
Nyelőcső-divertikulumok
A tartalom elérési útvonala (URL): //www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/252 |
Dietetikai összegzés
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
![]() | Reggeli | ![]() |
tojáskrém |
| ![]() | A tojást keményre főzzük, lereszeljük. A margarinból és a mustárból fűszerekkel krémet keverünk, hozzáadjuk a reszelt keménytojást. Kenyérre kenve tálaljuk. |
- fehér kenyér bele | 150 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
469,55 | ![]() | 17,34 | ![]() | 9,59 | ![]() | 82,54 |
![]() | Tízórai | ![]() |
kávémousse |
| ![]() | Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Hozzákeverjük a tejszínt, a toássárgát, ma ebbe a masszába óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Hozzáadjuk a kávét. Üvegpoharak aljába tesszük a kekszeket, rámerjük ahabot. 24 órára hűtőbe tesszük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
341,2 | ![]() | 10,11 | ![]() | 19,23 | ![]() | 30,84 |
![]() | Ebéd | ![]() |
burgonyakrémleves |
| ![]() | A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük. Magyaros rántással berántjuk. Tejföllel dúsítjuk. Robotgéppel turmixoljuk. |
rakott karfiol |
| ![]() | A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt gőzben majdnem puhára főzzük. Leszűrve zsiradékkal kikent tepsibe tesszük a felét, rásimmítjuk a párolt rizzsel összekevert darált húsból készült pörköltet, majd befedjük a karfiol másik felével. Tetejét tejföllel meglocsolva előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
557,4 | ![]() | 25,9 | ![]() | 23,5 | ![]() | 57,3 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
reszelt alma sárgarépával |
| ![]() | A hozzávalókat megtisztítjuk, lereszeljük, mézzel ízesítjük és összekeverjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
214,4 | ![]() | 3,28 | ![]() | 0,4 | ![]() | 46,4 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sajtkrémes zabkása |
| ![]() | A zabpelyhet enyhén megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, sűrűre főzzük (állandó kevergetés mellett). Tálba tesszük, hozzákeverjük a sajtkrémet, ízlés szerint ízesítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
363,6 | ![]() | 17,44 | ![]() | 9,96 | ![]() | 49,34 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1946,15 | ![]() | 74,02 | ![]() | 62,66 | ![]() | 266,39 |

![]() | Reggeli | ![]() |
házi almás joghurt |
| ![]() | Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A joghurtba belekeverjük a mézet, az almát és a búzakorpát. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
251,1 | ![]() | 7,93 | ![]() | 6,85 | ![]() | 36,35 |
![]() | Tízórai | ![]() |
körtekompót |
| ![]() | A körtét megtisztítjuk, felkockázzuk. Vizet forralunk a fűszerekkel és a cukorral. A körtét is hozzáadva puhára főzzük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
236,95 | ![]() | 1,22 | ![]() | 0,01 | ![]() | 56,04 |
![]() | Ebéd | ![]() |
zöldségpüreleves |
| ![]() | A zöldségeket megtisztítjuk, az olajon kicsit megfuttatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Puhára főzzük, majd turmixoljuk. |
túrógombóc |
| ![]() | Az áttört tehéntúróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a tojássárgát és kevés sóval ízesítve jól összedolgozzuk. 15 percnyi pihentetés után lazán belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A vizes kézzel formált gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, szűrőkanállal kiszedjük, majd lecsöpögtetve, pirított zsemlemorzsában megforgatva, langyos tejföllel meglocsolva és porcukorral megszórva tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
566,3 | ![]() | 30,64 | ![]() | 19,39 | ![]() | 65,01 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
öntött keksz |
| ![]() | A tejből, cukorból és pudingporból pudingot főzünk. Tálkákba háztartási kekszet teszünk, ráöntjük a pudingot. 24 órát állni hagyjuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
224,05 | ![]() | 7,47 | ![]() | 4,42 | ![]() | 38,52 |
![]() | Vacsora | ![]() |
tonhalkrém |
| ![]() | A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük, kenyérre kenve tálaljuk. |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
786,1 | ![]() | 21,1 | ![]() | 37,7 | ![]() | 82,8 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2018 | ![]() | 68,37 | ![]() | 68,4 | ![]() | 278,67 |

![]() | Reggeli | ![]() |
házi zöldségkrém |
| ![]() | A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A margarin felén megfuttatjuk őket, fűszerezzük (leve ne maradjon!). Ha kihűlt, a maradék margarint is hozzákeverjük. Kenyérre kenve tálaljuk. |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
- tej, 1,5% | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
366 | ![]() | 19,7 | ![]() | 19,3 | ![]() | 91,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
kakaókrém |
| ![]() | A cukrot, a kakaóport és a tejport habosra keverjük a tojássárgával. Közben a tejet felforraljuk, a tojásos masszát vékony sugárban a tejhez adjuk és sűrűre főzzük. Még forrón elvegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjével. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
295,3 | ![]() | 16,5 | ![]() | 8,75 | ![]() | 37,06 |
![]() | Ebéd | ![]() |
darakrémleves |
| ![]() | A megtisztított, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemzöldet, zellert és karalábét leveskockával, egészben hagyott vöröshagymával és fűszerekkel ízesített vízben félig puhára főzzük. Beleszórjuk a búzadarát és addig főzzük, amíg minden megpuhul. A tejszínből, tejből és tojássárgából habarást készítünk, besűrítjük vele a levest. Turmixoljuk. |
zöldborsófőzelék-püré |
| ![]() | A zöldborsót kevés olajon átfuttatjuk, sóval és petrezselyemzölddel ízesítük, amjd állandóan kevergetve kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Végül lepirítjuk, meghintjük liszttel, tejjel felengedjük, forraljuk. Turmixgéppel pürésítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
404,4 | ![]() | 17,8 | ![]() | 12,4 | ![]() | 52,4 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
banánpüré |
| ![]() | A banánt villával összetörjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
210 | ![]() | 2,6 | ![]() | 0,2 | ![]() | 48,4 |
![]() | Vacsora | ![]() |
gombaszószos melegszendvics |
| ![]() | A margarinon megpirítjuk kicsit az apróra vágott gombát, liszttel hintjük, tejjel felengedjük és sűrűre főzzük. Turmixgéppel pürésítjük. Kenyérre kenve tálaljuk. |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
512,2 | ![]() | 18,3 | ![]() | 10,3 | ![]() | 91 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2022,18 | ![]() | 74,92 | ![]() | 50,96 | ![]() | 320,65 |

![]() | Reggeli | ![]() |
gombaszuflé |
| ![]() | A margarinon megpirítunk kevés fokhagyát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, 20 percig pároljuk. H megpuhult, adjunk hozzá petrezselymet, húzzuk le a tűzről. Készítsünk besamelt, dúsítsuk tojássárgával, keményre vert tojásfehérjével. Kivajazott formába kanalazzuk bele a gombát, majd öntsük rá a besamelt. Süssük 20 percig 200 fokon, majd 5 percig 180 fokon. |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
546,2 | ![]() | 21 | ![]() | 12,7 | ![]() | 91,1 |
![]() | Tízórai | ![]() |
fekete-fehér csemege |
| ![]() | A tejszínből habot verünk. A banánt megtisztítva felkarikázzuk, megszórjuk zabkorpával. A mézet összekeverjük a mákkal, és a zabkorpás banánra terítjük. A tetejét díszítjük tejszínhabbal. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
419,3 | ![]() | 10,33 | ![]() | 9,49 | ![]() | 69,36 |
![]() | Ebéd | ![]() |
burgonyapüré hercegnő módra |
| ![]() | Az apró kockákra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, állandóan kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben burgonyapürét készítünk. Egy tálat kikenünk, a burgonyapüré felét belesimítjuk, rá a húst, majd a burgonyapüré másik felét. Addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
488,65 | ![]() | 26,11 | ![]() | 16,98 | ![]() | 55,44 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
vaníliasodó |
| ![]() | A pudingport hideg tejjel simára keverük, hozzáadjuk a cukorral és vaníliás cukorral habosra kevert tojássárgát, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Állandó keverés mellett besűrítjük, mad a még forró masszába beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
232,05 | ![]() | 7,26 | ![]() | 4,65 | ![]() | 40,08 |
![]() | Vacsora | ![]() |
piskótatekercs szárnyaskrémmel |
| ![]() | A tojásból, lisztből és kevés sütőporból piskótát sütünk. Még melegen konyharuhával feltekerjük. A darált főtt csirkemellett összedolgozzuk tejszínnel, margarinnal, fűszerezzük: ezzel a krémmel töltük a piskótatekercset. |
zellermártás |
| ![]() | A megtisztított, kockára vágott zellert fűszerezett vízben puhára főzzük. Olajból és lisztből világos rántást készítünk, berántjuk. Tejföllel dúsítjuk, majd robotgéppel pürésítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
253,9 | ![]() | 1,5 | ![]() | 3,1 | ![]() | 7,9 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1940,11 | ![]() | 71,22 | ![]() | 61,66 | ![]() | 271,07 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kenőmájas | 3 dkg |
- fehér kenyér bele | 2 kis szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
347,2 | ![]() | 13,57 | ![]() | 9,81 | ![]() | 53,19 |
![]() | Tízórai | ![]() |
tejbedara |
| ![]() | A forró tejbe belekeverjük a darát, puhára főzzük, cukorral édesítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
156,35 | ![]() | 4,41 | ![]() | 1,65 | ![]() | 30,7 |
![]() | Ebéd | ![]() |
köményleves |
| ![]() | Az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, köménnyel ízesítjük, kissé kipattogtatjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával. Felengedjük vízzel, sózzul és jól kiforraljuk. A kockára vágott zsemlét szárazon megpirítjuk. |
zsemlekocka |
| ![]() |
húshasé |
| ![]() | A lisztet szárazon megpirítjuk, tűzről levéve hozzáadjuk a margarint, majd beletesszük a darált, főtt húst, a tojással elkevert tejszínt és alaposan összedolgozzuk. Fűszerezzük, végül a tűzre visszatéve takaréklángon besűrítjük. Kanállal vagy csészével formázva tálaljuk. |
tökfőzelék |
| ![]() | A gyalult tököt kevés vízben, fűszerezve puhára főzzük. Magyaros rántással sűrítjük, jól kiforraljuk, majd tejföllel dúsítjuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
608 | ![]() | 29,9 | ![]() | 25,6 | ![]() | 55,4 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
ananászkrém |
| ![]() | A pudingport kevés hideg tejjel és a tojások sárgájával simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, és a pudingporos masszát óvatosan hozzákeverjük, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, belekeverjük az ananászt és az egészet összeturmixoljuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá keverjük, a forró krémhez adjuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
235,85 | ![]() | 3,88 | ![]() | 2,44 | ![]() | 49,79 |
![]() | Vacsora | ![]() |
házi zöldségkrém |
| ![]() | A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A margarin felén megfuttatjuk őket, fűszerezzük (leve ne maradjon!). Ha kihűlt, a maradék margarint is hozzákeverjük. Kenyérre kenve tálaljuk. |
- eidami sajt | 3 vékony szelet |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
576,7 | ![]() | 18,9 | ![]() | 21 | ![]() | 82,8 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1924,1 | ![]() | 70,59 | ![]() | 60,49 | ![]() | 271,83 |

![]() | Reggeli | ![]() |
tonhalkrém |
| ![]() | A hozzávalókat összekeverjük. |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
510,9 | ![]() | 19,1 | ![]() | 14 | ![]() | 81 |
![]() | Tízórai | ![]() |
padlizsánkrém |
| ![]() | A padlizsánt sütőben alufóliában megsütjük, kikaparjuk a héjából, a joghurttal összeturmixoljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
87 | ![]() | 4,3 | ![]() | 2,2 | ![]() | 11,9 |
![]() | Ebéd | ![]() |
sárgarépaleves |
| ![]() | A tisztított sárgarépát lereszeljük, az olajon megfuttatjuk, liszttel meghintjük. Vízzel felengedjük. Ízesítjük, tejjel dúsítjuk, kiforraljuk. |
csőben sült karfiol |
| ![]() | A karfiolt gőzben kifőzzük. A margarinból, lisztből, tejből besamelt főzünk, tojássárgával és tejföllel dúsítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, majd a keményre vert tojásfehérjét. A karfiolt kikent tálba halmozzuk, leöntjük a mártással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és megsütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
562,9 | ![]() | 29,2 | ![]() | 29,7 | ![]() | 42,2 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
karamellpuding |
| ![]() | A tojássárgát, cukrot, lisztet és vaníliáscukort kevés tejjel csomómentesre keverjük, kis lángot lévő forró tejhez öntjük vékony sugárban. Karamellás tejjel öntjük fel (a cukrot aranybarnára pirítjuk, kevés vízzel felengedve forraljuk, majd ha az összes cukor felolvadt, forró tejhez öntjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
320,25 | ![]() | 12,05 | ![]() | 6,35 | ![]() | 53,32 |
![]() | Vacsora | ![]() |
almás kukoricadara |
| ![]() | A forró tejhez adjuk a kukoricadarát, sűrűre, puhára főzzük. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és a darához keverjük, Ízesítjük mézzel, fahéjjal. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
399,1 | ![]() | 10,02 | ![]() | 3,8 | ![]() | 76,95 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1882,05 | ![]() | 74,78 | ![]() | 56,04 | ![]() | 265,51 |

![]() | Reggeli | ![]() |
körözött |
| ![]() | A túrót a tejföllel habosra keverjük, fűszerezzük, belereszeljük a vöröshagymát. |
- fehér kenyér bele | 2 közepes szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
450,4 | ![]() | 17 | ![]() | 13,7 | ![]() | 68,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
gesztenyepüré |
| ![]() | A gesztenyemasszát áttörjük (krumplinyomóval), tejszínhabbal díszítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
410,3 | ![]() | 4,19 | ![]() | 12,9 | ![]() | 66,6 |
![]() | Ebéd | ![]() |
magyaros karfiolleves |
| ![]() | A karfiolt sós vízben megfőzzük. Magyaros rántással besűrítjük, kiforraljuk, tejföllel dúsítjuk. |
bolognai spagetti |
| ![]() | A pulykahúst kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük, pároljuk. A paradicsompürét hozzáadva készre főzzük. A spagettitésztát enyhén sós vízben puhára főzzük. A mártással a tetején, sajttal megszórva tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
569,5 | ![]() | 30,8 | ![]() | 20,2 | ![]() | 62,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
sült alma |
| ![]() | A megmosott alma magházát kivájjuk, üregét meglocsoljuk citromlével, lekvárral megtöltjük. Sütőben addig sütjük, míg az alma héja ráncos lesz. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
100,85 | ![]() | 0,7 | ![]() | 0,07 | ![]() | 23,46 |
![]() | Vacsora | ![]() |
virslikrém |
| ![]() | A virslit megfőzzük, ledaráljuk. A joghurtból és a mustárból fűszerekkel krémet készítünk, hozzáadjuk a virslit. |
- fehér kenyér bele | 2 közepes szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
439,7 | ![]() | 21,8 | ![]() | 9,8 | ![]() | 68,7 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1970,75 | ![]() | 74,37 | ![]() | 56,61 | ![]() | 289,46 |

![]() | Reggeli | ![]() |
hagymás rántotta |
| ![]() | A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és időnként megkavarva készre sütjük. |
- fehér kenyér bele | 10 dkg |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
398 | ![]() | 20 | ![]() | 11,1 | ![]() | 56,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
banános meglepetés |
| ![]() | A karikára vágott banánt a forróra hevített margarinon átfuttatjuk. A joghurtot elkeverjük mézzel, kevés citromlével, reszelt citromhéjjal. Kelyhekbe tálaljuk úgy, hogy a banánkarikákar megszórjuk a durvára vágott dióval és meglocsoljuk az elkészített öntettel. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
509,15 | ![]() | 5,59 | ![]() | 11 | ![]() | 55,98 |
![]() | Ebéd | ![]() |
csirkekrémleves |
| ![]() | A lebőrözött csirkemellet a hasábokra vágott zöldségekkel, a hagymával és a fűszerekkel puhára főzzük. A csirkemellet a zöldségekkel összeturmixoljuk. Berántjuk a levest, ízesítjük, dúsítjuk tojássárgával, jól kiforraljuk. |
spárgafelfújt |
| ![]() | Az ementálit lereszeljük, csomómentesre keverjük az egész tojással, a liszttel és a felforralt tejjel. Habbáverjük a tojásfehérjét és ezt is hozzákeverjük. Kivajazunk és -lisztezünk egy formát, kb. félig töltjük bele a masszát. Megtisztítjuk a spárgadarabokat, és a masszába daraboljuk. Befedjük a maradék masszával és 18 percig sütjük 180 fokon. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
259,7 | ![]() | 21,4 | ![]() | 8,3 | ![]() | 23,7 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
avokádókrém |
| ![]() | Az avokádót kikanalazzuk a héjából és összeturmixoljuk a joghurttal. |
- fehér kenyér bele | 1 nagyobb szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
356,1 | ![]() | 9,5 | ![]() | 15,2 | ![]() | 48,6 |
![]() | Vacsora | ![]() |
túrós guba |
| ![]() | Az ujjnyi vastag szeletekre vágott kiflit meglocsoljuk a porcukor felével, vaníliás cukkorral és reszelt citromhéjjal ízesített langyos tejjel. Óvatosan öszekeverük az áttört és a cukor másik felével ízesített túróval, valamint a megmosott, beáztatott mazsolával. Margarin nal kikent tálban addig sütjük, míg a teteje megpirul. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
506,83 | ![]() | 19,72 | ![]() | 11,89 | ![]() | 78,73 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2029,73 | ![]() | 76,19 | ![]() | 57,55 | ![]() | 263,17 |

![]() | Reggeli | ![]() |
paradicsomszuflé |
| ![]() | A margarinon 10 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, fűszerezzük, pépesre főzzük. Besamelt készítünk, hozzákeverjük a paradicsomot és a sajtot. Hozzáadjuk a tojássárgát, majd a felvert tojásfehérjét. Kivajazott formában megsütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
237,95 | ![]() | 10,93 | ![]() | 15,36 | ![]() | 13,09 |
![]() | Tízórai | ![]() |
csokoládéfagylalt |
| ![]() | A cukrot és a vizet sziruppá forraljuk, hozzájuk a kakaóport és tovább hevítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk az étcsokoládét és kevergetve elősegítjük az olvadást. Az elkészült keveréket hűtőbe, majd mélyhűtőbe tesszük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
300,8 | ![]() | 2,16 | ![]() | 9,81 | ![]() | 50,93 |
![]() | Ebéd | ![]() |
májrizsleves |
| ![]() | Az elkapart csirkemájat összekeverjük a tojásfehérjével és a liszttel, fűszerezzük, negyed órát pihentetjük. Egy tésztaszűrőn keresztül a leveskockából készített levesbe szaggatjuk a masszát, majd készre főzzük. |
burgonyakrokett |
| ![]() | A héjában főtt, forrón meghámozott burgonyát áttörjük, és lehűtjük. Hozzáadva a lisztet, tojást, fűszereket, jól összedolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kroketteket formázunk, bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük. |
sajtmártás |
| ![]() | A margarint a liszttel habzásig hevítjük, hozzáadjuk a tejet, ízesítjük, majd állandóan kevergetve besűrítjük. Végül beletesszük a reszelt sajtot és összeforraljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
552,5 | ![]() | 30,7 | ![]() | 16,8 | ![]() | 73 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
boszorkányhab |
| ![]() | A megtisztított, magházától megfosztott, szeletekre vágott almát alufóliával lefedett tepsiben megsütjük, majd kihűtjük és villával összetörjük. A tojásfehérjéből cukorral kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk az lapürét és azonnal tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
171,5 | ![]() | 4 | ![]() | 0,1 | ![]() | 37,68 |
![]() | Vacsora | ![]() |
majonézes tojássaláta |
| ![]() | A tojásokat keményre főzzük, egyiknek eltávolítjuk a sárgáját (de benne is hagyhatjuk). A tejfölből, majonézből és mustárból mártást készítünk, belereszeljük a tojásokat. |
- fehér kenyér bele | 2 nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
592,3 | ![]() | 23,3 | ![]() | 20,1 | ![]() | 83,2 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1854,95 | ![]() | 71,08 | ![]() | 62,13 | ![]() | 257,94 |

![]() | Reggeli | ![]() |
kakaó |
| ![]() |
- kalács | 10 dkg |
- delma light | vékonyan |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
475 | ![]() | 16,9 | ![]() | 11,1 | ![]() | 86,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
besameles őszibarack |
| ![]() | A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, összefőzzük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjéből cukorral felvert habot, és a masszát a tűzálló tálba tett, lecsepegtetett őszibarackra öntjük. Sütőben addig sütjük, amíg a hab megszilárdul. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
257,2 | ![]() | 7,63 | ![]() | 8,76 | ![]() | 37,04 |
![]() | Ebéd | ![]() |
zöldborsópüreleves |
| ![]() | Olajon átfuttatjuk a zöldborsót, ízesítjük, majd állandóan kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, majd tejjel és vízzel felengedjük, összeforraljuk. Turmixgéppel pépesítjük. |
vajas galuska |
| ![]() | A vajat a tojással jól kikeverjük, picit megsózzuk, majd a lisztet hozzáadva összeállítjuk a galuskatésztát. Levesbe szaggatjuk. |
rakott padizsán |
| ![]() | Serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a karikára vágott padlizsánt, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben hagymát pirítunk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húst. Ha a hús félig megpirult, ízesítjük, félretesszük. Besamelt készítünk a margarinból, lisztből, tejből. Egy tűzálló edényben alulra tesszük a megsült padlizsánszeleteket, ráöntjük a darált húst, tetejére borítjuk a besamelt. Megszúrjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
736,2 | ![]() | 33,7 | ![]() | 41,4 | ![]() | 53,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
zelleres burgonyakrém |
| ![]() | A megtisztított burgonyát és zellert enyhén sós vízben puhára főzzük, a főzőlevet leöntve turmixgéppel pürésítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
202,5 | ![]() | 5,7 | ![]() | 0,55 | ![]() | 42,5 |
![]() | Vacsora | ![]() |
paradicsomos-olaszos mártogatós |
| ![]() | A hámozott paradicsomot pirított vöröshagymán a többi fűszerrel megszórva addig főzünk, míg püré állagú nem lesz. Kenyércsíkokat mártogathatunk bele. |
- fehér kenyér bele | két kisebb szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
284,5 | ![]() | 10,3 | ![]() | 1,8 | ![]() | 59,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1999,35 | ![]() | 74,21 | ![]() | 63,52 | ![]() | 279,1 |

![]() | Reggeli | ![]() |
tejeskávé |
| ![]() |
babpástétom |
| ![]() | A leöblített vajbabot a többi hozzávalóval együtt konyhai robotgépben tetszés szerint krémes állagúra turmixoljuk. Tálaláskor megpermetezzük egy kevés olivaolajal, kenyércsíkokkal mártogatjuk. |
- fehér kenyér bele | két kis szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
584,8 | ![]() | 19,5 | ![]() | 15,6 | ![]() | 93,4 |
![]() | Tízórai | ![]() |
málnakrém |
| ![]() | Kevés hideg tejjel simára keverjük a pudingport. A forrásban lévő tejhez állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingos masszát, sűrűre főzzük. A tűzről levéve óvatosan belevegyítjük a vaníliás cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kissé kihűtjük és elkeverjük a villával összetört málnával. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
201,05 | ![]() | 6,76 | ![]() | 2,2 | ![]() | 39,29 |
![]() | Ebéd | ![]() |
gombaleves |
| ![]() | A vöröshagymát megfuttatjuk olajon, hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát, petrezselyemzöldet, és tovább pirítjuk. Felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, sóval, borssal ízesítve feő alatt megpároljuk. A majdnem megpuhult gombát zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel és összepirítjuk. Tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, majd 1 dl vízzel felengedve simára keverjük. További 2 dl vízzel felengedjük, felforraljuk. |
sajtos-tejfölös tészta |
| ![]() | A száraztésztát enyhén sós vízben kifőzzük, sajttal megszórva, tejföllel kínáljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
577,4 | ![]() | 25,9 | ![]() | 21,4 | ![]() | 66,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
mediterrán turmix |
| ![]() | A hozzávalókat összeturmixoljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
200,8 | ![]() | 1,48 | ![]() | 0,1 | ![]() | 47,16 |
![]() | Vacsora | ![]() |
barackos darafelfújt |
| ![]() | A búzadarát vízzel higított, forrásban lévő tejbe szórjuk, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ízesítjük, langyosra hűtjük, belekeverjük a felkockázott barackot. A tojásfehérjéből maradék cukorral felvert kemény habot a darához keverjük. A masszát formába töltjük, tűpróbáig sütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
299,25 | ![]() | 11,55 | ![]() | 3,37 | ![]() | 55,18 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1783,3 | ![]() | 65,18 | ![]() | 42,69 | ![]() | 281,66 |

![]() | Reggeli | ![]() |
paradicsomos-mozarellás quiche |
| ![]() | (A recept 12 személyre szól, a tápanyag-kalkuláció egyre.) Gyúrjuk össze a lisztet, a margarint és egy tojást, tegyük 1 órára a hűtőbe. Nyújtsuk a tésztát peremmel rendelkező formába. Karikázzuk a tésztára a paradicsomot, szórjuk rá az olivát. Keverjük össze a tejszínt a maradék tojásokkal, reszelt sajttal, sóval és borssal. Karikázzuk bele a hagymát, nyomjuk bele a fokhagymát. Öntsük a tésztára a masszát, szórjuk meg bazsalikommal. Süssük 180 fokon 35-40 percig. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
237 | ![]() | 9 | ![]() | 13 | ![]() | 18 |
![]() | Tízórai | ![]() |
céklamártás |
| ![]() | Olajon átfuttatjuk a megtisztított, kockákra vágott céklát, annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a leveskockát, ecetet, sót, puhára főzzük, kissé kihűtjük és turmixgépben pürésítjük. A lisztet simára keverjük kefírrel, óvatosan a mártáshoz melegítjük, tovább főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. |
- fehér kenyér bele | egy nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
328,4 | ![]() | 10,2 | ![]() | 8,1 | ![]() | 54,9 |
![]() | Ebéd | ![]() |
hagymakrémleves |
| ![]() | A hagymát olvasztott margarinon fedő alatt alacsony lángon megpároljuk. Leveskockából alaplevet készítünk. A hagymát liszttel, sóval, borssal megszórjuk, hozzáadjuk az alaplevet. Összeturmixoljuk. Hőálló tényérba toastkenyeret teszünk, rámerjük a levest, sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük. |
sárgarépafőzelék |
| ![]() | A megtisztított, lereszelt sárgarépát olajon megfuttatjuk, liszttel megszúrjuk, felengedjük tejjel és kevés vízzel, ízesítjük, kiforraljuk. |
csirkehamburger |
| ![]() | A darált csirkemellet összedolgozzuk a tojásfehérjével, reszelt vöröshagymával, sóval, bazsalikommal, majd vizes kézzel pogácsát formázunk belőle és kevés olajjal kikent teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
747,2 | ![]() | 38,9 | ![]() | 31,5 | ![]() | 74,1 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- fűszeres paradicsomlé | 2 dl |
- fehér kenyér bele | egy nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
217,5 | ![]() | 8,4 | ![]() | 1,53 | ![]() | 40,23 |
![]() | Vacsora | ![]() |
madártej |
| ![]() | A vaníliás cukorral és kristálycukorral ízesített tejben kifőzzük a tojásfehérje habból szaggatott galuskákat. A tojássárgákat simára keverjük a pudingporral, majd összemelegítve kevés forró tejjel a többi tejhez öntjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
344,73 | ![]() | 9,11 | ![]() | 4,55 | ![]() | 66,96 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1875,83 | ![]() | 76,58 | ![]() | 58,77 | ![]() | 254,91 |

![]() | Reggeli | ![]() |
sonkás-krumplis lepény |
| ![]() | A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sonkát csíkokra vágjuk. Margarinon megfonnyasztjuk a póréhagymát, ízesítjük. Hozzáadjuk a krumplit, a sonkát, a keményre vert tojásfehérjét. Margarinon kis lepénykéket sütünk a masszából. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
410,45 | ![]() | 17,61 | ![]() | 12,51 | ![]() | 55,53 |
![]() | Tízórai | ![]() |
málnahab |
| ![]() | A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a málnát. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
210 | ![]() | 7,4 | ![]() | 1,4 | ![]() | 43,37 |
![]() | Ebéd | ![]() |
daragaluskaleves |
| ![]() | A megmosott, megtisztított, kockára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret kevés felforrósított margarinon átfuttatjuk, ízesítjük, felöntük vízzel, puhára főzzük, leturmixoljuk. Közben a tojást összekeverjük a darával és a sóval, 10 percig állni hagyjuk, és galuskákat szaggatunk belőle a forrásban lévő levesbe. 3-5 percig főzzük. |
brokkolifelfújt |
| ![]() | A felkockázott sertéshúst sóval, köménymaggal ízesített vízben feltesszük főni, ha majdnem puha, hozzáadjuk a brokkolit és a póréhagymát, puhára főzzük, leszűrjük, majd a beáztatott és kinyomkodott zsemlével turmixgépben pürésítjük, összedolgozzuk a tojásfehérjéből vert habbal. Margarinnal kikent formában megsütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
725,9 | ![]() | 39,1 | ![]() | 30,5 | ![]() | 70,5 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
almakompót |
| ![]() | Az almát megtisztítjuk, felkockázzuk. Vizet forralunk a fűszerekkel és a cukorral. Az almát is hozzáadva puhára főzzük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
213 | ![]() | 1,2 | ![]() | - | ![]() | 50,97 |
![]() | Vacsora | ![]() |
túrós körteleves |
| ![]() | A megtisztított, magházától megfosztott, érett körtét a vízzel felhigított tejjel, tehéntúróval összeturmixoljuk, és citromlével, mézzel ízesítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
248,7 | ![]() | 8,38 | ![]() | 3,9 | ![]() | 42,11 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1808 | ![]() | 73,66 | ![]() | 48,31 | ![]() | 262,49 |

![]() | Reggeli | ![]() |
tonhalkrém |
| ![]() | A hozzávalókat összekeverjük. |
- fehér kenyér bele | két nagy szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
571 | ![]() | 21,9 | ![]() | 18,8 | ![]() | 82,4 |
![]() | Tízórai | ![]() |
sült tök |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
240 | ![]() | 4,5 | ![]() | 1,8 | ![]() | 49,5 |
![]() | Ebéd | ![]() |
erőleves |
| ![]() | Leveskockából levest főzünk, a tojást beleütjük, enyhén megfőzzük (még folyós legyen a sárgája). A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. |
töltött paprika |
| ![]() | A paprikát megmossuk, kicsumázzuk. A darált húshoz adjuk a félig főtt, kihűlt rizst, a tojásfehérjét, pirított vöröshagymát, ízesítjük, összedolgozzuk és megtöltjük vele a paprikákat. Sós vízben megfőzzük őket. A főzőlé felhasználásával elkészítjük a paradicsommártást: a vizet a vöröshagymával és zellerrel ízesítjük, fehér rántást készítünk, összepirítjuk a paradicsomszósz felével, és a vízzel csomómentesre keverjük. Ízesítjük, hozzáadjuk a maradék paradicsompürét, kiforraljuk. |
főtt burgonya |
| ![]() | A burgonyát sós vízben puhára főzzük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
691 | ![]() | 35,5 | ![]() | 18,7 | ![]() | 91,4 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
citromos piskótakocka |
| ![]() | A tojásból, cukorból, lisztből hagyományos módon piskótát sütünk. A porcukrot habosra keverjük a margarinnal, ízesítjük reszelt citromhéjjal és annyi citromlével, amennyit felvesz. Megkenjük vele a piskótát a kívánt módszer szerint (tekercsnek, csak a tetejére, két lap közé). |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
235,1 | ![]() | 3,97 | ![]() | 9,55 | ![]() | 32,89 |
![]() | Vacsora | ![]() |
rizsfelfújt |
| ![]() | A rizst kb. fél dl vízben elkezdjük főzni. Ha teljesen felvette a vizet, akkor a tejet hozzáöntve, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Ízesítjük, majd zsemlemorzsával kikent tálban megsütjük. Lekvárral tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
368,85 | ![]() | 8,83 | ![]() | 13,08 | ![]() | 51,86 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2105,95 | ![]() | 74,69 | ![]() | 61,9 | ![]() | 308,01 |

A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
sárgarépa, burgonya, fejes saláta, tök, brokkoli, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, paprika, paradicsom, uborka, retek, gomba, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, narancs, citrom, grapefruit, szilva, cseresznye, meggy, ananász, mandarin, banán, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.

Gabonafélék
teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizs, félbarna ill. teljes kiőrlésű kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.

Tej, tejtermékek
tej, probiotikus joghurt, kefir, sovány, ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.

Húsok, húskészítmények, halak
sovány húsok (csirke- és pulykamell, szálkamentes halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).
A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), fás zöldségek.

Gabonafélék
magas zsír- és cukor tartalmú finompékáruk (kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós stb.)

Tej, tejtermékek
zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok (márvány, ementáli, Pannónia, trappista, Karaván sajt), juhtúró, zsíros tejföl (20%-os), tejszín, vaj.

Húsok, húskészítmények, halak
zsíros húsok, szálkás halak, füstölt húsok, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak (szalámifélék, kolbászok, kenőmájasok), hurkák.