A vesekövesség, latinul nephrolithiasis (gör. nephrós = vese, líthos = kő) vagy húgyúti kövesség urolithiasis (gör. uron = vizelet) a lakosság 3-4 százalékát érintő betegség.
A vesekő kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát, v...
A vesekövesség, latinul nephrolithiasis (gör. nephrós = vese, líthos = kő) vagy húgyúti kövesség urolithiasis (gör. uron = vizelet) a lakosság 3-4 százalékát érintő betegség.
A vesekő kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát, vagy más vegyület alkotja, amely a vizeletben kicsapódik. Ma már több mint 25 különféle összetételű kőtípust izoláltak, leggyakoribb a kalcium-oxalát kő. Az esetek 80%-ában mindkét vese érintett.
Mivel a kövek - elsősorban a nagy kövek - nem mozognak, így sokáig nem okoznak tünetet, ezért a vesekövesség részben rejtve marad. A kövek mérete és növekedésük üteme az összetételtől függően változó, leggyorsabban a struvit kövek nőnek, gyorsan válnak az egész vesemedencét kitöltő, úgynevezett korallkővé.
Általában heves, görcsös fájdalmat okoznak, de sokszor más tünetek, egyéb betegség miatt végzett hasi ultrahangvizsgálat során derül fény a tünetet nem okozó vesekőre. A betegség kialakulásában szerepe van táplálkozási szokásoknak és nem kis részben öröklött tényezőknek. Az esetek zömében a rettenetes fájdalmon kívül egyéb problémát nem okoz. Ritkábban súlyos fertőzés, komoly vesebetegség kialakulásában játszik kulcsszerepet.
A megelőzésében a legfontosabb a bőséges folyadékfogyasztás.
Fontos, hogy bármilyen eredetű vesekőről is legyen szó, elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás. (akár 3 liter/ nap) Mivel túlnyomórészt az ún. kálcium-oxalát kő a leggyakoribb vesekő formátum, ezért a diétás javaslatokra oda kell figyelni, melyek a következő javasolható és kerülendő élelmi anyagok listájában fogalmazódnak meg. Az étkezések gerincét a rostban gazdag táplálkozás képezze, mértékletes fehérjebevitel a tejtermékek tekintetében, valamint, ahogyan az egészséges táplálkozásban is fontos, a túlzott édességek, cukrozott termékek fogyasztása nem javasolt.
A már előzőleg héjában megfőzött burgonyát karikákra szeleteljük, majd egy kiolajozott vagy kimargarinozott hőálló edényben egy réteget helyezünk el belőle. Egy csipetnyi sóval meg szórjuk majd rárétegezünk virsli és tojás karikákat. A tetejére ismét egy főtt burgonya réteget teszünk, majd a már előzőleg pici sóval és fűszerpaprikával összekevert tejfölt rálocsoljuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
451
17,9
20,7
46,7
Uzsonna
korpáskeksz
1 kis marék
friss narancslé
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
271
7,1
5,9
45,7
Vacsora
rozskenyér
2 közepes szelet
light margarin
2 dkg
tavaszi felvágott
2 kisebb szelet
zölspaprika
1 kisebb darab
friss almalé
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
433
10,5
10,2
73,4
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1754
56,2
62,5
236,2
A(z) Vesekő diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
Kenyerek, pékáruk Bármelyik fogyasztható. Mégis előnyösebbek rosttartalmuk miatt a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Pl. bakonyi barna kenyér, korpás kifli stb
Tej, tejtermékek Magas kálcium tartalmuk miatt mennyiségi korlátozásra van szükség. Tej:max.1 dl, túró max. 5 dkg naponta. Javasolható esetleg, hogy a tejet hígítva használják fel pl. tejes ételek készítésekor.
Cereáliák, tésztafélék, gabona félék Bármelyik alkalmas, viszont ha tejtermékkel szerepel, akkor a felhasználandó mennyiségre oda kell figyelni. Magasabb rosttartalommal rendelkeznek a teljes kiőrlésű tészta félék (pl. durum tészták), barna rizs, zabkorpa
Zöldségek Burgonya, sárgarépa, karalábé, zöldpaprika, paradicsom, hagyma, karfiol, zöldbab, tök, kukorica, kelbimbó, káposzta stb.. kivéve a magas oxálsav tartalommal rendelkezők.
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények Önmagukban, saláták, pürék, vizes turmixok, mártások formájában, vagy lekvárként alkalmasak az étrendben. Az ízesítésre kevés tejet, tejterméket szabad felhasználni. Édesítésre minimális cukrot tegyenek bele, helyette alkalmas e célra az édesítőszer is.
Húsok, húskészítmények Minőségüket tekintve, ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt, akkor előnyösebbek a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítmények.
Tojás, tojás ételek Max. 1- 2 db tojás /nap
Zsiradékok Az egészséges táplálkozást is szem előtt tartva előnyösebbek a növényi eredetű zsiradékok, de esetenként ha nincs egyéb kontra indikáció, akkor az állati eredetűek is fogyaszthatók. Magas kalória értékük miatt inkább a mennyiségi felhasználásukban kell megtalálni az egyensúlyt.
Folyadékok Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek bő fogyasztása javasolható. Citromos teához ideális pl. kamilla, hársfa tea. Alacsony kálcium tartalmú ásv.vizek.
Ízesítő anyagok Csökkentett nátrium tartalmú só használata előnyösebb. Hasznos lehet a sós ízvilág eléréséhez ha pl. savanyítjuk az ételeket pl. ecettel, citrommal, zöldfűszerekkel, esetenként savanyított tejtermékkel. Bár ha az utóbbit alkalmazzuk, akkor a többi ételben ugyanezen a napon belül már ne nagyon legyen tejtermék. A konyhatechnikát tekintve pl. a pörzsanyag képzéssel, rakott ételek készítésével könnyen elérhetők a változatos ízek. Vegeta helyett natur vegeta is jó, mert csak szárított zöldfűszerekből áll.
A(z) Vesekő diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
Kenyerek, pékáruk Tejes péksütemények. Pl. túrós bukta.
Zöldségek Magas oxálsav tartalmú zöldségek, melyek a kálcium-oxalát kövek képzésre hajlamosító faktorok lehetnek: paraj, sóska, retek, cékla, szárazbab, lencse, dió, mák, mazsola, rebarbara (és az ezekből készült ételek)
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények banán
Húsok, húskészítmények
Tojás, tojás ételek
Zsiradékok
Folyadékok Kakaó, csoki, kávé, és a belőlük készülő ételek, italok. (oxálsav miatt!)
Ízesítő anyagok Túlzott sózás, mint konyhatechnikai művelet, sós termékek (nasik).
Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...