HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Heveny glomerulonephritis

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/183

Dietetikai összegzés

Dietetikai vonatkozásban javasolt a fehérje szegény és sószegény étrend, amely elsősorban a nyersanyag válogatáson, illetve azok mennyiségén alapul. A folyadékfogyasztás nincs korlátozva. A fehérje szegény étrend korlátai akkor szűnnek meg, amikor a beteg proteinuriája/ fehérje a vizeletben / elmúlik.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
- margarin1 kisebb evőkanál
- méz2 közepes kiskanál
- citromos tea 
4169,17,876,8
Tízórai
- banán 
2102,60,248,4
Ebéd
burgonyaleves kevés sóval 

Hozzávalók

- (pici késhegynyi csökkentett nátriumtartalmú sóval)
 
rakott padlizsán 

Hozzávalók

- padlizsán20 dkg
- zöldpaprika5 dkg
- pulykamell (darálva)4 dkg
- paradicsom1/2 db
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- mirelit lecsó1 evőkanál
- tökmagolaj2 kávéskanál
- csemege pirosarany1 mokkáskanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú sókicsi késhegynyi
- őrölt fehérborsízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított padlizsánt ujjnyi vastagságú kockákra felszeleteljük, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A zöldpaprikát, és a paradicsomot felkarikázzuk, az előre ledarált pulykamellet az olaj nagyobb részével és kevés víz hozzáadásával fedő alatt megpároljuk. Közben sóval, és a kevés piros arannyal ízesítjük. Amikor megpuhult, a paprikával, valamint a paradicsommal is összepároljuk, és hozzáadjuk a fehérborsot is. A maradék pici olajjal kikent tepsiben először a padlizsánt szétterítjük, majd a párolt húst rárétegezzük, végül meglocsoljuk az tejföllel és előmelegített sütőben megsütjük kb. 20-25 perc alatt.
- szőlőlé2 dl
4951817,662,6
Uzsonna
- vajas pogácsa 
3377,517,437
Vacsora
- kifli2 közepes darab
- vaj1 kisebb evőkanál
- szilvalekvár2 közepes kiskanál
- friss sárgarépalé2 dl
4019,88,669,4


összesen:

185847,151,6294,2

2. nap

Reggeli
- kalács1 nagy, vastag szelet
- vaj1 kisebb evőkanál
- citromos tea 
52912,618,776,9
Tízórai
- körte1 közepes darab
- alma1 nagyobb darab
1491,41,332
Ebéd
- friss almalé2 dl
gombapörkölt (kevés sóval) 

Hozzávalók

- csiperke12 dkg
- vöröshagyma1/2 db
- lecsókonzerv (natúr)1 evőkanál
- olaj1 kisebb evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi
- feketeborsízlés szerint
 
galuska 

Hozzávalók

- búzaliszt8 dkg
- olaj1 kisebb evőkanál
- tojás1/3 db
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi
 
62018,51796,6
Uzsonna
- babapiskóta5 közepes darab
- friss narancslé2 dl
23552,446,5
Vacsora
- zsemle2 közepes darab
- citromos tea 
diétás padlizsánkrém 

Hozzávalók

- padlizsán5 dkg
- vöröshagyma1 kicsi db
- margarin1 1/2 evőkanál
- sárgarépa (reszelve)1 evőkanál
- mustár1 késhegynyi
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi

Elkészítés

A padlizsánt megsütjük pl. sütőben. Eltávolítjuk a külső héját, és a belsejét összeaprítjuk. A hagymát, és a sárgarépát lereszeljük, és a margarinon megpároljuk, majd a padlizsánba keverjük. Hozzá adjuk a sót, a pici mustárt és alaposan krémmé keverjük.
4701211,678,7


összesen:

200349,551330,7

3. nap

Reggeli
- erzsébet kenyér2 közepes szelet
- petrezselymes margarin1 evőkanál
- paradicsom1 nagyobb darab
- citromos tea 
41912,58,772,1
Tízórai
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- mandarin10 dkg
- alma10 dkg
- banán5 dkg
- narancs5 dkg
- méz1 közepes kiskanál
 
1842,10,840,4
Ebéd
- hagymaleves 
- bundás zsemle 
- sóskamártás 
56913,726,866
Uzsonna
- mézespuszedli6 dkg
- alma1 közepes darab
2674,93,353,4
Vacsora
- erzsébet kenyér2 közepes szelet
- ananászlé2 dl
- zöldpaprika1 kisebb darab
sószegény kapros túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró1/2 evőkanál
- tejföl 12%-os1 púpozott evőkanál
- kapor összeaprítvaízlés szerint, akár sok is
- csökkentett nátriumtartalmú só1 pici késhegynyi
 
50821,57,986,2


összesen:

194654,747,5318,1

4. nap

Reggeli
- félbarna kenyér2 vékony szelet
- kefir2 dl
- paradicsompaprika1 kisebb db
- gyümölcslé2 dl
48517,38,384,7
Tízórai
túróval töltött sült alma 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró1 púpozott evőkanál
- vaniliáscukor1 csapott mokkáskanál
- alma1 nagyobb darab
- citromnéhány csepp
 
1195,72,916,6
Ebéd
tejszínes gyümölcsleves 

Hozzávalók

- alma4 dkg
- cseresznye (befőttből)3 dkg
- körte3 dkg
- cukor1 1/2 evőkanál
- habtejszín2 evőkanál
- búzaliszt1 csapott evőkanál
 
paprikás burgonya 

Hozzávalók

- kevés, utólag hozzáadott csökkentett nátriumtartalmú sóval
 
6839,525,1102,5
Uzsonna
- körte2 közepes darab
1591,20,936
Vacsora
- félbarna kenyér10 dkg
- sárgarépás margarin1 evőkanál
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
39111,67,568,7


összesen:

183645,344,8308,4

5. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
- margarin1 evőkanál
- narancs lekvár2 közepes kiskanál
- citromos tea 
433 kca9,111,373,1
Tízórai
spárgás vitaminsaláta 

Hozzávalók

- kefir1 dl
- paradicsom1 nagyobb db
- spárga5 dkg
- zeller5 dkg
- fejes saláta5 dkg
- retek1 kisebb db
- majonéz2 kávéskanál
- csökkentett nátriumtartalmú só1 pici késhegynyi
 
201713,412,6
Ebéd
tojásleves 

Hozzávalók

- tojás1/3 db
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- olaj1 kisebb evőkanál
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi
- fűszerpaprikaízlés szerint
- ecet 15 %- osízlés szerint, vagy pici citromlé is lehet
 
hús nélküli rakott burgonya 

Hozzávalók

- burgonya25 dkg
- tojás1/2 db
- tejföl 16%-os1 púpozott evőkanál
- olaj1 nagy evőkanál
- csökkentett nátriumtartalmú só1 pici késhegynyi

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük. Mikor kész, olajjal kikent tepsibe, vagy hőálló jénai tálba tesszük. Tetejét picit megsózzuk, majd rárétegezünk főtt tojás karikákat. A maradék sóval újra megszórjuk. Végül tejföllel leöntve forró sütőbe tesszük, és összepirítjuk.
59114,432,857,9
Uzsonna
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
- háztartási keksz4 közepes darab
1972,61,443,2
Vacsora
holland melegszendvics 

Hozzávalók

- bakonyi barna kenyér1 vastag szelet
- alma5 dkg
- tenkes sajt3 dkg
- margarin1 1/2 evőkanál
 
29313,910,834,5


összesen:

17154769,7221,2

6. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér2 vékony szelet
- margarin1 1/2 evőkanál
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
42912,612,565,7
Tízórai
- rostos őszibaracklé2 dl
- csokis müzliszelet1 db
1931,82,939,4
Ebéd
rántottleves 

Hozzávalók

- kevés csökkentett nátriumtartalmú sóval
 
székelykáposzta 

Hozzávalók

- savanyúkáposzta15 dkg
- sertés lapocka darálva4 dkg
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- vöröshagymaízlés szerint
- olaj1 kávéskanál
- búzaliszt1 kávéskanál
- fűszerpaprikaízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi
- fokhagymaízlés szerint
- köménymagízlés szerint
 
- zserbószelet1 szelet
47514,228,340,1
Uzsonna
- mandarin3 nagyobb darab
1412,10,929,4
Vacsora
gombás melegszendvics 

Hozzávalók

- kenyér1 szelet
- csiperke2,5 dkg
- trappista sajt1 dkg
- tejföl 12%-os1 nagyobb kávéskanál
- tej, 2,8%-os1 kávéskanál
- olaj1 mokkáskanál
- búzaliszt1 mokkáskanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint

Elkészítés

A gombát felaprítjuk és olajon kicsit megpirítjuk, míg puha nem lesz. Liszttel meghintjük, és meleg tejjel mártássűrűségűre főzzük. A tejfölt összemelegítéssel hozzáadjuk, borssal és friss petrezselyemmel ízesítjük. Kenyérre kenve megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben pirosra sütjük.
- szűrt szőlőlé2 dl
34410,65,262,9


összesen:

158041,349,8237,6

7. nap

Reggeli
- félbarna kenyér2 vékony szelet
tojáskrém2 evőkanál

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- margarin1 nagy kávéskanál
- vöröshagymaízlés szerint
- mustárízlés szerint
- petrezselyemzöld (összeaprítvaízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú sóépp 1 késhegynyi
- feketeborsízlés szerint

Elkészítés

A tojást keményre főzzük. A margarint összekeverjük apróra vágott vöröshagymával, mustárral, frissen aprított petrezselyemlevéllel, pici sóval, és borssal. A tojást -amikor már kihűlt- belereszeljük a krémbe, és az egészet habosra keverjük. Hűtőben tároljuk tálalásig.
- paradicsompaprika1 kisebb db
- citromos tea 
40714,87,968,8
Tízórai
- naspolya2 nagyobb darab
- szőlő1 közepes fürt
1531,20,534,4
Ebéd
- Reszelt tésztaleves 
Kakaós palacsinta 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os1 dl
- búzaliszt5 csapott evőkanál
- cukor2 nagyobb evőkanál
- tojás1/2 db
- olaj1 1/2 evőkanál
- kakaópor1 csapott evőkanál
 
82118,133,4110,9
Uzsonna
- abonett4 közepes darab
- vegyes íz1 közepes evőkanál
1753,70,438,9
Vacsora
- zelleres margarin1 1/2 evőkanál
- félbarna kenyér2 vékony szelet
- paradicsom1 közepes darab
- friss narancslé2 dl
44012,27,878,3


összesen:

19985050331,4

8. nap

Reggeli
- szezámmagos kifli2 db
- vaj1 1/2 evőkanál
- fejes salátaízlés szerint
- citromos tea 
51613,215,280,9
Tízórai
- körte befőtt1 kompótos tál
1260,4-30,8
Ebéd
- almakrémleves 
káposztás sztrapacska 

Hozzávalók

- nyári fejeskáposzta12 dkg
- burgonya2 közepes db
- búzaliszt5 csapott evőkanál
- tejföl 12%-os1 nagyobb evőkanál
- olaj10 g
- tojás8 g
- cukor7 g
- csökkentett nátriumtartalmú só0,5 g
- feketebors0,05 g

Elkészítés

A megtisztított burgonyát lereszeljük, majd a liszttel, a tojással, és az olaj kb, 1/3-ával galuska keménységű tésztát készítünk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. A maradék olajban az előre legyalult vagy nagyon apróra vágott káposztát megpirítjuk, a cukorral megszórva kicsit karamellizáljuk is. A kész káposztával összekeverjük a galuskát, majd tálalásnál tejfölt halmozunk a tetejére. Akár ezt még forró sütőbe is tehetjük és jól átforrósítjuk.
66313,917,7110,1
Uzsonna
- sült sütőtők10 dkg
781,50,616,5
Vacsora
- szezámmagos kifli2 db
- körített túró4 dkg
- zöldpaprika1 kisebb darab
45917,211,172,1


összesen:

1841184144,5310,4

9. nap

Reggeli
- kakaós csiga1 db
- citromos tea 
43011,86,780,3
Tízórai
- kukoricasaláta 
1594,83,626,7
Ebéd
zöldbableves (pici sóval!) 

Hozzávalók

- ( + ecet ízlés szerint, vagy citromlé)
 
- farsangi fánk2 db
- sárgabaracklekvár2 közepes kiskanál
62911,630,176,9
Uzsonna
- grapefruit1 nagyobb darab
7210,314,4
Vacsora
- zsemle2 kisebb darab
- joghurt2 dl
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
36814,2859,4


összesen:

165943,348,6257,8

10. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
- vaj1 1/2 evőkanál
- kakaós tej2 dl
48215,513,673,7
Tízórai
- narancs1 nagyobb darab
- kivi2 kisebb darab
1442,2128,3
Ebéd
- Zöldséges hajdinaleves 
Rácos burgonya 

Hozzávalók

- burgonya25 dkg
- zöldpaprika1 kisebb db
- paradicsom1/2 db
- tejföl 16%-os1 nagy púpozott evőkanál
- vöröshagyma1 kicsi db
- füstölt szalonnaízlés szerint (1-2 vékony szeletke)
- olaj1 evőkanál
- só1 kis késhegynyi
- fűszerpaprikaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
61012,92777,1
Uzsonna
- kakaós nápolyi3 közepes szelet
- friss almalé2 dl
3423,112,852,4
Vacsora
- kifli2 közepes darab
- paradicsomos margarin1 kisebb evőkanál
- citromos tea 
3789,39,663


összesen:

195643,164294,5

11. nap

Reggeli
- kenyér10 dkg
- diós margarin (darált dióval ízlés szerint1 1/2 evőkanál
- citromos tea 
39611,69,366,1
Tízórai
- gyümölcsös túrókrém1 kisebb csésze
793,83,58,1
Ebéd
narancsos sárgarépaleves 

Hozzávalók

- sárgarépa15 dkg
- narancs5 dkg
- kávétejszín1 evőkanál
- friss citromlé1 kávéskanál
- mézízlés szerint
 
gránátos kocka 

Hozzávalók

- burgonya15 dkg
- 4 tojásos száraztészta8 dkg
- olaj2 evőkanál
- vöröshagyma1 kicsi db
- fűszerpaprikaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só1 kis késhegynyi
 
73918,525107,5
Uzsonna
- banán1 nagyobb darab
1361,70,131,5
Vacsora
- friss narancslé2 dl
- melegszendvics 
39611,713,754,3


összesen:

174747,451,7267,4

12. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér1 nagyobb szelet
parasztreggeli 

Hozzávalók

- burgonya2 kisebb db
- vöröshagyma1 közepes db
- zöldborsó1 evőkanál
- zöldpaprika1/2 db
- sárgarépa2 dkg
- olaj1 evőkanál
- füstölt szalonnaízlés szerint 1-2 vékony szeletke
- csökkentett nátriumtartalmú só1 kis késhegynyi

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, majd felkarikázzuk. Az olajon először a vöröshagymát megpirítjuk, majd az apróra vágott sárgarépát, zöldborsót és zöldpaprikát hozzáadjuk. Megpároljuk a zöldségeket. Egy külön edényben a szalonnát felszeleteljük, bevagdossuk, ami a sütésnél kakastaréj szerűen fog kinézni. Mikor a füstölt szalonna is megsült, akkor a karikára vágott burgonyát a tányér szélére helyezzük körbe, középre halmozzuk a zöldségeket, picit megsózzuk, és a tetejére helyezzük a sült szalonnát.
48313,81963,2
Tízórai
banánturmix 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os1,5 dl
- banán1/2 db banán
- cukor1 evőkanál, de lehet méz is!
 
1735,64,227,6
Ebéd
- tükörtojás 
- gombaleves (pici sóval!) 
kapros tökfőzelék 

Hozzávalók

- főzőtök25 dkg
- tejföl 16%-os1 púpozott evőkanál
- búzaliszt1 púpozott evőkanál
- olaj2 kávéskanál
- cukor1 kávéskanál
- vöröshagymaízlés szerint
- kaporízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só1 kis késhegynyi
 
58516,536,446,7
Uzsonna
- gyümölcssaláta 
1842,10,840,4
Vacsora
héjában sült burgonya kefírrel 

Hozzávalók

- burgonya24 dkg
- kaporízlés szerint
- kefir1/2 pohár
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi, csak ha fontos!
 
2518,60,651,6


összesen:

167646,661229,6

13. nap

Reggeli
- citromos tea 
sajtos paradicsomos melegszendvics 

Hozzávalók

- (1 vékony szelet sajttal)
 
35011,51346,5
Tízórai
- szilva befőtt1 kompótos tál
1170,5-28,5
Ebéd
- tarhonyaleves (kevés sóval,4 tojásos tésztával.) 
masánszky rizs 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os1,5 dl
- alma1 kicsi db
- rizs2 evőkanál
- cukor1 nagy evőkanál
- tojás1/2 db
- margarin1 kávéskanál
- zsemlemorzsa1 mokkáskanál

Elkészítés

A megmosott rizst megfőzzük 1/3 rész víz és 2/3 rész tej keverékében. Amikor majdnem puha, hozzá adjuk a cukor felét. A margarint keverjük habosra a tojások sárgájával, és ezt is hozzáadjuk a langyos rizshez. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lazán hozzákeverjük a masszához. Egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló edényben vagy tepsiben szétterítjük a rizs egyik felét. Erre tesszük a meghámozott és fölszeletelt almát, amit szórhatunk fahéjjal és a maradék cukorral, végül beborítjuk a rizs maradékával. Közép meleg sütőben pirosra sütjük.
66216,82298
Uzsonna
- mandarin1 közepes darab
- alma1 nagyobb darab
931,1118,9
Vacsora
- dióscsiga 
- tej, 2,8%-os1 dl
33810,412,246,4


összesen:

156140,348,1238,2

14. nap

Reggeli
- kifli2 kisebb darab
- frissföl1,5 dl
- citromos tea 
50910,628,551,9
Tízórai
- Túró Rudi1db
- ananászlé2 dl
2084,6437,2
Ebéd
- csontleves (kevés sóval,sok zöldséggel) 
töltött paprika 

Hozzávalók

- zöldpaprika1 db
- sertés lapocka darálva5 dkg
- paradicsom püré (konzervből)1 nagy evőkanál
- rizs1 kisebb evőkanál
- cukor2 kávéskanál
- búzaliszt1/2 evőkanál
- vöröshagymaízlés szerint
- tojás1/3 db
- olaj1 kávéskanál
- zeller(csak az íze miatt!) 1 kis kocka
- fűszerpaprikaízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só1 kis késhegynyi
- feketeborsízlés szerint
 
37015,118,335,7
Uzsonna
narancsos kefir 

Hozzávalók

- sovány kefir2 dl
- méz1 közepes kiskanál
- narancs1 kisebb darab
- zabkorpa1 púpozott kiskanál
 
1538,40,727,3
Vacsora
- kifli2 kisebb darab
- mézes margarin1 evőkanál
- rostos őszibaracklé2 dl
3656,37,767,1


összesen:

160544,959,1219,2

A(z) Heveny glomerulonephritis diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyerek, pékáruk
Bármelyik fogyasztható.


Tej, tejtermékek
Mivel állati eredetű, teljes értékű fehérje forrás, ezért mennyisége korlátozott. Attól függ, hogy mikor és mivel fogyasszuk őket. Tej, kefír stb. reggelire, vagy vacsira akkor mehet, ha mellette szinte minimális a fehérje bevitel az adott étkezésre. (Így 1-2 dl is lehet) A zsírosabb tejtermékek, ha nincs egyéb kontraindikáció (ellenjavallat), akkor a magasabb kalória értékük miatt is beilleszthetők az étrendbe, nem csak önmagukban, hanem a főzés alkotójaként is.


Cereáliák, tésztafélék, gabona félék
Kevés tojásból készült tésztafélék, rizs, hajdina, árpagyöngy köretek változatosan elkészítve pl. zöldségekkel kiegészítve. A süteményekhez való tésztákat érdemes gyümölccsel, lekvárral, mákkal, dióval, kakóval ízesíteni. Így nem emeljük a fehérje tartalmukat.


Zöldségek
Ha nincs egyéb kontraindikáció, akkor szinte bármelyik bele illeszthető a fenti étrendbe. Számtalan kombinációjuk akár még a húspótlásban is kedvező. Pl. burgonyás lángos, rántott zöldségek. Ideális kompozíciók az olyan saláták is, melyek nem tartalmaznak fehérje (sajt, hús) alkotókat.


Gyümölcsök, gyümölcskészítmények
Saláták, pürék, turmixok, mártások formájában, vagy lekvárként alkalmasak az étrendben. Az ízesítésre kevés tejet szabad felhasználni, előnyösebb lehet erre a célra pl. a tejszín.


Húsok, húskészítmények
Minőségüket tekintve, ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt, akkor előnyösebbek a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítmények. Mennyiségi vonatkozásban már jobban oda kell figyelni, hiszen magas a fehérje tartalmuk. Max. 5-6 dkg/nap. Mennyiségbeni hiányukat pótólható, ha pl. rakott, töltött ételként teszik az asztalra, vagy más nyersanyagokkal kombinálják.pl. rizses csirke, rakott padlizsán


Tojás, tojás ételek
A tojást magas fehérje tartalma miatt legjobb, ha csak ételekbe történő ízesítésre, vagy kötőanyagként (fasírthoz) használják.


Zsíradékok
Nincs említésre méltó fehérje tartalmuk. Akár szalonna, tepertő is fogyasztható.


Folyadékok
Mennyiségileg nem kell korlátozni őket.


Ízesítő anyagok
Csökkentett nátriumtartalmú só használata előnyösebb. Hasznos lehet a sós ízvilág pótlására ha pl. savanyítjuk az ételeket pl. ecettel, citrommal, zöldfűszerekkel, savanyított tejtermékkel. A konyhatechnikát tekintve pl. a pörzsanyag képzéssel, rakott ételek készítésével könnyen elérhetők a változatos ízek. Vegeta helyett natur vegeta is jó, mert csak szárított zöldfűszerekből áll.


A(z) Heveny glomerulonephritis diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyerek, pékáruk


Tej, tejtermékek


Cereáliák, tésztafélék, gabona félék


Zöldségek


Gyümölcsök, gyümölcskészítmények


Húsok, húskészítmények
Füstölt, pácolt, sózott készítmények. A konzervek nagy része sok nátriumot tartalmaz.


Tojás, tojás ételek
Tojás, tojással készülő ételek.


Zsíradékok


Folyadékok


Ízesítő anyagok
Vegetafélék sok nátriumot tartalmaznak!