
Hepatitis B
A tartalom elérési útvonala (URL): //www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/175 |
Dietetikai összegzés
A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.
![]() | Reggeli | ![]() |
- sajtis kifli | 50 g |
- méz | 1 közepes evőkanál |
- light margarin | 1 dkg |
- tej, 1,5%-os | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
402 | ![]() | 15,2 | ![]() | 9,3 | ![]() | 63,9 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- alma | 1 nagyobb darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
70 | ![]() | 0,8 | ![]() | 0,8 | ![]() | 14 |
![]() | Ebéd | ![]() |
csirkebecsinált leves |
| ![]() | A megtisztított hús részeket apró kockákra vágjuk, és az előírt mennyiségű olajban kicsit átpirítjuk, majd az előkészített, szintén kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk. Kevés vizet hozzá öntve félig puhára pároljuk fedő alatt, és közben beletesszük az ízesítő anyagokat is. Amikor már félig puha a zöldség, akkor az előírt mennyiségű liszttel meghintjük, összekeverjük, hogy a csomósodást elkerüljük. A hintést követően felengedjük vízzel, és felforralva addig főzzük, amíg a felhasznált alapanyagok kellően nem puhultak meg. |
töltött tök |
| ![]() |
kapormártás |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
929 | ![]() | 41,5 | ![]() | 46,5 | ![]() | 84,7 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
üres piskótakocka |
| ![]() |
- rostos őszibaracklé | 1 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
277 | ![]() | 8,1 | ![]() | 5,1 | ![]() | 49,1 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- sajtos kifli | 50 g |
- tejfölös túró | 3 dkg |
- paradicsom | 1 nagyobb darab |
- szénsavmentes ásványvíz | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
263 | ![]() | 12,9 | ![]() | 7,2 | ![]() | 36,2 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1940 | ![]() | 78,5 | ![]() | 68,9 | ![]() | 247,9 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- burgonyás kenyér | 1 nagyobb szelet |
- citromos tea |
- csirkesonka | 6 dkg |
- light margarin | 0,5 dkg |
- paradicsompaprika | 5 dkg |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
364 | ![]() | 23,2 | ![]() | 3,7 | ![]() | 59,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
banánturmix, tejjel |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
256 | ![]() | 8,3 | ![]() | 6,2 | ![]() | 41,2 |
![]() | Ebéd | ![]() |
májgaluska leves |
| ![]() | A recepturában megadott zöldségeket gondos előkészítés, és kockára történő aprítás után feltesszük enyhén sós vízben főni. Közben a zsemlét beáztatjuk, a májat pedig óvatosan a kés élével finomra kaparjuk. Az olajat felhevítjük, és az előkészített májat, valamint az apróra vágott petrezselyem zöldet átforgatjuk benne. E művelet gyorsan történik, nem kell sokáig pirítani. A beáztatott zsemlét kifacsarjuk a víztől, majd a tojással, a sóval, és az enyhén megpirított májjal összekeverjük. Amikor a leveszöldségek elérték a megfelelő puhaságot, akkor hideg vízbe mártogatott kézzel az előkészített masszából gombócokat formálunk, és a levesbe helyezzük őket óvatosan. A gombócokkal ellátott levest nem szabad gyorsan felforralni, mert a galuskák így könnyen széteshetnek. Közepes lángon történő főzéskor a májgaluskák a leves tetejére lassan felemelkednek, majd ezt követően kóstolással győződjünk meg a megfelelő ízvilágról, ha szükséges korrigáljunk. |
- sült csirkemell |
- párolt sárgarépa |
- őszibarack befőtt | 1 kompótos tál |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
657 | ![]() | 41,3 | ![]() | 25,9 | ![]() | 62,9 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- mandarin | 2 nagyobb darab |
- Túró Rudi |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
185 | ![]() | 5,2 | ![]() | 4,4 | ![]() | 30 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- burgonyás kenyér | 1 nagyobb szelet |
- uborka | 1 kisebb db |
- friss sárgarépalé | 2 dl |
- főtt virsli | 1 pár |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
538 | ![]() | 25,4 | ![]() | 25,4 | ![]() | 50,3 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2000 | ![]() | 103,4 | ![]() | 65,6 | ![]() | 243,6 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kuglóf | 2 dl |
- karamellás tej |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
439 | ![]() | 14,6 | ![]() | 10 | ![]() | 72,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- kivi | 3 nagyobb darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
183 | ![]() | 3 | ![]() | 1,8 | ![]() | 33,9 |
![]() | Ebéd | ![]() |
sütőtökleves |
| ![]() |
zöldséges halfilé |
| ![]() | A gondosan előkészített tőkehalfilét megsózzuk, majd félretesszük, és állni hagyjuk. Közben a megfelelően megtisztított zöldségeket karikára, vagy apró kockára vágjuk és feltesszük sós vízben főni. Amikor már félig puha a zöldség, akkor hozzáadjuk a már sóval ízesített halfilét is. Lassú forralással puhára főzzük, majd lapát kanállal egy tányér közepére először a halat tesszük ki, utána köré rakjuk a megfőtt zöldségeket, és a végén körben helyezzük el a köretet. (citromos rizsköret) |
citromos rizsköret |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
684 | ![]() | 40,3 | ![]() | 19,3 | ![]() | 85,5 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- madártej | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
304 | ![]() | 11,6 | ![]() | 9,4 | ![]() | 42,6 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- sajtos kenyér | 1 nagyobb szelet |
- light margarin | 1 dkg |
- citromos tea |
- anikó sajt | 2 kisebb szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
360 | ![]() | 17,7 | ![]() | 15,1 | ![]() | 38,2 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1970 | ![]() | 87,3 | ![]() | 55,7 | ![]() | 272,4 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- félbarna kenyér | 1 nagyobb szelet |
- sovány kefir | 2 dl |
- paradicsom | 1 nagyobb darab |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Tízórai | ![]() |
- tenkes sajt | 1 kisebb szelet |
- körte | 1 közepes darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
133 | ![]() | 6,2 | ![]() | 3,7 | ![]() | 18,4 |
![]() | Ebéd | ![]() |
sóskaleves |
| ![]() |
- grillcsirke |
- petrezselymes burgonya |
- alma befőtt | 1 kompótos tál |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
954 | ![]() | 52,6 | ![]() | 38,6 | ![]() | 95,9 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- őszibarackturmix | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
218 | ![]() | 7,9 | ![]() | 6,2 | ![]() | 32 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- félbarna kenyér | 1 nagyobb szelet |
sárgarépás túrókrém |
| ![]() | A túrót áttörjük és szinte habosra kikeverjük a zsírszegény tejföllel, majd sóval ízesítjük, és reszelt sárgarépával kiegészítve újra összekeverjük. Egy apró szál petrezselyem zölddel díszithetjük. |
- friss almalé | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
359 | ![]() | 11 | ![]() | 2,7 | ![]() | 71,2 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
361 | ![]() | 17 | ![]() | 1,5 | ![]() | 69,5 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kifli | 2 közepes darab |
- óvári sajt | 2 kisebb szelet |
- light margarin | 1 dkg |
- uborka | 1 kisebb db |
- gyümölcslé | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
468 | ![]() | 21 | ![]() | 10,5 | ![]() | 71,9 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- vaniliapuding | 1 csészényi |
- babapiskóta | 2 közepes darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
133 | ![]() | 3,1 | ![]() | 2,1 | ![]() | 25,1 |
![]() | Ebéd | ![]() |
sertésragu leves |
| ![]() |
máglyarakás |
| ![]() | Az almákat megmossuk, félbevágjuk, és magházukat óvatosan kimetsszük, majd az almahúst vékony karikákra szeleteljük. A margarin egy kis részét félretesszük a tepsi kikenéséhez, a másik részén fahéjjal megszórva az almaszeleteket megpároljuk. A zsemlét is feldaraboljuk kb. 1 cm vastagságú szeltekre, és felét a tepsiben szétterítjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, és ráöntjük az előzetesen felmelegített tejet. Miután összekevertük, meglocsoljuk egy részével a zsemléket, majd rászórjuk a ledarált dió, és ráterítjük a párolt fahéjjal ízesített almát. A maradék tejes öntetben megforgatjuk a felszeletelt zsemlék másik felét is, és az eddig elkészült rakott tetejére rétegezzük. A lekvárt kevés vízzel elkeverjük, és kb. 2/3 mennyiségével meg kenjük az egész rakás tetejét, előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig sütjük. Ez alatt felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és hozzáadjuk a maradék lekvárt. A rakottas tetejét megkenjük vele, és lassan sütjük tovább kb. még 15 percet. Fontos, hogy rögtön ne vegyük ki a sütőből, csak nyissuk ki annak ajtaját, és pár percig így száradni fog még az elkészített édesség teteje. Tálalása melegen, kockára vágva történik. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1039 | ![]() | 35,2 | ![]() | 41,4 | ![]() | 129,3 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- gyümölcsjoghurt | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
166 | ![]() | 5,6 | ![]() | 5,8 | ![]() | 22,4 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- kifli | 2 közepes darab |
- aszpikos uborkás sonka | 6 dkg |
- tej, 1,5%-os | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
384 | ![]() | 21,9 | ![]() | 5,4 | ![]() | 61,4 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2190 | ![]() | 86,7 | ![]() | 65,3 | ![]() | 310,1 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- erzsébet kenyér | 8 dkg |
sárgarépás margarin |
| ![]() |
- kígyóuborka | 6 dkg |
- kakaós tej | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
427 | ![]() | 15,9 | ![]() | 10 | ![]() | 67,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- briós | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
201 | ![]() | 5,3 | ![]() | 4,7 | ![]() | 34,2 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- zellerkrém leves |
csirkemáj rizottó |
| ![]() | Kevés, enyhén sós vízben, fedő nélkül megfőzzük a zöldborsót. Ha puffasztónak érezzük, helyette alkalmazhatunk pl. sárgarépát kockára vágva. Az olajon a májat kis darabokra vágva megpirítjuk, végül enyhén megsózzuk, és megszórjuk a friss petrezselyem zölddel. Ezt az egyveleget óvatosan összekeverjük az előzetesen enyhén sós vízben megfőzött rizzsel. Tálaláskor tányérra halmozzuk, és reszelt trappista sajttal szórjuk meg a tetejét. |
- pirított zsemlekocka | 2 dkg |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
717 | ![]() | 32,5 | ![]() | 27,8 | ![]() | 82,7 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- banán | 1 nagyobb darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
136 | ![]() | 1,7 | ![]() | 0,1 | ![]() | 31,5 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- erzsébet kenyér | 8 dkg |
- makréla konzerv | 4 dkg |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
394 | ![]() | 16,3 | ![]() | 12 | ![]() | 54,8 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1876 | ![]() | 71,8 | ![]() | 54,7 | ![]() | 271 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- zsemle | 1 közepes darab |
- tavaszi túró | 3 dkg |
- fejes saláta | ízlés szerint |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
258 | ![]() | 9,9 | ![]() | 4,5 | ![]() | 44,3 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- sajtos rúd |
- narancs | 1 közepes darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
198 | ![]() | 5,1 | ![]() | 8,3 | ![]() | 24,3 |
![]() | Ebéd | ![]() |
újházy-tyúkhúsleves tésztabetéttel |
| ![]() |
- köményes sertéssült | 12 dkg |
almás sárgarépás céklasaláta |
| ![]() | Az almát, a sárgarépát, és a céklát a megfelelő tisztítás után almareszelőn lereszeljük, majd citromlével és cukorral ízesítjük |
- sós burgonyaköret | 25 dkg |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
862 | ![]() | 62,9 | ![]() | 30,1 | ![]() | 82,2 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- gyümölcsös müzliszelet | 1 db |
- friss paradicsomlé | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
109 | ![]() | 2,7 | ![]() | 2,9 | ![]() | 17,8 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- zsemle | 1 közepes darab |
- párizsi | 6 dkg |
- kígyóuborka | 6 dkg |
- light margarin | 1 dkg |
- szénsavmentes ásványvíz | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
305 | ![]() | 12,8 | ![]() | - | ![]() | 31,9 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1731 | ![]() | 93,5 | ![]() | 59,5 | ![]() | 200,6 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- korpás kifli | 2 közepes darab |
- 0%-os joghurt | 2 dl |
- zöldpaprika | 1 kisebb darab |
- friss narancslé | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
435 | ![]() | 19,3 | ![]() | 2,2 | ![]() | 81,7 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- sült sütőtők | 15 dkg |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
117 | ![]() | 2,3 | ![]() | 0,9 | ![]() | 24,8 |
![]() | Ebéd | ![]() |
meggyleves |
| ![]() |
- tűzdelt pulykamell | 10 dkg |
petrezselymes barnarizs | 6 dkg |
Az előfőzött barnarizst feltesszük sós vízben főni, majd a termék főzési idejét betartva ( akár 40 perc is lehet ) készítjük el. Az olajon az apróra vágott petrezselyem zöldet gyorsan átforgatjuk, majd ezt hozzákeverjük az elkészített rizshez. | ![]() |
- ízes piskótatekercs | 1 szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
843 | ![]() | 36,5 | ![]() | 22,9 | ![]() | 120,3 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- alma | 1 nagyobb darab |
- vaníliás túrókrém | 1 kisebb csészényi |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
161 | ![]() | 6,3 | ![]() | 5,3 | ![]() | 21,2 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- korpás kifli | 2 közepes darab |
- petrezselymes margarin | 2 dkg |
- paradicsom | 1 nagyobb darab |
- szénsavmentes természetes ásványvíz | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
379 | ![]() | 12,2 | ![]() | 11,7 | ![]() | 55,6 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1934 | ![]() | 76,6 | ![]() | 43,1 | ![]() | 303,6 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- burgonyás kenyér | 2 közepes szelet |
- zelleres túrókrém | 3 dkg |
- paradicsompaprika | 6 dkg |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
420 | ![]() | 17,5 | ![]() | 4,5 | ![]() | 76,6 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- almaízű zabpehely | 2 púpozott evőkanál |
- tej, 1,5%-os | 1,5 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
205 | ![]() | 8,7 | ![]() | 5 | ![]() | 31 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- zöldségleves |
majoránnás teflon szelet |
| ![]() | Az alacsony zsírtartalmú hússzeleteket kiklopfoljuk, majd megsózzuk, és kb. fél óra pihentetés után teflonserpenyőben pici olajban átsütjük, úgy, hogy ügyeljünk a sötét pörzsanyag képződés elkerülésére. A frissen sült hússzeleteket enyhén megszórjuk majoránnával, és tálaláshoz készítjük. |
- burgonyapüre, szerecsendióval | 20 dkg |
- amás tiroli rétes | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
822 | ![]() | 33,5 | ![]() | 37,9 | ![]() | 84,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- birsalmabefőtt | 1 kompótos tál |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
117 | ![]() | 0,5 | ![]() | 0,7 | ![]() | 26,6 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- burgonyás kenyér | 1 nagyobb szelet |
- sonkaszalámi | 6 dkg |
- paradicsom | 1 nagyobb darab |
- tej, 1,5%-os | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
438 | ![]() | 30 | ![]() | 9,7 | ![]() | 57,2 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2001 | ![]() | 90,1 | ![]() | 57,9 | ![]() | 275,9 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kifli | 2 közepes darab |
- light margarin | 1 dkg |
- citromos tea |
- sárgabarack lekvár | 2 közepes evőkanál |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
473 | ![]() | 9,3 | ![]() | 3,2 | ![]() | 100,9 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- narancs | 1 nagyobb darab |
- túra sajt | 1 kisebb szelet |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
120 | ![]() | 6,3 | ![]() | 2,1 | ![]() | 17,4 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- reszelttészta leves |
parajfőzelék |
| ![]() | A lisztet lassú tűzön átpirítjuk, de nem szabad égetni. Amikor már jól áthevült, hozzáadjuk az olajat hidegen, majd csomómentesre keverjük az alacsony zsírtartalmú tejjel. Beletesszük a kiolvasztott, jól átnyomkodott parajt, és ízesítjük sóval, minimális mennyiségű fokhagymával. Ezt követően kiforraljuk, és tálaláshoz előkészítjük. |
natúr sertésborda |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
701 | ![]() | 36,3 | ![]() | 40,1 | ![]() | 47,9 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- gyümölcsös túrókrém | 3 dkg |
- sajtos keksz | 5 kisebb darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
171 | ![]() | 5,6 | ![]() | 8,2 | ![]() | 18,5 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- kifli | 2 közepes darab |
almás sajtkrém |
| ![]() |
- rostos körtelé | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
458 | ![]() | 14,4 | ![]() | 7,7 | ![]() | 81,9 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1923 | ![]() | 72 | ![]() | 61,3 | ![]() | 266,5 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kalács | 8 dkg |
- tej, 1,5%-os | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
422 | ![]() | 16,4 | ![]() | 11,5 | ![]() | 62,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- sós perec | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
365 | ![]() | 10,6 | ![]() | 8,5 | ![]() | 61,1 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- csontleves tésztabetéttel |
gyümölcsrizs |
| ![]() | A tejből, rizsből és cukor ? részéből tejberizst készítünk. A gyümölcsöket kimagozzuk, és az elkészített rizzsel összekeverjük. A habtejszínből és a maradék cukorból kemény habot verünk, és a gyümölcsrizst a tálalást követően a habbal kidíszítjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
610 | ![]() | 13,7 | ![]() | 22,3 | ![]() | 87,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
túróturmix |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
242 | ![]() | 11,2 | ![]() | 5,8 | ![]() | 36 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- félbarna kenyér | 1 nagyobb szelet |
- krinolin | 5 dkg |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
366 | ![]() | 14,6 | ![]() | 10,1 | ![]() | 54 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2006 | ![]() | 66,4 | ![]() | 58,1 | ![]() | 301,5 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- sajtos kifli | 1 db |
- light margarin | 1 dkg |
- zalai felvágott | 6 dkg |
- fejes saláta | ízlés szerint |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
407 | ![]() | 18,5 | ![]() | 18,3 | ![]() | 41,5 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- vegyes gyümölcsbefőtt | 1 kompótos tál |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
114 | ![]() | 0,6 | ![]() | 0,2 | ![]() | 27 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- daragaluska leves |
- főtt csirkecomb |
meggymártás |
A kimagozott főzésre előkészített meggyet feltesszük vízben főni. Ízesítjük cukorral, citrommal, pici fahéjjal, majd az alacsony zsírtartalmú tejfölből és lisztből habarást készítünk. A tejföl kicsapódásának elkerülése miatt összemelegítéssel kell a habarást a meggyhez hozzávegyíteni. Melegen és hidegen is finom. | ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
618 | ![]() | 33 | ![]() | 21,8 | ![]() | 69,5 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- epres joghurt | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
145 | ![]() | 7 | ![]() | 4 | ![]() | 20,1 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- sajtos kifli | 1 db |
- tojáskrém | 3 dkg |
- Szénsavmentes ásványvíz | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
277 | ![]() | 12,5 | ![]() | 9 | ![]() | 36,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1561 | ![]() | 71,5 | ![]() | 53,3 | ![]() | 194,1 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- korpás zsemle | 1 közepes darab |
sonkakrém | 3 dkg |
Pizza sonkát lereszelünk, majd botmixer segítségével margarinnal, és a petrezselyem zölddel összekeverjük úgy, hogy krémes állagú legyen. | ![]() |
- karamellás tej | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
359 | ![]() | 16,6 | ![]() | 9,9 | ![]() | 50,4 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- kétszersült | 2 nagyobb darab |
- alma | 1 közepes darab |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
214 | ![]() | 5,1 | ![]() | 2,2 | ![]() | 42,7 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- sertéshús leves |
- paradicsom mártás |
húsgombóc |
| ![]() |
- főtt burgonya | 6 dkg |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
625 | ![]() | 25 | ![]() | 31,3 | ![]() | 59,6 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- sajtos tallér | 2 dkg |
- őszibarack befőtt | 1 kompótos tál |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
199 | ![]() | 2,7 | ![]() | 5 | ![]() | 35,4 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- gépsonkás melegszendvics |
- citromos tea |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
342 | ![]() | 14,1 | ![]() | 11,9 | ![]() | 44,4 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1740 | ![]() | 63,6 | ![]() | 60,4 | ![]() | 232,4 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- puffancs | 8 dkg |
- pulykasonka | 6 dkg |
- köményes sajt | 1 kisebb szelet |
- paradicsom | 1 nagyobb darab |
- szűrt szőlőlé 12%-os | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
534 | ![]() | 26,1 | ![]() | 10,8 | ![]() | 82,1 |
![]() | Tízórai | ![]() |
zabkorpás pogácsa |
| ![]() | Kevés langyos tejben egy pici liszttel felfuttatatunk élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk az alacsony zsírtartalmú tejföllel, a tojással, az elkészített kovásszal, valamint sóval. A tésztát jól kidolgozzuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Ha a tészta térfogata kétszeresére nőtt, akkor előre meg lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tepsibe téve még kb. negyed óráig pihentetjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
281 | ![]() | 9 | ![]() | 13,2 | ![]() | 31,2 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- burgonyaleves |
- natúr halfilé |
sajtmártás |
| ![]() |
- sárgarépás rizs |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
934 | ![]() | 38,8 | ![]() | 40 | ![]() | 103,2 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- gyümölcssaláta |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
184 | ![]() | 2,1 | ![]() | 0,8 | ![]() | 40,4 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- zsemle | 1 közepes darab |
kapros túrókrém |
| ![]() |
- kígyóuborka | 6 dkg |
- szénsavmentes természetes víz | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
193 | ![]() | 9 | ![]() | 2,7 | ![]() | 33,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2127 | ![]() | 85 | ![]() | 67,6 | ![]() | 290 |

A(z) Hepatitis B diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.

Tej, tejtermékek
Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró

Cereáliákból készült köretek
Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.

Zöldségek, gyümölcsök
Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.

Húsok, húsételek
A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.

Tészták, édességek
Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.

Tojás, tojás ételek
Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.

Ízesítő anyagok, fűszerek
A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.

Növényi olajok, light margarinok
Minimális felhasználási javaslattal.

Folyadékok, élvezeti szerek
Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.
A(z) Hepatitis B diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Friss, meleg, kelt pékáruk.

Tej, tejtermékek
Magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek. Pl. 2.8%-nál magasabb zsírtartalmú tej, 20% tejföl stb.

Cereáliákból készült köretek
Zsíros, nehezen emészthető, nem a kímélő konyhatechnikával készülő köretek.

Zöldségek, gyümölcsök
A K betűs zöldségek ( karfiol), valamint a bab, lencse puffadást okozó anyagaik miatt.

Húsok, húsételek
Zsíros húsok, húskészítmények. Füstölt, pácolt készítmények (kolbász, füstölt szalonna).

Tészták, édességek
A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.

Tojás, tojás ételek

Ízesítő anyagok, fűszerek
Vöröshagymás, erős fűszerezésű ételek.

Növényi olajok, light margarinok
Kacsazsír, libazsír, tepertő, szalonna, 70% margarinok.

Folyadékok, élvezeti szerek
Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.