A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusoka...
A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G, mely vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg.
A hepatitis B a leghosszabb lappangási idejű fertőző májgyulladás. Az esetek nagy részében, mintegy 90%-ban akut májgyulladás formájában zajlik le a fertőzés, a többi esetben krónikussá válik, bár akut gyulladást is követhet krónikus hepatitis.
A 60-as évek óta lehet kimutatni a HBV-t a vérből. Aktív védőoltás 1981 óta áll rendelkezésünkre.
A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.
A megtisztított hús részeket apró kockákra vágjuk, és az előírt mennyiségű olajban kicsit átpirítjuk, majd az előkészített, szintén kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk. Kevés vizet hozzá öntve félig puhára pároljuk fedő alatt, és közben beletesszük az ízesítő anyagokat is. Amikor már félig puha a zöldség, akkor az előírt mennyiségű liszttel meghintjük, összekeverjük, hogy a csomósodást elkerüljük. A hintést követően felengedjük vízzel, és felforralva addig főzzük, amíg a felhasznált alapanyagok kellően nem puhultak meg.
töltött tök
Hozzávalók
- főzőtök
16 dkg
- sertés comb
8 dkg
- rizs
3 dkg
- tejföl 12%-os
2 csapott evőkanál
- búzaliszt
1 evőkanál
- tojás
kb. 1/3 db
- cukor
1 kávéskanál
- só
1 mokkáskanál
- kapor
ízlés szerint
kapormártás
Hozzávalók
- tejföl 12%-os
2 evőkanál
- búzaliszt
1 evőkanál
- cukor
1 csapott evőkanál
- kapor
1 dkg
- olaj
3 kávéskanál
- ecet 10%-os
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
929
41,5
46,5
84,7
Uzsonna
üres piskótakocka
Hozzávalók
- tojás
1 db
- cukor
1 evőkanál
- liszt
1 púpozott evőkanál
rostos őszibaracklé
1 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
277
8,1
5,1
49,1
Vacsora
sajtos kifli
50 g
tejfölös túró
3 dkg
paradicsom
1 nagyobb darab
szénsavmentes ásványvíz
2 dl
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
263
12,9
7,2
36,2
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1940
78,5
68,9
247,9
A(z) Hepatitis B diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
Kenyér és pékáruk Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
Tej, tejtermékek Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró
Cereáliákból készült köretek Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
Zöldségek, gyümölcsök Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
Húsok, húsételek A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
Tészták, édességek Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
Tojás, tojás ételek Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.
Ízesítő anyagok, fűszerek A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
Növényi olajok, light margarinok Minimális felhasználási javaslattal.
Tészták, édességek A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.
Tojás, tojás ételek
Ízesítő anyagok, fűszerek Vöröshagymás, erős fűszerezésű ételek.
Növényi olajok, light margarinok Kacsazsír, libazsír, tepertő, szalonna, 70% margarinok.
Folyadékok, élvezeti szerek Alkohol minden formája. Szénsavas üdítők, mű szörpök ( amelyeknek semmi köze a gyümölcsökhöz!), feketekávé, erős fekete teák.