Étrendek

Nyelőcső-divertikulumok

A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...

A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

házi almás joghurt 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
251,17,936,8536,35

Tízórai

körtekompót 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
236,951,220,0156,04

Ebéd

zöldségpüreleves 

túrógombóc 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
566,330,6419,3965,01

Uzsonna

öntött keksz 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
224,057,474,4238,52

Vacsora

tonhalkrém 

fehér kenyér bele2 nagy szelet
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
786,121,137,782,8
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
201868,3768,4278,67


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    sárgarépa, burgonya, fejes saláta, tök, brokkoli, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, paprika, paradicsom, uborka, retek, gomba, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, narancs, citrom, grapefruit, szilva, cseresznye, meggy, ananász, mandarin, banán, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
  • Gabonafélék
    teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizs, félbarna ill. teljes kiőrlésű kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    tej, probiotikus joghurt, kefir, sovány, ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, szálkamentes halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések