Étrendek

Májzsugorodás (májcirrózis)

Olyan krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sokrétű működése miatt számos szövődmény kísérheti, így folyadék...

A szigorú alkoholtilalom elengedhetetlen, mert amájbetegség rosszabbodását nagymértékben elősegíti! A gondos nyersanyag válogatás során részesítse előnyben a vitamindúszöldségeket, gyümölcsöket a megfelelő elkészítési ajánlások figyelembevételével. Vegye figyelembe egyéni toleranciáját is, vagyis hogy melynyersanyagokat tudja elfogyasztani kellemetlen érzések nélkül. A könnyebbemészthetőséget elősegítheti a nayersanyag előre történő megfőzésével,párolással, héjrészek eltávolításával, rétegezéssel, lazítással,turmixolással, stb. Képezzék az étrend gerincét a zsírszegény nyersanyagok és a zsírszegénykonyhatechnológia (főzés, párolás,grillezés, teflon edényben történő elkészítés, speciális agyagedényhasználata stb.).

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

sajtos kenyér2 szelet
tojáskrém 
paradicsom1 db
citromos tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
41618,31258,5

Tízórai

banán1 nagy db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2102,60,248,4

Ebéd

zöldségleves 
rakott padlizsán diétásan 

olaj1 kávéskanál
csemege pirosarany1 mokkáskanál
petrezselyemzöldízlés szerint
csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
őrölt fehérborsízlés szerint
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
35618,417,730,3

Uzsonna

almás piskóta 
narancsos kefir 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
21810,32,338

Vacsora

sajtos kenyér2 szelet
light margarin1 dkg
gépsonka3 szelet
zöldpaprika1 kisebb db
tej, 1,5%-os2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
54042,416,355,6
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
17409248,6230,8


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Májzsugorodás (májcirrózis) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyér és pékáruk
    Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
  • Tej, tejtermékek
    Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni, pl. 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró.
  • Cereáliákból készült köretek
    Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
  • Zöldségek, gyümölcsök
    Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket ( pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
  • Húsok, húsételek
    A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
  • Tészták, édességek
    Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
  • Tojás, tojás ételek
    Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával pl. teflonedényben.
  • Ízesítő anyagok, fűszerek
    A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
  • Növényi olajok, light margarinok
    Minimális felhasználási javaslattal.
  • Folyadékok, élvezeti szerek
    Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések