Étrendek

Nyelőcső-divertikulumok

A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...

A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

tejeskávé 
babpástétom 

fehér kenyér belekét kis szelet
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
584,819,515,693,4

Tízórai

málnakrém 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
201,056,762,239,29

Ebéd

gombaleves 

sajtos-tejfölös tészta 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
577,425,921,466,6

Uzsonna

mediterrán turmix 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
200,81,480,147,16

Vacsora

barackos darafelfújt 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
299,2511,553,3755,18
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1783,365,1842,69281,66


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    sárgarépa, burgonya, fejes saláta, tök, brokkoli, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, paprika, paradicsom, uborka, retek, gomba, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, narancs, citrom, grapefruit, szilva, cseresznye, meggy, ananász, mandarin, banán, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
  • Gabonafélék
    teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizs, félbarna ill. teljes kiőrlésű kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    tej, probiotikus joghurt, kefir, sovány, ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, szálkamentes halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).

Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések