A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusoka...
A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G, mely vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg.
A hepatitis B a leghosszabb lappangási idejű fertőző májgyulladás. Az esetek nagy részében, mintegy 90%-ban akut májgyulladás formájában zajlik le a fertőzés, a többi esetben krónikussá válik, bár akut gyulladást is követhet krónikus hepatitis.
A 60-as évek óta lehet kimutatni a HBV-t a vérből. Aktív védőoltás 1981 óta áll rendelkezésünkre.
A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.
Az alacsony zsírtartalmú hússzeleteket kiklopfoljuk, majd megsózzuk, és kb. fél óra pihentetés után teflonserpenyőben pici olajban átsütjük, úgy, hogy ügyeljünk a sötét pörzsanyag képződés elkerülésére. A frissen sült hússzeleteket enyhén megszórjuk majoránnával, és tálaláshoz készítjük.
burgonyapüre, szerecsendióval
20 dkg
amás tiroli rétes
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
822
33,5
37,9
84,6
Uzsonna
birsalmabefőtt
1 kompótos tál
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
117
0,5
0,7
26,6
Vacsora
burgonyás kenyér
1 nagyobb szelet
sonkaszalámi
6 dkg
paradicsom
1 nagyobb darab
tej, 1,5%-os
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
438
30
9,7
57,2
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
2001
90,1
57,9
275,9
A(z) Hepatitis B diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
Kenyér és pékáruk Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
Tej, tejtermékek Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró
Cereáliákból készült köretek Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
Zöldségek, gyümölcsök Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
Húsok, húsételek A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
Tészták, édességek Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
Tojás, tojás ételek Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.
Ízesítő anyagok, fűszerek A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
Növényi olajok, light margarinok Minimális felhasználási javaslattal.
Tészták, édességek A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.
Tojás, tojás ételek
Ízesítő anyagok, fűszerek Vöröshagymás, erős fűszerezésű ételek.
Növényi olajok, light margarinok Kacsazsír, libazsír, tepertő, szalonna, 70% margarinok.
Folyadékok, élvezeti szerek Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.