuk, petrezselyemmel ízesítjük és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Egy beáztatott cserépedényben a félig puha összetevőket rétegezzük, alulra héjában főtt burgonyakarikák fele kerül, erre simítjuk a zöldségeket majd a húst, a tetejére ismét zöldség majd burgonya kerül. A tetejét sűrített paradicsom, kefir és tejföl keverékével locsoljuk meg és előmelegített sütőben, lefedve kb. 30-35 perc alatt átsütjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány és középzsíros (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
fűszerek nátriumszegény só, zöld és szárított fűszerek, citromlé, ecet
italok víz, alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, tea, kávé (napi max. 2-3 csésze), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, olívabogyó sós lében
Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.