A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A forró tejbe belekeverjük a darát, puhára főzzük, cukorral édesítjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
156,35
4,41
1,65
30,7
Ebéd
köményleves
Hozzávalók
- liszt
fél ek
- olaj
2 kk
- só, fűszerpaprika
Elkészítés
Az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, köménnyel ízesítjük, kissé kipattogtatjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával. Felengedjük vízzel, sózzul és jól kiforraljuk. A kockára vágott zsemlét szárazon megpirítjuk.
zsemlekocka
Hozzávalók
- zsemle
0,5 db
húshasé
Hozzávalók
- darált főtt sertéscomb
8 dkg
- tejszín
1 ek
- tojásfehérje
1 db
- liszt
1 ek
- margarin
1 ek
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
A lisztet szárazon megpirítjuk, tűzről levéve hozzáadjuk a margarint, majd beletesszük a darált, főtt húst, a tojással elkevert tejszínt és alaposan összedolgozzuk. Fűszerezzük, végül a tűzre visszatéve takaréklángon besűrítjük. Kanállal vagy csészével formázva tálaljuk.
tökfőzelék
Hozzávalók
- főzőtök
25 dkg
- liszt
1,5 ek
- tejföl, 12%
1,5 ek
- vöröshagyma
negyed db
- só, fűszerpaprika, kapor
Elkészítés
A gyalult tököt kevés vízben, fűszerezve puhára főzzük. Magyaros rántással sűrítjük, jól kiforraljuk, majd tejföllel dúsítjuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
608
29,9
25,6
55,4
Uzsonna
ananászkrém
Hozzávalók
- ananász
10 dkg
- vaníliás pudingpor
1 ek
- tojás
0,3 db
- cukor
1 ek
- tej
fél dl
Elkészítés
A pudingport kevés hideg tejjel és a tojások sárgájával simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, és a pudingporos masszát óvatosan hozzákeverjük, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, belekeverjük az ananászt és az egészet összeturmixoljuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá keverjük, a forró krémhez adjuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
235,85
3,88
2,44
49,79
Vacsora
házi zöldségkrém
Hozzávalók
- sárgarépa
negyed db
- petrezselyemgyökér
kevés
- zeller
kevés
- margarin
2 ek
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A margarin felén megfuttatjuk őket, fűszerezzük (leve ne maradjon!). Ha kihűlt, a maradék margarint is hozzákeverjük. Kenyérre kenve tálaljuk.
Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.