HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Hepatitis B

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/175

Dietetikai összegzés

A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- sajtis kifli50 g
- méz1 közepes evőkanál
- light margarin1 dkg
- tej, 1,5%-os2 dl
40215,29,363,9
Tízórai
- alma1 nagyobb darab
700,80,814
Ebéd
csirkebecsinált leves 

Hozzávalók

- csirkecomb3 dkg
- csirkemell3 dkg
- zöldborsó2,5 dkg
- sárgarépa2 dkg
- búzaliszt1 evőkanál
- olaj1 evőkanál
- petrezselyemgyökér1 dkg
- zeller1 dkg
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- rozmaringízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított hús részeket apró kockákra vágjuk, és az előírt mennyiségű olajban kicsit átpirítjuk, majd az előkészített, szintén kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk. Kevés vizet hozzá öntve félig puhára pároljuk fedő alatt, és közben beletesszük az ízesítő anyagokat is. Amikor már félig puha a zöldség, akkor az előírt mennyiségű liszttel meghintjük, összekeverjük, hogy a csomósodást elkerüljük. A hintést követően felengedjük vízzel, és felforralva addig főzzük, amíg a felhasznált alapanyagok kellően nem puhultak meg.
töltött tök 

Hozzávalók

- főzőtök16 dkg
- sertés comb8 dkg
- rizs3 dkg
- tejföl 12%-os2 csapott evőkanál
- búzaliszt1 evőkanál
- tojáskb. 1/3 db
- cukor1 kávéskanál
- só1 mokkáskanál
- kaporízlés szerint
 
kapormártás 

Hozzávalók

- tejföl 12%-os2 evőkanál
- búzaliszt1 evőkanál
- cukor1 csapott evőkanál
- kapor1 dkg
- olaj3 kávéskanál
- ecet 10%-osízlés szerint
- sóízlés szerint
 
92941,546,584,7
Uzsonna
üres piskótakocka 

Hozzávalók

- tojás1 db
- cukor1 evőkanál
- liszt1 púpozott evőkanál
 
- rostos őszibaracklé1 dl
2778,15,149,1
Vacsora
- sajtos kifli50 g
- tejfölös túró3 dkg
- paradicsom1 nagyobb darab
- szénsavmentes ásványvíz2 dl
26312,97,236,2


összesen:

194078,568,9247,9

2. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér1 nagyobb szelet
- citromos tea 
- csirkesonka6 dkg
- light margarin0,5 dkg
- paradicsompaprika5 dkg
36423,23,759,2
Tízórai
banánturmix, tejjel 

Hozzávalók

- tej1.5%-os2 dl
- banán1 kisebb db
- cukor1 közepes evőkanál
 
2568,36,241,2
Ebéd
májgaluska leves 

Hozzávalók

- sertésmáj2,5 dkg
- sárgarépa2 dkg
- zsemle2 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- tojás1/3 db
- olaj2 kávéskanál
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A recepturában megadott zöldségeket gondos előkészítés, és kockára történő aprítás után feltesszük enyhén sós vízben főni. Közben a zsemlét beáztatjuk, a májat pedig óvatosan a kés élével finomra kaparjuk. Az olajat felhevítjük, és az előkészített májat, valamint az apróra vágott petrezselyem zöldet átforgatjuk benne. E művelet gyorsan történik, nem kell sokáig pirítani. A beáztatott zsemlét kifacsarjuk a víztől, majd a tojással, a sóval, és az enyhén megpirított májjal összekeverjük. Amikor a leveszöldségek elérték a megfelelő puhaságot, akkor hideg vízbe mártogatott kézzel az előkészített masszából gombócokat formálunk, és a levesbe helyezzük őket óvatosan. A gombócokkal ellátott levest nem szabad gyorsan felforralni, mert a galuskák így könnyen széteshetnek. Közepes lángon történő főzéskor a májgaluskák a leves tetejére lassan felemelkednek, majd ezt követően kóstolással győződjünk meg a megfelelő ízvilágról, ha szükséges korrigáljunk.
- sült csirkemell 
- párolt sárgarépa 
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
65741,325,962,9
Uzsonna
- mandarin2 nagyobb darab
- Túró Rudi 
1855,24,430
Vacsora
- burgonyás kenyér1 nagyobb szelet
- uborka1 kisebb db
- friss sárgarépalé2 dl
- főtt virsli1 pár
53825,425,450,3


összesen:

2000103,465,6243,6

3. nap

Reggeli
- kuglóf2 dl
- karamellás tej 
43914,61072,2
Tízórai
- kivi3 nagyobb darab
18331,833,9
Ebéd
sütőtökleves 

Hozzávalók

- sütőtök15 dkg
- tej, 1,5%-os1,5 dl
- sóízlés szerint
 
zöldséges halfilé 

Hozzávalók

- tőkehal filé15 dkg
- zöldbab5 dkg
- petrezselyemgyökér5 dkg
- sárgarépa5 dkg
- zeller2,5 dkg
- olaj1 evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A gondosan előkészített tőkehalfilét megsózzuk, majd félretesszük, és állni hagyjuk. Közben a megfelelően megtisztított zöldségeket karikára, vagy apró kockára vágjuk és feltesszük sós vízben főni. Amikor már félig puha a zöldség, akkor hozzáadjuk a már sóval ízesített halfilét is. Lassú forralással puhára főzzük, majd lapát kanállal egy tányér közepére először a halat tesszük ki, utána köré rakjuk a megfőtt zöldségeket, és a végén körben helyezzük el a köretet. (citromos rizsköret)
citromos rizsköret 

Hozzávalók

- rizs5 dkg
- citrom1,5 dkg
- olaj1 kávéskanál
- fokhagymaízlés szerint
- sóízlés szerint
 
68440,319,385,5
Uzsonna
- madártej2 dl
30411,69,442,6
Vacsora
- sajtos kenyér1 nagyobb szelet
- light margarin1 dkg
- citromos tea 
- anikó sajt2 kisebb szelet
36017,715,138,2


összesen:

197087,355,7272,4

4. nap

Reggeli
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- sovány kefir2 dl
- paradicsom1 nagyobb darab
- citromos tea 
----
Tízórai
- tenkes sajt1 kisebb szelet
- körte1 közepes darab
1336,23,718,4
Ebéd
sóskaleves 

Hozzávalók

- sóska8 dkg
- tejföl 12%-os2 csapott evőkanál
- búzaliszt1 evőkanál
- cukor2 kávéskanál
- olaj1 kisebb evőkanál
- sóízlés szerint
 
- grillcsirke 
- petrezselymes burgonya 
- alma befőtt1 kompótos tál
95452,638,695,9
Uzsonna
- őszibarackturmix2 dl
2187,96,232
Vacsora
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
sárgarépás túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró1,5 dkg
- tejföl 12%-os1 kávéskanál
- sárgarépa1 dkg
- sóízlés szerint

Elkészítés

A túrót áttörjük és szinte habosra kikeverjük a zsírszegény tejföllel, majd sóval ízesítjük, és reszelt sárgarépával kiegészítve újra összekeverjük. Egy apró szál petrezselyem zölddel díszithetjük.
- friss almalé2 dl
359112,771,2


összesen:

361171,569,5

5. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
- óvári sajt2 kisebb szelet
- light margarin1 dkg
- uborka1 kisebb db
- gyümölcslé2 dl
4682110,571,9
Tízórai
- vaniliapuding1 csészényi
- babapiskóta2 közepes darab
1333,12,125,1
Ebéd
sertésragu leves 

Hozzávalók

- sertéscomb6 dkg
- sárgarépa4 dkg
- zöldborsó4 dkg
- petrezselyemgyökér1,5 dkg
- 4 tojásos száraztészta1 dkg
- csiperke1 dkg
- olaj3 kávéskanál
- sóízlés szerint
- petrezselyem zöldízlés szerint
 
máglyarakás 

Hozzávalók

- alma11 dkg
- tej, 1.5%-os1 dl
- zsemle10 dkg
- sárgabarack lekvár2 kisebb evőkanál
- tojás? db
- cukor1 púpozott evőkanál
- dió1,5 dkg
- light margarin2 kávéskanál
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint

Elkészítés

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, és magházukat óvatosan kimetsszük, majd az almahúst vékony karikákra szeleteljük. A margarin egy kis részét félretesszük a tepsi kikenéséhez, a másik részén fahéjjal megszórva az almaszeleteket megpároljuk. A zsemlét is feldaraboljuk kb. 1 cm vastagságú szeltekre, és felét a tepsiben szétterítjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, és ráöntjük az előzetesen felmelegített tejet. Miután összekevertük, meglocsoljuk egy részével a zsemléket, majd rászórjuk a ledarált dió, és ráterítjük a párolt fahéjjal ízesített almát. A maradék tejes öntetben megforgatjuk a felszeletelt zsemlék másik felét is, és az eddig elkészült rakott tetejére rétegezzük. A lekvárt kevés vízzel elkeverjük, és kb. 2/3 mennyiségével meg kenjük az egész rakás tetejét, előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig sütjük. Ez alatt felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és hozzáadjuk a maradék lekvárt. A rakottas tetejét megkenjük vele, és lassan sütjük tovább kb. még 15 percet. Fontos, hogy rögtön ne vegyük ki a sütőből, csak nyissuk ki annak ajtaját, és pár percig így száradni fog még az elkészített édesség teteje. Tálalása melegen, kockára vágva történik.
103935,241,4129,3
Uzsonna
- gyümölcsjoghurt2 dl
1665,65,822,4
Vacsora
- kifli2 közepes darab
- aszpikos uborkás sonka6 dkg
- tej, 1,5%-os2 dl
38421,95,461,4


összesen:

219086,765,3310,1

6. nap

Reggeli
- erzsébet kenyér8 dkg
sárgarépás margarin 

Hozzávalók

- delma margarin1.5 dkg
- sárgarépa1 kávéskanálnyi
 
- kígyóuborka6 dkg
- kakaós tej2 dl
42715,91067,8
Tízórai
- briós1 db
2015,34,734,2
Ebéd
- zellerkrém leves 
csirkemáj rizottó 

Hozzávalók

- csirkemáj8 dkg
- rizs6 dkg
- zöldborsó4 dkg
- trappista sajt1 dkg
- olaj1 evőkanál
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

Kevés, enyhén sós vízben, fedő nélkül megfőzzük a zöldborsót. Ha puffasztónak érezzük, helyette alkalmazhatunk pl. sárgarépát kockára vágva. Az olajon a májat kis darabokra vágva megpirítjuk, végül enyhén megsózzuk, és megszórjuk a friss petrezselyem zölddel. Ezt az egyveleget óvatosan összekeverjük az előzetesen enyhén sós vízben megfőzött rizzsel. Tálaláskor tányérra halmozzuk, és reszelt trappista sajttal szórjuk meg a tetejét.
- pirított zsemlekocka2 dkg
71732,527,882,7
Uzsonna
- banán1 nagyobb darab
1361,70,131,5
Vacsora
- erzsébet kenyér8 dkg
- makréla konzerv4 dkg
- citromos tea 
39416,31254,8


összesen:

187671,854,7271

7. nap

Reggeli
- zsemle1 közepes darab
- tavaszi túró3 dkg
- fejes salátaízlés szerint
- citromos tea 
2589,94,544,3
Tízórai
- sajtos rúd 
- narancs1 közepes darab
1985,18,324,3
Ebéd
újházy-tyúkhúsleves tésztabetéttel 

Hozzávalók

- tyúkhús14 dkg
- sárgarépa2,5 dkg
- zöldborsó1,5 dkg
- petrezselyemgyökér1,5 dkg
- 4 tojásos száraztészta1 dkg
- zelle1 dkg
- sóízlés szerint
- paradicsom püré (konzerv)ízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
- köményes sertéssült12 dkg
almás sárgarépás céklasaláta 

Hozzávalók

- cékla3,5 dkg
- sárgarépa3 dkg
- alma3 dkg
- cukor2 kávéskanál
- citromléízlés szerint

Elkészítés

Az almát, a sárgarépát, és a céklát a megfelelő tisztítás után almareszelőn lereszeljük, majd citromlével és cukorral ízesítjük
- sós burgonyaköret25 dkg
86262,930,182,2
Uzsonna
- gyümölcsös müzliszelet1 db
- friss paradicsomlé2 dl
1092,72,917,8
Vacsora
- zsemle1 közepes darab
- párizsi6 dkg
- kígyóuborka6 dkg
- light margarin1 dkg
- szénsavmentes ásványvíz2 dl
30512,8-31,9


összesen:

173193,559,5200,6

8. nap

Reggeli
- korpás kifli2 közepes darab
- 0%-os joghurt2 dl
- zöldpaprika1 kisebb darab
- friss narancslé2 dl
43519,32,281,7
Tízórai
- sült sütőtők15 dkg
1172,30,924,8
Ebéd
meggyleves 

Hozzávalók

- meggy10 dkg
- tejföl 12%-os2 evőkanál
- cukor1,5 evőkanál
- búzaliszt1 evőkanál
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- tűzdelt pulykamell10 dkg
petrezselymes barnarizs6 dkg

Elkészítés

Az előfőzött barnarizst feltesszük sós vízben főni, majd a termék főzési idejét betartva ( akár 40 perc is lehet ) készítjük el. Az olajon az apróra vágott petrezselyem zöldet gyorsan átforgatjuk, majd ezt hozzákeverjük az elkészített rizshez.
 
- ízes piskótatekercs1 szelet
84336,522,9120,3
Uzsonna
- alma1 nagyobb darab
- vaníliás túrókrém1 kisebb csészényi
1616,35,321,2
Vacsora
- korpás kifli2 közepes darab
- petrezselymes margarin2 dkg
- paradicsom1 nagyobb darab
- szénsavmentes természetes ásványvíz2 dl
37912,211,755,6


összesen:

193476,643,1303,6

9. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér2 közepes szelet
- zelleres túrókrém3 dkg
- paradicsompaprika6 dkg
- citromos tea 
42017,54,576,6
Tízórai
- almaízű zabpehely2 púpozott evőkanál
- tej, 1,5%-os1,5 dl
2058,7531
Ebéd
- zöldségleves 
majoránnás teflon szelet 

Hozzávalók

- sovány sertéshús10 dkg
- olaj1 kávéskanál
- csökkentett nátrium tartalmú sóízlés szerint
- majoránnaízlés szerint

Elkészítés

Az alacsony zsírtartalmú hússzeleteket kiklopfoljuk, majd megsózzuk, és kb. fél óra pihentetés után teflonserpenyőben pici olajban átsütjük, úgy, hogy ügyeljünk a sötét pörzsanyag képződés elkerülésére. A frissen sült hússzeleteket enyhén megszórjuk majoránnával, és tálaláshoz készítjük.
- burgonyapüre, szerecsendióval20 dkg
- amás tiroli rétes1 db
82233,537,984,6
Uzsonna
- birsalmabefőtt1 kompótos tál
1170,50,726,6
Vacsora
- burgonyás kenyér1 nagyobb szelet
- sonkaszalámi6 dkg
- paradicsom1 nagyobb darab
- tej, 1,5%-os2 dl
438309,757,2


összesen:

200190,157,9275,9

10. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
- light margarin1 dkg
- citromos tea 
- sárgabarack lekvár2 közepes evőkanál
4739,33,2100,9
Tízórai
- narancs1 nagyobb darab
- túra sajt1 kisebb szelet
1206,32,117,4
Ebéd
- reszelttészta leves 
parajfőzelék 

Hozzávalók

- paraj20 dkg
- tej, 1.5%-os1 dl
- búzaliszt1 púpozott evőkanál
- olaj1 evőkanál
- sóízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint

Elkészítés

A lisztet lassú tűzön átpirítjuk, de nem szabad égetni. Amikor már jól áthevült, hozzáadjuk az olajat hidegen, majd csomómentesre keverjük az alacsony zsírtartalmú tejjel. Beletesszük a kiolvasztott, jól átnyomkodott parajt, és ízesítjük sóval, minimális mennyiségű fokhagymával. Ezt követően kiforraljuk, és tálaláshoz előkészítjük.
natúr sertésborda 

Hozzávalók

- sertéskaraj10 dkg
- olaj1 evőkanál
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- sóízlés szerint
 
70136,340,147,9
Uzsonna
- gyümölcsös túrókrém3 dkg
- sajtos keksz5 kisebb darab
1715,68,218,5
Vacsora
- kifli2 közepes darab
almás sajtkrém 

Hozzávalók

- alma2,5 dkg
- tenkes sajt2 dkg
- light margarin1 dkg
 
- rostos körtelé2 dl
45814,47,781,9


összesen:

19237261,3266,5

11. nap

Reggeli
- kalács8 dkg
- tej, 1,5%-os2 dl
42216,411,562,8
Tízórai
- sós perec1 db
36510,68,561,1
Ebéd
- csontleves tésztabetéttel 
gyümölcsrizs 

Hozzávalók

- tej, 1.5%-os1,5 dl
- habtejszín5 dkg
- rizs2 csapott evőkanál
- cukor2,5 dkg
- meggy befőtt2 dkg
- őszibarack befőtt2 dkg
- szilva befőtt2 dkg

Elkészítés

A tejből, rizsből és cukor ? részéből tejberizst készítünk. A gyümölcsöket kimagozzuk, és az elkészített rizzsel összekeverjük. A habtejszínből és a maradék cukorból kemény habot verünk, és a gyümölcsrizst a tálalást követően a habbal kidíszítjük.
61013,722,387,6
Uzsonna
túróturmix 

Hozzávalók

- tej, 1.5%-os2 dl
- sovány tehéntúró3 dkg
- vaníliarúdízlés szerint
- méz1 közepes evőkanál
 
24211,25,836
Vacsora
- félbarna kenyér1 nagyobb szelet
- krinolin5 dkg
- citromos tea 
36614,610,154


összesen:

200666,458,1301,5

12. nap

Reggeli
- sajtos kifli1 db
- light margarin1 dkg
- zalai felvágott6 dkg
- fejes salátaízlés szerint
- citromos tea 
40718,518,341,5
Tízórai
- vegyes gyümölcsbefőtt1 kompótos tál
1140,60,227
Ebéd
- daragaluska leves 
- főtt csirkecomb 
meggymártás 

Elkészítés

A kimagozott főzésre előkészített meggyet feltesszük vízben főni. Ízesítjük cukorral, citrommal, pici fahéjjal, majd az alacsony zsírtartalmú tejfölből és lisztből habarást készítünk. A tejföl kicsapódásának elkerülése miatt összemelegítéssel kell a habarást a meggyhez hozzávegyíteni. Melegen és hidegen is finom.
 
6183321,869,5
Uzsonna
- epres joghurt2 dl
1457420,1
Vacsora
- sajtos kifli1 db
- tojáskrém3 dkg
- Szénsavmentes ásványvíz2 dl
27712,5936,1


összesen:

156171,553,3194,1

13. nap

Reggeli
- korpás zsemle1 közepes darab
sonkakrém3 dkg

Elkészítés

Pizza sonkát lereszelünk, majd botmixer segítségével margarinnal, és a petrezselyem zölddel összekeverjük úgy, hogy krémes állagú legyen.
 
- karamellás tej2 dl
35916,69,950,4
Tízórai
- kétszersült2 nagyobb darab
- alma1 közepes darab
2145,12,242,7
Ebéd
- sertéshús leves 
- paradicsom mártás 
húsgombóc 

Hozzávalók

- darált sertéscomb2,5 dkg
- zsemle? db
- tojás1/3 db
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- zsemlemorzsa1 kávéskanál
 
- főtt burgonya6 dkg
6252531,359,6
Uzsonna
- sajtos tallér2 dkg
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
1992,7535,4
Vacsora
- gépsonkás melegszendvics 
- citromos tea 
34214,111,944,4


összesen:

174063,660,4232,4

14. nap

Reggeli
- puffancs8 dkg
- pulykasonka6 dkg
- köményes sajt1 kisebb szelet
- paradicsom1 nagyobb darab
- szűrt szőlőlé 12%-os2 dl
53426,110,882,1
Tízórai
zabkorpás pogácsa 

Hozzávalók

- búzaliszt2 nagy evőkanál
- tejföl 12%-os1 nagy evőkanál
- zabkorpa3 nagy evőkanál
- light margarin1 nagy evőkanál
- tojássárga1 kávéskanál
- élesztő1 mokkáskanál

Elkészítés

Kevés langyos tejben egy pici liszttel felfuttatatunk élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk az alacsony zsírtartalmú tejföllel, a tojással, az elkészített kovásszal, valamint sóval. A tésztát jól kidolgozzuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Ha a tészta térfogata kétszeresére nőtt, akkor előre meg lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tepsibe téve még kb. negyed óráig pihentetjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
281913,231,2
Ebéd
- burgonyaleves 
- natúr halfilé 
sajtmártás 

Hozzávalók

- tej, 1.5%-os1 dl
- trappista sajt2 dkg
- light margarin1 dkg
- búzaliszt1 dkg
- sóízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
 
- sárgarépás rizs 
93438,840103,2
Uzsonna
- gyümölcssaláta 
1842,10,840,4
Vacsora
- zsemle1 közepes darab
kapros túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró2 dkg
- tejföl 12%-os? evőkanál
- kaporízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- kígyóuborka6 dkg
- szénsavmentes természetes víz2 dl
19392,733,1


összesen:

21278567,6290

A(z) Hepatitis B diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.


Tej, tejtermékek
Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró


Cereáliákból készült köretek
Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.


Zöldségek, gyümölcsök
Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.


Húsok, húsételek
A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.


Tészták, édességek
Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.


Tojás, tojás ételek
Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.


Ízesítő anyagok, fűszerek
A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.


Növényi olajok, light margarinok
Minimális felhasználási javaslattal.


Folyadékok, élvezeti szerek
Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.


A(z) Hepatitis B diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Friss, meleg, kelt pékáruk.


Tej, tejtermékek
Magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek. Pl. 2.8%-nál magasabb zsírtartalmú tej, 20% tejföl stb.


Cereáliákból készült köretek
Zsíros, nehezen emészthető, nem a kímélő konyhatechnikával készülő köretek.


Zöldségek, gyümölcsök
A K betűs zöldségek ( karfiol), valamint a bab, lencse puffadást okozó anyagaik miatt.


Húsok, húsételek
Zsíros húsok, húskészítmények. Füstölt, pácolt készítmények (kolbász, füstölt szalonna).


Tészták, édességek
A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.


Tojás, tojás ételek


Ízesítő anyagok, fűszerek
Vöröshagymás, erős fűszerezésű ételek.


Növényi olajok, light margarinok
Kacsazsír, libazsír, tepertő, szalonna, 70% margarinok.


Folyadékok, élvezeti szerek
Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.