A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A margarin felén megfuttatjuk őket, fűszerezzük (leve ne maradjon!). Ha kihűlt, a maradék margarint is hozzákeverjük. Kenyérre kenve tálaljuk.
fehér kenyér bele
2 nagy szelet
tej, 1,5%
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
366
19,7
19,3
91,8
Tízórai
kakaókrém
Hozzávalók
- tej, 1,5%
2,5 dl
- tojás
1 db
- tejpor, sovány
1 ek
- cukor
1 ek
- kakaópor
1 tk
Elkészítés
A cukrot, a kakaóport és a tejport habosra keverjük a tojássárgával. Közben a tejet felforraljuk, a tojásos masszát vékony sugárban a tejhez adjuk és sűrűre főzzük. Még forrón elvegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjével.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
295,3
16,5
8,75
37,06
Ebéd
darakrémleves
Hozzávalók
- búzadara
1 ek
- sárgarépa
negyed
- petrezselyemgyökér
negyed
- zeller
kevés
- karalábé
kevés
- tejszín
1 ek
- tej, 1,5%
2 ek
- tojássárga
0,3 db
- leveskocka
egyharmad
- só, petrezselyemzöld
- reszelt szerecsendió
Elkészítés
A megtisztított, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemzöldet, zellert és karalábét leveskockával, egészben hagyott vöröshagymával és fűszerekkel ízesített vízben félig puhára főzzük. Beleszórjuk a búzadarát és addig főzzük, amíg minden megpuhul. A tejszínből, tejből és tojássárgából habarást készítünk, besűrítjük vele a levest. Turmixoljuk.
zöldborsófőzelék-püré
Hozzávalók
- zöldborsó
25 dkg
- étolaj
2 kk
- liszt
1 ek
- tej
fél dl
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
A zöldborsót kevés olajon átfuttatjuk, sóval és petrezselyemzölddel ízesítük, amjd állandóan kevergetve kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Végül lepirítjuk, meghintjük liszttel, tejjel felengedjük, forraljuk. Turmixgéppel pürésítjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
404,4
17,8
12,4
52,4
Uzsonna
banánpüré
Hozzávalók
- banán
1,5 db
Elkészítés
A banánt villával összetörjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
210
2,6
0,2
48,4
Vacsora
gombaszószos melegszendvics
Hozzávalók
- gomba
4 dkg
- margarin
1 ek
- liszt
1 ek
- tej
fél dl
- só, bors
- petrezselyemzöld
- (fokhagyma)
Elkészítés
A margarinon megpirítjuk kicsit az apróra vágott gombát, liszttel hintjük, tejjel felengedjük és sűrűre főzzük. Turmixgéppel pürésítjük. Kenyérre kenve tálaljuk.