A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sonkát csíkokra vágjuk. Margarinon megfonnyasztjuk a póréhagymát, ízesítjük. Hozzáadjuk a krumplit, a sonkát, a keményre vert tojásfehérjét. Margarinon kis lepénykéket sütünk a masszából.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
410,45
17,61
12,51
55,53
Tízórai
málnahab
Hozzávalók
- málna
10 dkg
- tojásfehérje
2 db
- cukor
1,5 ek
Elkészítés
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a málnát.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
210
7,4
1,4
43,37
Ebéd
daragaluskaleves
Hozzávalók
- sárgarépa
negyed
- petrezselyemgyökér
kevés
- búzadara
2 ek
- tojásfehérje
1 db
- margarin
1 ek
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
A megmosott, megtisztított, kockára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret kevés felforrósított margarinon átfuttatjuk, ízesítjük, felöntük vízzel, puhára főzzük, leturmixoljuk. Közben a tojást összekeverjük a darával és a sóval, 10 percig állni hagyjuk, és galuskákat szaggatunk belőle a forrásban lévő levesbe. 3-5 percig főzzük.
brokkolifelfújt
Hozzávalók
- brokkoli
25 dkg
- sertéscomb
6 dkg
- póréhagyma
kevés
- zsemle
1 db
- tojásfehérje
1 db
- margarin
1,5 ek
- liszt
1,5 ek
- tejszín
1 ek
- só, köménymag, petrezselyemzöld
Elkészítés
A felkockázott sertéshúst sóval, köménymaggal ízesített vízben feltesszük főni, ha majdnem puha, hozzáadjuk a brokkolit és a póréhagymát, puhára főzzük, leszűrjük, majd a beáztatott és kinyomkodott zsemlével turmixgépben pürésítjük, összedolgozzuk a tojásfehérjéből vert habbal. Margarinnal kikent formában megsütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
725,9
39,1
30,5
70,5
Uzsonna
almakompót
Hozzávalók
- alma
két közepes
- cukor
1,5 ek
- fahéj, szegfűszeg, citrom
Elkészítés
Az almát megtisztítjuk, felkockázzuk. Vizet forralunk a fűszerekkel és a cukorral. Az almát is hozzáadva puhára főzzük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
213
1,2
-
50,97
Vacsora
túrós körteleves
Hozzávalók
- körte
egy kicsi
- tehéntúró, félzsíros
3 dkg
- tej, 1,5%
1 dl
- méz
1,5 ek
- citrom
Elkészítés
A megtisztított, magházától megfosztott, érett körtét a vízzel felhigított tejjel, tehéntúróval összeturmixoljuk, és citromlével, mézzel ízesítjük.