A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
Leveskockából levest főzünk, a tojást beleütjük, enyhén megfőzzük (még folyós legyen a sárgája). A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük.
töltött paprika
Hozzávalók
- darált sertéscomb
7 dkg
- rizs
1 ek
- vöröshagyma
kevés
- étolaj
2 kk
- tojásfehérje
1 db
- liszt
1 ek
- paprika
2 db
- paradicsompüré
2 ek
- cukor
1 ek
- só, bors, gyömbér, lestyán
Elkészítés
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk. A darált húshoz adjuk a félig főtt, kihűlt rizst, a tojásfehérjét, pirított vöröshagymát, ízesítjük, összedolgozzuk és megtöltjük vele a paprikákat. Sós vízben megfőzzük őket. A főzőlé felhasználásával elkészítjük a paradicsommártást: a vizet a vöröshagymával és zellerrel ízesítjük, fehér rántást készítünk, összepirítjuk a paradicsomszósz felével, és a vízzel csomómentesre keverjük. Ízesítjük, hozzáadjuk a maradék paradicsompürét, kiforraljuk.
főtt burgonya
Hozzávalók
- burgonya
egy közepes
Elkészítés
A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
691
35,5
18,7
91,4
Uzsonna
citromos piskótakocka
Hozzávalók
- tojás
0,5 db
- liszt
1 ek
- cukor
fél ek
- margarin
1 ek
- porcukor
1,5 ek
- citromlé
1 ek
Elkészítés
A tojásból, cukorból, lisztből hagyományos módon piskótát sütünk. A porcukrot habosra keverjük a margarinnal, ízesítjük reszelt citromhéjjal és annyi citromlével, amennyit felvesz. Megkenjük vele a piskótát a kívánt módszer szerint (tekercsnek, csak a tetejére, két lap közé).
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
235,1
3,97
9,55
32,89
Vacsora
rizsfelfújt
Hozzávalók
- rizs
1,5 ek
- tej
1 dl
- cukor
1 ek
- citrom
kevés
- tejszín
fél dl
- margarin
fél ek
- zsemlemorzsa
1 ek
- baracklekvár
1,5 ek
- citrom, vaníliás cukor
Elkészítés
A rizst kb. fél dl vízben elkezdjük főzni. Ha teljesen felvette a vizet, akkor a tejet hozzáöntve, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Ízesítjük, majd zsemlemorzsával kikent tálban megsütjük. Lekvárral tálaljuk.