A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A padlizsánt sütőben alufóliában megsütjük, kikaparjuk a héjából, a joghurttal összeturmixoljuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
87
4,3
2,2
11,9
Ebéd
sárgarépaleves
Hozzávalók
- sárgarépa
1 db
- tej
fél dl
- olaj
2 kk
- liszt
1 ek
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
A tisztított sárgarépát lereszeljük, az olajon megfuttatjuk, liszttel meghintjük. Vízzel felengedjük. Ízesítjük, tejjel dúsítjuk, kiforraljuk.
csőben sült karfiol
Hozzávalók
- tojás
1 db
- karfiol
25 dkg
- margarin
1 ek
- liszt
1 ek
- tej
1 dl
- tejföl, 12%
1,5 ek
- reszelt óvári sajt
3 dkg
- só, szerecsendió
Elkészítés
A karfiolt gőzben kifőzzük. A margarinból, lisztből, tejből besamelt főzünk, tojássárgával és tejföllel dúsítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, majd a keményre vert tojásfehérjét. A karfiolt kikent tálba halmozzuk, leöntjük a mártással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és megsütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
562,9
29,2
29,7
42,2
Uzsonna
karamellpuding
Hozzávalók
- tej
2,5 dl
- tojás
0,5 db
- liszt
1,5 ek
- cukor
1,5 ek
Elkészítés
A tojássárgát, cukrot, lisztet és vaníliáscukort kevés tejjel csomómentesre keverjük, kis lángot lévő forró tejhez öntjük vékony sugárban. Karamellás tejjel öntjük fel (a cukrot aranybarnára pirítjuk, kevés vízzel felengedve forraljuk, majd ha az összes cukor felolvadt, forró tejhez öntjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
320,25
12,05
6,35
53,32
Vacsora
almás kukoricadara
Hozzávalók
- alma
1 közepes
- kukoricadara
3 ek
- tej
1,5 dl
- méz
1,5 ek
- fahéj
Elkészítés
A forró tejhez adjuk a kukoricadarát, sűrűre, puhára főzzük. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és a darához keverjük, Ízesítjük mézzel, fahéjjal.