Étrendek

Nyelőcső-divertikulumok

A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...

A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

tojáskrém 

fehér kenyér bele150 g
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
469,5517,349,5982,54

Tízórai

kávémousse 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
341,210,1119,2330,84

Ebéd

burgonyakrémleves 

rakott karfiol 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
557,425,923,557,3

Uzsonna

reszelt alma sárgarépával 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
214,43,280,446,4

Vacsora

sajtkrémes zabkása 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
363,617,449,9649,34
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1946,1574,0262,66266,39

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Nyelőcső-divertikulumok diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    sárgarépa, burgonya, fejes saláta, tök, brokkoli, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, paprika, paradicsom, uborka, retek, gomba, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, narancs, citrom, grapefruit, szilva, cseresznye, meggy, ananász, mandarin, banán, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
  • Gabonafélék
    teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizs, félbarna ill. teljes kiőrlésű kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    tej, probiotikus joghurt, kefir, sovány, ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, szálkamentes halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések