Étrendek

Vesekő

A vesekövesség, latinul nephrolithiasis (gör. nephrós = vese, líthos = kő) vagy húgyúti kövesség urolithiasis (gör. uron = vizelet) a lakosság 3-4 százalékát érintő betegség. A vesekő kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát, v...

Fontos, hogy bármilyen eredetű vesekőről is legyen szó, elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás. (akár 3 liter/ nap) Mivel túlnyomórészt az ún. kálcium-oxalát kő a leggyakoribb vesekő formátum, ezért a diétás javaslatokra oda kell figyelni, melyek a következő javasolható és kerülendő élelmi anyagok listájában fogalmazódnak meg. Az étkezések gerincét a rostban gazdag táplálkozás képezze, mértékletes fehérjebevitel a tejtermékek tekintetében, valamint, ahogyan az egészséges táplálkozásban is fontos, a túlzott édességek, cukrozott termékek fogyasztása nem javasolt.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

rozskenyér2 közepes szelet
light margarin2 dkg
zalai felvágott2 nagyobb szelet
light rostos őszibaracklé2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
46217,419,653,5

Tízórai

alma1 nagyobb darab
természetes ásványvíz2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
700,80,814

Ebéd

csontleves 
rakott burgonya virslivel 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
45117,920,746,7

Uzsonna

korpáskeksz1 kis marék
friss narancslé2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2717,15,945,7

Vacsora

rozskenyér2 közepes szelet
light margarin2 dkg
tavaszi felvágott2 kisebb szelet
zölspaprika1 kisebb darab
friss almalé2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
43310,510,273,4
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
175456,262,5236,2

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Vesekő diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyerek, pékáruk
    Bármelyik fogyasztható. Mégis előnyösebbek rosttartalmuk miatt a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Pl. bakonyi barna kenyér, korpás kifli stb
  • Tej, tejtermékek
    Magas kálcium tartalmuk miatt mennyiségi korlátozásra van szükség. Tej:max.1 dl, túró max. 5 dkg naponta. Javasolható esetleg, hogy a tejet hígítva használják fel pl. tejes ételek készítésekor.
  • Cereáliák, tésztafélék, gabona félék
    Bármelyik alkalmas, viszont ha tejtermékkel szerepel, akkor a felhasználandó mennyiségre oda kell figyelni. Magasabb rosttartalommal rendelkeznek a teljes kiőrlésű tészta félék (pl. durum tészták), barna rizs, zabkorpa
  • Zöldségek
    Burgonya, sárgarépa, karalábé, zöldpaprika, paradicsom, hagyma, karfiol, zöldbab, tök, kukorica, kelbimbó, káposzta stb.. kivéve a magas oxálsav tartalommal rendelkezők.
  • Gyümölcsök, gyümölcskészítmények
    Önmagukban, saláták, pürék, vizes turmixok, mártások formájában, vagy lekvárként alkalmasak az étrendben. Az ízesítésre kevés tejet, tejterméket szabad felhasználni. Édesítésre minimális cukrot tegyenek bele, helyette alkalmas e célra az édesítőszer is.
  • Húsok, húskészítmények
    Minőségüket tekintve, ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt, akkor előnyösebbek a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítmények.
  • Tojás, tojás ételek
    Max. 1- 2 db tojás /nap
  • Zsiradékok
    Az egészséges táplálkozást is szem előtt tartva előnyösebbek a növényi eredetű zsiradékok, de esetenként ha nincs egyéb kontra indikáció, akkor az állati eredetűek is fogyaszthatók. Magas kalória értékük miatt inkább a mennyiségi felhasználásukban kell megtalálni az egyensúlyt.
  • Folyadékok
    Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek bő fogyasztása javasolható. Citromos teához ideális pl. kamilla, hársfa tea. Alacsony kálcium tartalmú ásv.vizek.
  • Ízesítő anyagok
    Csökkentett nátrium tartalmú só használata előnyösebb. Hasznos lehet a sós ízvilág eléréséhez ha pl. savanyítjuk az ételeket pl. ecettel, citrommal, zöldfűszerekkel, esetenként savanyított tejtermékkel. Bár ha az utóbbit alkalmazzuk, akkor a többi ételben ugyanezen a napon belül már ne nagyon legyen tejtermék. A konyhatechnikát tekintve pl. a pörzsanyag képzéssel, rakott ételek készítésével könnyen elérhetők a változatos ízek. Vegeta helyett natur vegeta is jó, mert csak szárított zöldfűszerekből áll.

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések