Étrendek

Hepatitis B

A "hepatitis" szó a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent. A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusoka...

A hepatitis diéta legyen zsírszegény mind konyhatechnikájában, mind a nyersanyagok tekintetében is.Relatíve fehérje és szénhidrátdús étrend javasolt, melyben különösen fontos a megfelelő vitamin ellátottság (C, B, A, D, E, K). Az alkoholfogyasztás szigorú tilalma elengedhetetlen.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

sajtis kifli50 g
méz1 közepes evőkanál
light margarin1 dkg
tej, 1,5%-os2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
40215,29,363,9

Tízórai

alma1 nagyobb darab
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
700,80,814

Ebéd

csirkebecsinált leves 

töltött tök 
kapormártás 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
92941,546,584,7

Uzsonna

üres piskótakocka 
rostos őszibaracklé1 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2778,15,149,1

Vacsora

sajtos kifli50 g
tejfölös túró3 dkg
paradicsom1 nagyobb darab
szénsavmentes ásványvíz2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
26312,97,236,2
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
194078,568,9247,9

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Hepatitis B diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyér és pékáruk
    Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is.
  • Tej, tejtermékek
    Zsírtartalmukat szem előtt tartva, mindig a sovány termékeket kell előnyben részesíteni. Például a 12%-os tejföl, 1,5%-os tej, zsírszegény túró
  • Cereáliákból készült köretek
    Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Zöldségekkel történő kombinációjukban a durva rostosakat kerülni kell. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
  • Zöldségek, gyümölcsök
    Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket (pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható.
  • Húsok, húsételek
    A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni.
  • Tészták, édességek
    Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
  • Tojás, tojás ételek
    Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával. Pl. teflon edényben.
  • Ízesítő anyagok, fűszerek
    A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
  • Növényi olajok, light margarinok
    Minimális felhasználási javaslattal.
  • Folyadékok, élvezeti szerek
    Világosra főzött teák, gyógyfőzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések