A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A margarinon megpirítunk kevés fokhagyát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, 20 percig pároljuk. H megpuhult, adjunk hozzá petrezselymet, húzzuk le a tűzről. Készítsünk besamelt, dúsítsuk tojássárgával, keményre vert tojásfehérjével. Kivajazott formába kanalazzuk bele a gombát, majd öntsük rá a besamelt. Süssük 20 percig 200 fokon, majd 5 percig 180 fokon.
fehér kenyér bele
2 nagy szelet
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
546,2
21
12,7
91,1
Tízórai
fekete-fehér csemege
Hozzávalók
- banán
1 nagyobb
- zabkorpa
2 ek
- méz
1 ek
- darált mák
2 ek
- tejszín
fél dl
Elkészítés
A tejszínből habot verünk. A banánt megtisztítva felkarikázzuk, megszórjuk zabkorpával. A mézet összekeverjük a mákkal, és a zabkorpás banánra terítjük. A tetejét díszítjük tejszínhabbal.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
419,3
10,33
9,49
69,36
Ebéd
burgonyapüré hercegnő módra
Hozzávalók
- burgonya
két közepes
- darált sertéscomb
8 dkg
- margarin
fél ek
- tej, 1,5%
1 dl
- étolaj
2 kk
- vöröshagyma
kevés
- só, petrezselyemzöld
- kakukkfű, őrölt szerecsendió
Elkészítés
Az apró kockákra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, állandóan kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben burgonyapürét készítünk. Egy tálat kikenünk, a burgonyapüré felét belesimítjuk, rá a húst, majd a burgonyapüré másik felét. Addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
488,65
26,11
16,98
55,44
Uzsonna
vaníliasodó
Hozzávalók
- cukor
1 ek
- vaníliás pudingpor
2 ek
- tej, 1,5%
1,5 dl
- tojás
0,5 db
- vaníliás cukor
kevés
Elkészítés
A pudingport hideg tejjel simára keverük, hozzáadjuk a cukorral és vaníliás cukorral habosra kevert tojássárgát, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Állandó keverés mellett besűrítjük, mad a még forró masszába beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
232,05
7,26
4,65
40,08
Vacsora
piskótatekercs szárnyaskrémmel
Hozzávalók
- tojás
0,2 db
- darált főtt csirkemell
1 dkg
- liszt
fél ek
- habtejszín
1 ek
- só, petrezselyemzöld, rozmaring
Elkészítés
A tojásból, lisztből és kevés sütőporból piskótát sütünk. Még melegen konyharuhával feltekerjük. A darált főtt csirkemellett összedolgozzuk tejszínnel, margarinnal, fűszerezzük: ezzel a krémmel töltük a piskótatekercset.
zellermártás
Hozzávalók
- zeller
4 dkg
- étolaj
1 ek
- tejföl, 12%
1,5 ek
- liszt
1 ek
- só, zellerzöld, borsikafű
Elkészítés
A megtisztított, kockára vágott zellert fűszerezett vízben puhára főzzük. Olajból és lisztből világos rántást készítünk, berántjuk. Tejföllel dúsítjuk, majd robotgéppel pürésítjük.