Étrendek

Májzsugorodás (májcirrózis)

Olyan krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sokrétű működése miatt számos szövődmény kísérheti, így folyadék...

A szigorú alkoholtilalom elengedhetetlen, mert amájbetegség rosszabbodását nagymértékben elősegíti! A gondos nyersanyag válogatás során részesítse előnyben a vitamindúszöldségeket, gyümölcsöket a megfelelő elkészítési ajánlások figyelembevételével. Vegye figyelembe egyéni toleranciáját is, vagyis hogy melynyersanyagokat tudja elfogyasztani kellemetlen érzések nélkül. A könnyebbemészthetőséget elősegítheti a nayersanyag előre történő megfőzésével,párolással, héjrészek eltávolításával, rétegezéssel, lazítással,turmixolással, stb. Képezzék az étrend gerincét a zsírszegény nyersanyagok és a zsírszegénykonyhatechnológia (főzés, párolás,grillezés, teflon edényben történő elkészítés, speciális agyagedényhasználata stb.).

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

kuglóf1 nagy vastag szelet
karamellás tej2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
51016,611,883,8

Tízórai

rostos őszibaracklé2 dl
óvári sajt 1 kisebb szelet 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1726,53,827,5

Ebéd

sütőtökleves 
tárkonyos, citromos halfilé 

héjában sült burgonya kefirrel 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
51931,29,975

Uzsonna

banánturmix, tejjel 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2568,36,241,2

Vacsora

sajtos kifli2 db
light margarin1 dkg
zalai felvágott3 szelet
fejes salátaízlés szerint
citromos tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
63729,62670,3
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
209492,157,7297,7

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Májzsugorodás (májcirrózis) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyér és pékáruk
    Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
  • Tej, tejtermékek
    Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni, pl. 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró.
  • Cereáliákból készült köretek
    Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
  • Zöldségek, gyümölcsök
    Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket ( pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
  • Húsok, húsételek
    A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
  • Tészták, édességek
    Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
  • Tojás, tojás ételek
    Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával pl. teflonedényben.
  • Ízesítő anyagok, fűszerek
    A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
  • Növényi olajok, light margarinok
    Minimális felhasználási javaslattal.
  • Folyadékok, élvezeti szerek
    Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések