A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
(A recept 12 személyre szól, a tápanyag-kalkuláció egyre.) Gyúrjuk össze a lisztet, a margarint és egy tojást, tegyük 1 órára a hűtőbe. Nyújtsuk a tésztát peremmel rendelkező formába. Karikázzuk a tésztára a paradicsomot, szórjuk rá az olivát. Keverjük össze a tejszínt a maradék tojásokkal, reszelt sajttal, sóval és borssal. Karikázzuk bele a hagymát, nyomjuk bele a fokhagymát. Öntsük a tésztára a masszát, szórjuk meg bazsalikommal. Süssük 180 fokon 35-40 percig.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
237
9
13
18
Tízórai
céklamártás
Hozzávalók
- cékla
10 dkg
- leveskocka
negyed
- étolaj
2 kk
- liszt
1 ek
- kefír
2 ek
- ecet, só
Elkészítés
Olajon átfuttatjuk a megtisztított, kockákra vágott céklát, annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a leveskockát, ecetet, sót, puhára főzzük, kissé kihűtjük és turmixgépben pürésítjük. A lisztet simára keverjük kefírrel, óvatosan a mártáshoz melegítjük, tovább főzzük, hogy kellően besűrűsödjön.
fehér kenyér bele
egy nagy szelet
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
328,4
10,2
8,1
54,9
Ebéd
hagymakrémleves
Hozzávalók
- vöröshagyma
15 dkg
- leveskocka
negyed
- margarin
1 ek
- liszt
1 ek
- toastkenyér
2 szelet
- reszelt ementáli sajt
3 ek
- só, bors
Elkészítés
A hagymát olvasztott margarinon fedő alatt alacsony lángon megpároljuk. Leveskockából alaplevet készítünk. A hagymát liszttel, sóval, borssal megszórjuk, hozzáadjuk az alaplevet. Összeturmixoljuk. Hőálló tényérba toastkenyeret teszünk, rámerjük a levest, sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.
sárgarépafőzelék
Hozzávalók
- sárgarépa
3 db
- olaj
1 ek
- liszt
1,5 ek
- tej
fél dl
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
A megtisztított, lereszelt sárgarépát olajon megfuttatjuk, liszttel megszúrjuk, felengedjük tejjel és kevés vízzel, ízesítjük, kiforraljuk.
csirkehamburger
Hozzávalók
- darált csirkemell
7 dkg
- tojásfehérje
1 db
- vöröshagyma
kevés
- olaj
1 kk
- só, bazsalikom
Elkészítés
A darált csirkemellet összedolgozzuk a tojásfehérjével, reszelt vöröshagymával, sóval, bazsalikommal, majd vizes kézzel pogácsát formázunk belőle és kevés olajjal kikent teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
747,2
38,9
31,5
74,1
Uzsonna
fűszeres paradicsomlé
2 dl
fehér kenyér bele
egy nagy szelet
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
217,5
8,4
1,53
40,23
Vacsora
madártej
Hozzávalók
- tej
3 dl
- tojás
1 db
- cukor
1,5 ek
- vaníliáscukor
1 ek
- vaníliás pudingpor
2 ek
Elkészítés
A vaníliás cukorral és kristálycukorral ízesített tejben kifőzzük a tojásfehérje habból szaggatott galuskákat. A tojássárgákat simára keverjük a pudingporral, majd összemelegítve kevés forró tejjel a többi tejhez öntjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.