A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusoka...
A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G, mely vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg.
A hepatitis B a leghosszabb lappangási idejű fertőző májgyulladás. Az esetek nagy részében, mintegy 90%-ban akut májgyulladás formájában zajlik le a fertőzés, a többi esetben krónikussá válik, bár akut gyulladást is követhet krónikus hepatitis.
A 60-as évek óta lehet kimutatni a HBV-t a vérből. Aktív védőoltás 1981 óta áll rendelkezésünkre.
A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, és magházukat óvatosan kimetsszük, majd az almahúst vékony karikákra szeleteljük. A margarin egy kis részét félretesszük a tepsi kikenéséhez, a másik részén fahéjjal megszórva az almaszeleteket megpároljuk. A zsemlét is feldaraboljuk kb. 1 cm vastagságú szeltekre, és felét a tepsiben szétterítjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, és ráöntjük az előzetesen felmelegített tejet. Miután összekevertük, meglocsoljuk egy részével a zsemléket, majd rászórjuk a ledarált dió, és ráterítjük a párolt fahéjjal ízesített almát. A maradék tejes öntetben megforgatjuk a felszeletelt zsemlék másik felét is, és az eddig elkészült rakott tetejére rétegezzük. A lekvárt kevés vízzel elkeverjük, és kb. 2/3 mennyiségével meg kenjük az egész rakás tetejét, előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig sütjük. Ez alatt felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és hozzáadjuk a maradék lekvárt. A rakottas tetejét megkenjük vele, és lassan sütjük tovább kb. még 15 percet. Fontos, hogy rögtön ne vegyük ki a sütőből, csak nyissuk ki annak ajtaját, és pár percig így száradni fog még az elkészített édesség teteje. Tálalása melegen, kockára vágva történik.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1039
35,2
41,4
129,3
Uzsonna
gyümölcsjoghurt
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
166
5,6
5,8
22,4
Vacsora
kifli
2 közepes darab
aszpikos uborkás sonka
6 dkg
tej, 1,5%-os
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
384
21,9
5,4
61,4
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
2190
86,7
65,3
310,1
A(z) Hepatitis B diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
Kenyér és pékáruk Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
Tej, tejtermékek Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró
Cereáliákból készült köretek Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
Zöldségek, gyümölcsök Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
Húsok, húsételek A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
Tészták, édességek Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
Tojás, tojás ételek Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.
Ízesítő anyagok, fűszerek A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
Növényi olajok, light margarinok Minimális felhasználási javaslattal.
Tészták, édességek A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.
Tojás, tojás ételek
Ízesítő anyagok, fűszerek Vöröshagymás, erős fűszerezésű ételek.
Növényi olajok, light margarinok Kacsazsír, libazsír, tepertő, szalonna, 70% margarinok.
Folyadékok, élvezeti szerek Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.
Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.
A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!