A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, összefőzzük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjéből cukorral felvert habot, és a masszát a tűzálló tálba tett, lecsepegtetett őszibarackra öntjük. Sütőben addig sütjük, amíg a hab megszilárdul.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
257,2
7,63
8,76
37,04
Ebéd
zöldborsópüreleves
Hozzávalók
- liszt
fél ek
- olaj
1 ek
- zöldborsó
10 dkg
- tej
fél dl
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
Olajon átfuttatjuk a zöldborsót, ízesítjük, majd állandóan kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, majd tejjel és vízzel felengedjük, összeforraljuk. Turmixgéppel pépesítjük.
vajas galuska
Hozzávalók
- vaj
fél ek
- liszt
1 ek
- tojásfehérje
0,5 db
- só
Elkészítés
A vajat a tojással jól kikeverjük, picit megsózzuk, majd a lisztet hozzáadva összeállítjuk a galuskatésztát. Levesbe szaggatjuk.
rakott padizsán
Hozzávalók
- padlizsán
20 dkg
- darált marhahús
5 dkg
- vöröshagyma
fél nagy fej
- margarin
1 ek
- liszt
1 ek
- olivaolaj
1 ek
- tej
1 dl
- parmezán
2 ek
- só, bors, bazsalikom, fokhagyma
Elkészítés
Serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a karikára vágott padlizsánt, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben hagymát pirítunk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húst. Ha a hús félig megpirult, ízesítjük, félretesszük. Besamelt készítünk a margarinból, lisztből, tejből. Egy tűzálló edényben alulra tesszük a megsült padlizsánszeleteket, ráöntjük a darált húst, tetejére borítjuk a besamelt. Megszúrjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
736,2
33,7
41,4
53,6
Uzsonna
zelleres burgonyakrém
Hozzávalók
- burgonya
1 nagyobb
- zeller
fél fej
- só
Elkészítés
A megtisztított burgonyát és zellert enyhén sós vízben puhára főzzük, a főzőlevet leöntve turmixgéppel pürésítjük.
Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.