A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és időnként megkavarva készre sütjük.
fehér kenyér bele
10 dkg
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
398
20
11,1
56,2
Tízórai
banános meglepetés
Hozzávalók
- banán
1 nagyobb db
- margarin
fél ek
- dió
1 ek
- joghurt
4 ek
- méz
1 ek
- citromlé
Elkészítés
A karikára vágott banánt a forróra hevített margarinon átfuttatjuk. A joghurtot elkeverjük mézzel, kevés citromlével, reszelt citromhéjjal. Kelyhekbe tálaljuk úgy, hogy a banánkarikákar megszórjuk a durvára vágott dióval és meglocsoljuk az elkészített öntettel.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
509,15
5,59
11
55,98
Ebéd
csirkekrémleves
Hozzávalók
- csirkemell
4 dkg
- sárgarépa
1 db
- petrezselyemgyökér
fél db
- póréhagyma
kevés
- margarin
fél ek
- liszt
fél ek
- só, zellerzöld
- petrezselyemzöld, lestyán
Elkészítés
A lebőrözött csirkemellet a hasábokra vágott zöldségekkel, a hagymával és a fűszerekkel puhára főzzük. A csirkemellet a zöldségekkel összeturmixoljuk. Berántjuk a levest, ízesítjük, dúsítjuk tojássárgával, jól kiforraljuk.
spárgafelfújt
Hozzávalók
- zöld spárga
10 dkg
- ementáli sajt
fél ek
- liszt
1 ek
- tej
fél dl
- tojás
0,5 db
- tojásfehérje
0,5 db
Elkészítés
Az ementálit lereszeljük, csomómentesre keverjük az egész tojással, a liszttel és a felforralt tejjel. Habbáverjük a tojásfehérjét és ezt is hozzákeverjük. Kivajazunk és -lisztezünk egy formát, kb. félig töltjük bele a masszát. Megtisztítjuk a spárgadarabokat, és a masszába daraboljuk. Befedjük a maradék masszával és 18 percig sütjük 180 fokon.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
259,7
21,4
8,3
23,7
Uzsonna
avokádókrém
Hozzávalók
- avokádó
fél db
- joghurt
2 ek
- só, fokhagyma, bors
Elkészítés
Az avokádót kikanalazzuk a héjából és összeturmixoljuk a joghurttal.
fehér kenyér bele
1 nagyobb szelet
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
356,1
9,5
15,2
48,6
Vacsora
túrós guba
Hozzávalók
- kifli
2 db
- tej
1,5 dl
- tehéntúró, félzsíros
5 dkg
- porcukor
2 ek
- margarin
fél ek
- mazsola
fél ek
- vaníliás cukor
kevés
- reszelt citromhéj
Elkészítés
Az ujjnyi vastag szeletekre vágott kiflit meglocsoljuk a porcukor felével, vaníliás cukkorral és reszelt citromhéjjal ízesített langyos tejjel. Óvatosan öszekeverük az áttört és a cukor másik felével ízesített túróval, valamint a megmosott, beáztatott mazsolával. Margarin nal kikent tálban addig sütjük, míg a teteje megpirul.
Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?