Olyan krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sokrétű működése miatt számos szövődmény kísérheti, így folyadék...
Olyan krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sokrétű működése miatt számos szövődmény kísérheti, így folyadék-felhalmozódás a hasban (aszcitesz), vérzési rendellenesség (coagulopathia), fokozott nyomás a májkapui erekben (portális hypertonia), valamint zavartság vagy a tudatvesztéses állapotok (hepatikus encephalopathia). A cirrózis sokféle betegség végső stádiuma lehet.
A máj mirigyállománya tartalékkapacitásának nagyságára jellemző, hogy még akkor is képes ellátni a májra háruló feladatokat, ha csupán a máj szövetének 10 százaléka működik.
A betegség magyar neve megtévesztő lehet, mert maga a szerv nem lesz kisebb, nem az zsugorodik, hanem a rendeltetésszerűen működő, egészséges májszövet mennyisége csökken. A helyette képződő, heges, állebenyes májszövet épphogy a szerv idővel kitapintható megnagyobbodását okozza.
Egészséges májsejtek és ritkuló májsejtek
A szigorú alkoholtilalom elengedhetetlen, mert amájbetegség rosszabbodását nagymértékben elősegíti! A gondos nyersanyag válogatás során részesítse előnyben a vitamindúszöldségeket, gyümölcsöket a megfelelő elkészítési ajánlások figyelembevételével. Vegye figyelembe egyéni toleranciáját is, vagyis hogy melynyersanyagokat tudja elfogyasztani kellemetlen érzések nélkül. A könnyebbemészthetőséget elősegítheti a nayersanyag előre történő megfőzésével,párolással, héjrészek eltávolításával, rétegezéssel, lazítással,turmixolással, stb. Képezzék az étrend gerincét a zsírszegény nyersanyagok és a zsírszegénykonyhatechnológia (főzés, párolás,grillezés, teflon edényben történő elkészítés, speciális agyagedényhasználata stb.).
A tőkehalfilét megsózzuk, citromlével és tárkonnyal ízesítjük. Fél óra pihentetés után lisztben való megforgatás után, kevés olajban, teflon serpenyőben pirosra sütjük.
Kenyér és pékáruk Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
Tej, tejtermékek Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni, pl. 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró.
Cereáliákból készült köretek Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
Zöldségek, gyümölcsök Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket ( pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
Húsok, húsételek A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
Tészták, édességek Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
Tojás, tojás ételek Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával pl. teflonedényben.
Ízesítő anyagok, fűszerek A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
Növényi olajok, light margarinok Minimális felhasználási javaslattal.
Tej, tejtermékek Magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek. Pl. 2.8%-nál magasabb zsírtartalmú tej, 20% tejföl stb.
Cereáliákból készült köretek Zsíros, nehezen emészthető, nem a kímélő konyhatechnikával készülő köretek.
Zöldségek, gyümölcsök A K betűs zöldségek önálló köretként ( pl. karfiol?- kis mennyiségben pl. levesben előfordulhat), valamint a bab, lencse puffadást okozó anyagaik miatt.
Folyadékok, élvezeti szerek Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.
A visszeresség nem pusztán esztétikai probléma, amit jobb elrejteni a külvilág elől, hanem egy olyan érrendszeri betegség látható tünete, aminek korai felismerése a későbbi szövődmények elkerülése miatt elengedhetetlen.