HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Májzsugorodás (májcirrózis)

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/182

Dietetikai összegzés

A szigorú alkoholtilalom elengedhetetlen, mert amájbetegség rosszabbodását nagymértékben elősegíti! A gondos nyersanyag válogatás során részesítse előnyben a vitamindúszöldségeket, gyümölcsöket a megfelelő elkészítési ajánlások figyelembevételével. Vegye figyelembe egyéni toleranciáját is, vagyis hogy melynyersanyagokat tudja elfogyasztani kellemetlen érzések nélkül. A könnyebbemészthetőséget elősegítheti a nayersanyag előre történő megfőzésével,párolással, héjrészek eltávolításával, rétegezéssel, lazítással,turmixolással, stb. Képezzék az étrend gerincét a zsírszegény nyersanyagok és a zsírszegénykonyhatechnológia (főzés, párolás,grillezés, teflon edényben történő elkészítés, speciális agyagedényhasználata stb.).

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- kuglóf1 nagy vastag szelet
- karamellás tej2 dl
51016,611,883,8
Tízórai
- rostos őszibaracklé2 dl
- óvári sajt 1 kisebb szelet 
1726,53,827,5
Ebéd
- sütőtökleves 
tárkonyos, citromos halfilé 

Hozzávalók

- tőkehal filé10 dkg
- búzaliszt1 evőkanál
- olaj3 kávéskanál
- friss citromlé1 kávéskanál
- sóízlés szerint
- tárkonyízlés szerint

Elkészítés

A tőkehalfilét megsózzuk, citromlével és tárkonnyal ízesítjük. Fél óra pihentetés után lisztben való megforgatás után, kevés olajban, teflon serpenyőben pirosra sütjük.
héjában sült burgonya kefirrel 

Hozzávalók

- burgonya16 dkg
- kaporízlés szerint
- sovány kefir0,5 dl
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
 
51931,29,975
Uzsonna
banánturmix, tejjel 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os2 dl
- banán1 kisebb db
- cukor1 evőkanál
 
2568,36,241,2
Vacsora
- sajtos kifli2 db
- light margarin1 dkg
- zalai felvágott3 szelet
- fejes salátaízlés szerint
- citromos tea 
63729,62670,3


összesen:

209492,157,7297,7

2. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér1 nagy vastag szelet
- csirkesonka3 szelet
- light margarin1 dkg
- citromos tea 
43829,45,467,3
Tízórai
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- mandarin10 dkg
- alma10 dkg
- narancs5 dkg
- banán5 dkg
- méz1 közepes kiskanál
 
1842,10,840,4
Ebéd
- rántott leves 
- sült csirkemell 
színes burgonyasaláta 

Hozzávalók

- burgonya12 dkg
- sárgarépa12 dkg
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fejes salátaízlés szerint
- sovány kefir1 dl
- citromízlés szerint
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi

Elkészítés

Az előre héjában megfőzött burgonyát és a megtisztított répát felkockázzuk, megsózzuk, majd a citrommal is ízesítjük. Apróra vágott petrezselyem levéllel összekevert kefirrel elvegyítjük, és hűtőben összeérleljük.
5193918,147,8
Uzsonna
- sajtos pogácsa1 db
52215,626,554,8
Vacsora
- burgonyás kenyér1 nagy vastag szelet
- tavaszi túró2 evőkanál
- uborka1 kisebb db
- citromos tea 
39117,27,164,2


összesen:

2054103,357,9274,5

3. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagy vastag szelet
- párizsi3 szelet
- light margarin1 dkg
- zöldpaprika1 nagyobb szelet
- citromos tea 
51020,418,265,3
Tízórai
- alma1 nagyobb darab
700,80,814
Ebéd
- reszelttészta leves 
natúr sertésszelet 

Hozzávalók

- sertés karaj1 szelet
- búzaliszt2 kávéskanál
- olaj1 kávéskanál
- sóízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
 
- sárgarépás rizs 
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
77422,726,3110,2
Uzsonna
túróturmix 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os2 dl
- sovány tehéntúró1 nagy evőkanál
- vaníliarúdízlés szerint
- méz1 közepes evőkanál

Elkészítés

A receptben felsorolt nyersanyagokat egyszerűen turmixgép segítségével összeturmixoljuk.
24211,25,836
Vacsora
- félbarna kenyér1 nagy vastag szelet
- sovány kefir2 dl
- paradicsom1 nagyobb darab
- citromos tea 
413191,779,9


összesen:

200774,152,8305,4

4. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
sárgarépás túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró1 nagy evőkanál
- tejföl 12%-os1/2 evőkanál
- sárgarépa (reszelve)1 kávéskanál
- sókéshegynyi

Elkészítés

A túrót áttörjük, megsózzuk, majd reszelt sárgarépával és az alacsony zsírtartalmú tejföllel (12%) habosra keverjük.
- friss narancslé2 dl
40214,64,274,3
Tízórai
zabkorpás pogácsa, margarinnal 

Hozzávalók

- búzaliszt2 nagy evőkanál
- tejföl 12%-os1 nagy evőkanál
- zabkorpa3 evőkanál
- delma margarin1,5 dkg
- tojássárgája1/3 db
- élesztő1 kávéskanál
 
281913,231,2
Ebéd
májgaluska leves 

Hozzávalók

- sertésmáj2,5 dkg
- sárgarépa2 dkg
- zsemle2 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- tojás1/3 db
- olaj1 kávéskanál
- só1 mokkáskanál
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
máglyarakás 

Hozzávalók

- alma11 dkg
- zsemle2 db
- tej 1,5%-os1 dl
- sárgabarack lekvár1 nagy evőkanál
- cukor1 nagy evőkanál
- tojás1/2 db
- dió1 evőkanál
- alacsony zsírtartalmú margarin1 dkg
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
 
88226,929,7125
Uzsonna
- narancs1 nagyobb darab
831,20,417
Vacsora
- kifli2 közepes darab
sonkakrém 

Hozzávalók

- gépsonka2 dkg
- delma margarin1 dkg
- petrezselyemzöld (összeaprítva)1 mokkáskanál
 
- paradicsompaprika2 szelet
- karamellás tej2 dl
51721,81280


összesen:

216673,559,6327,5

5. nap

Reggeli
- sajtos kenyér2 szelet
- tojáskrém 
- paradicsom1 db
- citromos tea 
41618,31258,5
Tízórai
- banán1 nagy db
2102,60,248,4
Ebéd
- zöldségleves 
rakott padlizsán diétásan 

Hozzávalók

- padlizsán20 dkg
- zöldpaprika5 dkg
- pulykamell (darálva)4 dkg
- paradicsom1/2 db
- tejföl 12%-os1 nagy evőkanál

Elkészítés

A megtisztított padlizsánt ujjnyi vastagságú kockákra felszeleteljük, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A zöldpaprikát, és a paradicsomot felkarikázzuk, az előre ledarált pulykamellet az olaj nagyobb részével és kevés víz hozzáadásával fedő alatt megpároljuk. Közben sóval, és a kevés piros arannyal ízesítjük. Amikor megpuhult, a paprikával, valamint a paradicsommal is összepároljuk, és hozzáadjuk a fehérborsot is. A maradék pici olajjal kikent tepsiben először a padlizsánt szétterítjük, majd a párolt húst rárétegezzük, végül meglocsoljuk 12%-os tejföllel és előmelegített sütőben megsütjük kb. 20-25 perc alatt.
- olaj1 kávéskanál
- csemege pirosarany1 mokkáskanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
- őrölt fehérborsízlés szerint
35618,417,730,3
Uzsonna
- almás piskóta 
narancsos kefir 

Hozzávalók

- sovány kefir2 dl
- narancs1 kisebb darab
- méz1 közepes kiskanál
 
21810,32,338
Vacsora
- sajtos kenyér2 szelet
- light margarin1 dkg
- gépsonka3 szelet
- zöldpaprika1 kisebb db
- tej, 1,5%-os2 dl
54042,416,355,6


összesen:

17409248,6230,8

6. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagy vastag szelet
- méz2 közepes evőkanál
- light margarin1 dkg
- tej, 1,5%-os2 dl
57717,16,5111,8
Tízórai
- kivi15 dkg
911,50,916,9
Ebéd
csirkehús leves 

Hozzávalók

- csirkecomb3,5 dkg
- csirkemell3,5 dkg
- sárgarépa2,5 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- karalábé1 dkg
- kelkáposzta1 dkg
- zeller1 dkg
- sókéshegynyi
 
túrógombóc 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró16 dkg
- zsemlemorzsa3 dkg
- búzadara3 dkg
- tojás1/2 db
- olaj3 kávéskanál

Elkészítés

A tehéntúrót áttörjük, és a tojássárgájával, a búzadarával, pici sóval összedolgozzuk. Ezután a habbá vert tojásfehérjét lazán hozzákeverjük. Letakarva, kb. egy órán át hűtőben tároljuk. A túró masszából gombócokat formálunk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát felhevített olajban aranysárgára pirítjuk, majd a kész gombócokat megforgatjuk benne.
- vaníliasodó 
9295932,299,6
Uzsonna
őszibarackturmix, tejjel 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os2 dl
- őszibarackkonzevből 6 dkg
- cukor1 kisebb evőkanál
 
2187,96,232
Vacsora
- félbarna kenyér1 nagy vastag szelet
- tejfölös túró2 nagy evőkanál
- paradicsom1 közepes db
- szénsavmentes ásványvíz2 dl
33414,85,456,2


összesen:

2149100,351,2316,7

7. nap

Reggeli
- főtt baromfi virsli1 pár
- citromos tea 
- erzsébet kenyér10 dkg
59425,82565,8
Tízórai
- almás rétes1 db
25049,337
Ebéd
túróval rakott burgonya 

Hozzávalók

- burgonya20 dkg
- félzsíros tehéntúró12 dkg
- kefir0.5 dl
- tojás1/2 db
- olaj1 kávéskanál
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
 
zöldséges hajdinaleves 

Hozzávalók

- sárgarépa6 dkg
- petrezselyemgyökér4 dkg
- hajdina2 dkg
- petrezselyemzöldízlés szerint
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi

Elkészítés

A sárgarépát, a gyökeret gondosan megtisztítjuk, utána kockára vagy karikára szeleteljük, és feltesszük főni. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a hajdinát is, közepes lángon főzzük amíg meg nem puhul. A kész leves tetejét friss petrezselyem levéllel megszórjuk.
58232,818,968,6
Uzsonna
- vegyes gyümölcsbefőtt1 kompótos tál
1140,60,227
Vacsora
- erzsébet kenyér10 dkg
petrezselymes margarin 

Hozzávalók

- delma light margarin1 dkg
- petrezselyemzöld (összeaprítva)1 mokkáskanálnyi
 
- pulykasonka2 szelet
- kígyóuborka6 dkg
- szénsavmentes ásványvíz2 dl
362215,257,3


összesen:

190284,258,5255,7

8. nap

Reggeli
- szezámmagos kifli1 db
kapros margarin 

Hozzávalók

- delma margarin1 dkg
- kapor (összeaprítva)ízlés szerint
 
- félzsíros kockasajt1 közepes darab
- karamellás tej2 dl
45218,314,860,7
Tízórai
- túróturmix 
24211,25,836
Ebéd
csirkevagdalt1 db

Elkészítés

A sovány csirkehúst (csirkemell filé) ledaráljuk, a megtisztított sárgarépát lereszeljük. A húst, a répát, a tojást, a fehérborsot, és a finomra vágott zöldpetrezselymet összedolgozzuk, és vizes kézzel hosszúkás pogácsákat formázunk belőlük. Olajjal kikent tepsiben, (vagy sütőlemezen) előmelegített sütőben megsütjük
 
burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya25 dkg
- tej, 1,5%-os1 dl
- light margarin1 dkg
- sóízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
 
- alma befőtt1 kompótos tál
- gyümölcslé3 dl
71922,818,3113,6
Uzsonna
- sült sütőtők15 dkg
1172,30,924,8
Vacsora
- Szezámmagos kifli1.5 db
- sajtos baromfipárizsi3 vékony szelet
- light margarin1 dkg
- friss szőlőlé2 dl
59020,119,979,1


összesen:

211974,659,7314,2

9. nap

Reggeli
- dabasi rozsos kenyér2 vékony szelet
- makréla konzerv4 dkg
- citromos tea 
44318,413,262,1
Tízórai
- gyümölcsjoghurt2 dl
1665,65,822,4
Ebéd
- csirkeragu leves 
- burgonyafőzelék 
sonkaropogós 

Hozzávalók

- gépsonka4 dkg
- zsemle1/2 db
- zsemlemorzsa2 kisebb evőkanál
- tej, 2,8%-os2 kisebb evőkanál
- olaj1 nagyobb evőkanál
- tojás1/3 db
- petrezselyemzöldízlés szerint
- só1 késhegynyi

Elkészítés

A gépsonkát lereszeljük, a zsemlét 1,5 %-os zsírtartalmú tejben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A sonkát, a tejben ázott zsemlét, a tojást, a sót, és az apróra vágott zöldpetrezselymet összedolgozzuk. Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra sütjük.
85540,132,897,7
Uzsonna
sárgarépaturmix 

Hozzávalók

- sárgarépa5 dkg
- tej, 1,5%-os2 dl
- méz1 közepes evőkanál
- citromlé1 csapott kiskanál
 
2197,73,239,4
Vacsora
- dabasi rozsos kenyér2 vékony szelet
- csipkebogyó lekvár2 közepes kiskanál
- light margarin1 dkg
- Szénsavmentes ásványvíz2 dl
32210,24,360,4


összesen:

20058259,2282

10. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér1 nagy vastag szelet
- pulykasonka2 nagy szelet
- light margarin1 dkg
- fejes salátaízlés szerint
- citromos tea 
42525,56,665,4
Tízórai
tejbedara 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os120 ml tej
- búzadara2.5 dkg
- cukor1 csapott evőkanál
- só1 késhegynyi
 
2016,63,835
Ebéd
almakrémleves 

Elkészítés

Az almát meghámozva szeletekre vágjuk, és feltesszük főni, majd a vaníliás cukorral, a citrom héjával, és levével, valamint a fahéjjal ízesítjük. Gyorsan puhul, és amikor már kész van, kiszedjük belőle a citromhéjat. Tejfölből és a lisztből habarást készítünk, összemelegítéssel besűrítjük. A végén összeturmixoljuk, akár pici citromfű levéllel díszíthetjük.
 
köményes sertéssült 

Hozzávalók

- sertéskaraj12 dkg
- olaj1 evőkanál
- só1 késhegynyi
- paradicsompüré(konzervből)1 mokkáskanál
 
- főtt rizs 
71034,122,990,7
Uzsonna
- üres piskóta kocka 
33785,163,5
Vacsora
- burgonyás kenyér1 nagy vastag szelet
- főtt keménytojás1 db
- light margarin1 dkg
- paradicsom1 db
- Szénsav mentes ásványvíz2 dl
42622,213,952,5


összesen:

210096,452,1307,1

11. nap

Reggeli
- korpás kifli2 db
- 0%-os joghurt2 dl
- citromos tea2 dl
37418,11,870,2
Tízórai
- vaníliasodó1,5 dl
2066,66,829,5
Ebéd
- csurgatott tojásleves 
busa alufóliában sütve 

Hozzávalók

- busa12 dkg
- petrezselyemzöldízlés szerint
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
- friss citromlé0,5 csapott mokkáskanál

Elkészítés

A busa szeleteket megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és kb. fél órát pihentetjük. Alufóliában puhára sütjük, majd friss, vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
párolt vegyesköret 

Hozzávalók

- burgonya10 dkg
- sárgarépa10 dkg
- vaj1/2 evőkanál
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
42929,916,339,7
Uzsonna
- mandarin2 nagyobb db
941,40,619,6
Vacsora
- korpás kifli2 db
- anikó sajt3 kisebb szelet
- light margarin1 dkg
- paradicsom1 db
- Szénsavmentes ásványvíz2 dl
47125,617,552,4


összesen:

157481,642,9211,3

12. nap

Reggeli
- bakonyi barna kenyér2 nagy vastag szelet
- sovány tehéntúró2.5 evőkanál
- snidlingízlés szerint
- rostos körtelé2 dl
40816,21,482,2
Tízórai
búzacsírás gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma5 dkg
- banán4 dkg
- őszibarack3 dkg
- narancs3 dkg
- méz3 kávéskanál
- búzacsíra2 evőkanál
 
1854,91,536,9
Ebéd
- húsgombóc leves 
morzsás nudli 

Hozzávalók

- burgonya20 dkg
- búzaliszt6 csapott evőkanál
- sárgabarack lekvár1 nagy evőkanál
- zsemlemorzsa2 evőkanál
- tojás1/3 db
- cukor1/2 evőkanál
- light margarin1 dkg

Elkészítés

A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk, és forrón áttörjük. A kihűlt burgonyához a tojást, a cukrot hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat 1 cm metéltre daraboljuk, lisztes kézzel megsodorjuk. Enyhén sós, forró vízben kifőzzük. Leszűrve, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, amelyet előzőleg szárazon pirítottunk meg aranysárgára. A nudlihoz baracklekvárt tálalunk.
9472525153,4
Uzsonna
- grapefruit1 nagyobb db
7210,314,4
Vacsora
- bakonyi barna kenyér2 nagy vastag szelet
- light margarin1 dkg
- karamellás tej2 dl
- aszpikos uborkás sonka2 nagyobb szelet
48323,98,676,8


összesen:

20957136,8363,7

13. nap

Reggeli
- bakonyi barna kenyér2 nagy vastag szelet
- szárnyas májkrém4 dkg
- paradicsompaprika1 db
41115,18,271,3
Tízórai
- babapiskóta5 közepes db
- szűrt almalé 12%-os2 dl
2513,72,154
Ebéd
csirkebecsinált leves 

Hozzávalók

- csirkemell3 dkg
- csirkecomb3 dkg
- zöldborsó2,5 dkg
- sárgarépa2 dkg
- búzaliszt1 kisebb evőkanál
- olaj1 evőkanál
- petrezselyemgyökér1 dkg
- zeller1 dkg
- só1 mokkáskanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- rozmaringízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított hús részeket apró kockákra vágjuk, és az előírt mennyiségű olajban kicsit átpirítjuk, majd az előkészített, szintén kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk. Kevés vizet hozzá öntve félig puhára pároljuk fedő alatt, és közben beletesszük az ízesítő anyagokat is. Amikor már félig puha lett a zöldség, akkor az előírt mennyiségű liszttel meghintjük, összekeverjük, hogy a csomósodást elkerüljük. A hintést követően felengedjük vízzel, és felforralva addig főzzük, amíg a felhasznált alapanyagok kellően nem puhultak meg.
- grill virsli 
- sárgarépafőzelék 
60336,331,841,6
Uzsonna
- lekváros bukta 
2547,13,548,1
Vacsora
- bakonyi barna kenyér2 nagy vastag szelet
- sonkaszalámi2 nagy szelet
- paradicsom1 db
- citromos tea 
44527,18,267,7


összesen:

196489,353,8282,6

14. nap

Reggeli
- 0%-os joghurt2 dl
- zsemle2 kisebb darab
- citromos tea 
- baromfipárizsi6 dkg
41222,110,157
Tízórai
tejben zabpehely 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os1,5 dl
- zabpehely2 evőkanál
- cukor1 csapott evőkanál
- só1 késhegynyi
 
2328,75,836,1
Ebéd
- csontleves 
- sajtos metélt 
- gyümölcssaláta 
8002825,1113,1
Uzsonna
túróval töltött sült alma 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró1,5 evőkanál
- vaníliáscukor1 csapott mokkáskanál
- alma1 nagyobb darab
- citromízlés szerint

Elkészítés

A gondosan megtisztított alma belsejét karalábé vájóval kikaparjuk, és a túrót miután áttörtük, jól kikeverjük a vaníliás cukorral, és pici citromlével. Akár egy kis citrom héját is reszelhetünk bele. A túrót óvatosan az almába töltjük, majd előmelegített sütőben megsütjük úgy, hogy előtte célszerű alufóliába becsomagolni. Így nagyon finomra párolódik az alma. Édesítésként mézet is használhatunk.
1195,72,916,6
Vacsora
- burgonyás kenyér1 nagy vastag szelet
- light margarin1 dkg
- zöldpaprika1 kisebb db
- óvári sajt2 szelet
- friss narancslé2 dl
41615,16,173,1


összesen:

198079,550,1296

A(z) Májzsugorodás (májcirrózis) diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.


Tej, tejtermékek
Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni, pl. 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró.


Cereáliákból készült köretek
Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.


Zöldségek, gyümölcsök
Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket ( pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.


Húsok, húsételek
A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.


Tészták, édességek
Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.


Tojás, tojás ételek
Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával pl. teflonedényben.


Ízesítő anyagok, fűszerek
A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.


Növényi olajok, light margarinok
Minimális felhasználási javaslattal.


Folyadékok, élvezeti szerek
Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.


A(z) Májzsugorodás (májcirrózis) diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Friss, meleg, kelt pékáruk.


Tej, tejtermékek
Magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek. Pl. 2.8%-nál magasabb zsírtartalmú tej, 20% tejföl stb.


Cereáliákból készült köretek
Zsíros, nehezen emészthető, nem a kímélő konyhatechnikával készülő köretek.


Zöldségek, gyümölcsök
A K betűs zöldségek önálló köretként ( pl. karfiol?- kis mennyiségben pl. levesben előfordulhat), valamint a bab, lencse puffadást okozó anyagaik miatt.


Húsok, húsételek
Zsíros húsok, húskészítmények. Füstölt, pácolt készítmények (kolbász, füstölt szalonna).


Tészták, édességek
A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.


Tojás, tojás ételek


Ízesítő anyagok, fűszerek
Vöröshagymás, erős fűszerezésű ételek.


Növényi olajok, light margarinok
Kacsazsír, libazsír, tepertő, szalonna, 70% zsírtartalmú margarinok.


Folyadékok, élvezeti szerek
Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.