HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Nyelőcső-divertikulumok

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/252

Dietetikai összegzés

A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.

Készítette: Turcsák Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
tojáskrém 

Hozzávalók

- tojás0,5 db
- margarin2 kk
- mustár2 ek

Elkészítés

A tojást keményre főzzük, lereszeljük. A margarinból és a mustárból fűszerekkel krémet keverünk, hozzáadjuk a reszelt keménytojást. Kenyérre kenve tálaljuk.
- fehér kenyér bele150 g
469,5517,349,5982,54
Tízórai
kávémousse 

Hozzávalók

- keserű csokoládé1/4 tábla
- kávétejszín2 ek
- erős kávé1 ek
- háztartási keksz4 db
- tojás1 db

Elkészítés

Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Hozzákeverjük a tejszínt, a toássárgát, ma ebbe a masszába óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Hozzáadjuk a kávét. Üvegpoharak aljába tesszük a kekszeket, rámerjük ahabot. 24 órára hűtőbe tesszük.
341,210,1119,2330,84
Ebéd
burgonyakrémleves 

Hozzávalók

- burgonya1 közepes
- vöröshagymakevés
- olaj2 kk
- liszt1 ek
- tejföl, 12%1,5 ek
- fűszerpaprika
- só

Elkészítés

A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük. Magyaros rántással berántjuk. Tejföllel dúsítjuk. Robotgéppel turmixoljuk.
rakott karfiol 

Hozzávalók

- karfiol25 dkg
- darált sertéscomb6 dkg
- olaj2 kk
- rizs1 ek
- tejföl, 12%1,5 ek
- vöröshagymakevés
- lecsó1 ek
- só
- fűszerpaprika
- bors
- rozmaring
- lestyán
- kakukkfű

Elkészítés

A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt gőzben majdnem puhára főzzük. Leszűrve zsiradékkal kikent tepsibe tesszük a felét, rásimmítjuk a párolt rizzsel összekevert darált húsból készült pörköltet, majd befedjük a karfiol másik felével. Tetejét tejföllel meglocsolva előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
557,425,923,557,3
Uzsonna
reszelt alma sárgarépával 

Hozzávalók

- alma1 db
- sárgarépa2 db
- méz1 ek

Elkészítés

A hozzávalókat megtisztítjuk, lereszeljük, mézzel ízesítjük és összekeverjük.
214,43,280,446,4
Vacsora
sajtkrémes zabkása 

Hozzávalók

- zabpehely6 dkg
- tej, 1,5%2 dl
- tömlős sajtkrém1 ek
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A zabpelyhet enyhén megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, sűrűre főzzük (állandó kevergetés mellett). Tálba tesszük, hozzákeverjük a sajtkrémet, ízlés szerint ízesítjük.
363,617,449,9649,34


összesen:

1946,1574,0262,66266,39

2. nap

Reggeli
házi almás joghurt 

Hozzávalók

- almafél
- natúr joghurt1 pohár
- méz1 ek
- búzakorpa1 ek

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A joghurtba belekeverjük a mézet, az almát és a búzakorpát.
251,17,936,8536,35
Tízórai
körtekompót 

Hozzávalók

- körte2 db
- cukor1 ek
- citromlékevés
- fahéj, kurkuma

Elkészítés

A körtét megtisztítjuk, felkockázzuk. Vizet forralunk a fűszerekkel és a cukorral. A körtét is hozzáadva puhára főzzük.
236,951,220,0156,04
Ebéd
zöldségpüreleves 

Hozzávalók

- sárgarépafél
- petrezselyemgyökérnegyed
- zellerkevés
- vöröshagymanegyed
- olaj2 kk
- só, bors
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, az olajon kicsit megfuttatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Puhára főzzük, majd turmixoljuk.
túrógombóc 

Hozzávalók

- tehéntúró, félzsíros15 dkg
- búzadara2 ek
- tojás0,5 db
- zsemlemorzsa1 ek
- margarin1 ek
- porcukor1,5 ek
- tejföl, 12%1,5 ek
- só

Elkészítés

Az áttört tehéntúróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a tojássárgát és kevés sóval ízesítve jól összedolgozzuk. 15 percnyi pihentetés után lazán belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A vizes kézzel formált gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, szűrőkanállal kiszedjük, majd lecsöpögtetve, pirított zsemlemorzsában megforgatva, langyos tejföllel meglocsolva és porcukorral megszórva tálaljuk.
566,330,6419,3965,01
Uzsonna
öntött keksz 

Hozzávalók

- háztartási keksz6 db
- vaníliás pudingpor1,5 ek
- tej, 1,5%2 dl
- cukor1 ek

Elkészítés

A tejből, cukorból és pudingporból pudingot főzünk. Tálkákba háztartási kekszet teszünk, ráöntjük a pudingot. 24 órát állni hagyjuk.
224,057,474,4238,52
Vacsora
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhalkonzervfél doboz
- majonéz2 ek
- mustár1 ek
- só, bors, fokhagyma

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük, kenyérre kenve tálaljuk.
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
786,121,137,782,8


összesen:

201868,3768,4278,67

3. nap

Reggeli
házi zöldségkrém 

Hozzávalók

- sárgarépanegyed
- petrezselyemgyökérkevés
- zellerkevés
- margarin2 ek
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A margarin felén megfuttatjuk őket, fűszerezzük (leve ne maradjon!). Ha kihűlt, a maradék margarint is hozzákeverjük. Kenyérre kenve tálaljuk.
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
- tej, 1,5%2 dl
36619,719,391,8
Tízórai
kakaókrém 

Hozzávalók

- tej, 1,5%2,5 dl
- tojás1 db
- tejpor, sovány1 ek
- cukor1 ek
- kakaópor1 tk

Elkészítés

A cukrot, a kakaóport és a tejport habosra keverjük a tojássárgával. Közben a tejet felforraljuk, a tojásos masszát vékony sugárban a tejhez adjuk és sűrűre főzzük. Még forrón elvegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjével.
295,316,58,7537,06
Ebéd
darakrémleves 

Hozzávalók

- búzadara1 ek
- sárgarépanegyed
- petrezselyemgyökérnegyed
- zellerkevés
- karalábékevés
- tejszín1 ek
- tej, 1,5%2 ek
- tojássárga0,3 db
- leveskockaegyharmad
- só, petrezselyemzöld
- reszelt szerecsendió

Elkészítés

A megtisztított, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemzöldet, zellert és karalábét leveskockával, egészben hagyott vöröshagymával és fűszerekkel ízesített vízben félig puhára főzzük. Beleszórjuk a búzadarát és addig főzzük, amíg minden megpuhul. A tejszínből, tejből és tojássárgából habarást készítünk, besűrítjük vele a levest. Turmixoljuk.
zöldborsófőzelék-püré 

Hozzávalók

- zöldborsó25 dkg
- étolaj2 kk
- liszt1 ek
- tejfél dl
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldborsót kevés olajon átfuttatjuk, sóval és petrezselyemzölddel ízesítük, amjd állandóan kevergetve kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Végül lepirítjuk, meghintjük liszttel, tejjel felengedjük, forraljuk. Turmixgéppel pürésítjük.
404,417,812,452,4
Uzsonna
banánpüré 

Hozzávalók

- banán1,5 db

Elkészítés

A banánt villával összetörjük.
2102,60,248,4
Vacsora
gombaszószos melegszendvics 

Hozzávalók

- gomba4 dkg
- margarin1 ek
- liszt1 ek
- tejfél dl
- só, bors
- petrezselyemzöld
- (fokhagyma)

Elkészítés

A margarinon megpirítjuk kicsit az apróra vágott gombát, liszttel hintjük, tejjel felengedjük és sűrűre főzzük. Turmixgéppel pürésítjük. Kenyérre kenve tálaljuk.
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
512,218,310,391


összesen:

2022,1874,9250,96320,65

4. nap

Reggeli
gombaszuflé 

Hozzávalók

- gomba4 dkg
- liszt1 ek
- margarin1 ek
- tejfél dl
- tojás0,5 db

Elkészítés

A margarinon megpirítunk kevés fokhagyát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, 20 percig pároljuk. H megpuhult, adjunk hozzá petrezselymet, húzzuk le a tűzről. Készítsünk besamelt, dúsítsuk tojássárgával, keményre vert tojásfehérjével. Kivajazott formába kanalazzuk bele a gombát, majd öntsük rá a besamelt. Süssük 20 percig 200 fokon, majd 5 percig 180 fokon.
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
546,22112,791,1
Tízórai
fekete-fehér csemege 

Hozzávalók

- banán1 nagyobb
- zabkorpa2 ek
- méz1 ek
- darált mák2 ek
- tejszínfél dl

Elkészítés

A tejszínből habot verünk. A banánt megtisztítva felkarikázzuk, megszórjuk zabkorpával. A mézet összekeverjük a mákkal, és a zabkorpás banánra terítjük. A tetejét díszítjük tejszínhabbal.
419,310,339,4969,36
Ebéd
burgonyapüré hercegnő módra 

Hozzávalók

- burgonyakét közepes
- darált sertéscomb8 dkg
- margarinfél ek
- tej, 1,5%1 dl
- étolaj2 kk
- vöröshagymakevés
- só, petrezselyemzöld
- kakukkfű, őrölt szerecsendió

Elkészítés

Az apró kockákra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, állandóan kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben burgonyapürét készítünk. Egy tálat kikenünk, a burgonyapüré felét belesimítjuk, rá a húst, majd a burgonyapüré másik felét. Addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul.
488,6526,1116,9855,44
Uzsonna
vaníliasodó 

Hozzávalók

- cukor1 ek
- vaníliás pudingpor2 ek
- tej, 1,5%1,5 dl
- tojás0,5 db
- vaníliás cukorkevés

Elkészítés

A pudingport hideg tejjel simára keverük, hozzáadjuk a cukorral és vaníliás cukorral habosra kevert tojássárgát, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Állandó keverés mellett besűrítjük, mad a még forró masszába beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.
232,057,264,6540,08
Vacsora
piskótatekercs szárnyaskrémmel 

Hozzávalók

- tojás0,2 db
- darált főtt csirkemell1 dkg
- lisztfél ek
- habtejszín1 ek
- só, petrezselyemzöld, rozmaring

Elkészítés

A tojásból, lisztből és kevés sütőporból piskótát sütünk. Még melegen konyharuhával feltekerjük. A darált főtt csirkemellett összedolgozzuk tejszínnel, margarinnal, fűszerezzük: ezzel a krémmel töltük a piskótatekercset.
zellermártás 

Hozzávalók

- zeller4 dkg
- étolaj1 ek
- tejföl, 12%1,5 ek
- liszt1 ek
- só, zellerzöld, borsikafű

Elkészítés

A megtisztított, kockára vágott zellert fűszerezett vízben puhára főzzük. Olajból és lisztből világos rántást készítünk, berántjuk. Tejföllel dúsítjuk, majd robotgéppel pürésítjük.
253,91,53,17,9


összesen:

1940,1171,2261,66271,07

5. nap

Reggeli
- kenőmájas3 dkg
- fehér kenyér bele2 kis szelet
347,213,579,8153,19
Tízórai
tejbedara 

Hozzávalók

- búzadara1 ek
- tej1 dl
- cukor1 ek

Elkészítés

A forró tejbe belekeverjük a darát, puhára főzzük, cukorral édesítjük.
156,354,411,6530,7
Ebéd
köményleves 

Hozzávalók

- lisztfél ek
- olaj2 kk
- só, fűszerpaprika

Elkészítés

Az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, köménnyel ízesítjük, kissé kipattogtatjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával. Felengedjük vízzel, sózzul és jól kiforraljuk. A kockára vágott zsemlét szárazon megpirítjuk.
zsemlekocka 

Hozzávalók

- zsemle0,5 db
 
húshasé 

Hozzávalók

- darált főtt sertéscomb8 dkg
- tejszín1 ek
- tojásfehérje1 db
- liszt1 ek
- margarin1 ek
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A lisztet szárazon megpirítjuk, tűzről levéve hozzáadjuk a margarint, majd beletesszük a darált, főtt húst, a tojással elkevert tejszínt és alaposan összedolgozzuk. Fűszerezzük, végül a tűzre visszatéve takaréklángon besűrítjük. Kanállal vagy csészével formázva tálaljuk.
tökfőzelék 

Hozzávalók

- főzőtök25 dkg
- liszt1,5 ek
- tejföl, 12%1,5 ek
- vöröshagymanegyed db
- só, fűszerpaprika, kapor

Elkészítés

A gyalult tököt kevés vízben, fűszerezve puhára főzzük. Magyaros rántással sűrítjük, jól kiforraljuk, majd tejföllel dúsítjuk.
60829,925,655,4
Uzsonna
ananászkrém 

Hozzávalók

- ananász10 dkg
- vaníliás pudingpor1 ek
- tojás0,3 db
- cukor1 ek
- tejfél dl

Elkészítés

A pudingport kevés hideg tejjel és a tojások sárgájával simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, és a pudingporos masszát óvatosan hozzákeverjük, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, belekeverjük az ananászt és az egészet összeturmixoljuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá keverjük, a forró krémhez adjuk.
235,853,882,4449,79
Vacsora
házi zöldségkrém 

Hozzávalók

- sárgarépanegyed db
- petrezselyemgyökérkevés
- zellerkevés
- margarin2 ek

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A margarin felén megfuttatjuk őket, fűszerezzük (leve ne maradjon!). Ha kihűlt, a maradék margarint is hozzákeverjük. Kenyérre kenve tálaljuk.
- eidami sajt3 vékony szelet
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
576,718,92182,8


összesen:

1924,170,5960,49271,83

6. nap

Reggeli
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhalkonzervfél doboz
- joghurt1 ek
- só, bors, fokhagyma

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük.
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
510,919,11481
Tízórai
padlizsánkrém 

Hozzávalók

- padlizsán20 dkg
- joghurt3 ek
- só, bors, fokhagyma

Elkészítés

A padlizsánt sütőben alufóliában megsütjük, kikaparjuk a héjából, a joghurttal összeturmixoljuk.
874,32,211,9
Ebéd
sárgarépaleves 

Hozzávalók

- sárgarépa1 db
- tejfél dl
- olaj2 kk
- liszt1 ek
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A tisztított sárgarépát lereszeljük, az olajon megfuttatjuk, liszttel meghintjük. Vízzel felengedjük. Ízesítjük, tejjel dúsítjuk, kiforraljuk.
csőben sült karfiol 

Hozzávalók

- tojás1 db
- karfiol25 dkg
- margarin1 ek
- liszt1 ek
- tej1 dl
- tejföl, 12%1,5 ek
- reszelt óvári sajt3 dkg
- só, szerecsendió

Elkészítés

A karfiolt gőzben kifőzzük. A margarinból, lisztből, tejből besamelt főzünk, tojássárgával és tejföllel dúsítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, majd a keményre vert tojásfehérjét. A karfiolt kikent tálba halmozzuk, leöntjük a mártással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és megsütjük.
562,929,229,742,2
Uzsonna
karamellpuding 

Hozzávalók

- tej2,5 dl
- tojás0,5 db
- liszt1,5 ek
- cukor1,5 ek

Elkészítés

A tojássárgát, cukrot, lisztet és vaníliáscukort kevés tejjel csomómentesre keverjük, kis lángot lévő forró tejhez öntjük vékony sugárban. Karamellás tejjel öntjük fel (a cukrot aranybarnára pirítjuk, kevés vízzel felengedve forraljuk, majd ha az összes cukor felolvadt, forró tejhez öntjük.
320,2512,056,3553,32
Vacsora
almás kukoricadara 

Hozzávalók

- alma1 közepes
- kukoricadara3 ek
- tej1,5 dl
- méz1,5 ek
- fahéj

Elkészítés

A forró tejhez adjuk a kukoricadarát, sűrűre, puhára főzzük. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és a darához keverjük, Ízesítjük mézzel, fahéjjal.
399,110,023,876,95


összesen:

1882,0574,7856,04265,51

7. nap

Reggeli
körözött 

Hozzávalók

- tehéntúró, félzsíros5 dkg
- tejföl, 12%1 ek
- vöröshagymakevés
- só, fűszerpaprika, őrölt kömény (bors)

Elkészítés

A túrót a tejföllel habosra keverjük, fűszerezzük, belereszeljük a vöröshagymát.
- fehér kenyér bele2 közepes szelet
450,41713,768,2
Tízórai
gesztenyepüré 

Hozzávalók

- gesztenyemassza15 dkg
- habtejszín2 ek

Elkészítés

A gesztenyemasszát áttörjük (krumplinyomóval), tejszínhabbal díszítjük.
410,34,1912,966,6
Ebéd
magyaros karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol8 dkg
- olaj2 kk
- liszt1 ek
- vöröshagymakevés
- tejföl, 12%1,5 ek
- só, fűszerpaprika, petrezselyemzöld

Elkészítés

A karfiolt sós vízben megfőzzük. Magyaros rántással besűrítjük, kiforraljuk, tejföllel dúsítjuk.
bolognai spagetti 

Hozzávalók

- spagetti száraztészta6 dkg
- darált pulykahús4 dkg
- paradicsompüré2 ek
- reszelt óvári sajt3 dkg
- só, oregano, kakukkfű, bazsalikom

Elkészítés

A pulykahúst kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük, pároljuk. A paradicsompürét hozzáadva készre főzzük. A spagettitésztát enyhén sós vízben puhára főzzük. A mártással a tetején, sajttal megszórva tálaljuk.
569,530,820,262,6
Uzsonna
sült alma 

Hozzávalók

- alma1 közepes
- baracklekvár1 ek
- citromlékevés

Elkészítés

A megmosott alma magházát kivájjuk, üregét meglocsoljuk citromlével, lekvárral megtöltjük. Sütőben addig sütjük, míg az alma héja ráncos lesz.
100,850,70,0723,46
Vacsora
virslikrém 

Hozzávalók

- virsli1 db
- joghurt2 ek
- mustár1 ek
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A virslit megfőzzük, ledaráljuk. A joghurtból és a mustárból fűszerekkel krémet készítünk, hozzáadjuk a virslit.
- fehér kenyér bele2 közepes szelet
439,721,89,868,7


összesen:

1970,7574,3756,61289,46

8. nap

Reggeli
hagymás rántotta 

Hozzávalók

- tojás2 db
- vöröshagymafél fej
- só

Elkészítés

A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és időnként megkavarva készre sütjük.
- fehér kenyér bele10 dkg
3982011,156,2
Tízórai
banános meglepetés 

Hozzávalók

- banán1 nagyobb db
- margarinfél ek
- dió1 ek
- joghurt4 ek
- méz1 ek
- citromlé

Elkészítés

A karikára vágott banánt a forróra hevített margarinon átfuttatjuk. A joghurtot elkeverjük mézzel, kevés citromlével, reszelt citromhéjjal. Kelyhekbe tálaljuk úgy, hogy a banánkarikákar megszórjuk a durvára vágott dióval és meglocsoljuk az elkészített öntettel.
509,155,591155,98
Ebéd
csirkekrémleves 

Hozzávalók

- csirkemell4 dkg
- sárgarépa1 db
- petrezselyemgyökérfél db
- póréhagymakevés
- margarinfél ek
- lisztfél ek
- só, zellerzöld
- petrezselyemzöld, lestyán

Elkészítés

A lebőrözött csirkemellet a hasábokra vágott zöldségekkel, a hagymával és a fűszerekkel puhára főzzük. A csirkemellet a zöldségekkel összeturmixoljuk. Berántjuk a levest, ízesítjük, dúsítjuk tojássárgával, jól kiforraljuk.
spárgafelfújt 

Hozzávalók

- zöld spárga10 dkg
- ementáli sajtfél ek
- liszt1 ek
- tejfél dl
- tojás0,5 db
- tojásfehérje0,5 db

Elkészítés

Az ementálit lereszeljük, csomómentesre keverjük az egész tojással, a liszttel és a felforralt tejjel. Habbáverjük a tojásfehérjét és ezt is hozzákeverjük. Kivajazunk és -lisztezünk egy formát, kb. félig töltjük bele a masszát. Megtisztítjuk a spárgadarabokat, és a masszába daraboljuk. Befedjük a maradék masszával és 18 percig sütjük 180 fokon.
259,721,48,323,7
Uzsonna
avokádókrém 

Hozzávalók

- avokádófél db
- joghurt2 ek
- só, fokhagyma, bors

Elkészítés

Az avokádót kikanalazzuk a héjából és összeturmixoljuk a joghurttal.
- fehér kenyér bele1 nagyobb szelet
356,19,515,248,6
Vacsora
túrós guba 

Hozzávalók

- kifli2 db
- tej1,5 dl
- tehéntúró, félzsíros5 dkg
- porcukor2 ek
- margarinfél ek
- mazsolafél ek
- vaníliás cukorkevés
- reszelt citromhéj

Elkészítés

Az ujjnyi vastag szeletekre vágott kiflit meglocsoljuk a porcukor felével, vaníliás cukkorral és reszelt citromhéjjal ízesített langyos tejjel. Óvatosan öszekeverük az áttört és a cukor másik felével ízesített túróval, valamint a megmosott, beáztatott mazsolával. Margarin nal kikent tálban addig sütjük, míg a teteje megpirul.
506,8319,7211,8978,73


összesen:

2029,7376,1957,55263,17

9. nap

Reggeli
paradicsomszuflé 

Hozzávalók

- hámozott paradicsom8 dkg
- vöröshagymakevés
- margarin1 ek
- parmezán2 ek
- tojás1 db
- liszt1 ek
- tejnegyed dl
- só, bors, bazsalikom

Elkészítés

A margarinon 10 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, fűszerezzük, pépesre főzzük. Besamelt készítünk, hozzákeverjük a paradicsomot és a sajtot. Hozzáadjuk a tojássárgát, majd a felvert tojásfehérjét. Kivajazott formában megsütjük.
237,9510,9315,3613,09
Tízórai
csokoládéfagylalt 

Hozzávalók

- étcsokoládénegyed tábla
- cukor2 ek
- kakaópor4 ek

Elkészítés

A cukrot és a vizet sziruppá forraljuk, hozzájuk a kakaóport és tovább hevítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk az étcsokoládét és kevergetve elősegítjük az olvadást. Az elkészült keveréket hűtőbe, majd mélyhűtőbe tesszük.
300,82,169,8150,93
Ebéd
májrizsleves 

Hozzávalók

- csirkemáj2 dkg
- liszt1 ek
- tojásfehérje0,3 db
- leveskocka0,5 db
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

Az elkapart csirkemájat összekeverjük a tojásfehérjével és a liszttel, fűszerezzük, negyed órát pihentetjük. Egy tésztaszűrőn keresztül a leveskockából készített levesbe szaggatjuk a masszát, majd készre főzzük.
burgonyakrokett 

Hozzávalók

- burgonyaegy kisebb db
- tojásfehérje1 db
- liszt2 ek
- só, szerecsendió, petrezselyemzöld, olaj a sütéshez

Elkészítés

A héjában főtt, forrón meghámozott burgonyát áttörjük, és lehűtjük. Hozzáadva a lisztet, tojást, fűszereket, jól összedolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kroketteket formázunk, bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük.
sajtmártás 

Hozzávalók

- tej2 dl
- liszt2 ek
- reszelt óvári sajt2 ek
- margarinfél ek
- só, őrölt szerecsendió

Elkészítés

A margarint a liszttel habzásig hevítjük, hozzáadjuk a tejet, ízesítjük, majd állandóan kevergetve besűrítjük. Végül beletesszük a reszelt sajtot és összeforraljuk.
552,530,716,873
Uzsonna
boszorkányhab 

Hozzávalók

- alma2 közepes
- cukor2 ek
- tojásfehérje1 db

Elkészítés

A megtisztított, magházától megfosztott, szeletekre vágott almát alufóliával lefedett tepsiben megsütjük, majd kihűtjük és villával összetörjük. A tojásfehérjéből cukorral kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk az lapürét és azonnal tálaljuk.
171,540,137,68
Vacsora
majonézes tojássaláta 

Hozzávalók

- tojás1 db
- tojásfehérje1 db
- tejföl2,5 ek
- majonéz1 ek
- mustár2 kk
- porcukor, citromlé

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, egyiknek eltávolítjuk a sárgáját (de benne is hagyhatjuk). A tejfölből, majonézből és mustárból mártást készítünk, belereszeljük a tojásokat.
- fehér kenyér bele2 nagy szelet
592,323,320,183,2


összesen:

1854,9571,0862,13257,94

10. nap

Reggeli
kakaó 

Hozzávalók

- tej2,5 dl
- kakaópor1 tk
- cukor1 ek
 
- kalács10 dkg
- delma lightvékonyan
47516,911,186,8
Tízórai
besameles őszibarack 

Hozzávalók

- liszt1 ek
- tej1 dl
- margarin1 ek
- cukor1 ek
- őszibarackbefőtt10 dkg
- tojásfehérje1 db

Elkészítés

A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, összefőzzük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjéből cukorral felvert habot, és a masszát a tűzálló tálba tett, lecsepegtetett őszibarackra öntjük. Sütőben addig sütjük, amíg a hab megszilárdul.
257,27,638,7637,04
Ebéd
zöldborsópüreleves 

Hozzávalók

- lisztfél ek
- olaj1 ek
- zöldborsó10 dkg
- tejfél dl
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

Olajon átfuttatjuk a zöldborsót, ízesítjük, majd állandóan kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, majd tejjel és vízzel felengedjük, összeforraljuk. Turmixgéppel pépesítjük.
vajas galuska 

Hozzávalók

- vajfél ek
- liszt1 ek
- tojásfehérje0,5 db
- só

Elkészítés

A vajat a tojással jól kikeverjük, picit megsózzuk, majd a lisztet hozzáadva összeállítjuk a galuskatésztát. Levesbe szaggatjuk.
rakott padizsán 

Hozzávalók

- padlizsán20 dkg
- darált marhahús5 dkg
- vöröshagymafél nagy fej
- margarin1 ek
- liszt1 ek
- olivaolaj1 ek
- tej1 dl
- parmezán2 ek
- só, bors, bazsalikom, fokhagyma

Elkészítés

Serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a karikára vágott padlizsánt, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben hagymát pirítunk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húst. Ha a hús félig megpirult, ízesítjük, félretesszük. Besamelt készítünk a margarinból, lisztből, tejből. Egy tűzálló edényben alulra tesszük a megsült padlizsánszeleteket, ráöntjük a darált húst, tetejére borítjuk a besamelt. Megszúrjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
736,233,741,453,6
Uzsonna
zelleres burgonyakrém 

Hozzávalók

- burgonya1 nagyobb
- zellerfél fej
- só

Elkészítés

A megtisztított burgonyát és zellert enyhén sós vízben puhára főzzük, a főzőlevet leöntve turmixgéppel pürésítjük.
202,55,70,5542,5
Vacsora
paradicsomos-olaszos mártogatós 

Hozzávalók

- hámozott paradicsom15 dkg
- só, bors, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom, oregano

Elkészítés

A hámozott paradicsomot pirított vöröshagymán a többi fűszerrel megszórva addig főzünk, míg püré állagú nem lesz. Kenyércsíkokat mártogathatunk bele.
- fehér kenyér belekét kisebb szelet
284,510,31,859,1


összesen:

1999,3574,2163,52279,1

11. nap

Reggeli
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej2,5 dl
- cukor1 ek
 
babpástétom 

Hozzávalók

- vajbab20 dkg
- olivaolaj1 ek
- só, őrölt kömény, fokhagyma, koriander

Elkészítés

A leöblített vajbabot a többi hozzávalóval együtt konyhai robotgépben tetszés szerint krémes állagúra turmixoljuk. Tálaláskor megpermetezzük egy kevés olivaolajal, kenyércsíkokkal mártogatjuk.
- fehér kenyér belekét kis szelet
584,819,515,693,4
Tízórai
málnakrém 

Hozzávalók

- tej1 dl
- tojásfehérje1 db
- málna5 dkg
- cukor1 ek
- vaníliás pudingpor2 ek

Elkészítés

Kevés hideg tejjel simára keverjük a pudingport. A forrásban lévő tejhez állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingos masszát, sűrűre főzzük. A tűzről levéve óvatosan belevegyítjük a vaníliás cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kissé kihűtjük és elkeverjük a villával összetört málnával.
201,056,762,239,29
Ebéd
gombaleves 

Hozzávalók

- gomba3 dkg
- lisztfél ek
- olaj2 kk
- vöröshagymakevés
- só, petrezselyemzöld, fűszerpaprika, bors

Elkészítés

A vöröshagymát megfuttatjuk olajon, hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát, petrezselyemzöldet, és tovább pirítjuk. Felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, sóval, borssal ízesítve feő alatt megpároljuk. A majdnem megpuhult gombát zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel és összepirítjuk. Tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, majd 1 dl vízzel felengedve simára keverjük. További 2 dl vízzel felengedjük, felforraljuk.
sajtos-tejfölös tészta 

Hozzávalók

- száraztészta8 dkg
- olaj2 kk
- reszelt óvári sajt4 ek
- tejföl1 ek
- só

Elkészítés

A száraztésztát enyhén sós vízben kifőzzük, sajttal megszórva, tejföllel kínáljuk.
577,425,921,466,6
Uzsonna
mediterrán turmix 

Hozzávalók

- banánfél db
- almafél db
- narancslé2 dl

Elkészítés

A hozzávalókat összeturmixoljuk.
200,81,480,147,16
Vacsora
barackos darafelfújt 

Hozzávalók

- tej2 dl
- búzadara2 ek
- tojásfehérje1 db
- cukor1 ek
- őszibarackbefőtt5 dkg
- őrölt fahéj, citrom

Elkészítés

A búzadarát vízzel higított, forrásban lévő tejbe szórjuk, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ízesítjük, langyosra hűtjük, belekeverjük a felkockázott barackot. A tojásfehérjéből maradék cukorral felvert kemény habot a darához keverjük. A masszát formába töltjük, tűpróbáig sütjük.
299,2511,553,3755,18


összesen:

1783,365,1842,69281,66

12. nap

Reggeli
paradicsomos-mozarellás quiche 

Hozzávalók

- liszt25 dkg
- margarin12,5 dkg
- tojás4 db
- paradicsom50 dkg
- vöröshagyma1 fej
- olivabogyó3 dkg
- tejszín2,5 dl
- mozarella15 dkg
- parmezán10 dkg
- só, bors, bazsalikom, fokhagyma

Elkészítés

(A recept 12 személyre szól, a tápanyag-kalkuláció egyre.) Gyúrjuk össze a lisztet, a margarint és egy tojást, tegyük 1 órára a hűtőbe. Nyújtsuk a tésztát peremmel rendelkező formába. Karikázzuk a tésztára a paradicsomot, szórjuk rá az olivát. Keverjük össze a tejszínt a maradék tojásokkal, reszelt sajttal, sóval és borssal. Karikázzuk bele a hagymát, nyomjuk bele a fokhagymát. Öntsük a tésztára a masszát, szórjuk meg bazsalikommal. Süssük 180 fokon 35-40 percig.
23791318
Tízórai
céklamártás 

Hozzávalók

- cékla10 dkg
- leveskockanegyed
- étolaj2 kk
- liszt1 ek
- kefír2 ek
- ecet, só

Elkészítés

Olajon átfuttatjuk a megtisztított, kockákra vágott céklát, annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a leveskockát, ecetet, sót, puhára főzzük, kissé kihűtjük és turmixgépben pürésítjük. A lisztet simára keverjük kefírrel, óvatosan a mártáshoz melegítjük, tovább főzzük, hogy kellően besűrűsödjön.
- fehér kenyér beleegy nagy szelet
328,410,28,154,9
Ebéd
hagymakrémleves 

Hozzávalók

- vöröshagyma15 dkg
- leveskockanegyed
- margarin1 ek
- liszt1 ek
- toastkenyér2 szelet
- reszelt ementáli sajt3 ek
- só, bors

Elkészítés

A hagymát olvasztott margarinon fedő alatt alacsony lángon megpároljuk. Leveskockából alaplevet készítünk. A hagymát liszttel, sóval, borssal megszórjuk, hozzáadjuk az alaplevet. Összeturmixoljuk. Hőálló tényérba toastkenyeret teszünk, rámerjük a levest, sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.
sárgarépafőzelék 

Hozzávalók

- sárgarépa3 db
- olaj1 ek
- liszt1,5 ek
- tejfél dl
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A megtisztított, lereszelt sárgarépát olajon megfuttatjuk, liszttel megszúrjuk, felengedjük tejjel és kevés vízzel, ízesítjük, kiforraljuk.
csirkehamburger 

Hozzávalók

- darált csirkemell7 dkg
- tojásfehérje1 db
- vöröshagymakevés
- olaj1 kk
- só, bazsalikom

Elkészítés

A darált csirkemellet összedolgozzuk a tojásfehérjével, reszelt vöröshagymával, sóval, bazsalikommal, majd vizes kézzel pogácsát formázunk belőle és kevés olajjal kikent teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
747,238,931,574,1
Uzsonna
- fűszeres paradicsomlé2 dl
- fehér kenyér beleegy nagy szelet
217,58,41,5340,23
Vacsora
madártej 

Hozzávalók

- tej3 dl
- tojás1 db
- cukor1,5 ek
- vaníliáscukor1 ek
- vaníliás pudingpor2 ek

Elkészítés

A vaníliás cukorral és kristálycukorral ízesített tejben kifőzzük a tojásfehérje habból szaggatott galuskákat. A tojássárgákat simára keverjük a pudingporral, majd összemelegítve kevés forró tejjel a többi tejhez öntjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
344,739,114,5566,96


összesen:

1875,8376,5858,77254,91

13. nap

Reggeli
sonkás-krumplis lepény 

Hozzávalók

- póréhagyma15 dkg
- burgonya1 közepes
- sonka3 dkg
- liszt2 ek
- tojásfehérje1 db
- margarin1,5 ek
- só, bors, kakukkfű

Elkészítés

A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sonkát csíkokra vágjuk. Margarinon megfonnyasztjuk a póréhagymát, ízesítjük. Hozzáadjuk a krumplit, a sonkát, a keményre vert tojásfehérjét. Margarinon kis lepénykéket sütünk a masszából.
410,4517,6112,5155,53
Tízórai
málnahab 

Hozzávalók

- málna10 dkg
- tojásfehérje2 db
- cukor1,5 ek

Elkészítés

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a málnát.
2107,41,443,37
Ebéd
daragaluskaleves 

Hozzávalók

- sárgarépanegyed
- petrezselyemgyökérkevés
- búzadara2 ek
- tojásfehérje1 db
- margarin1 ek
- só, petrezselyemzöld

Elkészítés

A megmosott, megtisztított, kockára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret kevés felforrósított margarinon átfuttatjuk, ízesítjük, felöntük vízzel, puhára főzzük, leturmixoljuk. Közben a tojást összekeverjük a darával és a sóval, 10 percig állni hagyjuk, és galuskákat szaggatunk belőle a forrásban lévő levesbe. 3-5 percig főzzük.
brokkolifelfújt 

Hozzávalók

- brokkoli25 dkg
- sertéscomb6 dkg
- póréhagymakevés
- zsemle1 db
- tojásfehérje1 db
- margarin1,5 ek
- liszt1,5 ek
- tejszín1 ek
- só, köménymag, petrezselyemzöld

Elkészítés

A felkockázott sertéshúst sóval, köménymaggal ízesített vízben feltesszük főni, ha majdnem puha, hozzáadjuk a brokkolit és a póréhagymát, puhára főzzük, leszűrjük, majd a beáztatott és kinyomkodott zsemlével turmixgépben pürésítjük, összedolgozzuk a tojásfehérjéből vert habbal. Margarinnal kikent formában megsütjük.
725,939,130,570,5
Uzsonna
almakompót 

Hozzávalók

- almakét közepes
- cukor1,5 ek
- fahéj, szegfűszeg, citrom

Elkészítés

Az almát megtisztítjuk, felkockázzuk. Vizet forralunk a fűszerekkel és a cukorral. Az almát is hozzáadva puhára főzzük.
2131,2-50,97
Vacsora
túrós körteleves 

Hozzávalók

- körteegy kicsi
- tehéntúró, félzsíros3 dkg
- tej, 1,5%1 dl
- méz1,5 ek
- citrom

Elkészítés

A megtisztított, magházától megfosztott, érett körtét a vízzel felhigított tejjel, tehéntúróval összeturmixoljuk, és citromlével, mézzel ízesítjük.
248,78,383,942,11


összesen:

180873,6648,31262,49

14. nap

Reggeli
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhalkonzervfél doboz
- tejföl, 12%1,5 ek
- mustár1 ek
- só, bors, fokhagyma

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük.
- fehér kenyér belekét nagy szelet
57121,918,882,4
Tízórai
sült tök 

Hozzávalók

- tök30 dkg
 
2404,51,849,5
Ebéd
erőleves 

Hozzávalók

- leveskockafél
- cérnametélt1 dkg
- tojás1 db

Elkészítés

Leveskockából levest főzünk, a tojást beleütjük, enyhén megfőzzük (még folyós legyen a sárgája). A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük.
töltött paprika 

Hozzávalók

- darált sertéscomb7 dkg
- rizs1 ek
- vöröshagymakevés
- étolaj2 kk
- tojásfehérje1 db
- liszt1 ek
- paprika2 db
- paradicsompüré2 ek
- cukor1 ek
- só, bors, gyömbér, lestyán

Elkészítés

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk. A darált húshoz adjuk a félig főtt, kihűlt rizst, a tojásfehérjét, pirított vöröshagymát, ízesítjük, összedolgozzuk és megtöltjük vele a paprikákat. Sós vízben megfőzzük őket. A főzőlé felhasználásával elkészítjük a paradicsommártást: a vizet a vöröshagymával és zellerrel ízesítjük, fehér rántást készítünk, összepirítjuk a paradicsomszósz felével, és a vízzel csomómentesre keverjük. Ízesítjük, hozzáadjuk a maradék paradicsompürét, kiforraljuk.
főtt burgonya 

Hozzávalók

- burgonyaegy közepes

Elkészítés

A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
69135,518,791,4
Uzsonna
citromos piskótakocka 

Hozzávalók

- tojás0,5 db
- liszt1 ek
- cukorfél ek
- margarin1 ek
- porcukor1,5 ek
- citromlé1 ek

Elkészítés

A tojásból, cukorból, lisztből hagyományos módon piskótát sütünk. A porcukrot habosra keverjük a margarinnal, ízesítjük reszelt citromhéjjal és annyi citromlével, amennyit felvesz. Megkenjük vele a piskótát a kívánt módszer szerint (tekercsnek, csak a tetejére, két lap közé).
235,13,979,5532,89
Vacsora
rizsfelfújt 

Hozzávalók

- rizs1,5 ek
- tej1 dl
- cukor1 ek
- citromkevés
- tejszínfél dl
- margarinfél ek
- zsemlemorzsa1 ek
- baracklekvár1,5 ek
- citrom, vaníliás cukor

Elkészítés

A rizst kb. fél dl vízben elkezdjük főzni. Ha teljesen felvette a vizet, akkor a tejet hozzáöntve, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Ízesítjük, majd zsemlemorzsával kikent tálban megsütjük. Lekvárral tálaljuk.
368,858,8313,0851,86


összesen:

2105,9574,6961,9308,01

A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
sárgarépa, burgonya, fejes saláta, tök, brokkoli, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, paprika, paradicsom, uborka, retek, gomba, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, narancs, citrom, grapefruit, szilva, cseresznye, meggy, ananász, mandarin, banán, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.


Gabonafélék
teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizs, félbarna ill. teljes kiőrlésű kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.


Tej, tejtermékek
tej, probiotikus joghurt, kefir, sovány, ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.


Húsok, húskészítmények, halak
sovány húsok (csirke- és pulykamell, szálkamentes halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).


A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), fás zöldségek.


Gabonafélék
magas zsír- és cukor tartalmú finompékáruk (kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós stb.)


Tej, tejtermékek
zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok (márvány, ementáli, Pannónia, trappista, Karaván sajt), juhtúró, zsíros tejföl (20%-os), tejszín, vaj.


Húsok, húskészítmények, halak
zsíros húsok, szálkás halak, füstölt húsok, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak (szalámifélék, kolbászok, kenőmájasok), hurkák.