Étrendek

Hepatitis B

A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusoka...

A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

korpás zsemle1 közepes darab
sonkakrém3 dkg

karamellás tej2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
35916,69,950,4

Tízórai

kétszersült2 nagyobb darab
alma1 közepes darab
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2145,12,242,7

Ebéd

sertéshús leves 
paradicsom mártás 
húsgombóc 
főtt burgonya6 dkg
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
6252531,359,6

Uzsonna

sajtos tallér2 dkg
őszibarack befőtt1 kompótos tál
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1992,7535,4

Vacsora

gépsonkás melegszendvics 
citromos tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
34214,111,944,4
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
174063,660,4232,4


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Hepatitis B diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyér és pékáruk
    Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
  • Tej, tejtermékek
    Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró
  • Cereáliákból készült köretek
    Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
  • Zöldségek, gyümölcsök
    Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
  • Húsok, húsételek
    A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
  • Tészták, édességek
    Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
  • Tojás, tojás ételek
    Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.
  • Ízesítő anyagok, fűszerek
    A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
  • Növényi olajok, light margarinok
    Minimális felhasználási javaslattal.
  • Folyadékok, élvezeti szerek
    Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések