A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék ...
A divertikulum az üreges szervek (pl. gyomor-bélrendszer, vizeletelvezető rendszer, stb.) falának kiboltosulása. Gyakori jelenség a nyelőcsőben. A nyelőcső a garatot és a gyomrot összekötő izmos cső alakú szerv, melynek feladata a lenyelt táplálék továbbítása a gyomorba hullámzó ("féregszerű") izommozgással (perisztaltika). Divertikulumjainak három típusát különítjük el:
Közvetlenül a garat alatt helyezkedik el a Zenker (Cenker)-divertikulum.
A mediasztinális típus a nyelőcső középső szakaszának betegsége.
Közvetlenül a rekeszizom fölött az epifrenikus típus található.
A diéta célja a beteg roborálása, felerősítése. A diéta szakaszai - kórházi körülmények között kell egymásra építeni - az adott étel konzisztenciájában különböznek: 1. kocsonyás állományú étrend 2. puding állományú étrend 3. kása állagú étrend 4. püré állagú étrend 5. puha, szilárd állagú étrend 6. puha, szilárd állagú étrend, folyadékkal kiegészítve 7. könnyű-vegyes étrend. Nagyon fontos, hogy a beteg ne nyeljen félre, mert a fehérje tartalmú ételek a tüdőbe jutva gyulladást okozhatnak. Amikor a beteget az otthonába bocsátják, addigra már szinte mindenféle nyersanyagot fogyaszthat, de még egy ideig kerüljük a nehezen nyelhető, száraz, darabos ételeket.
A tojást keményre főzzük, lereszeljük. A margarinból és a mustárból fűszerekkel krémet keverünk, hozzáadjuk a reszelt keménytojást. Kenyérre kenve tálaljuk.
fehér kenyér bele
150 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
469,55
17,34
9,59
82,54
Tízórai
kávémousse
Hozzávalók
- keserű csokoládé
1/4 tábla
- kávétejszín
2 ek
- erős kávé
1 ek
- háztartási keksz
4 db
- tojás
1 db
Elkészítés
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Hozzákeverjük a tejszínt, a toássárgát, ma ebbe a masszába óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Hozzáadjuk a kávét. Üvegpoharak aljába tesszük a kekszeket, rámerjük ahabot. 24 órára hűtőbe tesszük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
341,2
10,11
19,23
30,84
Ebéd
burgonyakrémleves
Hozzávalók
- burgonya
1 közepes
- vöröshagyma
kevés
- olaj
2 kk
- liszt
1 ek
- tejföl, 12%
1,5 ek
- fűszerpaprika
- só
Elkészítés
A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük. Magyaros rántással berántjuk. Tejföllel dúsítjuk. Robotgéppel turmixoljuk.
rakott karfiol
Hozzávalók
- karfiol
25 dkg
- darált sertéscomb
6 dkg
- olaj
2 kk
- rizs
1 ek
- tejföl, 12%
1,5 ek
- vöröshagyma
kevés
- lecsó
1 ek
- só
- fűszerpaprika
- bors
- rozmaring
- lestyán
- kakukkfű
Elkészítés
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt gőzben majdnem puhára főzzük. Leszűrve zsiradékkal kikent tepsibe tesszük a felét, rásimmítjuk a párolt rizzsel összekevert darált húsból készült pörköltet, majd befedjük a karfiol másik felével. Tetejét tejföllel meglocsolva előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
557,4
25,9
23,5
57,3
Uzsonna
reszelt alma sárgarépával
Hozzávalók
- alma
1 db
- sárgarépa
2 db
- méz
1 ek
Elkészítés
A hozzávalókat megtisztítjuk, lereszeljük, mézzel ízesítjük és összekeverjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
214,4
3,28
0,4
46,4
Vacsora
sajtkrémes zabkása
Hozzávalók
- zabpehely
6 dkg
- tej, 1,5%
2 dl
- tömlős sajtkrém
1 ek
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés
A zabpelyhet enyhén megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, sűrűre főzzük (állandó kevergetés mellett). Tálba tesszük, hozzákeverjük a sajtkrémet, ízlés szerint ízesítjük.
Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.