A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente cs...
A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.
Az étrend célja a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása. Jellemzi az elhízás kezelése (energiaszegénység) és az alkoholfogyasztás nagymértékű csökkentése, illetve teljes elhagyása. Továbbá a nátriumbevitel csökkentése (a hypertoniások 20-50%-a nátriumérzékeny) elsősorban a konyhasó felhasználásának mérséklésén keresztül (ösztönözni célszerű a nátriumszegény só, a zöld- és a szárított fűszerek, aromás zöldségfélék alkalmazását az ételek ízesítése során). Előtérbe kerülnek a nátrium hatását ellensúlyozni képes jelentős káliumtartalmú növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonatermékek), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása előnyös lehet.
A megmosott paradicsomot forró vízbe mártva meghámozzuk és karikákra vágjuk. A felmelegített olajon a vékony karikákra vágott hagymát világosra pirítjuk majd hozzáadjuk a paradicsomot. Fűszerezzük, majd néhány percig pirítjuk.
almás lepény
Hozzávalók
- liszt
16 g
- zabkorpa
3 g
- margarin
10 g
- porcukor
10 g
- tojás
1/10 db
- alma
50 g
- búzacsíra
2 g
- citromhéj
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
460,4
26,2
22,6
36,9
Uzsonna
zellerkoktél
Hozzávalók
- zeller
60 g
- fejes saláta
10 g
- narancs
30 g
- mandula
2 g
- joghurt
30 g
- zellerlevél, citromlé
ízlés szerint
- méz
3 g
- Na-szegény só
ízlés szerint
kornspitz
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
161,6
5,6
2
29,8
Vacsora
gombás húsgombóc
Hozzávalók
- marhahús
80 g
- gomba
30 g
- tojás
1/5 db
- vöröshagyma
5 g
- olaj
2 g
- petrezselyemzöld, bors
ízlés szerint
- Na-szegény só, szerecsendió
ízlés szerint
Elkészítés
A reszelt vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott gombát és erős tűzön pirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel. Amikor a leve elpárolgott, zsírjára pirítjuk, összekeverjük a darált hússal és a tojással, sózzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle amit forrásban lévő sós vízben kifőzünk, majd leszűrjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány és középzsíros (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
fűszerek nátriumszegény só, zöld és szárított fűszerek, citromlé, ecet
italok víz, alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, tea, kávé (napi max. 2-3 csésze), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, olívabogyó sós lében