A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente cs...
A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.
Az étrend célja a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása. Jellemzi az elhízás kezelése (energiaszegénység) és az alkoholfogyasztás nagymértékű csökkentése, illetve teljes elhagyása. Továbbá a nátriumbevitel csökkentése (a hypertoniások 20-50%-a nátriumérzékeny) elsősorban a konyhasó felhasználásának mérséklésén keresztül (ösztönözni célszerű a nátriumszegény só, a zöld- és a szárított fűszerek, aromás zöldségfélék alkalmazását az ételek ízesítése során). Előtérbe kerülnek a nátrium hatását ellensúlyozni képes jelentős káliumtartalmú növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonatermékek), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása előnyös lehet.
A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, meghintjük petrezselyemzölddel, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket, erős tűzön lepirítjuk, felengedjük csontlevessel. Ha felforrt, beletesszük a paprikát és paradicsomot és tovább főzzük. Zsemleszínű diétás rántással sűrítjük és a kefirrel dúsítjuk.
almás sertésborda
Hozzávalók
- sertéskaraj
120 g
- alma
200 g
- olaj
5 g
- Óvári sajt
15 g
- szerecsendió
ízlés szerint
- nátriumszegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A hússzeleteket vékonyra verjük, a széleit bevagdossuk, sózzuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd egy külön edényben félretesszük. Az almát megmossuk és héjastól (ha szép) vékony szeletekre vágjuk. Egy lapos hőálló edényt vékonyan kikenünk olajjal és az almaszeletek felét belesorakoztatjuk, erre rétegezzük a hússzeleteket, majd almával befedjük, a tetejét reszelt sajttal meghintjük és forró sütőben pirosra sütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
419
33,9
21,4
23
Uzsonna
burgonyás pogácsa
Hozzávalók
- burgonya
50 g
- margarin
5 g
- liszt
15 g
- tojás
1/10 db
- nátriumszegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és még forrón áttörjük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a margarinnal és a sóval. Kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk és kiszúrjuk. A tetejét tojásfehérjével vékonyan megkenjük és forró sütőben pirosra sütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
142
3,6
4,9
20,9
Vacsora
finomfőzelék
Hozzávalók
- zöldborsó
100 g
- sárgarépa
100 g
- csontleves
50 g
- Graham liszt
10 g
- tej (1,5%)
50 g
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- nátriumszegény só
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajban átfuttatjuk a borsót és a megmosott, apró kockákra vágott répát. Meghintjük petrezselyemmel, sózzuk és kevés csontlevessel felöntve fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, hintjük liszttel, csontlevessel felengedjük, hozzáadjuk a tejet és összeforraljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány és középzsíros (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
tojás hetente max. 5 db
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, étcsokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
fűszerek nátriumszegény só, zöld és szárított fűszerek, citromlé, ecet
italok víz, alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, tea, kávé (napi max. 2-3 csésze), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, olívabogyó sós lében
Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?