HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/173

Dietetikai összegzés

A diéta célja az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-pótlás. A felszívódási zavarok megszűntetése, valamint a bél irritációjának és akut gyulladásának kivédése. Az étrend összeállítása során törekednünk kell a változatosságra, a beteg egyéni tűrőképességének figyelembevételével. Nagyon fontos, hogy a diéta minél kevesebb megszorítást tartalmazzon. Leromlott állapotú betegnél jól alkalmazhatók a rostmentes gyári tápszerek, melyeket szükség esetén a kezelőorvos tud felírni.

Készítette: Turcsák Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
házi zöldséges vajkrém 

Hozzávalók

- sárgarépa1/2 közepes
- petrezselyemgyökér1/4 db
- zeller1/4 db
- margarin1 ek
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A megmosott, megtisztított, lereszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót kevés margarinon puhára pároljuk, majd kihűtjük. A zöldségeket habosra keverjük a maradék vajjal. Fűszerezzük, kenyérre kenve fogyasztjuk.
- fehér kenyérkét vékony szelet
- paprika1 db
- tej (15%-os, laktózmentes)1 kis bögre
61820,316,2893,29
Tízórai
margarinos pirítós 

Hozzávalók

- fehér kenyérfél szelet
- margarinvékonyan kenve
 
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
1794,151,6536,14
Ebéd
burgonyaleves 

Hozzávalók

- burgonya1 db kis
- olaj1 tk
- vöröshagymaKevés
- liszt1 tk
- petrezselyemzöld
- fűszerpaprika
- só

Elkészítés

A burgonyát megtisztítjuk, hideg sós vízben feltesszük főni. Ha már majdnem puha, magyaros rántást késztünk: az olajon megpirtítjuk a vöröshagymát, majd megszórjuk liszttel és zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzva pirospaprikát szórunk rá, kevés hideg vízzel alaposan elkeverjük, majd fokozatosan a burgonyához adjuk. Ízlés szerint tovább fűszerezzük.
húshasé 

Hozzávalók

- sertéscomb vagy -karaj (darált, főtt)8 dkg
- főzőtejszín2 ek
- tojás1/2 db
- liszt1 tk
- margarin1 tk
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A lisztet szárazon megpirítjuk, tűzről levéve hozzáadjuk a margarint, majd beletesszük a darált, főtt húst, a tojással elkevert tejszínt és alaposan összedolgozzuk. Fűszerezzük, végül a tűzre visszatéve takaréklángon besűrítjük. Kanállal vagy csészével formázva tálaljuk.
kefíres tökfőzelék 

Hozzávalók

- főzőtök20 dkg
- kefír2 ek
- liszt1,5 tk
- kapor
- só

Elkészítés

A gyalult tököt kevés vízben, fűszerezve puhára főzzük. A lisztet kefírrel elkeverjük, a főzelékhez adjuk és további 1-2 percig főzzük.
59027,8728,48151,87
Uzsonna
reszelt alma sárgarépával 

Hozzávalók

- alma1 db
- sárgarépa3 db
- méz2 tk

Elkészítés

A megtisztított, lereszelt almát és sárgarépát összekeverjük, mézzel, ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük.
1612,460,334,8
Vacsora
melegszendvics 

Hozzávalók

- fehér kenyér2 vékony szelet
- csirkemellsonka3 dkg
- póréhagymaNegyed db
- óvári sajt2 szelet
 
48223,516,2980


összesen:

198977,152,86288,45

2. nap

Reggeli
szendvics 

Hozzávalók

- csirkemellsonka4 dkg
- zsemle2 db
- paradicsom1 nagy, vagy 2 kisebb
- margarinvékonyan kenve
 
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
47220,09877,18
Tízórai
- banán2 kisebb
157,51,950,1536,3
Ebéd
őszibarackleves 

Hozzávalók

- konzerv őszibarack8 dkg
- teljföl (12% -os)2 ek
- liszt1 tk
- cukor1 tk
- vaníliarúd, vagy vaníliáscukor
- cirtomhéj
- sócsipetnyi
- szegfűszeg

Elkészítés

3 dl hideg vizet ízesítünk a fűszerekkel és a fele cukorral, és jól összeforraljuk. A barackot tetszés szerinti darabokra vágjuk, és a fűszerek kivétele után beletesszük a vízbe. Ha újra felforr, behabarjuk. Forrás után még 5 percig forraljuk.
citromos-zöldséges főtt hal 

Hozzávalók

- hekkfilé10 dkg
- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- olaj1 tk
- babérlevél
- só
- citrom (leve és héja is)

Elkészítés

Babérlevéllel, sóval, citrom levével és héjával ízesített kevés vízben feltesszük főni a megtisztított, kockára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Amikor félig megpuhultak, hozzáadjuk a megtisztított, mindkét oldalán enyhén sózott halszeleteket, és még kb. 10 percig főzzük, amíg a zöldség és a hal elkészül és a főzőlé elpárolog alóla. A fűszereket kivéve tálaljuk.
petrezselymes főtt burgonya 

Hozzávalók

- burgonya1 nagyobb, vagy 2 kisebb
- olaj1 tk
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A megtisztított, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. A petrezselymet picit átfuttatjuk a margarinon, hozzáadjuk a burgonyát és óvatosan rázogatva összekeverjük.
68829,3127,6682,21
Uzsonna
- almalé1 pohár
- háztartási keksz10 db
3124,93,463,55
Vacsora
bulocski 

Hozzávalók

- zsemle2 db
- félzsíros túró10 dkg
- tejföl (12% -os)2 ek

Elkészítés

A zsemle felső harmadát levágjuk, belsejét kiszedjük. A túrót és a tejfölt összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük (pl. kaporral), belemorzsoljuk a zsemle belsejét és visszatöltjük a zsemlébe. Sütőbe téve enyhén megpirítjuk.
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
38122,321145,69


összesen:

200778,5750,21304,93

3. nap

Reggeli
narancsos zabpehely 

Hozzávalók

- zabpehely1 kis csésze
- narancs1 nagyobb
- méz1,5 tk
- fahéj
- kókuszreszelék

Elkészítés

A zabpelyhet szárazon megpirítjuk, megszórjuk egy kevés fahéjjal és kókuszreszelékkel. A narancsot meghámozzuk, a gerezdeket lehártyázzuk, és apróra vágjuk. A zabpehellyel összekeverve fogyasztjuk.
- natúr, zsírszegény joghurt1 pohár
50418,755,2889,48
Tízórai
- almaszirom1 zacskó
1550,650,3136
Ebéd
alföldi gulyásleves 

Hozzávalók

- marhahús5 dkg
- sárgarépa1 db
- burgonya1 kis db
- olaj1/2 tk
- vöröshagymakevés
- só
- köménymag
- fűszerpaprika

Elkészítés

Olajon megpirítjuk a vöröshagymát, tűzről lehúzva fűszerpaprikát adunk hozzá. Kevés vízzel felöntjük, majd elfőzzük róla a vizet. A marhahúst kockákra vágjuk, és a vöröshagymán megpirítjuk. Ismét kevés vizet adunk hozzá, majd a vizet elfőzve megpirítjuk. Ezt még kétszer megismételjük. Felöntjük melegvízzel, fűszerezzük és hozzáadjuk a zöldségeket. Készre főzzük.
csőben sült brokkoli 

Hozzávalók

- brokkoli25 dkg
- tojás1 db
- tej (1,5% -os, laktózmentes)1 dl
- liszt1 tk
- margarinkevés
- tejföl (12% -os)2 ek
- óvári sajt3 dkg
- szerecsendió
- só

Elkészítés

A brokkolit gőzben megfőzzük, tűzálló tálba rendezzük. A margarinon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük tejjel és sűrű mártássá főzzük, sóval és szerecsendióval ízesítjük. A tojás sárgáját a tejföllel és a reszelt sajt felével a mártáshoz keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan azt is belekeverjük, majd az egészet a brokkoira öntjük. A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.
58539,1130,4634,9
Uzsonna
- őszibarack-konzerv30 dkg
1801,20,0943,5
Vacsora
kiflikarikák pirítva 

Hozzávalók

- kifli2 db
 
házi zöldséges vajkrém 

Hozzávalók

- sárgarépa1/2 közepes
- petrezselyemgyökér1/4 db
- zeller1/4 db
- margarin1 ek

Elkészítés

A megmosott, megtisztított, lereszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót kevés margarinon puhára pároljuk, majd kihűtjük. A zöldségeket habosra keverjük a maradék vajjal. Fűszerezzük, kenyérre kenve fogyasztjuk.
- póréhagyma1/4 db
- tej (15% -os, laktózmentes)3 dl
51220,3118,7271,73


összesen:

1954,279,353,49275,17

4. nap

Reggeli
zöldfűszeres túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró5 dkg
- tejföl (12% -os)2 ek
- snidling
- petrezselyemzöld
 
- fehér kenyér2 vékony szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
54021,578,391,39
Tízórai
saláta 

Hozzávalók

- paradicsom3 db közepes
- mozarella3 dkg
- oregano
- só
 
1337,956,0810,55
Ebéd
májrizsleves 

Hozzávalók

- máj2 dkg
- tojás1/2 db
- liszt1 tk

Elkészítés

A csirkemájat elkaparjuk, fűszerezzük és a tojással és a liszttel összedolgozzuk. Nagylyukú tésztaszűrőn keresztül belecsorgatjuk az erőleveskockából késztett, forrásban lévő levesbe.
hawaii csirkemell 

Hozzávalók

- csirkemell8 dkg
- ananászkonzerv4 dkg
- óvári sajt1 dkg
- olaj1 tk
- só

Elkészítés

A csirkemellet megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Olajjal kikent tepsibe helyezzük, ráhalmozzuk az ananászt, a sajttal lefedjük, és sütőben megpirítjuk.
kukoricás rizs 

Hozzávalók

- rizs8 dkg
- kukorica5 dkg
- olaj1 tk
- só

Elkészítés

A rizst olajon megpirítjuk, hideg vízzel felengedjük, megsózzuk. Ha már csak kevés víz van alatta, hozzáadjuk a kukoricát, kissé megkeverjük, és készre főzzük.
76040,5626,3885,1
Uzsonna
- narancslé1 pohár
- abonett3 db
1594,10,2435,6
Vacsora
banánturmix 

Hozzávalók

- banán1/2 db
- tej (15% -os, laktózmentes)2 dl
- méz1 tk
 
- sós kifli2 db
45516,495,2582


összesen:

204388,7646,25304,73

5. nap

Reggeli
vajas pirítós 

Hozzávalók

- fehér kenyér2 vékony szelet
- margarinvékonyan kenve
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (15% -os, laktózmentes)2 dl
 
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
55218,4210,3793,8
Tízórai
- cerbona kókuszor műzliszelet2 db
154,81,85,226,8
Ebéd
gombaleves 

Hozzávalók

- gomba6 dkg
- sárgarépa1 db
- petrezselyemgyökér1/2 db
- zeller1/2 db
- vöröshagymakevés
- olaj1/2 tk
- petrezselyemzöld
- fűszerpaprika
- só

Elkészítés

Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát és petrezselyemzöldet, és tovább pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt néha megkeverve megpároljuk. Ha majdnem puha, levesszük a fedőt és elfőzzük a vizet. Meghintjük liszttel és összepirítjuk. Tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát és vízzel felengedjük. Készre főzzük.
csirkemell hamburger 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- csirkemell8 dkg
- vöröshagyma1/4 fej
- olaj1 tk

Elkészítés

A darált csirkemellet összekeverjük az egész tojással, fűszerezzük reszelt vöröshagymával, sóval, bazsalikommal, majd vizes kézzel lapos pogácsát formázunk belőle. Kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
zöldborsófőzelék 

Hozzávalók

- zöldborsó20 dkg
- tej (15% -os, laktózmentes)1/2 dl
- liszt1,5 tk
- cukor1/2 tk
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A zöldborsót olajon átfuttatjuk, majd kevés vízzel felengedve sóval, petrezselyemzölddel szórva, néha megkeverve pároljuk. Ha megpuhult, a vízet elfőzzük, meghintjük liszttel, alaposan elkeverjük, majd felöntjük hideg tejjel. Csomómentesre keverjük és jól kiforraljuk, hogy ne legyen lisztes íze.
56640,9920,0251,79
Uzsonna
- ananászkonzerv25 dkg
1711,20,342
Vacsora
szendvics 

Hozzávalók

- csirkemellsonka3 dkg
- fehér kenyér2 vékony szelet
- margarinvékonyan kenve
 
- paprika1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
50818,259,8284,69


összesen:

1952,1580,6645,71299,08

6. nap

Reggeli
házi almás gyümölcsjoghurt 

Hozzávalók

- natúr joghurt2 dl
- alma1 kisebb darab
- méz1 tk
- fahéj
 
- fonott kalács10 dkg
48716,649,580,1
Tízórai
- paradicsomlé2 dl
- abonett3 db
933,90,6413,6
Ebéd
palócleves 

Hozzávalók

- sertéscomb5 dkg
- zöldbab5 dkg
- burgonya1/2 db
- tejföl (12% -os)2 ek
- vöröshagymakevés
- olaj1 tk
- fűszerpaprika
- babérlevél
- petrezselyemzöld
- őrölt bors
- köménymag
- só

Elkészítés

Az olaj felén megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük kevés vízzel, majd lepirítjuk. A kockára vágott húst elkeverjük benne, hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Felengedjük hideg vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Készre főzzük, majd berántjuk. Ha a liszt íze elfőtt, hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.
sajtos metéltfelfújt 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- cérnametélt6 dkg
- liszt1 tk
- margarinkevés
- óvári sajt3 dkg
- petrezselyemzöld
- szerecsendió
- só

Elkészítés

A cérnametéltet bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A margarinon a lisztet habzásig hevítjük, felöntjük kevés vízzel, ízesítjük szerecsendióval, és sűrűre főzzük. Tűzről lehúzva kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajt felét és tojássárgával kikeverjük. Óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert fehérjét és a cérnametéltet. A masszát tűzálló tálba öntjük, a maradék reszelt sajttal megszórjuk és az előmelegített sütőben közepes hőfokon készre sütjük.
- csemegeuborka10 dkg
72136,0431,5668,6
Uzsonna
- grapefruitegy nagyobb darab
- háztartási keksz10 db
2845,96,653,4
Vacsora
kakós palacsinta 

Hozzávalók

- liszt3 tk
- tojás0,25
- tej (15% -os, laktózmentes)1 dl
- instant kakaópor4 tk
 
- tej (15% -os, laktózmentes)2 dl
35515,826,7955,67


összesen:

194078,355,09271,37

7. nap

Reggeli
szendvics 

Hozzávalók

- kukoricás kenyér2 vékony szelet
- Medve sajt2 db
 
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
40315,15,172,55
Tízórai
egzotikus gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- narancs1 közepes darab
- datolya5 dkg
- banán1/2 db
- kókuszreszelék1 tk
 
3082,893,7562,1
Ebéd
daragaluska leves 

Hozzávalók

- búzadara1,5 tk
- zsír1 tk
- tojás1/2 db
- leveskocka1/2 db
- só

Elkészítés

A fakanállal kikevert hideg zsírt a hozzáadott tojással együtt tovább keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, majd kevés sóval ízesítve fél óráig pihentetjük. A galuskákat a leveskockából készített levesbe mártott evőkanállal, hosszúkás alakúra formázva főzzük ki.
ínyenc saláta 

Hozzávalók

- alma1/2 db
- ananászkonzerv10 dkg
- csirkemellsonka5 dkg
- óvári sajt3 dkg
- fejes saláta1/4 db
- tejföl (12% -os)fél kis pohár
- oregano
- bazsalikom
- kakukkfű
- citromlé
- só

Elkészítés

A hozzávalókat megtisztítjuk, ízlés szerinti darabokra vágjuk. A tejfölt ízesítjük oreganóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, kevés sóval és citromlével. Összekeverjük őket, pirítóssal fogyasztjuk.
- pirított kenyérfél szelet
68730,1633,5761,94
Uzsonna
gesztenyés piskótatekercs 

Hozzávalók

- tojás0,5
- liszt3 tk
- gesztenyemassza5 dkg
- margarin1 tk
- porcukor1 tk

Elkészítés

A kemény habbá vert tojásfehérjéhez óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval ízesített tojássárgát és a kevés sütőporral elkevert lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180-200 fokon megsütjük. Még melegen tiszta konyharuhára fektetjük és feltekerjük. A gesztenyemasszát kikeverjük a margarinnal és a porcukorral. Ezzel a krémmel megtöltjük a piskótatekercset, ami most már a konyharuha levétele után is megtartja formáját.
3537,3910,0956,85
Vacsora
héjában főtt burgonya pirított sonkával 

Hozzávalók

- burgonya1 közepes darab
- csirkemellsonka5 dkg
- só

Elkészítés

A burgonyát megmossuk, alufóliára téve sütőben megsütjük. A csirkemellsonkát zsiradék nélkül enyhén megpirítjük egy serpenyőben. Ha a burgonya megpuhult, félbevágjuk, a sonkát ráhalmozzuk és a héjából kikanalazzuk.
26515,34,1540,05


összesen:

201670,8456,66293,48

8. nap

Reggeli
szendvics 

Hozzávalók

- kukoricás kenyérkét vékony szelet
- csirkemellsonka4 dkg
- margarinvékonyan kenve
- kígyóuborka1/4 db
 
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
52720,1410,885,28
Tízórai
- Albert keksz5 dkg
limonádé 

Hozzávalók

- cukor1,5 tk
- citromléízlés szerint
 
2884,35652,54
Ebéd
paradicsomleves 

Hozzávalók

- paradicsompüré3 ek
- margarinkevés
- liszt1 tk
- oregano
- bazsalikom
- só

Elkészítés

A lisztet a margarinon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felengedjük vízzel, fűszerezzük. Felforraljuk.
zsemlekocka 

Hozzávalók

- zsemlefél darab
 
- baromfivirsli2 db
kukoricafőzelék 

Hozzávalók

- kukorica16 dkg
- tej (15% -os, laktózmentes)0,5 dl
- liszt1,5 tk
- margarin1 tk
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A kukoricát olajon átfuttatjuk, majd kevés vízzel felengedve sóval, petrezselyemzölddel szórva, néha megkeverve pároljuk. Ha megpuhult, a vizet elfőzzük, meghintjük liszttel, alaposan elkeverjük, majd felöntjük hideg tejjel. Csomómentesre keverjük és jól kiforraljuk, hogy ne legyen lisztes íze.
59530,5820,4968,98
Uzsonna
uborkasaláta tejfölösen 

Hozzávalók

- kígyóuborka3/4 db
- tejföl (12% -os)4 ek
- cukor1/2 tk
- ecet
- fűszerpaprika
- só

Elkészítés

A cukorból kevés ecettel, sóval és vízzel páclevet készítünk. Hozzákeverjük a tejfölt. Belegyaluljuk a megmosott kígyóuborkát. Fűszerpaprikával megszórva tálaljuk.
- abonett3 db
1785,86,4423,6
Vacsora
gyümölcsös tejbedara 

Hozzávalók

- búzadara4 ek
- tej (15% -os, laktózmentes)2 dl
- méz1,5 tk
- málna5 dkg

Elkészítés

A tejet állandóan kevergetve felforraljuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a búzadarát és készre főzzük. Tálba öntjük, hozzáadjuk a málnát és a mézet.
36012,263,565,95


összesen:

1947,573,1347,23296,34

9. nap

Reggeli
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack-konzerv5 dkg
- tej (15% -os, laktózmentes)2,5 dl
- cukor1 tk
 
burgonyás pogácsa 

Hozzávalók

- burgonyafél kisebb darab
- margarin1/2 tk
- liszt1,5 tk
- tojás0,1
- só

Elkészítés

A héjában főtt burgonyát hámozzuk meg, törjük át, a liszttel és margarinnal morzsoljuk szét, majd adjuk hozzá a tojássárgát, sózzuk, végül gyúrjunk tésztát belőle. Gyúródeszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra és szaggassunk pogácsát belőle, amelynek tetejét vagdossuk be, tojásfehérjével kenjük meg. Sütőben közepes hőfokon süssük meg. Készítsünk belőle nyugodtan többet egyszerre a család többi tagjának! (10 adaghoz fél kg. burgonya, 5 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 tojás)
33612,348,0451,97
Tízórai
- mandarin2 nagyobb vagy 4 kisebb
- babapiskóta3 dkg
2555,011,3252,71
Ebéd
zellerkrémleves 

Hozzávalók

- zeller1/4 db
- margarinkevés
- liszt1 tk
- só
- bors

Elkészítés

A zellert kockákra vágva feltesszük főni, sóval, borssal ízesítjük. Ha puha, a margarinon megpirítjuk a lisztet és berántjuk a levest. Addig főzzük, amíg a liszt íze elfő, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
- levesgyöngy2 dkg
milánói makaróni 

Hozzávalók

- száraztészta8 dkg
- füstölt-főtt tarja5 dkg
- paradicsompüré3 ek
- gomba3 dkg
- olaj1 tk
- óvári sajt2 dkg
- kakukkfű
- bazsalikom
- majoranna
- oregano
- só

Elkészítés

Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az ízlés szerinti darabokra vágott tarját (akár le is darálhatjuk), fűszerezzük, majd kevés vizet aláöntve kicsit pároljuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a sűrített paradicsomot, szükség esetén vizet, hogy mártás sűrűséget kapjunk és tovább pároljuk. Közben bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és összekeverjük a mártással. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
74830,8630,2883,89
Uzsonna
burgonyás pogácsa 

Hozzávalók

- burgonyafél kisebb darab
- margarin1/2 tk
- liszt1,5 tk
- tojás0,1 db
- só
 
2756,738,0742,94
Vacsora
szendvics 

Hozzávalók

- kukoricás kenyér2 vékony szelet
- csirkemellsonka4 dkg
- margarinvékonyan kenve
- paprika1 db
 
48020,249,6575,94


összesen:

1959,9572,0853,57285,99

10. nap

Reggeli
műzli 

Hozzávalók

- zabpehely7 ek
- alma1 közepes darab
- mazsola2 ek
- natúr joghurt1 kis pohár
 
49117,1111,0676,56
Tízórai
burgonyás pogácsa 

Hozzávalók

- burgonyafél kisebb darab
- margarin1/2 tk
- liszt1,5 tk
- tojás0,1 db
- só
 
33612,348,0451,97
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol8 dkg
- olaj1/2 tk
- liszt1 tk
- vöröshagymakevés
- tejföl (12% -os)2 ek
- petrezselyemzöld
- fűszerpaprika
- só

Elkészítés

A megtisztított, langyos vízben kiáztatott, rózsáira szedett karfiolt feltesszük főni, sózzuk, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Berántjuk világos, petrezselymes-hagymás rántással. Jól kiforraljuk, majd ízesítjük tejföllel. Felforraljuk.
galuska 

Hozzávalók

- liszt3 tk
- tojásfehérje1 db
- só

Elkészítés

A lisztet és a tojást összekeverjük, szükség esetén kevés vizet adunk hozzá, sózzuk. A tejföl hozzáadása előtt a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
sárgarépafőzelék 

Hozzávalók

- sárgarépa20 dkg (= kb. 3 db)
- olajFél tk
- liszt2 tk
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A megtisztított, megmosott, kockákra vágott sárgarépát olajon, petrezselyemmel megszórva jól átpirítjuk. Felöntjük vízzel, sóval ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. A vizet elpárologtatjuk, és meghintjük liszttel. Felöntjük hideg vízzel, készre főzzük.
főtt tojás 

Hozzávalók

- tojás2 db
 
60926,3324,7665,99
Uzsonna
körtekompót 

Hozzávalók

- körte1 nagy, vagy 2 kis darab
- cukor1 tk
 
1961,2-45,99
Vacsora
gombás melegszendvics 

Hozzávalók

- kukoricás kenyér2 vékony szelet
- csiperkegomba10 dkg
- vöröshagyma1/4 db
- margarin1 tk
- óvári sajt3 dkg
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A vöröshagymát a margarinon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott gombát. Addig pároljuk, míg a kiengedett leve is elpárolog. Kicsit hűlni hagyjuk, a kenyérre halmozzuk, sajttal lefedjük és sütőben enyhén megpirítjuk.
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
60526,4214,2789,88


összesen:

2041,174,754,36299,9

11. nap

Reggeli
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhalkonzerv (sós lében)1/2 konzerv
- tejföl (12% -os)2 ek
- mustár1 tk
- majonéz1 ek
- só
- bors

Elkészítés

A hozzávalókat összedolgozzuk, kenyérre kenjük.
- kukoricás kenyér2 vékony szelet
50822,6411,3776,69
Tízórai
- cerbona áfonyás műziszelet2 db
2092,26,436,2
Ebéd
zöldborsóleves 

Hozzávalók

- zöldborsó8 dkg
- olaj1/2 tk
- liszt1 tk
- sárgarépa1/4 db
- petrezselyemzöld
- só

Elkészítés

A zöldborsót és a sárgarépát feltesszük főni, megsózzuk. Ha a zöldségek megpuhultak, petrezselymes rántással berántjuk a levest
almás vagdalt 

Hozzávalók

- sertéscomb4 dkg
- almaegy kisebb darab fele
- tojásfehérje1 db
- szójagranulátum3 dkg
- olaj1/2 tk
- petrezselyemzöld
- borsikafű
- só

Elkészítés

A szójagranulátumot enyhén sós vízbe beáztatjuk (akár egy nappal előbb is). A darált húst a kicsavart szójagranulátummal, a tojással, fűszerekkel összegyúrjuk és olajjal vékonyan megkent alufóliára, téglalap alakban kiterítjük. Befedjük a megtisztított, vékonyan felszeletelt almával, majd óvatosan összegöngyölve, alufóliába becsomagolva sütőbe téve megsütjük. Kinyitott fóliával visszatesszük pirulni.
bugonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya2 közepes darab
- tej (15% -os, laktózmentes)1 dl
- margarin1 tk
 
82842,4329,0694,39
Uzsonna
- Albert keksz3 dkg
- szőlőlé2,5 dl
2342,863,7346
Vacsora
- abonett5 db
- Medve sajt2 db
1649,14,2522,56


összesen:

19447955275

12. nap

Reggeli
málnás gyümölcstúró 

Hozzávalók

- félzsíros túró8 dkg
- tejföl (12% -os)3 ek
- méz1,5 tk
- málna10 dkg

Elkészítés

A túrót a tejföllel összekeverjük, mézzel és málnával ízesítjük.
- zsemle2 db
59325,9812,491,31
Tízórai
- Tele keksz3 dkg
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
1872,556,6929,19
Ebéd
brokkolipüréleves 

Hozzávalók

- brokkoli8 dkg
- olaj1/2 tk
- liszt1 tk
- só
- bors

Elkészítés

A brokkolit enyhén sós, borsos vízben megfőzzük, majd berántjuk. Ha a liszt íze elfőtt, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
fűszeres hekkszelet 

Hozzávalók

- hekk8 dkg
- olaj1/2 tk
- fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

A halat enyhén megsózzuk, megfűszerezzük. Kevés olajat felhevítünk, majd a hal egyik oldalát megsütjük, közben nagyon kevés citromlével meglocsoljuk. A másik oldalt is megsütjük.
párolt kukorica 

Hozzávalók

- kukorica30 dkg
- margarin1 tk

Elkészítés

A kukoricát gőzben megfőzzük, sózzuk, és hozzákeverjük a margarint, amely elolvad rajta.
67234,4522,9278,52
Uzsonna
almazselé 

Hozzávalók

- alma1 nagyobb, vagy 2 kisebb
 
77,51-17,5
Vacsora
pirított kiflikarikák 

Hozzávalók

- kifli2 db
 
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhalkonzerv (sós lében)1/2 konzerv
- tejföl (12% -os)2 ek
- mustár1 tk
- majonéz1 ek
- só
- bors

Elkészítés

A hozzávalókat jól összekeverjük, a kiflikarikákra kenve fogyasztjuk.
41020,2412,0753,49


összesen:

1939,3884,2254,08270,01

13. nap

Reggeli
- kifli2 db
- kefír2 dl
39815,89,460,4
Tízórai
- banánkét kisebb darab
2102,6-48,4
Ebéd
almaleves 

Hozzávalók

- almaegy közepes darab fele
- tejföl (12% -os)2 ek
- liszt1 tk
- cukor1,5 tk
- fahéj
- szegfűszeg
- citrom (héja és leve)
- só

Elkészítés

3 dl vizet ízesítünk pár darab szegfűszeggel, egy kis darab fahéjjal, vékony szelet citromhéjjal, fele cukorral, csipet sóval és jól összeforraljuk. A meghámozott almát szeletekre vagy kockákra vágjuk. A fűszereket eltávolítjuk, az almát pedig félpuhára főzzük az aromás vízben. A forrásban lévő levest behabarjuk. Ízesítjük a maradék cukorral, és kb. 5 percig forraljuk. Ízlés szerint utóízesítjük citromlével.
rakott zöldbab 

Hozzávalók

- zöldbab20 dkg
- olaj1/2 tk
- rizs1 púpos ek
- tejföl (12% -os)3 ek
- őrölt bors
- rozmaring
- lestyán
- kakukkfű
- só

Elkészítés

A zöldbabot gőzben vagy vízben (megsózva) majdnem puhára főzzük. A darált húst pirított vöröshagymán és fűszerpaprikán megpároljuk, majd vizet hozzáadva a rizst is puhára főzzük. Kikent, tűzálló tálba halmozzuk a zöldbab felét, rá a rizses húst, erre pedig a zöldbab maradékát. Tetejét meglocsoljuk tejföllel, majd sütőben készre sütjük.
47011,8715,4168,27
Uzsonna
- Túró Rudi2 db
2128,81118,6
Vacsora
- baromfivirsli2 db
- kukoricás kenyér2 vékony szelet
- mustár2 ek
tea 

Hozzávalók

- cukor1 tk
 
632,231,6415,9487,12


összesen:

1922,470,7151,75282,79

14. nap

Reggeli
szendvics 

Hozzávalók

- kukoricás kenyér2 vékony szelet
- margarinvékonyan kenve
- csirkemellsonka4 dkg
- fejes saláta5 nagy levél
 
48519,9210,8174,84
Tízórai
- körte2 közepes darab
1561,2-36
Ebéd
húsleves 

Hozzávalók

- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- burgonyaegy kis darab fele
- olaj1/2 tk
- só

Elkészítés

A csirkemellet hideg vízben feltesszük főni, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Ha már forr, hozzáadjuk a zöldségeket is. Ha megpuhultak a hozzávalók, a húst kivesszük, a levest tálaljuk.
házi saláta 

Hozzávalók

- főtt csirkemell8 dkg
- reszelt sárgarépa2 db
- kukorica10 dkg
- fejes saláta1/4 fej
- olaj1 tk
- tárkonyecet
- bazsalikom
- rozmaring
- kapor
- só

Elkészítés

A húslevesben megfőtt csirkemellet felkockázzuk. A többi hozzávalóval elkeverjük. Az olajból és kevés tárkonyecetből a fűszerekkel és kevés vízzel öntetet készítünk.
454,427,6517,8642,42
Uzsonna
- Tele keksz10 db
- almakét közepes
3395,4511,1553
Vacsora
zabkása kakaóporral 

Hozzávalók

- zabpehely3 ek
- Tej (1,5% -os, laktózmentes)2 dl
- kakaópor3 ek

Elkészítés

A zabpelyhet kicsit megpirítjuk, majd felöntjük hideg tejjel. Időnkéng megkeverve lassú tűzön sűrűre főzzük. Kakaóporral ízesítjük. (Amennyiben szeretnénk, az uzsonna egyik almáját eltehetjük, és belekockázhatjuk a zabkásába.)
44616,318,1374,38


összesen:

1877,370,5347,95280,64

A(z) Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
burgonya, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, alma, körte, őszibarack, narancs, citrom, grapefruit. Egyéni toleranciától függően: paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, karalábé, zöldborsó, zöldbab, zeller, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán.


Gabonafélék
búzaliszt, rizs, fehér- ill. félbarna kenyerek, kifli, zsemle, gabonapelyhek, száraztészták, extrudált kenyerek. Egyéni toleranciától függően: teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, korpafélék, búzacsíra.


Tej, tejtermékek
laktózmentes tej, natúr joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás (zsírszegényen elkészítve). Egyéni toleranciától függően: sovány tej, natúr és ízesített vajkrémek, túrókrémek.


Húsok, húskészítmények, halak
sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha vesepecsenye és felsál, házinyúl), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos, gépsonka, csemege karaj).


A(z) Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), kel-, fejes- és vöröskáposzta, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), apró magvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, kivi, szőlő - csak a szűrt levük)


Gabonafélék
magas zsír- és cukor tartalmú finom-pékáruk (kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós stb.)


Tej, tejtermékek
zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok (márvány, ementáli, Pannónia, trappista, Karaván), juhtúró, zsíros tejföl (20%-os), tejszín, vaj.


Húsok, húskészítmények, halak
zsíros húsok, füstölt húsok, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak (szalámifélék, párizsik, kolbászok, kenőmájasok), hurkák.